Σοκάρουν οι αριθμοί του κορονοϊού την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην 18η μέρα του lockdown. Από τις 7 Νοεμβρίου οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας αλλά και οι νεκροί υπερδιπλασιάστηκαν, γεγονός που εξηγεί και την αφόρητη πίεση του συστήματος υγείας.
Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα της καραντίνας οι ασθενείς που έχριζαν διασωλήνωσης ανέρχονταν σε 207. Δυστυχώς, όμως μέσα σε 18 μέρες έφτασαν τους 562. Την ίδια ώρα, ενώ στις 7 Νοεμβρίου η Ελλάδα θρηνούσε τους 749 συμπολίτες μας που έχασαν τη μάχη με την φονική πανδημία, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ οι νεκροί ανέρχονται σε 1.815.
Η ραγδαία αυτή αύξηση σημειώθηκε μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, αποδεικνύοντας τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος που "χτυπάει" όλο τον πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΣΥ δίνει κυριολεκτικά μάχη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα όπου οι κλίνες ΜΕΘ "εξαφανίζονται", γεμίζοντας συνεχώς από νέους ασθενείς.
Στο μεταξύ, η χώρα κατέρριψε χθες άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ, καθώς το νεότερό της θύμα είναι ένα παιδί, μόλις 25 ετών. Πρόκειται για τον Θοδωρή από τις Σέρρες ο οποίος σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έπασχε από σοβαρό υποκείμενο νόσημα.
Οι παράγοντες που επηρέασαν το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Όπως προκύπτει, δυο είναι οι βασικοί παράγοντες που καθιστούν πιο επιθετικό και σοβαρό το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο FM 104.9", ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης: Πρώτον, οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα η θερμοκρασία που κυμαίνεται στους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά και οι τρεις μεταλλάξεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες και δημιούργησαν το νέο στέλεχος του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ένα από τα δύο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας σε σχέση με την περασμένη άνοιξη είναι ο καιρός και τόνισε πως "το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9- 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού. Έτσι για παράδειγμα ο ιός μπορεί να παραμείνει σε έναν ανελκυστήρα 4 με 5 ώρες, ενώ το καλοκαίρι παρέμενε μόνο 10 με 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πλέον περισσότερα άτομα μπορούν να μολυνθούν, καθώς ο ιός μπορεί να επιζήσει πάρα πολλές ώρες, ακόμα και στις επιφάνειες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς ακόμα και σε απόσταση τεσσάρων μέτρων".
Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο οφείλεται η αυξημένη επιθετικότητα του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το γεγονός ότι από το περασμένο καλοκαίρι, "έγιναν τρεις μεταλλάξεις στο αρχικό στέλεχος του ιού, που τον έκαναν ακόμα πιο σταθερό, πιο μεταδοτικό και επιπλέον το καινούργιο αυτό στέλεχος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πιο γρήγορα και πιο σοβαρά κλινικά συμπτώματα" τα οποία τώρα βλέπουμε να μολύνουν τον πληθυσμό στη χώρα μας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr