Ιδιαιτέρως υψηλά είναι και πάλι τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με τη χώρα να "βράζει" από τις νέες 2.384 λοιμώξεις κορονοϊού οι οποίες καταγράφονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Τη θλιβερή πρωτιά κατέχει πάλι η Θεσσαλονίκη, με 652 νέα κρούσματα, ενώ η Αττική ακολουθεί με 588. Στο "κόκκινο" είναι και η Λάρισα με 164. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η διασπορά και σε Έβρο, Δράμα και Ημαθία.
Αναλυτικότερα:
- 50 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 588 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 652 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 52 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 62 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 164 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
- 53 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 2.384 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60.570, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.
4.510 (7.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 16.382 (27.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
263 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 71 (27.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 336 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 866 θανάτους συνολικά στη χώρα. 351 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (COVID-19)

Θεσσαλονίκη: Εντονη ανησυχία από τη ραγδαία αύξηση στα λύματα
Η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη σημαντικά από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
"Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
"Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, βοηθούμε το δημόσιο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στη καλύτερη φροντίδα εκείνων που νοσούν και ταυτόχρονα αποδεικνύουμε πως θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στις ζωές μας. Είναι ευθύνη προσωπική καθενός μας και υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί", επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Ερωτηθείς για την προοπτική επιπεδοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση και με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες για τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, απάντησε: "Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr