Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα του Δήμου Αθηναίων σε σχολεία και δημόσιες δομές

Νέες παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού - Όλα τα μέτρα προστασίας στους δημόσιους χώρους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
καθαριότητα

Έτοιμος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δηλώνει ο Δήμος Αθηναίων χάρη στα μέτρα που λαμβάνονται όλους τους τελευταίους μήνες, αλλά και τις νέες, διευρυμένες δράσεις που προστίθενται με σκοπό την προστασία της υγείας των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών της πόλης.

"Η ομπρέλα προστασίας, από την πανδημία, που δημιουργήσαμε την προηγούμενη περίοδο, ενισχύεται και μεγαλώνει για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση σε όλα τα πεδία. Όλες οι υπηρεσίες μας λειτουργούν απόλυτα συντονισμένα και εντατικοποιούν τη προσπάθεια για να είμαστε όλοι ασφαλείς και να μη μείνει κανένας μόνος του" τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή την δημοσιοποίηση όλων των μέτρων και των παρεμβάσεων του Δήμου Αθηναίων (σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ) για τον κορονοϊό (απολυμάνσεις, σχολεία, δομές Υγείας, ψηφιακές υπηρεσίες, κοινωνική πολιτική, Βοήθεια στο Σπίτι κ.ά.) .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθημερινές πλύσεις και απολυμάνσεις σε όλη την πόλη

Εντατικοποιούνται οι καθημερινές, μαζικές πλύσεις και απολυμάνσεις δημοσίων χώρων στο κέντρο και τις 129 γειτονιές της πόλης από δεκάδες υπερσύγχρονα πλυστικά και βυτιοφόρα που έχουν προστεθεί στον "στόλο" των οχημάτων του Δήμου Αθηναίων. Δρόμοι, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες, παγκάκια και στάσεις λεωφορείων, είσοδοι νοσοκομείων, σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία όπου συγκεντρώνεται ή διέρχεται πολύς κόσμος, πλένονται και απολυμαίνονται συστηματικά, με όλες τις προδιαγραφές του ΕΟΔΥ.

Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την άμεση πλήρωση 366 θέσεων απασχόλησης 4μηνης διάρκειας στη Διεύθυνση καθαριότητας, με κριτήριο την εμπειρία σε περίοδο πανδημίας.

Απολύμανση

Σχολεία καθαρά και ασφαλή για όλα τα παιδιά

Στις σχολικές δομές της Αθήνας θα διανεμηθούν από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, μάσκες προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο Δήμος Αθηναίων έχει μεριμνήσει ώστε σε όλα τα σχολεία να υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες αντισηπτικών και υλικών καθαριότητας.

Επιπλέον, για την κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών των σχολείων, προσλαμβάνει άμεσα 264 επαγγελματίες καθαριότητας που θα ξεκινήσουν να εργάζονται στις μονάδες πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, ενώ σε όλες τις σχολικές δομές θα πραγματοποιηθεί πλήρης και σχολαστική απολύμανση πριν μπουν οι μαθητές στις τάξεις.

Σχολεία

Ενισχυμένες δημοτικές δομές υγείας για όλους

Τα Δημοτικά Ιατρεία εξετάζουν δωρεάν, όπως πάντα, τους δημότες, επιτελώντας την κεντρική αποστολή τους σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Παρέχουν έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα για άμεσα προσβάσιμη ιατρική φροντίδα χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούν σε κάποια, ήδη σημαντικά επιβαρυμένη αυτή την περίοδο, μεγαλύτερη δομή.

Μάλιστα, ήδη λειτουργεί το πρώτο Πολυδύναμο Ιατρείο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα (6ο Δημοτικό Ιατρείο, οδός Χανίων) προσφέροντας ιατρικές και παραϊατρικές -συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ από τον επόμενο μήνα δημιουργούνται δύο ακόμα, νέα Πολυδύναμα Ιατρεία στο Νέο Κόσμο και στην οδό Σόλωνος. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στον εκσυγχρονισμό και την προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού για τα ιατρεία, ενώ αυξήθηκε και ο διαθέσιμος προϋπολογισμός τους. Ενδεικτική είναι η προσθήκη "αιματολογικού αναλυτή" για τη διενέργεια δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων. Επιπλέον οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, στο πλαίσιο υιοθέτησης των προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης του COVID-19, ενισχύθηκαν με τον απαραίτητο ατομικό εξοπλισμό καθώς και με υλικά κάθε είδους, όπως καθαριότητας, συσκευασμένο αντισηπτικό υγρό, γάντια μίας χρήσης και μάσκες.

Επίσης έχει παραχωρηθεί στον Οργανισμό ένα από τα δημοτικά Ιατρεία το οποίο αποτελεί σήμερα το 1ο Δημοτικό Κέντρο Αναφοράς Νοσημάτων COVID-19 (Δημοτικό Ιατρείο οδού Σαρανταπόρου) .

Επιπρόσθετα, επαναλειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές ιατρικής (210-3638049), ψυχολογικής (210-3637692) και εργασιακής υποστήριξης (210-8839151), που ξεκίνησαν την περίοδο της καραντίνας που προσφέρουν τη δυνατότητα στους πολίτες να μοιραστούν άμεσα την όποια ανάγκη και αγωνία τους προκαλεί η περίοδος αυτή και να λάβουν μία επαγγελματική συμβουλή και κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοινωνική φροντίδα και αλληλεγγύη για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Πραγματοποιήθηκαν για το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) προσλήψεις επιπλέον ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε όλα τα κτίρια πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις και εφαρμόζεται θερμομέτρηση, ενώ έχουν αναδιαταχτεί οι χώροι εργασίας και εξυπηρέτησης του κοινού και εφαρμόζονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων δημιουργήθηκε εξοπλισμένο ιατρείο, ενώ κατεγράφη το ιατρικό ιστορικό όλων των ωφελούμενων. Επιπλέον πραγματοποιούνται συνεχείς κλινικές εξετάσεις και θερμομετρήσεις για τους ήδη ωφελούμενους και τους νεοεισερχόμενους, καθώς τηρούνται όλες οι προδιαγραφές και τα μέτρα ασφάλειας, με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η λειτουργία του Ξενώνα Aστέγων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών), του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. Οι ωφελούμενοι κατά την παραμονή τους στο Ξενώνα, πέρα από την κάλυψη των βασικών τους αναγκών (στέγαση, σίτιση, ατομική υγιεινή), λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πρωτοβάθμιας ιατρονοσηλευτικής φροντίδας από τα εξειδικευμένα στελέχη του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, στα θεραπευτικά προγράμματα των οποίων εισάγονται άμεσα και κατ' εξαίρεση, όσοι φιλοξενούμενοι το επιθυμούν. Στον Ξενώνα εφαρμόζονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού.

Θερμομέτρηση

Σε πλήρη λειτουργία επανέρχεται το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι Plus", που απευθύνεται σε κατοίκους του Δήμου Αθηναίων με υποκείμενα νοσήματα και παθήσεις, ηλικιωμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από οικείους τους και μοναχικά άτομα που αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν. Οι άνθρωποι αυτοί, θα μπορούν να καλούν στο 210-5277000 και να αναφέρουν τις ανάγκες τους. Θα τους παρέχονται υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας, καθαριότητας κατοικιών, αγοράς ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα και φάρμακα), και μεταφοράς από και προς μονάδες υγείας ή άλλες υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τα 3.600 εγγεγραμμένα μέλη των Λεσχών Φιλίας του Δήμου, έως ότου επαναλειτουργήσουν , θα εξυπηρετούνται μέσω της νέας υπηρεσίας "ΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ" τηλεφωνικά στον αριθμό 210-3428745 ή επικοινωνώντας με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση lefi@athens.gr. Η φροντίδα περιλαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη και διεκπεραίωση αναγκαίων αιτημάτων, ενώ δυνατότητα χρήσης της θα έχουν τα ίδια τα μέλη και ένα συγγενικό τους πρόσωπο ή οι φροντιστές τους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προσπάθεια για τον περιορισμό των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και την στήριξη των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, με την λειτουργία πλατφόρμας νομικής υποστήριξης μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 210-5210645 και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης oles.asfaleis@athens.gr.
Ψηφιακή εξυπηρέτηση - ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους δημότες

Ο Δήμος Αθηναίων έχει ενεργοποιήσει ήδη την πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών του (https://eservices.cityofathens.gr/), μέσω της οποίας διατίθενται προς τους πολίτες 39 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, χωρίς απαίτηση φυσικής παρουσίας. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες κερδίζουν πολύτιμο χρόνο αποφεύγοντας ταυτόχρονα την όποια αναμονή και τον επικίνδυνο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο συνωστισμό, ενώ οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στα αιτήματα.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Αθηναίων θα ενεργοποιήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης και κράτησης ηλεκτρονικών ραντεβού, μέσω της οποίας όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δεσμεύουν, να διαχειρίζονται και να αξιολογούν τα ραντεβού τους με όποια Υπηρεσία του Δήμου επιθυμούν.

Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με χρήση των κωδικών taxisnet που διαθέτει ο ενδιαφερόμενος και η διαδικασία κράτησης είναι πολύ απλή και γρήγορη. Για όσους πολίτες επιθυμούν την τηλεφωνική κράτηση θα υπάρχει δυνατότητα η διαδικασία αυτή να γίνεται και μέσω της γραμμής εξυπηρέτησης του Δήμου Αθηναίων στο 1595.

Θα παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τον τόπο εξυπηρέτησης, για τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχει μαζί του ο ενδιαφερόμενος, καθώς και για τους εναλλακτικούς τρόπους εξυπηρέτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προστασία των εργαζομένων στον Δήμο

Σε όλα τα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις, και καθαριότητα όλων των χώρων. Επιπλέον έχουν ξεκινήσει διανομές υλικών απολύμανσης και καθαριότητας για τα κτίρια (χλωρίνη, υγρά καθαρισμού, αντισηπτικά) και μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό (αντισηπτικά, μάσκες προσώπου, γάντια μιας χρήσης).

Ακόμα, ακολουθώντας το πρωτόκολλο προφυλάξεων για την πρόληψη των λοιμώξεων, ο Δήμος προμηθεύτηκε και διένειμε στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε υγειονομικές εργασίες (Δημοτικά Ιατρεία) και σε ειδικές εργασίες (αποκομιδή απορριμμάτων, οδοκαθαρισμός, απολυμάνσεις) τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την προστασία του σώματος και της αναπνοής (μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, χειρουργικές μάσκες, ελαστικά γάντια νιτριλίου μιας χρήσης, στολές προστασίας μιας χρήσης κ.α.).

Ταυτόχρονα, σε όλα τα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δήμου, το προσωπικό και οι επισκέπτες εισέρχονται υποχρεωτικά με μάσκες, τις οποίες επιβάλλεται να φορούν και εντός των ανελκυστήρων αλλά και σε όλους τους πολυσύχναστους χώρους. Επίσης έχουν διανεμηθεί και χρησιμοποιούνται ψηφιακές συσκευές θερμομέτρησης, για θερμομέτρηση του προσωπικού και των επισκεπτών.

Παράλληλα, ενεργοποιούνται οι άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και η δυνατότητα για εξ' αποστάσεως εργασία και τηλεργασία, ακολουθώντας τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αναδιατάσσονται οι χώροι εργασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών, για εξασφάλιση των μεγαλύτερων δυνατών αποστάσεων και την προστασία όλων.

Επιπρόσθετα ο Δήμος Αθηναίων προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί σε όλους τους εργαζόμενους έλεγχος με μοριακά τεστ, στη βάση του πρωτοκόλλου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ 01 Οκτ 2020 | 16:12

Οριστικό: Ακυρώνεται ο κλασικός Μαραθώνιος λόγω κορονοϊού

Ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε και επίσημα την οριστική ματαίωση του φετινού Μαραθωνίου Αθήνας, ο οποίος είχε προγραμματιστεί για τις 7-8 Νοεμβρίου, λόγω κορονοϊού.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 4Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST 01 Οκτ 2020 | 15:26

Σακελλαροπούλου στο 4ο Συνέδριο του Economist: Ανάγκη να προστατευθούν τα ευπαθή άτομα - "Κανείς να μην μείνει πίσω"

Στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να προστατευθούν τα ευπαθή άτομα, τόνισε η Κατ. Σακελλαροπούλου.

ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΘ 01 Οκτ 2020 | 15:26

Κορονοϊός - Αγιο Ορος: Αρνητικός πλέον στον ιό ο 85χρονος μοναχός

Αρνητικός στον κορονοϊό είναι πλέον ο 85χρονος μοναχός, που είχε μεταφερθεί από τη Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους στη Α' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 285 ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 01 Οκτ 2020 | 15:20

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα 40 κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

ΣΙΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΙΔΗΣ 01 Οκτ 2020 | 15:14

Κορονοϊός - Λοιμωξιολόγος ΑΧΕΠΑ για 17χρονη: Ολη η κλινική ήταν από πάνω της, σαν να ήταν η οικογένειά της

Νικήτρια βγήκε μετά τη μάχη που έδωσε για 40 ημέρες με τον κορονοϊό, η 17χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΓΡΑΨΕ 01 Οκτ 2020 | 14:54

Καλλιάνος για τα επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριο: Φταίνε οι γονείς τους που μεγαλώνουν "αλητάκια"

Ο Γιάννης Καλλιάνος έκανε μια αυστηρή ανάρτηση για τα επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριο

ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ 191 ΧΩΡΕΣ 01 Οκτ 2020 | 14:44

Κορονοϊός - Παγκόσμια έρευνα: Χάθηκαν 300 δισεκατομμύρια σχολικές ημέρες - Τι ισχύει για την αύξηση των κρουσμάτων

Τα lockdowns θα αφήσουν στο 2020 ένα "εκπαιδευτικό χρέος λόγω κορονοϊού" 300 δισεκατομμυρίων χαμένων σχολικών ημερών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ 01 Οκτ 2020 | 14:33

Κορονοϊός- Χρήστος Κυρατσούς: Ο Ελληνας ερευνητής πίσω από τη θεραπεία της Regeneron- Με κοκτέιλ αντισωμάτων

Ο κ. Κυρατσούς είναι ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες που προσπαθούν να αναπτύξουν αποτελεσματική θεραπεία για τον κορονοϊό.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Οκτ 2020 | 13:22

Τέλος οι μισές καταλήψεις στην Κεντρική Μακεδονία - Ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση

Στην Πέλλα και το Κιλκίς δεν υπάρχουν σχολεία υπό κατάληψη σύμφωνα με τη διεύθυνση εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 01 Οκτ 2020 | 13:09

Κορονοϊός: Η Πολιτική Προστασία ενισχύεται - Προσλήψεις 192 στελεχών για ιχνηλάτηση και αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών

Πρόσληψη 192 στελεχών για ιχνηλάτηση και αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ Ο ΕΟΔΥ 01 Οκτ 2020 | 13:04

Κορονοϊός - Νέος συναγερμός στη Βοιωτία: Θετικός προμηθευτής εστίασης

Θετικός στον κορονοϊό οδηγός προμηθευτικής εταιρείας, που συνεργάζεται με επιχειρήσεις εστίασης, όπως και η σύζυγός του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ICAP 01 Οκτ 2020 | 13:03

Αποκαλυπτική έρευνα: H εκπαιδευτική παραοικονομία, μάστιγα για τον κλάδο των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης

Ο συγκεκριμένος κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει και τα διαχρονικά προβλήματα του αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ 01 Οκτ 2020 | 12:22

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Προβλέπει δραματική αύξηση των κρουσμάτων - Θα φτάσουν τα 700 τον Δεκέμβριο

"Καμπανάκι" για τη διασπορά του κορονοϊού και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, έκρουσε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.