Κορονοϊός: Την Τετάρτη στις 12:00 ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Αττική

Όποιοι πολίτες προσέλθουν νωρίτερα για τον εμβολιασμό, θα εξυπηρετηθούν, όπως ακριβώς έγινε και σήμερα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, λόγω της κακοκαιρίας "Μήδεια".

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Όποιοι πολίτες ωστόσο προσέλθουν νωρίτερα, θα εξυπηρετηθούν, όπως ακριβώς έγινε και σήμερα.

Τα ραντεβού των πολιτών που θα πραγματοποιούνταν από τις 8πμ έως τις 12μμ θα επαναπρογραμματιστούν.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς που χάθηκαν, προτεραιότητα θα δοθεί στην αναπλήρωση των ραντεβού που αφορούσαν την δεύτερη δόση. Στο πλαίσιο αυτό, τα επόμενα 24ωρα θα σταλούν μηνύματα στους πολίτες που είχαν προγραμματίσει να κάνουν τη δεύτερη δόση και την έχασαν.

Αντίστοιχα, όσοι ήταν να κάνουν σήμερα την πρώτη δόση θα πρέπει να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Με σκοπό την ταχύτερη δυνατή αναπλήρωση του χαμένου χρόνου, σε όσες περιοχές σήμερα τα εμβολιαστικά κέντρα έκλεισαν, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν την προσεχή Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της κακοκαιρίας πραγματοποιήθηκε το 75% των προγραματισμένων εμβολίων στην επικράτεια και το 40% στην Αττική.

Και σήμερα μαζικοί εμβολιασμοί παρά τη "Μήδεια" και την αναβολή που ανακοίνωσε ο Θεμιστοκλέους

Η ισχυρή χιονόπτωση και η επέλαση της κακοκαιρίας "Μήδεια" δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη μετακίνηση σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, ιδιαίτερα στην Αττική, με αποτέλεσμα αρχικά να ανακοινωθεί ότι όσοι είχαν προγραμματισμένα ραντεβού για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αναβάλλονται και θα ειδοποιηθούν για νέο ραντεβού.

Αρχικά μάλιστα ανακοινώθηκε από τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ότι αναβάλλονται τα ραντεβού μέχρι τις 10.30 και λίγη ώρα μετά ανακοινώθηκε ότι όλα τα ραντεβού αναβάλονται.

Ομως δεν έγινε έτσι. Και εκατοντάδες ή και χιλιάδες πολίτες- είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προσδιοριστεί ο αριθμός- πήγαν κανονικά στα εμβολιαστικά κέντρα και έκαναν κανονικά το εμβόλιο, παρά τον χιονιά και παρά τις δηλώσεις Θεμιστοκλέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα φαίνεται ότι πολλοί εξ αυτών ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τους γιατρούς στα κέντρα Υγείας ότι είναι στο πόστο τους και αν τα καταφέρουν να φθάσουν θα τους κάνουν το εμβόλιο, ενώ άλλοι έμαθαν από φίλους και γνωστούς ότι πολλά εμβολιαστικά κέντρα δουλεύουν κανονικά και έσπευσαν να εμβολιαστούν.

Σημειώνεται ότι η ομάδα που έχει πάρει σειρά τώρα και εμβολιάζεται, εκτός από τους ηλικιωμένους 75 plus, είναι η ομάδα των 60-64 που κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Και η επιθυμία να κάνουν το εμβόλιο ήταν τόσο μεγάλη που αψήφισαν τον καιρό και πήγαν κανονικά στο ραντεβού τους παρά την επίσημη αναβολή δια στόματος Θεμιστοκλέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι προηγήθηκε

Η πρωτοφανής χιονόπτωση οδήγησε, αρχικά, το υπουργείο Υγείας να δώσει παράταση στην έναρξη των εμβολιασμών στην Αττική από τις 08:00 που ήταν η καθιερωμένη ώρα, στις 10:30, καθώς τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και όσοι είχαν προγραμματισμένα ραντεβού δεν θα μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα ή ακόμα και καθόλου σε πολλές περιτπώσεις. Και αυτό συνέβη σε ορισμένες περιπτώσεις όπως το εμβολιαστικό κέντρο στο Ολυμπιακό Χωριό που παρέμεινε κλειστό.

Λίγο αργότερα, η επέλαση του χιονιά και η επιδείνωση των καιρικών φαινομένων οδήγησε το υπουργείο Υγείας να ματαιώσει οριστικά για σήμερα τα ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου. Ωστόσο αρκετοί πολίτες είχαν ήδη ξεκινήσει για τα εμβολιαστικά κέντρα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Thetoc.gr, όσοι κατάφεραν να φτάσουν σε αυτά εμβολιάστηκαν. Αυτο συνέβη- για παράδειγμα- στο Εμβολιαστικό Κέντρο Παγκρατίου αλλά και σε πολλά άλλα στο κέντρο της Αθήνας όπου οι γιατροί ήταν κανονικά στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν τους πολίτες.

Άλλοι πολίτες ενημερώθηκαν από τους γιατρούς τους για το αν μπορούν να προσέλθουν κανονικά, ενώ άλλοι που είχαν ραντεβού έφτασαν και εμβολιάστηκαν κανονικά, τουλάχιστον στα νοσηλευτικά κέντρα που και το προσωπικό κατάφερε να φτάσει σε αυτά. Στο κέντρο της Αθήνας, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν και το απόγευμα.

Και στην Εύβοια, παρά την ισχυρή χιονόπτωση, οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί έγιναν και συνεχίζονται να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

Τι θα συμβεί με τα ραντεβού που ματαιώθηκαν στην Αττική

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε δήλωσή του αναφέρει πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα επαναπρογραμματιστούν τα σημερινά ραντεβού εμβολιασμού που χάθηκαν λόγω των χιονοπτώσεων. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, είναι η δεύτερη ημέρα του εμβολιασμού για τις ηλικίες 60-64, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

"Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι προτάσσοντας την ασφάλεια των πολιτών, οι σημερινοί προγραμματισμένοι εμβολιασμοί στον νομό Αττικής αναβάλλονται. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα επαναπρογραμματιστούν τα σημερινά ραντεβού. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου και θα υπάρξουν ανακοινώσεις και εντός της ημέρας", τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η θέληση του κόσμου για να τεθούν οι βάσεις για την οριστική έξοδο από την πανδημία είναι τέτοια που τη Δευτέρα, που τα καιρικά φαινόμενα ήταν επίσης ακραία, εμβολιάστηκαν συνολικά 25.000 άτομα, αριθμό που αποτελεί και ρεκόρ εμβολιασμού.

"Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που είχαν ραντεβού για να εμβολιαστούν προσήλθε στα κέντρα", είπε ο κ. Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση της Δευτέρα για την εξέλιξη της πανδημίας τονίζοντας πως το ποσοστό ξεπέρασε το 90% ενώ συνολικά οι εμβολιασμοί όπως τόνισε ξεπέρασαν τους 550.000.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΟΓΩ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ 27 Φεβ 2021 | 20:39

Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται παιδί μετά από επέμβαση – Βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό

το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, παρουσίασε επιπλοκές και έτσι κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του στη ΜΕΘ.

27 Φεβ 2021 | 20:05

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν καλεί την Γερουσία να εγκρίνει γρήγορα το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης - "Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο"

Το σχέδιο Μπάιντεν προβλέπει την διάθεση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών και την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ 27 Φεβ 2021 | 19:08
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 27 Φεβ 2021 | 17:59

Ο κορονοϊός "σφυροκοπά" την Αττική με 815 νέα κρούσματα- 201 μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη, 64 στην Αχαΐα

Αρνητικός πρωταγωνιστής των σημερινών περιστατικών είναι για ακόμη μία φορά η Αττική με 815 νέα κρούσματα, τα μισά σχεδόν ολόκληρης της χώρας.

Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 27 Φεβ 2021 | 17:35

Κορονοϊός: 1.630 νέα κρούσματα και 29 θάνατοι - Στους 379 οι διασωληνωμένοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 189.831 και των θανάτων σε 6.468.

ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27 Φεβ 2021 | 17:27

Αρνητές μάσκας προκάλεσαν επεισόδιο σε δρομολόγιο τρένου - Παρέμβαση ΕΛ.ΑΣ και πρόστιμα

Καθυστέρησε η άφιξη της αμαξοστοιχίας στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των αρνητών μάσκας.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ 27 Φεβ 2021 | 17:05

Ρωσία: Το εμβόλιο Sputnik V αποτελεσματικό και στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού

Ο επανεμβολιασμός με το Sputnik V έχει θετικά αποτελέσματα απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, όπως εκείνα από Βρετανία και Νότια Αφρική.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΧΤΥΠΟΥΝ "ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" 27 Φεβ 2021 | 17:02

Κορονοϊός-Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ: Άλλες 70 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική - Δίνονται εξιτήρια για να αδειάσουν κλίνες

Μάχη για να κρατηθούν διαθέσιμα κρεβάτια μπροστά στο νέο κύμα εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό, Η κατάσταση στις ΜΕΘ.

ΓΙΑ ΑΘΛΗΣΗ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΠΑΝΙΟ 27 Φεβ 2021 | 15:49

Οι Αθηναίοι έστειλαν μήνυμα "Πάμε στο Φάληρο": Όλοι στην παραλία παρά την παράταση του lockdown

Οι Αθηναίοι δεν πτοούνται με τίποτα τελικά. Έστειλαν μήνυμα στο 13033 και πήγαν ξανά βόλτα στο Φάληρο.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 27 Φεβ 2021 | 15:33
ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 27 Φεβ 2021 | 14:49

Κικίλιας: Ξεπεράσαμε τους 850.000 εμβολιασμούς - Στη μάχη άλλα 50 εμβολιαστικά κέντρα

Είμαστε οι τρίτοι στην Ευρώπη σε επίπεδο εμβολιασμών, τόνισει ο υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψή του στο mega εμβολιαστικό κέντρο.

ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ 27 Φεβ 2021 | 14:48

Χαρδαλιάς: Η Πολιτική Προστασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας έκανε άλματα δεκαετιών

Ο κ. Χαρδαλιάς εξηγεί πως η Πολιτική Προστασία ανέπτυξε εκ του μηδενός μια πρωτοποριακή διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους.

«ΠΥΡΑ ΣΤΟΝ ΖΕΡΒΑ 27 Φεβ 2021 | 14:48

Παράτυποι εμβολιασμοί στη Θεσσαλονίκη: Ανήκω σε ευπαθή ομάδα, λεει η αντιδήμαρχος που "ξηλώθηκε"

Σε ανακοίνωσή της η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Δήμητρα Ακριτίδου, εξηγεί για ποιο λόγο εμβολιάστηκε. Τι υποστηρίζει ο Δρόσος Τσαβλής.