Αυξήθηκαν εκ νέου σήμερα τα κρούσματα του κορονοϊού μετά από έναν και πλέον μήνα lockdown. Την ίδια ώρα, οι ημερήσιοι θάνατοι και ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.677 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, (από τα χθεσινά 1.382) εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 119.720, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.
5.038 (4.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 33.160 (27.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
578 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 172 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 691 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 95 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.289 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1312 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19)
"Το Α και το Ω είναι τα περισσότερα τεστ - Πρέπει να ανοίξει ήπια η αγορά"
Το Α και το Ω είναι τα περισσότερα τεστ", τόνισε, μιλώντας στον ρ/σ "ΘΕΜΑ 104,6", ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και στέλεχος της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.
Εμφανίστηκε δε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τάχθηκε υπέρ ενός ήπιου ανοίγματος της αγοράς, με συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις.
Επισήμανε ότι παρατηρείται μια κόπωση που έχει ως αποτέλεσμα τη μη πλήρη συμμόρφωση στα μέτρα και γι' αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με προσοχή. "Θα πρέπει να έχουμε πολύ προσεκτική επιδημιολογική εικόνα, για να δούμε αν παίρνουμε διαφορετική τροπή", σχολίασε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον υπογράμμισε, ότι πρέπει να υπάρχει επιφύλαξη, επαγρύπνηση και εγρήγορση για τον περιορισμό της διασποράς, ενώ όπως είπε, "η επιστήμη μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία για τον έλεγχο της πανδημίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξέταση λυμάτων και το ιικό φορτίο που διαθέτουν". Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Τσαγκάρη, αυτή η μέθοδος βοηθάει τους επιστήμονες να προβλέψουν πόσοι ασθενείς είναι πιθανό να φτάσουν μέχρι τις ΜΕΘ και να προετοιμάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Τσαγκάρης ανέφερε ότι με την έγκρισή του και τον εμβολιασμό του πληθυσμού "αυτή η μάχη θα τελειώσει", επισημαίνοντας όμως ότι μέχρι να έρθει η ανοσία, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι απαραίτητο να τηρούνται για ένα μεγάλο διάστημα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, τόνισε, καλώντας όλους να το κάνουν, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν κάποια ερωτηματικά όπως για τη διάρκεια της ανοσίας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι είναι απαραίτητο να γίνει ο εμβολιασμός χωρίς φόβο και επιφυλάξεις για παρενέργειες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr