Κορονοϊός: Σταθερό το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη και αυτή την εβδομάδα

Στα διαγράμματα φαίνεται πως σε απόλυτες τιμές οι τελευταίες δέκα ημερήσιες μετρήσεις στη θεσσαλονίκη έχουν πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
θεσσαλονικη

Σταθεροποιημένο στο ίδιο επίπεδο τιμών μετράται και κατά την τρέχουσα εβδομάδα το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τις ημερήσιες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται πως σε απόλυτες τιμές οι τελευταίες δέκα ημερήσιες μετρήσεις έχουν πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους, ενώ οι εννέα πιο πρόσφατες χρωματίζονται πράσινες, καθώς και τις αντίστοιχες ημερομηνίες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε λιγότερα από 100 επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα.

Διαβάστε Επίσης

Συγκεκριμένα στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 14/06 και της Τρίτης 15/06 είναι:

-Σταθερή (-7%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 12/06 και της Κυριακής 13/06.

-Σταθερή (-9%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 02/06 και Τρίτης 03/06.

Ιικό Φορτίο Θεσσαλονίκη
Ιικό Φορτίο Θεσσαλονίκη 2

"Τις τελευταίες δέκα ημέρες οι τιμές του σχετικού ρυθμού έκκρισης ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται πρακτικά σταθερές με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των μετρήσεων. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην πιθανή διασπορά του ιού στους νέους, οι οποίοι είναι κυρίως ασυμπτωματικοί και χωρίς να νοσούν ενδεχομένως να συντηρούν το ιικό φορτίο σε υπολογίσιμα επίπεδα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς αν με βάση την εικόνα αυτή διαφαίνεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε πως "με την πρόοδο των εμβολιασμών αναμένεται μια γενικότερη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, η οποία κάποια στιγμή θα φανεί και στα λύματα", υπενθυμίζοντας πως "τα λύματα αποτυπώνουν το αθροιστικό αποτέλεσμα όλων εκείνων που έχουν μολυνθεί, οι οποίοι εκκρίνουν ιικό φορτίο για διάστημα 3-5 εβδομάδων".

"Είναι φυσιολογικό ότι το φορτίο στα λύματα αποκλιμακώνεται πιο αργά από ό,τι τα ημερήσια κρούσματα. Συνεκτιμώντας, πάντως, όλα τα δεδομένα, η υπάρχουσα διασπορά του ιού στην κοινότητα δεν είναι αμελητέα και γι’ αυτό δε θα πρέπει να αμελούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας", εξήγησε.

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά με τη διαδικασία του υπολογισμού του ιικού φορτίου στα λύματα, ο καθηγητής Χημείας Θοδωρής Καραπάντσιος σχολίασε: "Γίνεται μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα σε διεθνές επίπεδο για την επάρκεια των μεθόδων ποσοτικής ανάλυσης του ιικού φορτίου στα λύματα, όταν το ιικό φορτίο ελαττώνεται και φτάνει σε χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται αξιόπιστες διαδικασίες που δεν έχουν επαληθευτεί από διαφορετικά εξειδικευμένα εργαστήρια.

Ούτε μπορεί να αγνοείται ότι τα λύματα εξ ορισμού είναι ένα πολύ πιο πολύπλοκο σύστημα με μεγάλη μεταβλητότητα και πολλούς βιοχημικούς αναστολείς σε σχέση με τα κλινικά δείγματα, όπου η ποσοτικοποίηση είναι πιο απλή. Η ομάδα του ΑΠΘ στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ έχει εργαστεί για την ανάπτυξη μεθοδολογίας, που παρέχει αξιοπιστία όσον αφορά την ευαισθησία, την επαναληψιμότητα και την ακρίβεια του ποσοτικού προσδιορισμού του ιικού φορτίου στα λύματα ακόμη και όταν οι τιμές ιικού φορτίου είναι χαμηλές".

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιουλ 2021 | 17:34

Κορονοϊός: 2.845 νέα κρούσματα σήμερα και 12 θάνατοι - Ανησυχία για τους διασωληνωμένους που έφτασαν τους 165

Συνολικά 12.948 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Στο 2,39% ο δείκτης θετικότητας - Μεγάλος ο αριθμός των τεστ που ξεπέρασαν τις 118.000.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 30 Ιουλ 2021 | 15:23

Guardian: Η Ελλάδα στέλνει την αστυνομία στα νησιά όπου η μετάλλαξη Δέλτα κτυπά "κόκκινο"

Τον γύρο του κόσμου κάνει η νέα έξαρση κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα στα δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος και η Ίος.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 30 Ιουλ 2021 | 13:42

Σχολεία - Κεραμέως: Αλλάζουν τα πρωτόκολλα για τη νέα χρονιά - Δεν θα κλείνουν τμήματα με το πρώτο κρούσμα

Νέο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων τη νέα χρονιά και "πόρτα" στους ανεμβολιάστους δασκάλους και καθηγητές, προανήγγειλε η Ν. Κεραμέως.

ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ TAXISNET 30 Ιουλ 2021 | 13:19

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών

Το ραντεβού του παιδιού μπορεί να κλειστεί και στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία.

"ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 12-18" 30 Ιουλ 2021 | 13:11

Μετάλλαξη Δέλτα - Τούντας: Εξαπλώνεται γρήγορα, θα θρηνήσουμε και παιδιά

Ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής Γιάννης Τούντας προειδοποιεί πως υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε παιδιά από τον κορονοϊό.

ΘΥΜΙΖΕ ΕΠΟΧΕΣ ΠΡΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 30 Ιουλ 2021 | 12:01

Οπου φύγει φύγει οι αδειούχοι: Τεράστιες ουρές στο λιμάνι του Πειραιά [εικόνες]

Ατελείωτες ουρές σχηματίσθηκαν σήμερα Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά καθώς αναχωρούν μαζικά οι αδειούχοι.

"ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ" 30 Ιουλ 2021 | 11:57

Χαρδαλιάς: Οριακή η κατάσταση σε Μύκονο και Ίο - Μέτρα για τους εργαζόμενους λόγω καύσωνα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερθηκε τόσο στη δύσκολη κατάσταση στη Μυκονο, χαρακτηρίζοντας την "οριακή", όσο και στον καύσωνα.

ΜΑΣΚΑ ΠΑΝΤΟΥ 30 Ιουλ 2021 | 10:02

Καμπανάκι CDC για μετάλλαξη Δέλτα: Είναι μεταδοτική όπως η ανεμοβλογιά για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

"Ο πόλεμος έχει αλλάξει" λέει ο CDC για τη μετάλλαξη Δέλτα. Μεταδίδεται όπως η ανεμοβλογιά και με την ίδια ευκολία από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιουλ 2021 | 07:52

Κορονοϊός: Από αυτές τις χώρες είναι τα περισσότερα "εισαγόμενα" κρούσματα τουριστών

Από τις 15 Μαΐου έως και τις 24 Ιουλίου έχουν εντοπιστεί 1.237 κρούσματα στις πύλες εισόδου, αεροδρόμια, λιμάνια και τελωνεία της χώρας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 30 Ιουλ 2021 | 07:26

Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα: Επικρατεί στο 70% των κρουσμάτων - Κυριαρχεί στους 25άρηδες

Όλο και περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίζονται στη χώρα. Mε τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου, ο δείκτης θετικότητας είναι στο 3,26%.

ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ Η ΤΟΝ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΤΟΥΣ 30 Ιουλ 2021 | 07:07

Εμβολιασμός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα παιδιά από 12 ετών και πάνω

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε γνωμοδοτεί υπέρ του εμβολιασμού όλων των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

ΜΑΣΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 30 Ιουλ 2021 | 06:32

Τελεσίγραφο για οκτώ "κόκκινα" νησιά: Μέτρα προ των πυλών

Υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι για τις νησιωτικές περιοχές που καταγράφουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 29 Ιουλ 2021 | 21:38

Θεσσαλονίκη: Κινηματογραφική καταδίωξη διακινητή μεταναστών - Τρεις συλλήψεις [εικόνες-βίντεο]

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν μεταξύ των τριών συλληφθέντων στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται και ο διακινητής.