Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρας μας δεν πέφτουν κάτω από 3.000 σε μέσο όρο και ήδη έχει σημάνει συνεργός στις ΜΕΘ των νοσοκομείων από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων, οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει και της επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά.
Ένα βήμα πριν τον κόκκινο συναγερμό βρίσκονται τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων από κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι.
"Το εμβόλιο μας προστατεύει για να μην μπούμε στο νοσοκομείο ή να πεθάνουμε…. κανένα εμβόλιο δεν προκαλεί μακροχρόνιες συνέπειες", ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στην πρωινή εκπομπή του MEGA.
Καταληκτική ημερομηνία για τους επιστήμονες η 15η Σεπτεμβρίου, όταν οι περισσότεροι θα έχουν επιστρέψει στα μεγάλα αστικά κέντρα από τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν και την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εμβολίου.
"Όσον αφορά στην ανοσία, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού φαίνεται θα βοηθήσει η τρίτη δόση. Το ίδιο πιθανώς μπορεί να συμβεί και για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν 6-8 μήνες" τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Πού "κόλλησε" το τείχος ανοσίας
Μία μειοψηφία σκληρών αντιεμβολιαστών φαίνεται να είναι το εμπόδιο για αν χτιστεί το τείχος ανοσίας. Σύμφωνα με έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 7% έως 9,6%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής", παρά τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, οι αρνητές και οι αναποφάσιστοι που φθάνουν το 16% είναι εκείνοι που δημιουργούν τη μαύρη τρύπα στην πολυπόθητη επόμενη ημέρα κατά του κορονοϊού.
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για τη στασιμότητα στον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 65+, ενώ κομβικό ρόλο θα παίξει ο εμβολιασμός των 18ρηδων και άνω.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr