Follow us

Κορονοϊός: Οι νέες οδηγίες για τη νοσηλεία στο σπίτι από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία αναφέρει πως Η επικαιροποίηση των οδηγιών αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κορονοιος

Στην επικαιροποίηση των οδηγιών διαχείρισης κατ΄ οίκον ασθενούς ύποπτου ή επιβεβαιωμένου με Covid-19 αλλά και των οδηγιών για τη φροντίδα και παρακολούθηση του ασθενή μετά τη νοσηλεία του, προχώρησε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες μελέτες και την πρόσφατη βιβλιογραφία.

"Η επικαιροποίηση των οδηγιών αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων στην κατ' οίκον νοσηλεία που δεν έχουν καμία ένδειξη αποτελεσματικότητας", τονίζει ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής ΕΚΠΑ. Σημειώνει ότι η σωστή διαχείριση κατ' οίκον στηρίζεται στην έγκαιρη αναγνώριση της επιδείνωσης και στη χρονικά κατάλληλη παραπομπή στο νοσοκομείο.

Οδηγίες διαχείρισης κατ’ οίκον ασθενούς ύποπτου ή επιβεβαιωμένου με Covid-19

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με Covid-19 (εμπύρετο, βήχας, κεφαλαλγία, φαρυγγοδυνία, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία, κόπωση, μυαλγίες, διάρροιες, ρινόρροια/συμφόρηση, θωρακαλγία) θα πρέπει άμεσα να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ ανίχνευσης (PCR) του RNA του ιού μέσω λήψης ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Η επιβεβαίωση με PCR είναι η μόνη διαγνωστική μέθοδος που τεκμηριώνει τη λοίμωξη από SARS-CoV2. Εν αναμονή του αποτελέσματος, οι ασθενείς θα πρέπει να απομονώνονται και να μην έρχονται σε επαφή με τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου είναι αρνητικό, συστήνεται η επανάληψη ελέγχου με PCR (μέσα σε 1-2 μέρες) ειδικά όταν υπάρχει ισχυρή κλινική - επιδημιολογική υποψία ή/και κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του ασθενή. Ο έλεγχος για άλλες μικροβιακές λοιμώξεις δεν θα πρέπει να παραλείπεται όπως βακτηριδιακή πνευμονία, λοιμώξεις ουροποιητικού κ.ά.) ή άλλες νόσους που μπορεί να εξηγούν τα συμπτώματα.

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για σοβαρή Covid-19 πνευμονία αποτελούν η μεγαλύτερη ηλικία και ιδίως και τα παρακάτω συνοδά νοσήματα: χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως η ΧΑΠ, το σοβαρό άσθμα, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες κ.λπ, σοβαρές καρδιακές παθήσεις συμπεριλαμβανόμενης της υπέρτασης, ανοσοκαταστολή (καρκίνοι υπό ενεργό θεραπεία, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, ανοσοανεπάρκειες, μη καλώς ελεγχόμενη HIV λοίμωξη, κορτικοστεροειδή ή άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα), σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, νοσογόνος παχυσαρκία (ΒΜΙ>35). Οι ασθενείς αυτοί είναι αυξημένου κινδύνου για επιδείνωση και πρέπει να παρακολουθούνται στενά μέχρι να αναρρώσουν.

Συστήνεται η αυτο-παρακολούθηση σε ό,τι αφορά τη συμπτωματολογία των ασθενών, η τακτική θερμομέτρηση, η συνέχιση της λοιπής φαρμακευτικής αγωγής τους και παράλληλα κρίνεται αναγκαία η καθημερινή επικοινωνία με τον πνευμονολόγο.

Θεωρείται απαραίτητη η προμήθεια κατ’ οίκον συσκευής παλμικής οξυμετρίας, ως αντικειμενικός δείκτης κινδύνου σοβαρής Covid-19 πνευμονίας. H οξυμετρία θα πρέπει να διενεργείται και στα δύο άνω άκρα, με το οξύμετρο να εφαρμόζεται για 20 δευτερόλεπτα και επί απυρεξίας.

Οι ιατροί που υποστηρίζουν κατ` οίκον, ασθενείς με Covid-19, θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ (αδιάβροχη ποδιά, μάσκα FFP2, προστατευτικά γυαλιά ή προσωπίδα, γάντια), ενώ ο ασθενής και το περιβάλλον του πρέπει να φορούν μάσκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ασθενείς ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε περαιτέρω εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο. Συστήνεται απομόνωση κατ’ οίκον για 10 ημέρες και καθημερινή επικοινωνία (τηλεφωνική ή μέσω εφαρμογών τηλεϊατρικής) με τον ιατρό τους προκειμένου να γίνει έγκαιρα αντιληπτή τυχόν επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Οι αιτίες παραπομπής για εργαστηριακό έλεγχο και πιθανή νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως: εμπύρετο >38 βαθμοί Κελσίου από 7-ημέρου, δύσπνοια, θωρακαλγία, ταχύπνοια >25 αναπνοές /λεπτό, SaO2<94%, ενδείξεις αφυδάτωσης, επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης, αίσθημα παλμών. Παράγοντες κινδύνου εξέλιξης της νόσου, όπως η μεγάλη ηλικία και η παρουσία υποκείμενων νοσημάτων, δεν αποτελούν από μόνα τους λόγους για παραπομπή στο ΤΕΠ ασθενή ασυμπτωματικού ή με ήπια συμπτώματα που δεν εξελίσσονται.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται αναφορικά με το ενδεχόμενο ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας τους, ιδίως πέραν των 7 ημερών νόσησης καθώς και για το ενδεχόμενο εμφάνισης σχετιζόμενων επιπλοκών (οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, οξεία θρομβοεμβολική νόσος), που χρήζουν εκτίμησης από τον ιατρό τους ή από το νοσοκομείο αναφοράς.

Επί του παρόντος, καμία εγκεκριμένη ή υπό έρευνα από τους διεθνείς οργανισμούς θεραπεία έναντι της Covid-19 νόσου δεν συνιστάται να χορηγείται κατ’ οίκον. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και περιλαμβάνουν ανάπαυση, χορήγηση αντιπυρετικών για πυρετό και πόνο, καθώς και επαρκή διατροφή και κατάλληλη ενυδάτωση. Επίσης, δεν συνιστάται η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών, εκτός εάν υπάρχει κλινική υποψία για βακτηριδιακή λοίμωξη. Εφόσον έχει πραγματοποιηθεί ακτινογραφία θώρακος με ευρήματα συμβατά με πνευμονία, συστήνεται θεραπεία ως πνευμονία της κοινότητας βάσει τρεχουσών οδηγιών, εάν ο ασθενής δεν πληροί τα κριτήρια παραπομπής σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, φαρμακευτικοί παράγοντες ενδεχομένως αναστέλλουν την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς στην κοινότητα. Η πρώιμη εφάπαξ χορήγηση συνδυασμών μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι κορονοϊού επιταχύνει την κάθαρση του ιού από τα αναπνευστικά επιθήλια και φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας. Οι θεραπείες αυτές έχουν λάβει προσωρινή επείγουσα άδεια χορήγησης σε ασθενείς με ήπια/μέτρια νόσο της κοινότητας και με παράγοντες αυξημένου κινδύνου για εξέλιξη της νόσου, από τον FDA και αξιολογούνται από τον ΕΜΑ. Τα χαρακτηριστικά των ασθενών που θα ωφεληθούν πραγματικά από την παρέμβαση μένει να διευκρινιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Όπως φαίνεται από την προ-δημοσίευση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της μελέτης COLCORONA, η πρώιμη έναρξη και παρατεταμένη χορήγηση κολχικίνης μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου και την ανάγκη νοσηλείας ή και τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών. Ο ΕΟΔΥ αναφέρει την κολχικίνη σαν δυνητική επιλογή, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, σε επιλεγμένους ασθενείς με συγκεκριμένες ενδείξεις και αντενδείξεις. Καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη, τα οφέλη από τη χορήγηση της κολχικίνης είναι οριακά στον πληθυσμό που μελετήθηκε η δυσμενής έκβαση, συνέβη μόνο στο 6% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η ΕΠΕ θεωρεί ότι θα απαιτηθούν περισσότερες μελέτες για να διευκρινίσουν αν και ποιοι ασθενείς αναμένουμε πραγματικά να ωφεληθούν. Προσοχή στη χορήγηση της λόγω αλληλεπιδράσεων με φάρμακα και στην πιθανή εμφάνιση διάρροιας.

Η θρομβοπροφύλαξη με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους ή fondaparinux δεν προτείνεται σαν ρουτίνα για όλους τους ασθενείς με ήπια/μέτρια νόσο στην κοινότητα. Ωστόσο, επειδή παρατηρούνται ασθενείς που εμφανίζουν θρομβοεμβολική νόσο κατά την προσέλευσή τους στο ΤΕΠ, φαίνεται ότι κάποιοι από τους ασθενείς της κοινότητας θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια τέτοια πρακτική. Ελλείψει ισχυρών αποδείξεων για τα κριτήρια χορήγησης θρομβοπροφύλαξης στην κοινότητα προτείνεται η υιοθέτηση των συστάσεων του ΕΟΔΥ για χορήγηση θρομβοπροφύλαξης σε ασθενείς με πυρετό > 38οC για 48 ώρες και ένα από τα παρακάτω: Ηλικία> 65 έτη, BMI> 30Kg/m2, ΣΔ, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου, θρομβοφιλία (συγγενή ή επίκτητη), ενεργό καρκίνο για τον οποίο έλαβε-ΧΜΘ ή ΑΚΘ ή ορμονοθεραπεία το τελευταίο εξάμηνο, νευρολογική νόσο με μειωμένη κινητοποίηση, πρόσφατο χειρουργείο ή τραύμα. Η θρομβοπροφύλαξη χορηγείται όταν δεν υπάρχει αιμορραγία ή αυξημένος αιμορραγικός κίνδυνος.

Ασθενείς που λαμβάνουν χρονίως οξυγονοθεραπεία κατ` οίκον λόγω χρόνιας πνευμονοπάθειας, θα πρέπει να τη συνεχίζουν κανονικά, παρακολουθώντας την οι ίδιοι και ενημερώνοντας τον ιατρό τους για τυχόν επιδείνωση στον κορεσμό του περιφερικού αίματος. Σε ασθενείς που δεν ελάμβαναν οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον και έχουν διαγνωσθεί με νόσο Covid-19 θα πρέπει να αποφεύγεται η συνταγογράφηση και χορήγηση οξυγονοθεραπείας κατ’ οίκον, ως μέτρο αντιμετώπισης της υποξυγοναιμίας.

H σταθερή αγωγή για ΧΑΠ ή βρογχικό άσθμα θα πρέπει να συνεχίζεται κανονικά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για διακοπή λήψης των βιολογικών παραγόντων.

Τέλος, η απουσία υποστηρικτικού περιβάλλοντος για κατ’ οίκον φροντίδα, μπορεί να επιβάλλει, κατά περίπτωση, την νοσηλεία του ασθενούς σε Δομή Υγείας.

Οδηγίες φροντίδας και παρακολούθησης ασθενούς με Covid-19 μετά την νοσηλεία του σε νοσοκομείο

Θα πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι ο ασθενής έχει παραμείνει σε απομόνωση, για διάστημα 14-21 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και την παρουσία ή όχι ανοσοκαταστολής, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Με το πέρας αυτού του διαστήματος, δεν απαιτείται νέος μοριακός έλεγχος.

Η Covid-19 είναι μια θρομβογόνος κατάσταση. Απαραίτητη είναι η υιοθέτηση των εθνικών οδηγιών που προτείνουν συνέχιση θρομβοπροφύλαξης με ΧΜΒΗ για α) τουλάχιστον 7 ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο σε όλους και β) πιθανώς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (από 15-45 ημέρες) σε ασθενείς υψηλού θρομβωτικού κινδύνου (παρατεταμένη ακινητοποίηση, ιστορικό VTE, γνωστή θρομβοφιλία, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα, ιστορικό Ca, παρατεταμένη νοσηλεία σε ΜΕΘ ή σε ασθενείς με υψηλούς δείκτες φλεγμονής) εφόσον έχουν χαμηλό αιμορραγικό κίνδυνο.

Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών εμφανίζουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (ως και αρκετούς μήνες) το λεγόμενο "post- acute Covid-19 syndrome" μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, κόπωση, μυϊκή αδυναμία, μυαλγίες/αρθραλγίες, ζάλη, κεφαλαλγία, ανοσμία/αγευσία, γνωσιακές διαταραχές, ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, διάρροιες ή δυσκοιλιότητα. Το σύνδρομο αυτό διαφοροποιείται από το σύνδρομο μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ (PICS) και μπορεί να προσβάλει ακόμη και ασθενείς με ήπια οξεία νόσο. Ωστόσο, κάθε επίμονο ή νεοεμφανιζόμενο σύμπτωμα θα πρέπει να αξιολογείται ανεξάρτητα και να μην αποδίδεται πάντα στην νόσο.

Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν ψυχιατρικές διαταραχές τύπου μετατραυματικού στρες με εκδηλώσεις άγχους, αϋπνία και κατάθλιψη. Η ψυχική επιβάρυνση πρέπει να αξιολογείται από κάθε γιατρό που εξετάζει ασθενή μετά από νοσηλεία και αναλόγως να παραπέμπεται για υποστήριξη σε ειδικό.

Εφόσον οι ασθενείς χρειάζονται φυσιοθεραπεία, αυτή δεν πρέπει να καθυστερεί αλλά να παρέχεται από φυσιοθεραπευτή με τη χρήση ΜΑΠ για όσο διάστημα ο ασθενής θεωρείται μολυσματικός και είναι σε απομόνωση.

Ασθενείς με PICS ή όσοι έχουν νοσηλευτεί με παροξυσμό ΧΑΠ θα πρέπει το συντομότερο μετά το τέλος της περιόδου απομόνωσης να εντάσσονται σε προγράμματα αποκατάστασης. Εναλλακτικά να αναζητούνται διαθέσιμα προγράμματα εξ αποστάσεως αποκατάστασης.

Ασθενείς με πνευμονική εμβολή θεραπεύονται και παρακολουθούνται σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες για ανάπτυξη πνευμονικής υπέρτασης. Αν και είναι λογικό η πνευμονική εμβολή στο πλαίσιο Covid-19 λοίμωξης να θεωρηθεί σαν συνδεόμενη με γνωστό προδιαθεσικό παράγοντα, ο βέλτιστος χρόνο διάρκειας της αντιπηκτικής αγωγής στους ασθενείς με Covid-19 είναι άγνωστος. Η ΕΠΕ σημειώνει ότι η θεραπεία της πνευμονικής εμβολής έχει συγκεκριμένη θεραπευτική δοσολογία, είτε αφορά ηπαρίνη χαμηλού βάρους είτε νεότερα ή/και παλαιότερα αντιπηκτικά από το στόμα.

Διεθνώς έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις ασθενών με πνευμονικές βλάβες που εμμένουν σε ασθενείς με Covid-19 πνευμονία. Αν και αυτή την στιγμή η διαθέσιμη επιστημονική τεκμηρίωση είναι ελλιπής και δεν επιτρέπει καταληκτικά συμπεράσματα ως προς την βαρύτητα και τη συχνότητα του προβλήματος, συνιστάται η συστηματική παρακολούθηση των ασθενών, προκειμένου να διαπιστωθούν πρώιμα, πιθανές εμμένουσες βλάβες. Για το σκοπό αυτό, μέσα σε διάστημα τριών μηνών [αυτό μπορεί να ποικίλλει κατά κλινική περίπτωση] από την έναρξη της οξείας νόσου κρίνεται σκόπιμη η κλινική αξιολόγηση του αναπνευστικού μαζί με α/α θώρακα και αν χρειαστεί CT. Σε ασθενείς με εμμένουσα δύσπνοια ή/και απεικονιστικές βλάβες στο τρίμηνο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων συνιστάται λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής, με σπιρομέτρηση, στατικούς όγκους και διάχυση. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί εργοσπιρομετρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Τι δεν πρέπει να χάσεις τον Δεκέμβριο στα σινεμά: Οι κορυφαίες ταινίες του μήνα

Μία από τις πιο σημαντικές ταινίες της χρονιάς, ο νέος Τζέιμς Κάμερον, η ταινία που χάρισε στον Τζιμ Τζάρμους τον πρώτο του Χρυσό Λέοντα και η ιστορία του Ιωάννη Καποδίστρια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 05 Δεκ 2025 | 14:56

ΕΟΠΥΥ: Κύκλωμα με εικονικές συνταγογραφήσεις 435.000 ευρώ - Κατηγορούνται φαρμακοποιός και επτά γιατροί

Υπολογίζεται ότι η ζημία που είχε προκαλέσει στον ΕΟΠΥΥ, ξεπερνά τα 435.000 ευρώ

ΑΥΞΗΣΗ ΓΙΑ ΓΡΙΠΗ 04 Δεκ 2025 | 18:15

ΕΟΔΥ: 131 νέες εισαγωγές και τέσσερις θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

Μείωση της θετικότητας για κορονοϊό αναφέρει η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 24-30 Νοεμβρίου

ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ ΩΣ ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ 29 Νοε 2025 | 10:06

New York Times: Ο FDA σχετίζει θανάτους 10 παιδιών με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Μία έρευνα έδειξε ότι τουλάχιστον 10 παιδιά πέθαναν "μετά και εξαιτίας" της χορήγησης του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 28 Νοε 2025 | 06:21

Γρίπη, ίωση ή Covid; - Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος - Η σημασία του τεστ

Γρίπη και κορονοϊός εμφανίζουν πολλές ομοιότητες - Ποια συμπτώματα μπερδεύουν.

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 27 Νοε 2025 | 19:25

Ινστιτούτο Pasteur: Εάν μεταλλαχθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών, θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid

"Μια πανδημία γρίπης των πτηνών θα ήταν πιθανόν αρκετά σοβαρή", δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου Αναπνευστικών Λοιμώξεων του Ινστιτούτου Pasteur

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 27 Νοε 2025 | 17:57

ΕΟΔΥ: 138 νέες εισαγωγές COVID19 και 12 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης

Σταθερή η θετικότητα για τον κορονοϊό την εβδομάδα 17-23 Νοεμβρίου - Σε χαμηλά επίπεδα η γρίπη

Η ΕΚΘΕΣΗ 20 Νοε 2025 | 18:32
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΛΕΓΧΟΙ 19 Νοε 2025 | 08:09

ΕΟΠΥΥ: Απάτη 12 εκατ. ευρώ με παράνομες συνταγογραφήσεις - Πρόστιμα σε 32 ιατρούς και 62 φαρμακεία

Σε εξέλιξη βρίσκονται εκτεταμένοι έλεγχοι από τον ΕΟΠΥΥ για παράνομες συνταγογραφήσεις.

ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 18 Νοε 2025 | 18:25

Μ. Παγώνη: Συναγερμός για το νέο στέλεχος Κ της γρίπης - Τι συμβαίνει με τον Covid και τη γαστρεντερίτιδα

Η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος δίνει την εικόνα από τα νοσήματα - Τα συμπτώματα

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑ 15 Νοε 2025 | 13:22

Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας εντός του '26: Ποια θα ξεκινήσουν πρώτα - Πώς θα λειτουργούν

Δρομολογείται η δημιουργία πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα τεθούν υπό την αιγίδα των Ιατρικών Σχολών, και τη διαχείριση καθηγητών Ιατρικής

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Νοε 2025 | 18:11

ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι από κορονοϊό και ένας νέος θάνατος από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση της κατάστασης και κάνει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και για τήρηση των μέτρων πρόληψης λοιμώξεων αναπνευστικού

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 07 Νοε 2025 | 15:42

Στο μέγαρο Μαξίμου οι εργαστηριακοί γιατροί: "Φτάνει πια η αδικία, το clawback είναι υφαρπαγή"

Οι γιατροί ζητούν την άμεση κατάργηση του clawback, του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής χρημάτων στο κράτος

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07 Νοε 2025 | 12:06

Κλειστά τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια - Δεύτερη μέρα απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών

. Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12:00.

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ 06 Νοε 2025 | 08:35

48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών- Πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 6-7 Νοεμβρίου.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 06 Νοε 2025 | 08:07

Τρεις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους φοιτητές, μαθητές και νοσοκομειακοί γιατροί

Τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένες για σήμερα Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 31 Οκτ 2025 | 09:06

Αντιδράσεις για φωτογραφική διάταξη νόμου υπέρ της "γαλάζιας" Ματίνας Παγώνη - Το καρφί του Ανδρέα Πετρουλάκη

Ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Ανδρέας Πετρουλάκης κάνει λόγο για "περίτεχνες ασκήσεις αλαζονείας" από πλευράς κυβέρνησης.

30 Οκτ 2025 | 18:25

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Ενα σοβαρό κρούσμα γρίπης που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

Μείωση της θετικότητας τόσο στον κορονοϊό όσο και στη γρίπη καταγράφει η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 20-26 Οκτωβρίου

ΥΓΕΙΑ 30 Οκτ 2025 | 17:32

Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού: Διαθέσιμος από σήμερα για τους επαγγελματίες υγείας - Πώς θα λειτουργεί

Οι ιατροί μπορούν να ρωτήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό σε απλή γλώσσα ή να επιλέξουν ερωτήσεις όπως "τι φάρμακα χορηγήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο;", "ποιοι εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι σήμερα;"

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΛΥΣΕΙΣ 29 Οκτ 2025 | 19:37

Πρεμιέρα για τον Ψηφιακό Βοηθό Γιατρού: Το "εργαλείο" για τους επαγγελματίες υγείας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τον δικό τους Ψηφιακό Βοηθό, εκτός από τους γιατρούς, θα έχουν σε περίπου ένα μήνα και οι πολίτες

ΕΧΕΙ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 29 Οκτ 2025 | 10:13

Με κορονοϊό ο Μητσοτάκης: Μέσω τηλεδιάσκεψης στο υπουργικό - Θα πάει στο υπουργείο Αμυνας το απόγευμα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαγνώστηκε το βράδυ της Τρίτης θετικός στον κορονοϊό.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟ ΕΟΔΥ 23 Οκτ 2025 | 19:17

Κορονοϊός: Αυξάνεται η θετικότητα, πέντε νέοι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Ποια μετάλλαξη κυριαρχεί

Η θετικότητα που προκύπτει από το σύνολο των SARS-CoV-2 διαγνωστικών ελέγχων στην επικράτεια παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ 22 Οκτ 2025 | 20:32

Κορονοϊός: Το εμβόλιο mRNA έδωσε επιπλέον ζωή σε καρκινοπαθείς - Πυροδοτεί ανοσολογική αντίδραση κατά της νόσου

Η παρατήρηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς ένα πολυαναμενόμενο καθολικό εμβόλιο κατά του καρκίνου

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 16 Οκτ 2025 | 20:48

Κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ για 4 κατηγορίες

Καθημερινά στον ΕΟΔΥ καταγράφονται περιστατικά σοβαρής νόσησης και νεκρών από κορονοϊό, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ 16 Οκτ 2025 | 19:06

H ιστορία της Στέλλας Σπανουδάκη - Σοκαριστική καταγγελία για γιατρό: Την παραμόρφωσε ενώ είχε νικήσει καρκίνο στη γλώσσα

Η καταγγελία γυναίκας μετά τη σοκαριστική παραμόρφωση που υπέστη από τον "Dr Krueger"

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Οκτ 2025 | 17:24

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

Από την αρχή του καλοκαιριού καταγράφονται σποραδικές περιπτώσεις διασωληνώσεων και θανάτων

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 09 Οκτ 2025 | 17:56

ΕΟΔΥ: Μία νέα διασωλήνωση και ένας θάνατος από Covid-19 την τελευταία εβδομάδα

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή η θετικότητα για Covid-19 την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

07 Οκτ 2025 | 13:04

Πώς φτάσαμε στο αθόρυβο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 70 μονάδες μέσα σε μια πενταετία

Το 2026, η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 137,6% δηλαδή πάνω από 70 μονάδες σε σχέση με το 2020 της πανδημίας

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΝ ΝΟΣΕΙ 05 Οκτ 2025 | 11:47

Σοκαριστική μαρτυρία: Κάηκε βιοψία ασθενούς στην πυρκαγιά που ξέσπασε στις 8 Αυγούστου στο ‘’Σωτηρία’’

Σοκάρει η μαρτυρία γυναίκας σύμφωνα με την οποία δεν γνωρίζει αν νοσεί από καρκίνο γιατί κάηκε η βιοψία της στο "Σωτηρία".

ΕΟΔΥ 02 Οκτ 2025 | 17:45

Κορονοϊός: Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης - Αύξηση στη θετικότητα, κανένας θάνατος

Καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ από γρίπη και κανένας θάνατος από γρίπη και COVID-19

ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID 01 Οκτ 2025 | 20:53

"Φέρτε μου ένα Paxlovid": Το αστείο του Τραμπ στον Μπουρλά όταν ο Ρόμπερτ Κένεντι φτερνίστηκε δίπλα του [βίντεο]

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωνε τη συμφωνία με τη Pfizer και τον Άλμπερτ Μπουρλά, ο Κένεντι Τζούνιορ φτερνίστηκε στον αγκώνα του, μόλις ένα μέτρο μακριά από τον Τραμπ

GREEK FREAK 29 Σεπ 2025 | 23:59

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο - Ενημέρωση από τους Μπακς

Ο Giannis βρίσκεται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και, όπως ανέφερε ο Χορστ, οι Μπακς προσπαθούν να τον καταστήσουν διαθέσιμο για τους δημοσιογράφους μέσω Zoom

ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 23 Σεπ 2025 | 11:38

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε εκπαιδευτικός που πήγε στο σχολείο χωρίς αρνητικό self-test εν μέσω κορονοϊού

Δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή είναι η ποινή που επιβλήθηκε στον εκπαιδευτικό που το 2021 είχε πάει στο σχολείο χωρίς να προσκομίσει αρνητικό self-test.

ΕΟΔΥ: 18 Σεπ 2025 | 18:08

Κορονοϊός: 226 νέες εισαγωγές και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Ο αριθμός νέων εισαγωγών παρουσιάζει τάση σταθεροποίησης.

ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ 18 Σεπ 2025 | 15:59

Θάνατος 14χρονης στη Λαμία: Αναβλήθηκε η δίκη των δυο γιατρών του νοσοκομείου - Η τραγωδία για το κορίτσι με κορονοϊό

Αναβιώνει η τραγωδία της απώλειας της μαθήτριας τον Δεκέμβριο του 2021 όταν διακομίσθηκε στο ΓΝ Λαμίας λόγω ασθένειας από covid-19.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 12 Σεπ 2025 | 06:35

Από 1η Οκτωβρίου τα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία μέσω 1566, MyHealth App και finddoctors

Τα νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον χρονοπρογραμματισμό των προγραμμάτων λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 10 Σεπ 2025 | 16:14

Νέα μελέτη: Ο COVID-19 και η γρίπη μπορεί να "ξυπνούν" καρκινικά κύτταρα

"Η ιογενής λοίμωξη επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων", σύμφωνα με τον John Alcorn, καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 09 Σεπ 2025 | 13:12

Γεωργιάδης για φακελάκι στο Ιπποκράτειο: Εχω πει ο κόσμος να μην δίνει και να κάνει καταγγελία

"Δυστυχώς το φακελάκι που πολεμάμε πάρα πολύ και έχουμε κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις για να το εμποδίσουμε, ναι ζει και βασιλεύει, αρκετοί το κάνουν δυστυχώς".

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 09 Σεπ 2025 | 12:43

Κρήτη: Έσπασε αγωγός και τεράστια ποσότητα νερού τραυμάτισε ασθενή στο ΠΑΓΝΗ

Στις 2:00 τα ξημερώματα, έσπασε ο αγωγός και έπεσε τεράστια ποσότητα νερού πάνω στο κρεβάτι όπου κοιμόταν ο ασθενής στο ΠΑΓΝΗ.

ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 09 Σεπ 2025 | 09:21

Λάθος μετάγγιση αίματος στην Ευρωκλινική: Στη ΜΑΦ νοσηλεύεται ο 67χρονος - "Εγινε χωρίς λόγο", λέει ο γιος του

Λίγες ώρες μετά την μετάγγιση αίματος και μετά από καταγγελία συγγενών του ασθενούς είχαν συλληφθεί από την αστυνομία δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΜΑΦ 08 Σεπ 2025 | 17:58
ΠΡΟΣΟΧΗ 29 Αυγ 2025 | 19:15

Σε έξαρση ο κορονοϊός: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων τον Αύγουστο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Την τελευταία εβδομάδα, το σύνολο των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 ήταν 236

ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ 12 Αυγ 2025 | 20:16

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τη δυνατότητα που δίνεται σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με το ΕΣΥ

Ιδιώτες ιατροί όλων των ειδικοτήτων δύνανται να συνεργάζονται με νοσοκομεία/φορείς του δημοσίου συστήματος υγείας για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων

ΑΤΛΑΝΤΑ 09 Αυγ 2025 | 12:22

Ένοπλος σκότωσε αστυνομικό στα γραφεία του CDC - Πίστευε ότι η ασθένειά του είχε προκληθεί από το εμβόλιο του κορονοϊού

Ο δράστης, του οποίου η ταυτότητα δεν έγινε γνωστή, πίστευε ότι η ασθένειά του είχε προκληθεί από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

ΕΟΔΥ 07 Αυγ 2025 | 20:16

Κορονοϊός: Σε ανοδική τάση η θετικότητα - Τρεις θάνατοι και μία διασωλήνωση σε μία εβδομάδα

Ο αριθμός νέων εισαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά τις τελευταίες εβδομάδες

ΑΓΟΡΑΚΙ 05 Αυγ 2025 | 10:46

Νοσοκομείο Χανίων: Στη ΜΕΘ νεογέννητο 16 ημερών με κορoνοϊό

Στη ΜΕΘ Χανίων νεογέννητο 16 ημερών με κορoνοϊό.

ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ 29 Ιουλ 2025 | 11:13

"Παρακάλεσέ με, ζήτα συγγνώμη", έλεγε στον ασθενή ο γιατρός με το φακελάκι στο νοσοκομείο Αργους

Προβληματισμό στους αρμόδιους έχει προκαλέσει η μαρτυρία ασθενούς που καταγγέλλει απαράδεκτη συμπεριφορά γιατρού στο Νοσοκομείο Άργους.

05 Ιουλ 2025 | 11:38

Γκ. Μαγιορκίνης: Ο κορονοϊός επέστρεψε με τη νέα παραλλαγή "Nimbus" – Το σύμπτωμα όσων νοσούν

Αυτή την περίοδο η παραλλαγή του κορονοϊού που ακούγεται είναι η υπό παραλλαγή της "Ο", με το όνομα "Nimbus".

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 04 Ιουλ 2025 | 11:27

Καταδικάστηκε ιδιοκτήτης ψυχιατρικής κλινικής και γιατρός για την αυτοκτονία ασθενούς

Το κατηγορητήριο τούς απέδιδε ευθύνες για ελλείψεις προσωπικού, ανεπαρκή μέτρα επιτήρησης και εποπτείας των νοσηλευομένων, μη απομάκρυνση αντικειμένων.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 03 Ιουλ 2025 | 19:19

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από κορονοϊό και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου

Δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις. Καταγράφηκε ένας νέος θάνατος κατά την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ 02 Ιουλ 2025 | 16:35

Τζανάκης: Ο κορονοϊός επέστρεψε με νέα παραλλαγή – Το επίπονο και διαφορετικό σύμπτωμα

Πρόκειται για μια νέα παραλλαγή της ομάδας Όμικρον του κορωνοϊού, που δεν ανησυχεί τους ειδικούς αλλά προκαλεί ταλαιπωρία στους νοσούντες

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ THE LANCET 25 Ιουν 2025 | 10:57

Επιβραδύνεται ο εμβολιασμός των παιδιών παγκοσμίως - Εκατομμύρια ζωές απειλούνται

Από το 2020 ως το 2023 σχεδόν επιπλέον 13 εκατομμύρια παιδιά δεν έλαβαν ούτε μία δόση εμβολίου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 24 Ιουν 2025 | 16:06

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κόλλησε κορονοϊό – Έχει πυρετό και παραμένει σπίτι [βίντεο]

Στο σπίτι του κλεισμένος παραμένει ο Άδωνις Γεωργιάδης λόγω κορονοϊού.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ 08 Ιουν 2025 | 14:57

Γκ. Μαγιορκίνης: Πάντα υπάρχει έξαρση κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι - Εμφάνιση νέας παραλλαγής

Κάθε καλοκαίρι παρατηρείται μία μικρή αύξηση των κρουσμάτων, συνήθως γύρω στα μέσα Ιουλίου, πιθανώς λόγω νέων παραλλαγών

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ 08 Ιουν 2025 | 12:39

Εριέττα Κούρκουλου για την κακοποίηση των γυναικών- Βγάλτε έξω τον συνοδό της και ρωτήστε: "Σε χτυπάει; θέλεις βοήθεια;"

Στο μήνυμά της αποτυπώνεται η ανημποριά, ο φόβος, η σιωπή των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας και η αδράνεια

ΚΑΛΑ ΤΑ ΝΕΑ 07 Ιουν 2025 | 08:29

Ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική θεραπεία του HIV χάρη στην τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται ίσως μπροστά σε μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στον αγώνα για την εξάλειψη του HIV.

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2024 06 Ιουν 2025 | 21:44

Καταγγελία για παρόμοιο λάθος με το Τζάνειο και παρολίγο θάνατο 45χρονης: Χορήγησαν άλλη ομάδα αίματος - "Δεν μας το είπαν"

Ενα χειρουργείο ρουτίνας στην κοιλιακή χώρα εκτυλίχθηκε σε εφιάλτη για μια 45χρονη, μητέρα δύο παιδιών.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 06 Ιουν 2025 | 20:21

Τζάνειο: Πώς έγινε το τραγικό λάθος του νοσηλευτή πριν τη μετάγγιση αίματος - "Μας είπαν ότι η 62χρονη έχει 5% πιθανότητες να επιβιώσει"

Ποιο ήταν το μοιραίο λάθος του νοσηλευτή - Το σημείο του πρωτοκόλλου που έπρεπε να τηρηθεί κατά γράμμα - "Δεν μας ζήτησε κανείς συγγνώμη" ξεσπά ο γιος της 62χρονης ασθενούς

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 29 Μαϊ 2025 | 06:18

1566: Πώς λειτουργεί η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΠΥΥ για πληροφορίες, ιατρικά ραντεβού και παράπονα

Έως τις 15 Ιουλίου θα έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΠΥΥ "1566", που θα λειτουργήσει ως ενιαίος αριθμός για θέματα υγείας.

Η ΕΚΘΕΣΗ 22 Μαϊ 2025 | 18:55

ΕΟΔΥ: Σε χαμηλά επίπεδα η θετικότητα για κορονοϊό και γρίπη - 5 νέοι θάνατοι

Δύο ασθενείς κατέληξαν από κορονοϊό και τρεις από γρίπη την εβδομάδα 12-18 Μαΐου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Μαϊ 2025 | 18:21
ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ 11 Μαϊ 2025 | 13:15

Ερευνα για 40 θανάτους από κορονοϊό σε νοσοκομείο την περίοδο της πανδημίας - Κλειδί οι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης

Η θνητότητα έφτασε στο 100%, καθώς οι 40 ασθενείς, ηλικίας από 40 έως 67 ετών, πέθαναν εντός του νοσοκομείου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 10 Μαϊ 2025 | 09:05

Γεωργιάδης: Αλλάζουν όλα στην Υγεία - Αυξήσεις σε νοσηλευτές, "βραχιολάκι" εφημερίας σε 12 νοσοκομεία ως το τέλος Μαΐου

Προτεραιότητα του υπουργού Υγείας δείχνει να είναι η ενίσχυση του συστήματος Υγείας με νοσηλευτές αλλά και η αύξηση των αμοιβών τους.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 08 Μαϊ 2025 | 17:55

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από κορονοϊό και τρεις από γρίπη από τις 21 Απριλίου έως και τις 4 Μαΐου

Καταγράφηκαν 116 νέες εισαγωγές με κορονοϊό σε ΜΕΘ και 4 σοβαρά κρούσματα γρίπης για νοσηλεία στην εντατική

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 07 Μαϊ 2025 | 19:59

Σωτήρης Τσιόδρας: Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 αποτελεί ουσιαστικό μέτρο πρόληψης του long Covid

Για τα πρόσθετα οφέλη του εμβολιασμού αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, σε άρθρο του στο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ

ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ 06 Μαϊ 2025 | 14:21

Πάρτι στο Χ με το γράμμα Άγγλου ασθενή στον Άδωνι Γεωργιάδη: "Τα παιδιά της Ομάδας Αλήθειας το έγραψαν;"

Πολλοί χρήστες σχολίασαν -με μπόλικη ειρωνεία- κάτω από την ανάρτηση του υπουργού Υγείας πως το γράμμα του "Άγγλου ασθενή" έχει αρκετά λάθη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 29 Απρ 2025 | 11:46

Ομαδική παραίτηση πνευμονολόγων στο Βενιζέλειο: "Η κατάρρευση είναι προ των πυλών" - Με ΚΤΕΛ οι παθολόγοι στο Ρέθυμνο

Οι γιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Βενιζέλειο υπέβαλλαν ομαδική παραίτηση.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ 29 Απρ 2025 | 11:42

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Έλληνες γιατρούς από τις ΗΠΑ: Αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας που έχει αποκτηθεί στην Αμερική

Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η υπουργική απόφαση που δίνει λύση στην εκκρεμότητα της αναγνώρισης της ιατρικής ιδιότητας Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOΟK 28 Απρ 2025 | 10:29

Καταγγελία γιατρού: Περιστέρια τρώνε το φαγητό ασθενούς σε νοσοκομείο [βίντεο]

Περιστέρια τρώνε το φαγητό ασθενούς σε νοσοκομείο.

ΔΙΑΤΑΧΘΗΚΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΕΥΝΑ 25 Απρ 2025 | 20:53

Ασθενής πήρε φωτιά σε χειρουργείο του "Αλεξάνδρα": "Αιφνίδια εμφάνιση αστοχίας σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό", λέει η ΥΠΕ

Ανακοίνωση για το περιστατικό στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" με αποτέλεσμα 72χρονη ασθενής να υποστεί εγκαύματα, εξέδωσε η 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

ΔΙΑΤΑΧΘΗΚΕ ΕΔΕ 25 Απρ 2025 | 18:00

Απαράδεκτο: Aσθενής πήρε φωτιά μέσα στο χειρουργείο για όγκο στο "Αλεξάνδρα" - Υπέστη εγκαύματα 2ου βαθμού

Σοβαρά εγκαύματα σε ασθενή την ώρα του χειρουργείου - Μηχάνημα πήρε φωτιά ενώ ήταν ανοιχτή η τομή

Η ΕΚΘΕΣΗ 25 Απρ 2025 | 17:33

ΕΟΔΥ: Υποχωρούν κι άλλο γρίπη και κορονοϊός - 5 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Σε χαμηλά επίπεδά συνεχίζει να βρίσκεται η θετικότητα για COVID-19 και γρίπη - Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ 24 Απρ 2025 | 20:53

Μητσοτάκης: Έρχεται ρύθμιση για την αυτόματη αναγνώριση της ειδικότητας Ελλήνων ιατρών από τις ΗΠΑ

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση επιλύεται το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα εξειδίκευσης που αποκτήθηκε από Έλληνες ιατρούς σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

ESYDOCTORS.MOH.GOV.GR 24 Απρ 2025 | 17:12

Προκηρύσσονται 530 θέσεις ειδικευμένων γιατρών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων στο ΕΣΥ

Πότε ξεκινά η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr

ΤΑ 5 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ 19 Απρ 2025 | 11:47

Ο Λευκός Οίκος ενστερνίζεται τη θεωρία ότι ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο και επιτίθεται στον Δρ. Φάουτσι

Παρατίθενται πέντε "επιχειρήματα" υπέρ της θεωρίας πως ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Απρ 2025 | 16:43

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από κορονοϊό και δύο από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Σε χαμηλά επίπεδα η θετικότητα του κορονοϊού - Πτωτική τάση στα κρούσματα γρίπης αλλά πάνω από το όριο.

Η ΕΚΘΕΣΗ 10 Απρ 2025 | 16:29

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι με covid-19 και 3 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Μείωση καταγράφει η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινείται η θετικότητα για covid-19

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΕΔΗΝ 10 Απρ 2025 | 11:46

Τα νησιά θα γεμίσουν κόσμο το Πάσχα, αλλά τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν- Τα στοιχεία για γιατρούς και νοσηλευτές της ΠΟΕΔΗΝ

Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία των νησιών, καθώς αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό.

ΕΚΘΕΣΗ 03 Απρ 2025 | 17:36

ΕΟΔΥ: Μικρή αύξηση στη θετικότητα γρίπης και τέσσερις θάνατοι -Πέντε από κορονοϊό

Σχετικά με την COVID-19 η θετικότητα βρίσκεται σε σταθερά χαμηλά επίπεδα. Καταγράφηκαν 83 νέες εισαγωγές με τρεις νέες διασωληνώσεις.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 01 Απρ 2025 | 12:27

Επίθεση Παγώνη στην κυβέρνηση για τη βαριά ήττα της "γαλάζιας" παράταξης στην ΕΙΝΑΠ: Τα είπαμε, τα ξαναείπαμε...

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Ματίνα Παγώνη μετά την ήττα της "γαλάζιας" παράταξης - στην οποία ήταν επικεφαλής - ύστερα από 25 χρόνια, στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 27 Μαρ 2025 | 16:36

ΕΟΔΥ: 7 θάνατοι από γρίπη και 6 από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις

Η ΕΚΘΕΣΗ 20 Μαρ 2025 | 17:31

ΕΟΔΥ: Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η γρίπη, δύο ασθενείς σε ΜΕΘ - 4 νέοι θάνατοι από κορονοϊό

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τον κορονοϊό που είναι σε σταθερά χαμηλά επίπεδα.

ΕΡΤ 19 Μαρ 2025 | 18:46

Οι γιατροί του ΚΑΤ έκαναν το θαύμα τους - Πώς έσωσαν το πόδι 15χρονου από τη Γάζα

Ο 15χρονος Μοχάμεντ ήταν στους βομβαρδισμούς πριν από δύο μήνες, τραυματίστηκε και τώρα αναρρώνει στο θάλαμο του ΚΑΤ.

ΜΕΛΕΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 16 Μαρ 2025 | 11:23

Ερευνα: Τα συμπτώματα του long Covid μπορεί να διαρκούν ακόμα και δύο χρόνια μετά

To long Covid εκδηλώνεται με συμπτώματα που επιμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ 13 Μαρ 2025 | 21:45

Φάρμακο μπορεί να αποτρέψει τη νόσηση με Covid-19 σε άτομα που εκτέθηκαν στον ιό

Οι ερευνητές περιγράφουν τη φαρμακευτική ουσία ως αποτελεσματική και γενικά καλά ανεκτή για την πρόληψη της Covid-19

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Μαρ 2025 | 19:17

ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι και επτά σοβαρά κρούσματα γρίπης την τελευταία εβδομάδα - 90 νέες εισαγωγές από κορονοϊό

Ψηλά η θετικότητα της γρίπης - Σε χαμηλά επίπεδα η covid-19 - Η τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 10 Μαρ 2025 | 06:36

Τι θα περιλαμβάνει ο Ατομικός Φάκελος Υγείας και ποιοι θα έχουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό μας

Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) θα είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρονικό σύστημα που εμπεριέχει τα ιατρικά δεδομένα κάθε πολίτη

17-23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 27 Φεβ 2025 | 17:03

ΕΟΔΥ: Αύξηση της θετικότητας της γρίπης με 4 θανάτους - Επτά από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

Αυξάνεται η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ 22 Φεβ 2025 | 17:58

Ανακαλύφθηκε νέος κορονοϊός νυχτερίδας - Εντοπίστηκε στο ίδιο εργαστήριο που είχε θεωρηθεί ύποπτο για την Covid-19

Ο ιός της νυχτερίδας, που αναφέρεται ως HKU5-CoV-2, χρησιμοποιεί τον ίδιο ανθρώπινο υποδοχέα με τον SARS-CoV-2

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΑΒ 21 Φεβ 2025 | 09:28

Ξάνθη: Τι απαντά το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά ηλικιωμένης με πλαστική καρέκλα – "Υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο"

Διευκρινίσεις για την ηλικιωμένη γυναίκα με εγκεφαλικό στην Ξάνθη που μεταφέρθηκε στο σπίτι της πάνω σε πλαστική καρέκλα, έδωσε το ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 21 Φεβ 2025 | 08:01

Ξάνθη: Ασθενής με εγκεφαλικό μεταφέρθηκε σε πλαστική καρέκλα με φορτηγάκι - Δεν υπήρχε ασθενοφόρο [βίντεο]

Εξοργιστικές είναι οι εικόνες από την προσπάθεια μεταφοράς μιας ηλικιωμένη γυναίκας στην Ξάνθη που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ΕΚΘΕΣΗ 20 Φεβ 2025 | 18:56

ΕΟΔΥ: Συνεχίζει να ταλαιπωρεί η γρίπη, δύο νέοι θάνατοι - Σε χαμηλά επίπεδα ο κορονοϊός

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 5 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι - Σχετικά με την covid-19, δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις, είχαμε 170 νέες εισαγωγές και 8 θανάτους

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 20 Φεβ 2025 | 06:30

"Σύνδρομο μετά τον εμβολιασμό": Τι συμβαίνει με τις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Σύμφωνα με μελέτη που επικαλούνται οι New York Times, σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, ο εμβολιασμός μπορεί να έχει επιφέρει παρενέργειες που περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία στην άσκηση, ζάλη…

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ 17 Φεβ 2025 | 19:49

ΠΟΥ: "Τώρα ή ποτέ" η αντιμετώπιση των πανδημιών - Καλεί τις χώρες μέλη του να καταλήξουν σε συμφωνία

Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνη της την επόμενη πανδημία, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Φεβ 2025 | 17:34

ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και εννιά από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση και για τον RSV

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 3-8 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν οκτώ νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και πέντε νέοι θάνατοι από γρίπη.

Η ΕΚΘΕΣΗ 06 Φεβ 2025 | 18:33

ΕΟΔΥ: Συνεχίζει να θερίζει η γρίπη, 7 νέοι θάνατοι - Σε ύφεση ο κορονοϊός

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 27 Ιανουαρίου -2 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 15 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 7 νέοι θάνατοι

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιαν 2025 | 17:51

ΕΟΔΥ: Ακόμη 10 θάνατοι από γρίπη που παραμένει σε έξαρση - 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό

Μείωση παρουσιάζει η θετικότητα του κορονοϊού - Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 20-26 Ιανουαρίου.

COVID 27 Ιαν 2025 | 10:50

Απάντηση της Κίνας για τον κορονοϊό: "Εξαιρετικά απίθανο να προήλθε από διαρροή σε εργαστήριο"

Εκπρόσωπος της CIA ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι "πιο πιθανό" η πανδημία covid-19 να προήλθε από εργαστήριο και όχι από τη φύση.

26 Ιαν 2025 | 16:31

CIA για κορονοϊό: Τώρα βλέπει πιθανότερο να προήλθε από κινεζικό εργαστήριο και όχι από ζώα

H CIA αλλάζει την αξιολόγηση για τον Covid-19 και θεωρεί πως πιθανότατα έγινε από διαρροή εργαστηρίου