
Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη, εντείνεται η αγωνία για αυξημένη μεταδοτικότητα
Στη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ περιλαμβάνονται επίσης τα συμπεράσματα από της γονιδιωματικής επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.
Η βρετανική μετάλλαξη, όπως φοβούνταν οι ειδικοί, κυριαρχεί. Η αυξημένη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει μάλιστα θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους που ανεβαίνει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Αθήνα, παρά το αυστηρό lockdown.
Όπως αναφέρει η έκθεση, η γονιδιωματική ανάλυση αφορά σε 944 επιλεγμένα νέα δείγματα την περίοδο 22 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου.
Από τον έλεγχο των 944 δειγμάτων,αναδείχθηκαν συνολικά 702 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 702 στελέχη, τα 677 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 21 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2).
Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και
48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής
Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα.
Τα 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα
Ιωαννίνων και 5 από την Περιφέρεια Αττικής.
Σημειώνεται πως στην έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας είχε βρεθεί στην Ελλάδα και το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος της Ουγκάντα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr