Στον κλοιό του κορονοϊού εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα καθώς στα ύψη παραμένουν τα κρούσματα, τα οποία αναμένεται σήμερα να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 3.000.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, μέχρι τη μία το μεσημέρι οι υγεινομικές υπηρεσίες είχαν καταγράψει περίπου 3.000 περιστατικά νέων λοιμώξεων, ενώ μέχρι τις 15:00 που σταματά η καταγραφή του τελευταίου 24ωρου αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα σημερινά κρούσματα δεν θα ξεπεράσουν τα 4.000, αριθμός που είναι σαφώς χαμηλότερος σε σχέση με τις δύο πρηγούμενες Τρίτες που σημειώθηκε ρεκόρ νέων μολύνσεων με 4.309 και 4.340 αντίστοιχα. Παρόλα αυτά ο αριθμός παραμένει σε ιδιατέρως υψηλά επίπεδα.
Ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης
Το 1,5 εκατομμύριο ξεπέρασαν οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης. Αυτό κοινοποίησε σε λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "σήμερα, πάνω από 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Όλοι μαζί διευρύνουμε το τείχος προστασίας απέναντι στην πανδημία. #Ελευθερία".
Να αναφέρουμε ότι μέσω της πλατφόρμας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 85 και άνω, ακολούθησαν οι πολίτες 80-84, η ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών, η κατηγορία 65-69 ετών οι άνθρωποι της ηλικιακής κατηγορίας 60-64 ετών, οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Α' (νοσήματα αυξημένου κινδύνου), ενώ η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά της πανδημίας, ανοίγει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου για τους πάσχοντες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου κατηγορίας Β΄ ηλικίας, στις 21 Απριλίου σειρά έχουν οι εκπαιδευτικοί και η ηλικιακή ομάδα των 55-59 ετών κι ακολουθούν οι πολίτες από 50-54 ετών.
Παγώνη: Το μοντέλο των self test πέτυχε
Υπενθυμίζεται ότι για το μοντέλο των self - test μίλησε το πρωί στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας πως αυτό πέτυχε γιατί οι 600 και κάτι που βρέθηκαν θετικοί θα μπορούσαν να δώσουν από 5500 μέχρι 8000 κρούσματα γιατί ήταν όλοι ασυμπτωματικοί, καθηγητές – μαθητές. "Τα self test μας έχουν γλιτώσει από χιλιάδες κρούσματα".
Παράλληλα, σημείωσε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί "σε εργοστάσια, βιοτεχνίες εστιατόρια, παντού" και υπογράμμισε πως αν ανοίξουν τα μαγαζιά θα μειωθούν τα κορωνοπάρτι.
Μιλώντας για τους εμβολιασμούς και το πότε θεωρεί ότι θα έχουν τελειώσει για τους 50 και άνω, δήλωσε πως εξαρτάται και από τις ποσότητες των εμβολίων που παίρνουμε με τις συμβάσεις που έχουν γίνει με τις εταιρίες και την ΕΕ. "Νομίζω μέχρι τα μέσα, τέλος Ιουνίου λογικά θα έχουν τελειώσει". Για μένα είναι λογικό προς το τέλος Ιουνίου να κάνουμε αυτή την σχετική ανοσία γύρω στο 55% που θα αισθανθούμε ασφαλείας μπαίνοντας στο καλοκαίρι, ανοίγοντας ξενοδοχεία, να αισθανόμαστε και πιο άνετα", ανέφερε χαρακτηστικά.
Μεγάλη σημασία, τόνισε πως θα έχει και η θεραπεία με το καινούργιο αντιικό φάρμακο.
Σχετικά με το ότι κάποιοι γιατροί - νοσηλευτές δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί επεσήμανε ότι ένα ποσοστό αυτών δεν έχει εμβολιαστεί γιατί εχουν νοσήσει και μπορούν να εμβολιαστούν μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κάποιοι είναι σε καραντίνα γι αυτό δεν μπορεί να πάει το 100% ενώ επεσήμανε πως πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι γιατροί διότι έχουν υποχρέωση προς τον ασθενή.
Σχετικά με το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε σε άλλο νομό το Πάσχα, η κ. Παγώνη είπε ότι έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ενώ υπογράμμισε πως δεν θα έλεγε "ναι" για το άνοιγμα το Πάσχα με τα σημερινά δεδομένα. Μίλησε για Ανάσταση στις εκκλησίες, αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες, ενώ σημείωσε πως μια φορά μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση. Σημειώνεται ότι μία εβδομάδα πριν, η κ. Παγώνη δήλωνε: "Το Πάσχα δεν θα είμαστε όπως πέρυσι, κλεισμένοι σε ένα σπίτι. Θα είμαστε με μάσκες και αποστάσεις”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως επιτραπούν οι γιορτές στο χωριό.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, ωστόσο θα παραμείνουν οι μάσκες, ενώ είπε "οχι" για... βόλτες στα στενά σοκάκια, αλλά μόνο στις παραλίες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr