Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Στο σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, τέλος οι μεγάλες συναθροίσεις

Τα νέα μέτρα εστιάζουν πρωτίστως στην προστασία των ευπαθών ομάδων που πλήττονται πιο εύκολα από την επιδημία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με 84 ασθενείς από τον κορονοϊό η Ελλάδα θωρακίζεται καθημερινά απέναντι στην επέλαση της παγκόσμιας επιδημίας.

Από τους 84 ασθενείς, οι 27 νοσηλεύονται ενώ οι 57 βρίσκονται σε κατ΄οίκον απομόνωση. Η πλειοψηφία των περιστατικών έχει εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία, ενώ ανάμεσα στα περιστατικά βρίσκονται δύο ανήλικοι, ο 9χρονος γιος της "ασθενούς μηδέν" στη Θεσσαλονίκη και ακόμη ένα παιδί.

Αυξημένη καταγράφεται η δραστηριότητα της νόσου τις τελευταίες ημέρες με πρώτα αυτά της Δυτικής Ελλάδας, από τους εκδρομείς που προήλθαν από το Ισραήλ, ενώ υπάρχουν και τέσσερα κρούσματα "ορφανά" για τα οποία δεν έχει τεκμηριωθεί η πηγή μετάδοσης και το ιστορικό των επαφών τους με πρόσωπα που έχουν ταξιδέψει ή έχουν νοσήσει.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει υπογραμμίσει τον κίνδυνο από τη μη γνωστή πηγή μετάδοσης, η οποία σηματοδοτεί μια νέα φάση διασποράς του ιού. Κρούσματα "άγνωστης προέλευσης" έχουν εντοπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τον λοιμωξιολόγο κ. Τσιόδρα να δηλώνει πως μπορεί ο ιός να μεταδίδεται και από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Στο σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, τέλος οι μεγάλες συναθροίσεις

Οι ασθενείς στην Αττική και την Ελλάδα

Οι τέσσερις ασθενείς στους οποίους δεν έχει εξακριβωθεί ο τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι άτομα άνω των 60 ετών που νοσηλεύονται στην Αττική. Συνολικά οκτώ νοσηλεύονται στην Αττική, οι έξι στο Σωτηρία και οι δύο στο Αττικόν.

Στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται άλλα τέσσερα άτομα. Μια ασθενής νοσηλεύεται στη Μυτιλήνη, ενώ για κάποια από τα αρχικά κρούσματα ήδη συμπληρώνεται το διάστημα των 14 ημερών μέσα στις οποίες μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται, 14 σε σύνολο, νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και δυο από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Είναι εντυπωσιακό πως από τους 84 ασθενείς οι 56 προέρχονται από την ομάδα των ταξιδιωτών της Ηλείας στο Ισραήλ και εν συνεχεία από τις επαφές τους.

κορονοϊός

Ένας "τείχος" μέτρων προστασίας

Η Ελλάδα υψώνει καθημερινά τείχος προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού με τις υγειονομικές αρχές να δίνουν μάχη και την ενημέρωση να είναι διαρκής στα μέτρα προστασίας και υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες.

Στο πλαίσιο της προστασίας ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας εξήγγειλε μέτρα που αναστέλλουν πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, ενώ ζήτησε "από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να μείνουν στο σπίτι τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, υπευθυνότητα για να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου στη χώρα".

"Υπενθυμίζουμε ότι παρά την ήπια συμπτωματολογία, η νόσος θέτει σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά κι αναπνευστικά νοσήματα, με διαβήτη, με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων’, τόνισε ο υπουργός.

κορονοϊός

Τα στοχευμένα μέτρα για την προστασία των πολιτών

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα εστιάζουν πρωτίστως στην προστασία των ευπαθών ομάδων που πλήττονται πιο εύκολα από την επιδημία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν άτομα άνω των 70 με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι:

- Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

- Σύσταση για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής καθώς και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα Κέντρα ημερήσιας φροντίδας, Κέντρα αποκατάστασης, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και Μονάδες τεχνητού νεφρού.

- Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και τις 30 Ιουνίου 2020.

- Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα

- Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων.

- Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

κορονοϊός

Τι περιμένουμε στο άμεσο μέλλον για την εξάπλωση της νόσου

Η αύξηση των κρουσμάτων που προκαλεί η νόσος είναι ραγδαία, αλλά αναμενόμενη. "Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και όπως παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας. Ακόμα και κρουσμάτων για τα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης στον κορονοϊό" ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρας. Εν τω μεταξύ το σύστημα παίρνει το χρόνο του προκειμένου να προετοιμαστεί για το διάστημα των δυο -τριών εβδομάδων μέχρι να επέλθει το δυνατό κύμα της επιδημίας.

"Στόχος μας είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες μπορούμε. Θέλουμε να κορυφωθεί η δραστηριότητα της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες" ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Τι θα γίνει με τις ΜΕΘ

Όσο εντείνεται η διασπορά της νόσου, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έτσι το υπουργείο Υγείας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο πεδίο όπου διαπιστώνονται χρόνιες δυσλειτουργίες και αδυναμίες. Ακόμα θα γίνουν και γίνονται στοχευμένες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για να λειτουργήσουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ ή να ανοίξουν νέες όπως πχ δρομολογείται στο Πανεπιστημιακό Νοςοκομείο Ρίου.

Επίσης προβλέπεται η αναγκαστική διάθεση Εντατικών από τον ιδιωτικό τομέα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών στην αρχή του έτους να παραχωρηθούν 39 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα για τις ανάγκες της νοσηλείας ασθενών με γρίπη.

Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό δεν πρέπει να νοσηλεύονται με άλλους ασθενείς σε ΜΕΘ και προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά και ο σχεδιασμός, προς τη μετατροπή ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων σε ΜΕΘ για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με νόσο COvid-19.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε τη σύσταση της Επιτροπής ο εργαστηριακός έλεγχος των ύποπτων κρουσμάτων να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

κορονοϊός

Ποια σχολεία είναι κλειστά

Το υπουργείο ανανέωσε το βράδυ της Δευτέρας 9 Μαρτίου 2020 τη λίστα των σχολείων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία (9/3/20, 23:15) στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία που αναστέλλουν τη λειτουργία τους και οι σχετικές ημερομηνίες, συνολικά, έχουν ως εξής:

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 11 Μαρτίου 2020:

ΕΠΑΛ Επανωμής (Θεσσαλονίκη)

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 12 Μαρτίου 2020:

105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020:

1. 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών

2. Λεόντειο Λύκειο Πατησίων

3. 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

4. 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας

5. 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

6. 5ο Δημοτικό Περιστερίου

7. 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου

8. 11ο Λύκειο Περιστερίου

9. 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου

10. 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 17 Μαρτίου 2020:

1. 2ο νηπιαγωγείο Μενεμένης

2. 3ο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μενεμένης

3. 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

4. 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 18 Μαρτίου 2020, σε όλες τις σχολικές μονάδες των νομών:

Αχαΐας

Ηλείας

Ζακύνθου

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 23 Μαρτίου 2020:

1. Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής Ντε λα Κρουά

2. 49ο ΓΕΛ Αθηνών

3. 20ο ΓΕΛ Αθηνών

4. Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών

5. 40ο Γυμνάσιο Αθηνών

6. 22ο ΓΕΛ Αθηνών

7. 9ο Δημοτικό Αλίμου

8. Γερμανική Σχολή Αθηνών (όλες οι βαθμίδες)

9. ΓΕΛ Θρακομακεδόνων

10. 6ο Δημοτικό Βριλησσίων

11. 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων

12. 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

13. 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

14. 6ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

15. 1ο ΓΕΛ Γαλατσίου

16. 2ο ΓΕΛ Γαλατσίου

17. 3ο ΓΕΛ Γαλατσίου

18. 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου

19. 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου

20. 2ο Γυμνάσιο Γέρακα

21. 9ο Δημοτικό Γλυφάδας

22. 2ο ΓΕΛ Γλυφάδας

23. 2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

24. 9ο Δημοτικό Δάφνης

25. 2ο Δημοτικό Διονύσου

26. 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής

27. 2ο Δημοτικό Πειραιά

28. Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά

29. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά

30. 13ο ΓΕΛ Περιστερίου

31. 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

32. Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη

33. American Community Schools

34. Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών

35. ΓΕΛ Ιστιαίας (Εύβοια)

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 24 Μαρτίου 2020:

1. 65o Γυμνάσιο Αθηνών

2. 40ο ΓΕΛ Αθηνών

3. Ιταλική Σχολή Αθηνών

4. 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου

5. 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας

6. Πειραματικό ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων

7. 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας

8. 2ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας

9. Ελληνογαλλική Σχολή "'Αγιος Ιωσήφ" (γυμνάσιο και λύκειο) Πεύκης

10. 2ο ΓΕΛ Πεύκης

11. Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού

12. Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών

13. Ιδιωτικό Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού

14. 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας

15. 2ο ΓΕΛ Φλώρινας

16. 1ο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου (Λέσβος)

17. Γυμνάσιο Πλωμαρίου (Λέσβος)

18. Ιδιωτικό Γυμνάσιο Κολλέγιο Αθηνών

19. Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο "Ιωάννης Μ. Καρράς"

20. Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

21. Δημοτικό Κολλεγίου Ψυχικού

Κλείνουν όλα τα σχολεία που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλου για δύο τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες στο τέλος της εβδομάδας, δηλαδή Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Μαρτίου, με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για τη μη διασπορά και διάδοση του κορονοϊού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 25 Σεπ 2020 | 22:16

Κορονοϊός: Ακόμη δύο θάνατοι σε λίγες ώρες - Στους 371 οι νεκροί

Κατέληξαν μια 90χρονη και ένας 59χρονος ιερέας στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 25 Σεπ 2020 | 22:05

Κορονοϊός: Γιατί μπήκε λουκέτο στα περίπτερα - Η εξήγηση του Σύψα και η συζήτηση για lockdown [Βίντεο]

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας εξήγησε τον λόγο που λαμβάνονται τα νέα μέτρα στην Αττική

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ 25 Σεπ 2020 | 21:26

Σαρώνει ο κορονοϊός στη Βρετανία: Πάνω από 6.800 κρούσματα και 34 νεκροί σε ένα 24ωρο

6.874 νέα κρούσματα στη Βρετανία, αριθμός που συνιστά νέο ρεκόρ μετά τα 6.634 χθεσινά κρούσματα.

20 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 25 Σεπ 2020 | 21:07

Ιταλία: 1.912 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός από το τέλος του lockdown

O υψηλότερος αριθμός από το τέλος του lockdown, την περασμένη άνοιξη στην Ιταλία

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 25 Σεπ 2020 | 20:34

Καταγγελία - σοκ: Γονείς έσπασαν την καραντίνα στην Αθήνα, πήγαν στη δουλειά και το παιδί σχολείο

Γονείς πήγαιναν κανονικά το παιδί τους σχολείο και εκείνοι στις δουλειές τους παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τους παιδί είναι θετικό στον κορονοϊό

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 25 Σεπ 2020 | 20:21

Ξεκάθαρος ο Χαρδαλιάς: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, προφανώς θα πάμε σε καραντίνα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η καραντίνα είναι ύστατη λύση που δεν μπορεί να αποκλειστεί αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 25 Σεπ 2020 | 20:15

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία - Κλείνουν 5 παιδικοί σταθμοί στο Ίλιον μετά από κρούσματα σε εργαζομένους

Το κλείσιμο 5 παιδικών σταθμών στο Ίλιον ανακοίνωσε ο Δήμος - Θετικοί στον ιό βρέθηκαν εργαζόμενοι

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ 25 Σεπ 2020 | 20:06

Κορονοϊός: Σοκάρει ο ΠΟΥ - Έως και 2 εκατομμύρια νεκροί μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο

Ο απολογισμός των νεκρών από τον κορονοϊό θα μπορούσε να διπλασιαστεί στα 2 εκατομμύρια προτού κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ 25 Σεπ 2020 | 19:35
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 19:20

Κορονοϊός: Σε τι φάση βρίσκονται τα εμβόλια της Κίνας - Πότε βγαίνουν στην αγορά

Η ανάπτυξη έντεκα κινεζικών εμβολίων, από τα συνολικά 59 προγράμματα, έχει πλέον εισέλθει στη φάση των κλινικών δοκιμών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 19:12

Κορονοϊός: Κλειστά από τα μεσάνυχτα περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες στην Αττική - Σε ποιες άλλες περιοχές βάζουν λουκέτο στις 12

Αναστέλλεται η λειτουργία περιπτέρων και άλλων καταστημάτων λιανικής από τις 12 μέχρι τις 5 το πρωί - Ανοιχτά τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΞΙΤΗΡΙΟ 25 Σεπ 2020 | 18:58

Γιατρός της 17χρονης που βγήκε από τη ΜΕΘ μετά από 40 μέρες: Η περίπτωση της πραγματικά σπάνιο περιστατικό

Η νεαρή κοπέλα δεν είχε υποκείμενο νόσημα αλλά πέρασε βαριά τη νόσο του κορονοϊού - Κόλλησε στις διακοπές της στη Χαλκιδική.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 25 Σεπ 2020 | 18:57

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Το δεύτερο κύμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία - Προτελευταίο βήμα το κλείσιμο σχολείων

Μόνο το 20% των ηλικιωμένων που διασωληνώνονται καταφέρνουν να επανέλθουν