Follow us

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" παραμένει το ΕΣΥ με 600 διασωληνωμένους - 89 θάνατοι - 1.251 νέα κρούσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού, 600 διασωληνωμένοι και 89 θάνατοι

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κορονοιος

Παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. H πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι μεγάλη όπως μεγάλα είναι και τα μεγέθη διασωληνωμένων και νεκρών στη χώρα.

Αλλωστε σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σχετικά με την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" παραμένει το ΕΣΥ με 600 διασωληνωμένους - 89 θάνατοι - 1.251 νέα κρούσματα

5007 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31293 (26.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

.
διαγραμμα

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3092 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1237 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω".

διαγραμμα
διαγραμμα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

Xθες Κυριακή είχαμε 904 νέα κρούσματα, 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 101 θάνατοι

Πώς θα περάσουμε τις γιορτές - Ο οδικός χάρτης από την κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ σήμερα έγινε γνωστός ο "οδικός χάρτης" για μια "σταδιακή και ασφαλή" επιστροφή στην καθημερινότητα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκε:

-Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι και το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2021 και να συνεχιστεί, άρα, η τηλεκπαίδευση.

χριστουγεννα

- Μέχρι το πρωί (06:00) της ίδια ημέρας παραμένουν κλειστά η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ).

-Επίσης παραμένει σε ισχύ το μέτρο που αφορά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό, παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας κατα τη διάρκεια της νύχτας, ενώ διατηρείται στα ίδια ποσοστά και η τηλεργασία.

- Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας ακόμη, νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες για τι θα συμβεί με τις Εκκλησίες, αλλά και τα κομμωτήρια και τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου.

ψοωιδ

Καμπανάκι ECDC: Τρεις εβδομάδες μετά την άρση των μέτρων πιθανή νέα αύξηση των κρουσμάτων

Μια άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19 λόγω της εορταστικής περιόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα αύξηση των νοσηλειών σε περίπου τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων (ECDC), το οποίο εξέδωσε σχετική αξιολόγηση για τον "Κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19 που σχετίζεται με την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, "όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο μεγαλύτερη και πιο γρήγορη μπορεί να είναι η αύξηση στους αριθμούς κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων", προκαλώντας πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας. Από την άλλη, επισημαίνει ένα αντίστροφο πρόβλημα, "την πιθανότητα ότι η χαλάρωση των μέτρων αργότερα, πιο κοντά στην κορύφωση της εορταστικής περιόδου, ιδίως των περιορισμών στις μετακινήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό των ταξιδιωτών σε μέσα μεταφοράς και επίσης να μην επιτρέψει στα άτομα να αυτο-απομονωθούν, προτού συναντήσουν συγγενείς και φίλους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λόγω και της "πανδημικής κόπωσης" (που ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως "μειωμένη διάθεση να τηρηθούν τα συνιστώμενα προστατευτικά μέτρα"), η οποία έχει παρατηρηθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το ECDC επισημαίνει ότι "άσχετα αν μια ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται σε σοβαρή ή όχι επιδημιολογική κατάσταση, υπάρχει απειλή ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα κρούσματα Covid-19 και πιθανώς στις σχετιζόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους θανάτους στη διάρκεια ή μετά την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους".

Εν κατακλείδι, τονίζει το ECDC, "η πιθανότητα λοίμωξης με τον κορονοϊό SARS-CoV-2 στη διάρκεια των επερχόμενων γιορτών θεωρείται πολύ υψηλή για το γενικό πληθυσμό και για τα ιατρικώς ευπαθή άτομα". Το ECDC αναφέρει ότι "οι γιορτές στο τέλος του έτους παραδοσιακά σχετίζονται με δραστηριότητες όπως οι κοινωνικές συναθροίσεις, τα ψώνια και τα ταξίδια, που όλα αποτελούν πρόσθετους κινδύνους για πιο έντονη μετάδοση του SARS-CoV-2. Ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναιι οι αναφορές περί πανδημικής κόπωσης".

ψοωιδ

Προβλέψεις του μοντέλου

Όπως εκτιμά η έκθεση ρίσκου (με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου), "η πολύ πρόωρη άρση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών και αυτή η αύξηση θα είναι ιδιαίτερα γρήγορη, αν τα μέτρα αρθούν απότομα". Σύμφωνα με το μοντέλο του ECDC, αν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, αρθούν πλήρως στις 7 Δεκεμβρίου, προβλέπεται αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στο νοσοκομεία πριν τις 24 Δεκεμβρίου, ενώ αν αρθούν στις 21 Δεκεμβρίου, η αύξηση αυτή μπορεί να συμβεί από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ECDC τείνει "η άρση των μέτρων να γίνει με στοχευμένο, αναλογικό και συντονισμένο τρόπο, σύμφωνα με την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση και την ευπάθεια του πληθυσμού". Επίσης επισημαίνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί κάποια σταθεροποίηση ή μείωση στα κρούσματα, το δείκτη θετικότητας των τεστ και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία ή στις ΜΕΘ, αλλά οι δείκτες παραμένουν υψηλοί, πράγμα που δείχνει ότι η μετάδοση της Covid-19 είναι ακόμη εξαπλωμένη στην Ευρώπη. Επιπλέον, τα κρούσματα μεταξύ των ηλικιωμένων, καθώς επίσης τα ποσοστά γεμάτων κλινών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, καθώς και οι θάνατοι, αυξάνονται ακόμη ή παραμένουν υψηλά σε πολλές χώρες.

Ακόμη, το ECDC επισημαίνει ότι κατά το πρώτο ανοιξιάτικο επιδημικό κύμα οι διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως τα χειμερινά σπορ, αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για υπερμετάδοση του κορονοϊού, ιδίως στα χιονοδρομικά κέντρα και πέριξ αυτών. Γενικότερα, οι χώροι συνάθροισης κατά τις γιορτές "έχει δειχθεί ότι δρουν ως δυνητικοί ενισχυτές των λοιμώξεων που μεταδίδονται μέσω στενής επαφής, λόγω της ανάμιξης ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες". Κάτι που πιο πρόσφατα επιβεβαιώθηκε κατά τους εορτασμούς της Ημέρας των Ευχαριστιών σε Καναδά και ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ECDC αναγνωρίζει ότι "οι αρχές θα πρέπει να κάνουν ένα συμβιβασμό ανάμεσα σε αυτό που είναι ουσιαστικά ένας επιδημιολογικός κίνδυνος και στον κοινωνικό-οικονομικό κίνδυνο", ισορροπώντας ανάμεσα σε δυνητικά συγκρουόμενα μηνύματα: από τη μία υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων λόγω γιορτών και, από την άλλη, υπέρ της διατήρησης περιορισμών που θα μειώνουν τον επιδημιολογικό κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, "τα νέα μέτρα θα πρέπει να εξηγηθούν με σαφήνεια και να δικαιολογηθούν στον πληθυσμό, με αναφορά στην πιθανή διάρκεια τους".

κορον

Συστάσεις του ECDC

Το ECDC συνιστά εν μέσω των γιορτών:

- Μείωση των ταξιδιών και των κοινωνικών δραστηριοτήτων στις πραγματικά σημαντικές. Τα ταξίδια για να επισκεφθεί κανείς την οικογένεια του στις γιορτές, ενέχουν κινδύνους να κολλήσει τον ιό και να τον μεταδώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Στην λήψη πρόσθετων μέτρων προφύλαξης πριν τη συνάντηση με την οικογένεια και με φίλους, π.χ. με αυτο-απομόνωση εκ των προτέρων για μερικές μέρες (σε διαφορετικό σπίτι).

- Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε εορταστικές συναθροίσεις πρέπει να είναι περιορισμένος. Εναλλακτικές λύσεις μπορούν να επιδιωχθούν, όπως η δημιουργία μίας μόνο μικρής κοινωνικής "φυσαλίδας" πριν τις γιορτές (επαφές μόνο με τους ίδιους ανθρώπους που όλοι τηρούν τις προφυλάξεις) ή καταφυγή απλώς στις online επαφές μέσω διαδικτύου.

- Συνειδητοποίηση ότι μια εορταστική συνάντηση μπορεί να μολύνει άλλους και να πυροδοτήσει μια αλυσίδα που θα οδηγήσει κάποιους να αρρωστήσουν σοβαρά από Covid-19 ή να πεθάνουν.

- Οι άνθρωποι με θετικό τεστ κορονοϊού (μοριακό ή rapid-αντιγόνου) και εκείνοι χωρίς τεστ αλλά με ύποπτα συμπτώματα, οπωσδήποτε δεν πρέπει να έχουν κοινωνικές επαφές μέσα στις γιορτές.

- Οι όποιες μετακινήσεις και επαφές εν μέσω εορτών πρέπει να συνοδεύονται από τήρηση των αποστάσεων ενάμισι έως δύο μέτρων, χρήση μάσκας και πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης μείωση στο ελάχιστο του χρόνου παραμονής σε εσωτερικούς χώρους, ενώ οι πολυσύχναστοι χώροι πρέπει να αποφεύγονται.

- Οι κλειστοί χώροι πρέπει να αερίζονται καλά με φρέσκο αέρα, παρά το χειμώνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 02 Δεκ 2022 | 12:37

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού στην Χερσώνα

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από ρωσικό βομβαρδισμό στην περιφέρεια της Χερσώνας.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 02 Δεκ 2022 | 08:51

Ο κορονοϊός "γέρασε" τους εφήβους: Το στρες της πανδημίας φαίνεται να επηρέασε τους εγκεφάλους τους

Το στρες της πανδημίας φαίνεται να γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΓΙΑΤΡΟΣ 02 Δεκ 2022 | 08:28

Καμπανάκι Παγώνη: Θα έχουμε έξαρση γρίπης μετά τις 20 Δεκεμβρίου - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Την ανησυχία της για το "εκρηκτικό κοκτέιλ" της ταυτόχρονης συνύπαρξης του κορονοϊού, της γρίπης και του ιού RSV εξέφρασε η γιατρός Ματίνα Παγώνη.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 01 Δεκ 2022 | 13:34

Δίκη για το Μάτι: "Βλέπαμε ανθρώπους να επιπλέουν και μετά μαύρες σακούλες..." - Εικόνες αποκάλυψης από μάρτυρες

Τις μαρτυρικές στιγμές που έζησαν την αποφράδα 23η Ιουλίου του 2018 έφεραν ξανά στις μνήμες τους και τις κατέθεσαν ενώπιον της έδρας οι επιζήσαντες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

«ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ» 01 Δεκ 2022 | 11:25

Κίνα: Χαλαρώνουν τα ασφυκτικά μέτρα καραντίνας μετά την εξέγερση του λευκού χαρτιού - Εκανε πίσω η κυβέρνηση

Αλλάζει την πολιτική της για την καταπολέμηση του Covid η Κίνα μετά τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 30 Νοε 2022 | 15:50

Εξιτήριο για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο μετά από 3 εβδομάδες στη ΜΕΘ του "Σωτηρία" - Η λοίμωξη λόγω κορονοϊού

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης από κορονοϊό και σοβαρών επιπλοκών.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 30 Νοε 2022 | 12:11

Πλημμύρες: Ποιες είναι οι 10 περιοχές της χώρας που κινδυνεύουν - Καμπανάκι Λέκκα

Περισσότερους από 650 νεκρούς από πλημμύρες, έχει θρηνήσει η χώρα μας τα τελευταία 100 χρόνια.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΛΒΕΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 30 Νοε 2022 | 10:26

Κορονοϊός: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για long Covid στους εφήβους

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίμονα συμπτώματα στους εφήβους 12 έως 17 ετών είναι 8% συχνότερα σε εκείνους που είχαν περάσει Covid-19.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 30 Νοε 2022 | 10:19

Γιατί προβληματίζουν τόσο τους ειδικούς οι επαναλοιμώξεις από κορονοϊό - Η Παγώνη εξηγεί

Οι επιστήμονες εκφράζουν μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις επαναλοιμώξεις από κορονοϊό, που σαρώνουν.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 30 Νοε 2022 | 08:52

Κίνα: Νέα επεισόδια σε διαδηλώσεις κατά του lockdown - Μειώθηκαν λίγο τα κρούσματα

Εξαπλώνεται το κύμα διαδηλώσεων στην επικράτεια της Κίνας, με αφορμή την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σι.

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 29 Νοε 2022 | 18:11

Διαδηλώσεις για κορονοϊό στην Κίνα: Καταστολή των εχθρικών δυνάμεων ζητούν οι αρχές - "Βλέπουν" ανατροπή της κοινωνικής τάξης

Η Επιτροπή Πολιτικών και Δικαστικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ζητά δριμεία καταστολή των διαδηλώσεων.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 29 Νοε 2022 | 16:43

Κορονοϊός: Πτώση στην Αττική με 19.113 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη με 4.244 - Ο χάρτης της διασποράς

Λιγότερα τα κρούσματα κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα - Η κατανομή σε όλη την χώρα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 29 Νοε 2022 | 16:20

Κορονοϊός: 43.914 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα και 118 θάνατοι - Στους 93 οι διασωληνωμένοι

Τι δείχνει η νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ- Η υπο-παραλλαγή ΒQ.1 και εν συνεχεία η BQ.1.1., παρουσιάζουν σχετική αύξηση