X

Κορονοϊός- Ερευνα: Τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα- 12.500 κρούσματα και 225 νεκροί ημερησίως [γράφημα]

Σχεδιάγραμμα από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης παρουσιάζει εκτιμήσεις για το πώς θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί τα πράγματα

Γράφει: TheToc team

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα μεγέθη των επιπτώσεων του κορονοϊού στην Ελλάδα αν δεν είχαν ληφθεί πρόσκαιρα τα γνωστά μέτρα.

Ένα τέτοιο σχεδιάγραμμα δημιουργήθηκε από τη φοιτήτρια Νεκταρία Καραγιωργάκη στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης, στο Ρέθυμνο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δικαίου Τσερκέζου και δημοσιεύεται στο kathimerini.gr.

Στο σχεδιάγραμμα παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των θανάτων που θα τους αναλογούσαν. Ταυτόχρονα σε σύγκριση παρουσιάζονται και τα ανάλογα δημοσιευμένα στοιχεία.

Από το γράφημα που παρουσιάζεται προκύπτει οτι τα κρούσματα στις αρχές Απριλίου θα είχαν φθάσει τα 12.00 ημερησίως στα μέσα Απριλίου και θα συνέχιζαν στον ίδιο ρυθμό μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Ενώ οι νεκορί θα έφθαναν στα μέσα Απρίλίου τους 225 ημερησίως για να ακουθήσουν αργότερα πτωτική τάση και να μηδενιστούν περίπου στα μέσα Ιουνίου.

Οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε ένα αριθμό κρουσμάτων γύρω στις 12.500, ενώ ο κύκλος των αναλογούντων κρουσμάτων είναι σχετικά ανάλογος του κύκλου των καταγεγραμμένων θανάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φυσικά δεν θα πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι τα αποτελέσματα βασίζονται στη σεμιναριακή εργασία της φοιτήτριας κ. Καραγιωργάκη και ότι τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε τεχνικές, η μεθοδολογική υποστήριξη των οποίων μπορεί εύκολα να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Αυτό που μάλλον θα πρέπει να τονιστεί τελικά είναι ότι τα μέτρα που ελήφθησαν περιόρισαν σε σημαντικό ποσοστό τόσο τα κρούσματα όσο και τους θανάτους από τον κορονοϊό. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που μάλλον επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων.

Πηγή: kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ