Κορονοϊός: Μάσκες παντού στην Αττική η μόνη λύση - Αυτό λένε οι ειδικοί

Η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας παντού μοιάζει η μόνη λύση ενάντια στον κορονοϊό - Αυτό προτείνουν οι ειδικοί

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΠΟΛΙΤΕΣ - ΜΑΣΚΑ

Με τον κορονοϊό να σαρώνει την Αττική -και κυρίως το κέντρο της Αθήνας- και τις μισές κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου να είναι κατειλημμένες, η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας παντού μοιάζει ως το επόμενο βήμα στη μάχη ενάντια στη διασπορά του ιού και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν ή προτείνουν οι ειδικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, έκανε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Το ενδεχόμενο αυτό δεν το απέκλεισε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου, ενώ ο καθηγητής ιατρικής Μανώλης Δερμιτζάκης έχει χαρακτηρίσει τη χρήση της μάσκας παντού ως επιβεβλημένη.

1

Την ίδια στιγμή ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Παρίσι έχουν εφαρμόσει το μέτρο, ενώ στη λίστα από αύριο προστίθεται και η Ρώμη όπου η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους ανοικτούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Ιταλίας.

Βατόπουλος: Αρκετά σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα μέσα κι έξω

"Αρκετά σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα μέσα κι έξω" εκτίμησε, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, "Ήδη έχει χτυπήσει το ‘’καμπανάκι’’, ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση" τόνισε.

"Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων" διευκρίνισε.

Κοτανίδου: Υπάρχει πιθανότητα

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτριας Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το μέτρο της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο στο μέλλον: "Η επιτροπή κάνει προτάσεις αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση", είπε και υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα ανάγκης σκληρότερων μέτρων: "Πρέπει να υπάρξει αυστηρή και συνειδητοποιημένη συμμόρφωση στα μέτρα που βρίσκονται εν ισχύ" ανέφερε. "Εάν συνεχίσει η αύξηση των διασωληνωμένων με τους ρυθμούς που βλέπουμε τώρα, υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα" είπε.

Αναφορικά με τις ΜΕΘ είπε ότι "η κατάληψη κρεβατιών σε Μονάδες ΜΕΘ στην Αττική υπολογίζεται στο 45 - 50%". Σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου, η Αττική δεν βρίσκεται ακόμη σε οριακό σημείο όσον αφορά τα κρεβάτια των ΜΕΘ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε οριακό επίπεδο τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Δερμιτζάκης: Η χρήση της μάσκας παντού είναι επιβεβλημένη

Μιλώντας χθες στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής, τόνισε ότι η χρήση της μάσκας παντού είναι επιβεβλημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ένα μέτρο που θα πρέπει να γίνει επειγόντως και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει γίνει, είναι μάσκα παντού και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας". Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι γίνονται "εκπτώσεις" στην χρήση μάσκας αφού πολλοί δεν την χρησιμοποιούν συνέχεια ή ορθά, ενώ υπογράμμισε ότι η χρήση της θα πρέπει να γίνεται από όλους και παντού, αφού έτσι γίνεται πιο γρήγορη και εύκολη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος. "Όταν φοράμε μάσκα η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη".

Λινού: Θα έκανα υποχρεωτική τη μάσκα και έξω

Η καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού σε δηλώσεις της τόνισε πως αργούμε να πάρουμε αποφάσεις "και είναι εις βάρος μας", ενώ χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική την έκρηξη των κρουσμάτων στην Αττική. "Έχουμε μεγάλο πληθυσμό σε κίνδυνο, είναι πολλοί οι υποψήφιοι να κολλήσουν", σημείωσε η κυρία Λινού, ενώ τόνισε πως "δεν επαρκεί η μάσκα από μόνη της, χρειάζεται απόσταση".

Αναφορικά με τη γενικευμένη χρήση της μάσκας είπε: "Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο. Θα έκανα υποχρεωτική τη μάσκα και έξω. Θα προσπαθούσα να αποφύγω το lockdown".

Ρώμη: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από αύριο

Από αύριο η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους ανοικτούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης. Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας του Λατίου, με πρωτεύουσα την Αιώνια Πόλη, Νικόλα Τζινγκαρέτι. Εξαιρούνται από το μέτρο τα παιδιά μέχρι 6 ετών και οι ενήλικες με χρόνιες παθήσεις ασύμβατες με την χρήση μάσκας.

"Πρόκειται για μέτρο που βοηθά στον περιορισμό των κρουσμάτων και στην χρήσιμη εφαρμογή των κανόνων", τόνισε ο Τζινγκαρέτι.

1

Παρίσι: Ένα βήμα πριν τεθεί σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού

Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έγινε υποχρεωτική στην πρωτεύπυσα της Γαλλίας στα τέλη Αυγούστου.

Ωστόσο, το Παρίσι και τα κοντινά του προάστια μπορεί να μπουν στη ζώνη μέγιστου συναγερμού για την επιδημία Covid ήδη από τη Δευτέρα, αν επιβεβαιωθεί ότι συνεχίζεται η διασπορά της επιδημίας στην περιοχή αυτή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρωτεύουσα και τα κοντινά της προάστια "ξεπέρασαν και τα τρία όρια που μπορούν να αντιστοιχούν στη ζώνη μέγιστου συναγερμού", δήλωσε ο Βεράν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ωστόσο μόνο "εδώ και λίγες ώρες". Πρόσθεσε δε ότι "εάν αυτό πρόκειται να επιβεβαιωθεί, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να θέσουμε το Παρίσι και τη ζώνη περιμετρικά του Παρισιού σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού ήδη από τη Δευτέρα", διευκρίνισε ο υπουργός αναφέροντας ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί την Κυριακή.

1

"Μια τέτοια κατάταξη θα προϋποθέτει ότι οι κάτοικοι του Παρισιού και της ζώνης περιμετρικά της πρωτεύουσας θα περιορίσουν προσωρινά αλλά δραστικά τις κοινωνικές επαφές, σε κάθε περίπτωση πιο σημαντικά από αυτό που ήδη έκαναν: όχι πλέον οικογενειακές γιορτές, όχι πλέον πάρτι, κλείσιμο τελείως των μπαρ", δήλωσε.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης σε πέντε μητροπόλεις, στη Λιλ, τη Λιόν, τη Γκρενόμπ, την Τουλούζη και την Σεντ-Ετιέν, όπου "η εξέλιξη των τελευταίων ημερών παραμένει πολύ ανησυχητική".

"Αν τα μέτρα (περιορισμού που έχουν ήδη ληφθεί) δεν αποδειχθούν αρκετά αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγηθούμε να θέσουμε τις πόλεις αυτές σε μέγιστο συναγερμό την προσεχή εβδομάδα", συμπλήρωσε. Η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει την περασμένη εβδομάδα τη Μασσαλία και την Γουαδελούπη σε μέγιστο συναγερμό, με σοβαρούς περιορισμούς όπως το πλήρες κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στις τοπικές κοινότητες.

Μαδρίτη: Μερική καραντίνα προ των πυλών

Οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης θα δημοσιεύσουν τις επόμενες ώρες ένα διάταγμα για να θέσουν την ισπανική πρωτεύουσα και εννέα κοντινές πόλεις σε μερική καραντίνα με άμεση ισχύ, σύμφωνα με πηγή της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Με τη δημοσίευση του διατάγματος, η περιφερειακή κυβέρνηση όπως αναφέρει το πρακτορείο θα συμμορφωθεί απρόθυμα με την εντολή της κυβέρνησης Σάντσεθ που θα απαγορεύσει τα μη απαραίτητα ταξίδια από και προς την πόλη για την καταπολέμηση μιας απότομης αύξησης των περιπτώσεων COVID-19. Μέχρι στιγμής δεν ήταν σαφές πότε θα ξεκινήσει η καραντίνα.

Ο επικεφαλής της περιοχής της Μαδρίτης Isabel Diaz Ayuso, ο οποίος είναι εναντίον του μερικού lockdown, αναμένεται να προσφύγει στα δικαστήρια της χώρας για άρση των περιορισμών, καθώς ανησυχεί για τον αντίκτυπο μιας ευρύτερης διακοπής στην οικονομία

1

Με 859 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η περιοχή της Μαδρίτης είναι το χειρότερο hotspot COVID-19 στην Ευρώπη και η κεντρική κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από πολλές άλλες περιοχές, αποφάσισε να παρέμβει μετά από μια διαμάχη με τις τοπικές αρχές .

Με τους νέους περιορισμούς, 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μαδρίτη και εννέα κοντινοί δήμοι θα δουν τα σύνορα κλειστά στις μη απαραίτητες επισκέψεις. Θα επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις για εργασία, σχολείο, επισκέψεις γιατρών ή αγορές. Η απαγόρευση κυκλοφορίας για μπαρ και εστιατόρια θα μετακινηθεί στις 11.00 μ.μ. από 01.00 π.μ.

Πράγα: Που είναι υποχρεωτικές οι μάσκες

Στην Πράγα οι προστατευτικές μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στις δημόσιες υπηρεσίες, ταχυδρομεία, φαρμακεία και όλες τις ιατρικές εγκαταστάσεις (ιατρεία και αίθουσες αναμονής, νοσοκομεία κ.λπ.), καταστήματα και εμπορικά κέντρα, κατά την είσοδο σε εστιατόρια, μπαρ και άλλους χώρους εστίασης. Μάσκες είναι επίσης υποχρεωτικές "κάθε φορά που παρακολουθείτε οποιαδήποτε εσωτερική εκδήλωση", σύμφωνα με τις οδηγίες. Εστιατόρια και μπαρ είναι κλειστά από τις 10 μ.μ. έως τις 6 π.μ.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 16 Ιουν 2021 | 21:53

Άρση lockdown: Έρχεται νέα χαλάρωση των μέτρων - Τα προνόμια που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους πλήρως εμβολιασμένους

Η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην Επιτροπή να δώσει το "πράσινο φως" για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων του lockdown και διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους.

ΑΠΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 16 Ιουν 2021 | 20:02

Η Γαλλία αφήνει πίσω τον κορονοϊό: Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Μετά από οκτώ μήνες, η Γαλλία αρχίζει να θυμίζει την προ κορονοϊού εποχή, χωρίς μάσκες και απαγόρευση κυκλοφορίας.

"ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ Η ΚΡΙΣΗ" 16 Ιουν 2021 | 19:01

Εκκληση αεροπορικών εταιρειών στη Βρετανία να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Η British Airways, η easyJet και η Ryanair είπαν ότι οι αυστηροί κανόνες καραντίνας της Βρετανίας θα επιδεινώσουν την κρίση στην αεροπορική βιομηχανία.

«ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» 16 Ιουν 2021 | 18:53

Mαρίνα Πατούλη: Προχωράω, υλοποιώ το όραμά μου - Το επόμενο βήμα

Είμαι σε διάσταση με τον σύζυγό μου και προχωράω, σχολίασε η Μαρίνα Πατούλη

ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 18:51

Κορονοϊός - Βρετανία: Η θεραπεία REGEN-COV με αντισώματα μειώνει τους θανάτους

Η θεραπεία αυτή, η REGEN-COV, έχει ήδη λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ για ανθρώπους με ήπια ως μέτρια συμπτώματα κορονοϊού.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 16 Ιουν 2021 | 18:50

ΕΕ: Η Johnson & Johnson δεν θα μπορέσει να παραδώσει τις 55 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιουνίου

Η Johnson & Johnson δεν αναμένεται να είναι σε θέση να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος αυτού του τριμήνου, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της ΕΕ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Ιουν 2021 | 18:37

Κορονοϊός: 256 νέα κρούσματα στην Αττική και 52 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

Αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού και στην Αττική. Σε πτωτική πορεία η Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 16 Ιουν 2021 | 18:27

Κορονοϊός: Πέφτουν τα νέα κρούσματα - Μειώθηκαν στα 549, 13 θάνατοι και 330 διασωληνωμένοι

Τo Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.8 - Την εβδομάδα 07 Ιουνίου - 13 Ιουνίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.80% σε σύνολο 266.542 εργαστηριακών ελέγχων

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 16 Ιουν 2021 | 18:07

ΕΛΑΣ: Αυτοί είναι οι πέντε κακοποιοί που ρήμαζαν καταστήματα και κοσμηματοπωλεία στην Αττική

Έκλεβαν αυτοκίνητα και τα χρησιμοποιούσαν για να ληστέψουν καταστήματα και κοσμηματοπωλεία στην Αττική σύμφωνα με την ΕΛΑΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ 16 Ιουν 2021 | 14:34

Ακυρώνεται η απογευματινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Ο Βασίλης Κικίλιας θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. και έτσι η απογευματινή ενημέρωση για την πανδημία ακυρώνεται

"ΚΑΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ" 16 Ιουν 2021 | 11:56

ΝΔ για νέες δηλώσεις Πολάκη: Συντάσσεται με τους αντιεμβολιαστές, να πάρει θέση ο Τσίπρας

Η ΝΔ μέμφεται τον Αλέξη Τσίπρα για την τοποθέτηση Πολάκη υπέρ των εαντιεμβολιαστών, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΙΔΙΑ 16 Ιουν 2021 | 11:52

Άννα - Μαρία Aϊδινίδου: Η 24χρονη σερβιτόρα που μετακόμισε στο Ντουμπάι μέχρι να ξανανοίξει η εστίαση [εικόνες]

Η 24χρονη Άννα - Μαρία Aϊδινίδου από την Θεσσαλονίκη, ταξίδεψε στο Ντουμπάι για να εργαστεί ως σερβιτόρα σε γνωστό μπαρ-εστιατόριο και beach bar, όσο περίμενε να ανοίξει η εστίαση στην Ελλάδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ 16 Ιουν 2021 | 10:53

Θεμιστοκλέους για AstraZeneca: Μόνο ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να αλλάξει τη δεύτερη δόση

Μόνο μέσω του οικογενειακού γιατρού μπορεί να ζητηθεί να γίνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο εκτός AstraZeneca, τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.