Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη που αποτελούν σταθερά τις δύο περιφέρειες με τις περισσότερες μολύνσεις. Σήμερα, από τις 1.190 μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν οι 281 και στη συμπρωτεύουσα οι 270.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Μαγνησία όπου βρέθηκαν 79 κρούσματα και στην Κοζάνη με 60. Ακολουθεί η Περιφέρεια Έβρου με 40 και η Λάρισα με 38.
Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς
281 Αττικής
270 Θεσσαλονίκης
79 Μαγνησίας
60 Κοζάνης
40 Έβρου
38 Λάρισας
37 Καβάλας
28 Σερρών
27 Ξάνθης
27 Τρικάλων
25 Αχαΐας
23 Πιερίας
22 Κιλκίς
22 Ροδόπης
21 Ημαθίας
20 Καρδίτσας
18 Πέλλας
15 Δράμας
14 Φλώρινας
12 Λέσβου
9 Ηρακλείου
9 Φθιώτιδας
7 Χίου
6 Αιτωλοακαρνανίας
6 Κορινθίας
6 Χαλκιδικής
5 Βοιωτίας
5 Εύβοιας
4 Αρκαδίας
4 Ευρυτανίας
4 Χανίων
3 Γρεβενών
3 Ηλεία
3 Καστοριά
3 Λακωνία
2 Άρτα
2 Κέρκυρα
1 Ζακύνθου
1 Θεσπρωτία
1 Ιωαννίνων
1 Σποράδων
6 Υπό διερεύνηση
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19)
Θεσσαλονίκη: Επεσε 20% το ιικό φορτίο στα λύματα - Μειώνεται αλλά με μικρότερο ρυθμό
Μειωμένο κατά περίπου 20%, σε εβδομαδιαία βάση, είναι το ιικό φορτίο στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Ο πολυπαραμετρικός περιβαλλοντικός εξορθολογισμός των μετρήσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα για τα δείγματα, τα οποία ελήφθησαν από τα λύματα στις 9, 11 και 14/12 δείχνει πως σε σχέση με τον αντίστοιχο υπολογισμό, που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα εξακολουθεί να μειώνεται, αλλά με μικρότερο ρυθμό, τείνοντας προς σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας.

"Υπάρχει μία επιβράδυνση στον ρυθμό ελάττωσης του ιικού φορτίου στα λύματα. Δεν είναι παράδοξο αυτό, καθώς όσο πηγαίνουμε προς πιο χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνεται και ο ρυθμός της μείωσης. Δεν θα περιμέναμε μία απότομη αποκλιμάκωση", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, διευκρινίζοντας πως "σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα συντείνουν σε αυτό που λέμε και επαναλαμβάνουμε εδώ και εβδομάδες, ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, καθώς δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο μια νέας έξαρσης της διασποράς του ιού στην κοινότητα".
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr