Ολοκληρώθηκε μετά από ώρες, η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων -που απαρτίζουν τη λεγόμενη επιτροπή επιδημιολόγων- για την πορεία της πανδημίας, με φόντο τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού παρά το lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, θα υπάρξει εισήγηση προς την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή να μπουν Χαλκιδική και Ιωάννινα σε "βαθύ κόκκινο" λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας. Πρόκειται για περιοχές που σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη παραμένουν μέχρι στιγμής σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου.
Θεωρείται μάλιστα, με βάση την πορεία της εξάπλωσης και την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, πως το τρίτο κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του. Αυτό ενδεχομένως να συμβεί την επόμενη εβδομάδα.
Αγωνία για Αττική και Θεσσαλονίκη
Τα δεδομένα για την Αττική παραμένουν εντόνως ανησυχητικά. Όμως πλέον επιτείνεται η αγωνία και για τη Θεσσαλονίκη. Πηγές από το χώρο των λοιμωξιολόγων σημειώνουν πως υπάρχουν φόβοι πως το επόμενο μεγάλο πλήγμα για το ΕΣΥ θα αφορά τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.
Δύο δεδομένα εντείνουν τον προβληματισμό για τη συμπρωτεύουσα: χθες καταγράφηκαν 395 επιπλέον κρούσματα, φτάνοντας τα 35,58 ανά 100.000 πληθυσμού. Επιπλέον, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 1 έως 7 Μαρτίου, η άνοδος στη Θεσσαλονίκη φτάνει το 49%.
Ειδικά για το θέμα αυτό μίλησε στη διαδικτυακή εκδήλωση "Δι-λύματα της πανδημίας", που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Κολλεγίου Ανατόλια, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι από τις αρχές του Ιανουαρίου και μέχρι τις αρχές του "σκληρού” lockdown στις 4 Μαρτίου η συγκέντρωση του ιού στα λύματα αυξάνεται κάθε μέρα κατά 10%, αλλά δεν προσεγγίζει την εκρηκτική αύξηση του Οκτωβρίου.
Ποιες περιοχές είναι σε βαθύ κόκκινο
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται αυτή τη στιγμή η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας, ο δήμος Ανωγείων, η Περιφέρεια Αττικής καθώς και οι εξής περιφερειακές ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο) και ο Δήμος Καλυμνίων.
Οι υπόλοιπες περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου δηλαδή στο "κόκκινο".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr