Ανησυχία για την εξέλιξη του κορονοϊού: 31 τα κρούσματα, αναμένεται νέα αύξηση

Η συνολική εικόνα μέχρι τώρα είναι 31 κρούσματα, με τον αριθμό όσων νοσηλεύονται σήμερα σε νοσοκομεία της Ελλάδας να ανέρχεται σε 17 άτομα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με αυξημένα μέτρα, συνεχή ενημέρωση και μέτρα πρόληψης θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα και οι υγειονομικές αρχές της χώρας την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού που τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι ραγδαία, οκτώ μέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη.

Η συνολική εικόνα μέχρι τώρα είναι 31 κρούσματα με τον αριθμό όσων νοσηλεύονται σήμερα σε νοσοκομεία της χώρας ανέρχεται σε 17 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό βρίσκονται σε κατ΄οίκον παρακολούθηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο κ. Τσιόδρα, "Τα καθ' υπερβολή μέτρα που ανακοινώθηκαν σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου σε αυτές τις κοινότητες", εννοώντας τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας οι οποίοι αποτελούσαν το γκρουπ των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους που νόσησαν. Ήδη πολλές μεγάλες διοργανώσεις αναβάλλονται για προληπτικούς λόγους και με σκοπό να προστατευθούν οι πολίτες από τη διασπορά της νόσου. Συχνές είναι επίσης οι οδηγίες τις οποίες πρέπει να τηρούν οι πολίτες σχετικά με την προσωπική και δημόσια υγιεινή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού είναι πολλαπλάσιος, καθώς η νόσος εκδηλώνεται και με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα. Εκτιμά πως μπορεί να νοσήσει από τη νόσο το 5-10% του πληθυσμού φέτος, αλλά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

κορονοϊός

Συναγερμός στην Αχαΐα και το νοσοκομείο του Ρίου

Εννέα από τα 21 νέα θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν στην ομάδα που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο. O ένας ασθενής παραμένει σε βαριά αλλά ελεγχόμενη κατάσταση, ενώ άλλοι δύο παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα και παρακολουθούνται στενά από την ειδική ομάδα του νοσοκομείου.

Οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας είναι με πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους άλλους τρεις αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο για επιδημιολογική παρακολούθηση. Οι υπόλοιποι 12 βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς και τον ΕΟΔΥ. Προκειμένου να ενισχυθούν τα δύο νοσοκομεία του Ρίου και του Αγίου Ανδρέα έχει επιστρατευθεί προσωπικό από τα κέντρα υγείας της Πάτρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα στο νοσοκομείο του Ρίου έχουν δημιουργηθεί συνθήκες απομόνωσης στην οφθαλμολογική κλινική -η οποία διαθέτει 24 κρεβάτια και ήταν άδεια- στην οποία έχει γίνει επίταξη με εντολή της διοίκησης, ώστε να νοσηλευτούν εκεί τα κρούσματα

Η είσοδος στους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος γίνεται μόνο με τη χρήση μάσκας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news, η πρόσβαση εντός του νοσοκομείου γίνεται μόνο από μια πόρτα που έχει οριστεί ως πύλη εισόδου, για γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενες και άτομα που προσέρχονται για να εξεταστούν.

Κοροναϊός

Τα κρούσματα στα Πανεπιστήμια

Αρνητικό είναι το δείγμα που εξέτασε το τμήμα ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αφορά στον 20χρονο φοιτητή ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ και βρισκόταν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα πλαίσια της πρόληψης εξάπλωσης του κορονοϊού μπήκε "λουκέτο" σε όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, για απολύμανση 48 ωρών, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις, καθώς ο νεαρός φοιτητής από την Πάτρα, που συμμετείχε στο γκρουπ των ταξιδιωτών στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, εμφάνιζε ύποπτα συμπτώματα. Σε ότι αφορά άλλα κρούσματα στην Κρήτη, αρνητικό βρέθηκε και το δεύτερο ύποπτο κρούσμα στο Ηράκλειο, ενώ εξετάζεται το δείγμα από μία γυναίκα που επισκέφτηκε σήμερα το Νοσοκομείο Χανίων με ύποπτα συμπτώματα και είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Ιταλία.

Στην Αθήνα, με νέα ανακοίνωση, η πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κρούσμα κορονοϊού, και έτσι το ίδρυμα θα λειτουργήσει σήμερα, Παρασκευή κανονικά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της πρυτανείας αναφέρει: "Το πανεπιστήμιο από αύριο 6 Μαρτίου λειτουργεί κανονικά. Μετά τον ενδεδειγμένο έλεγχο και τις απόψεις των αρμοδίων αρχών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για θέματα υγείας".

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρύτανις του πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη, η αρχική απόφαση να κλείσει για δύο μέρες το Πανεπιστήμιο πάρθηκε για προληπτικούς λόγους, καθώς εξεταζόταν η περίπτωση κρούσματος.

Πρόκειται για αλλοδαπή καθηγήτρια που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο, αφρικανικής καταγωγής, η οποία εμφάνισε πυρετό.

κορονοϊός

Τι ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας

Όπως είπε το μεσημέρι της Πέμπτης ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόρδας, τα 21 νέα κρούσματα είναι συνταξιδιώτες του 66χρονου, ο οποίος στις 27 Φεβρουαρίου επέστρεψε από προσκυνηματική εκδρομή σε Αίγυπτο και Ισραήλ. Το δέκατο κρούσμα κορωνοϊού είχε ανακοινωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Πρόκειται για τη σύζυγο του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, επίσης μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας. Στην εκδρομή αυτή είχαν ταξιδέψει 52 άτομα από τους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Όπως είπε, τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γεγονός της μετάδοσης δείχνει τη δυναμική του ιού, είπε ο κ.Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι τρία από τα 21 νέα κρούσματα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε απομόνωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, άλλα έξι νοσηλεύονται με ηπιότερα συμπτώματα επίσης στο Ρίο, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα βρίσκονται σε κατ' οίκον απομόνωση και είναι καλά στην υγεία τους.

Στο μεταξύ, σύσκεψη, με σκοπό τον συντονισμό φορέων της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τον κοροναϊό, συγκάλεσε στην Πάτρα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Ο οποίος μιλώντας, τόνισε ότι "οφείλουμε σήμερα να στείλουμε στους συμπολίτες δύο μηνύματα" και εξήγησε: "Το πρώτο είναι να πειθαρχούν στις οδηγίες των ειδικών, να λαμβάνουν τα απλά μέτρα αυτοπροστασίας και να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας. Και το δεύτερο, ότι απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η ζωή μας συνεχίζεται κανονικά και δεν θα επιτρέψουμε στον φόβο να την ακυρώσει".

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε σχετικά με τον ιό πως μεταδίδεται και από ασθενείς με χαμηλή συμπτωματολογία. Ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί. Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε και πρόσθεσε ότι τα "καθ' υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν" έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός", τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

κορονοϊός

Αντιμετώπιση για τα επόμενα στάδια της εξάπλωσης του ιού

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο κ Τσιόδρα, ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε επιδημική φάση, με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο, όπως είπε "δεν θα γίνει καμιά καραντίνα η οποία δεν συστήνεται από κανέναν".

Ως προς τα μαθηματικά μοντέλα για την εξάπλωση του ιού, ο καθηγητής τόνισε:

"Δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού. Στο μέλλον προοπτικά σε ένα, δύο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ωστόσο ότι η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό και τα κρούσματα, ακόμα κι αν είναι εκατοντάδες. "Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Είναι 1.500.000 άνθρωποι. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας έχει ήδη αρχίσει να τροποποιεί και τον τρόπο αντιμετώπισής του από τις Αρχές. Από χθες, έχουν γίνει γνωστές ανακατατάξεις στη λειτουργία του νοσοκομείου του Ρίου ενώ πραγματοποιήθηκαν και αλλαγές στις εφημερίες.

Η οφθαλμολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου, η οποία δεν είχε ασθενείς, έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται κατάλληλα ώστε να φιλοξενηθούν τυχόν νέα σοβαρά κρούσματα ενώ εάν κριθεί απαραίτητο το ίδιο θα ισχύσει και για την κλινική ΩΡΛ του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι σε επόμενα στάδια της επιδημίας τα περιστατικά κορονοϊού να νοσηλεύονται σε ξεχωριστές πτέρυγες του νοσοκομείου ή ακόμη και να εκκενωθούν μικρές μονάδες υγείας ώστε να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.

Μάλιστα, σε οκτώ νοσοκομεία –"Γ. Γεννηματάς", Λαϊκό, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, Αττικόν, Κρατικό Νίκαιας, Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης και νοσοκομείο Καστοριάς- τοποθετούνται ειδικά σημεία διαλογής και υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων, τα λεγόμενα isolation boxes.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 285 ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 01 Οκτ 2020 | 15:20

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα 40 κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

ΣΙΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΙΔΗΣ 01 Οκτ 2020 | 15:14

Κορονοϊός - Λοιμωξιολόγος ΑΧΕΠΑ για 17χρονη: Ολη η κλινική ήταν από πάνω της, σαν να ήταν η οικογένειά της

Νικήτρια βγήκε μετά τη μάχη που έδωσε για 40 ημέρες με τον κορονοϊό, η 17χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΓΡΑΨΕ 01 Οκτ 2020 | 14:54

Καλλιάνος για τα επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριο: Φταίνε οι γονείς τους που μεγαλώνουν "αλητάκια"

Ο Γιάννης Καλλιάνος έκανε μια αυστηρή ανάρτηση για τα επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριο

ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ 191 ΧΩΡΕΣ 01 Οκτ 2020 | 14:44

Κορονοϊός - Παγκόσμια έρευνα: Χάθηκαν 300 δισεκατομμύρια σχολικές ημέρες - Τι ισχύει για την αύξηση των κρουσμάτων

Τα lockdowns θα αφήσουν στο 2020 ένα "εκπαιδευτικό χρέος λόγω κορονοϊού" 300 δισεκατομμυρίων χαμένων σχολικών ημερών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ 01 Οκτ 2020 | 14:33

Κορονοϊός- Χρήστος Κυρατσούς: Ο Ελληνας ερευνητής πίσω από τη θεραπεία της Regeneron- Με κοκτέιλ αντισωμάτων

Ο κ. Κυρατσούς είναι ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες που προσπαθούν να αναπτύξουν αποτελεσματική θεραπεία για τον κορονοϊό.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 01 Οκτ 2020 | 13:09

Κορονοϊός: Η Πολιτική Προστασία ενισχύεται - Προσλήψεις 192 στελεχών για ιχνηλάτηση και αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών

Πρόσληψη 192 στελεχών για ιχνηλάτηση και αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ Ο ΕΟΔΥ 01 Οκτ 2020 | 13:04

Κορονοϊός - Νέος συναγερμός στη Βοιωτία: Θετικός προμηθευτής εστίασης

Θετικός στον κορονοϊό οδηγός προμηθευτικής εταιρείας, που συνεργάζεται με επιχειρήσεις εστίασης, όπως και η σύζυγός του.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ 01 Οκτ 2020 | 12:22

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Προβλέπει δραματική αύξηση των κρουσμάτων - Θα φτάσουν τα 700 τον Δεκέμβριο

"Καμπανάκι" για τη διασπορά του κορονοϊού και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, έκρουσε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

ΗΡΘΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ 01 Οκτ 2020 | 12:09

Καταλήψεις: Νέο επεισόδιο μεταξύ γονέα και μαθητών στην Πάτρα [βίντεο]

Ένταση στην Πάτρα με γονέα, ο οποίος διαφωνεί με τις καταλήψεις, έχασε τον έλεγχο και επιτέθηκε σε μαθητές.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 01 Οκτ 2020 | 11:59

Κορονοϊός: Έκλεισε η ΔΟΥ Κορίνθου λόγω κρούσματος

Εργαζόμενη στη ΔΟΥ Κορίνθου "κόλλησε" κορονοϊό από στενό συγγενικό της πρόσωπο.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 01 Οκτ 2020 | 11:49

Κορονοϊός: Πώς θα χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολείων

Oδηγίες για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολέιων ή μονάδων φροντίδας παιδιού, παρέχει εγκύκλιος του υπ. Εργασίας.

ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΧΘΕΣ 01 Οκτ 2020 | 11:09

Κορονοϊός - Αγ. Παντελεήμονας: Περιοριστικά μέτρα στο γηροκομείο μετά τα δεκάδες κρούσματα

Περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ, από χθες το βράδυ, στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα, λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 01 Οκτ 2020 | 11:05

Κορονοϊός: Κατέληξε 67χρονος στο ΑΧΕΠΑ - 392 συνολικά οι νεκροί

Ο 67χρονος από την Έδεσσα, ο οποίος έπασχε και από υποκείμενα νοσήματα, το τελευταίο διάστημα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.