Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης του κορονοϊού στη Δυτική Αττική πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Ελευθέριος Κοσμόπουλος, καθώς και οι Δήμαρχοι και Γενικοί Γραμματείς των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών.
Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης και την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του ιού Covid-19.
Οι συμμετέχοντες τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ αναμένεται άμεσα περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων. Επιπλέον, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν σειρά rapid test σε όλη την περιοχή, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται διενέργεια rapid test και μέσω drive through σε επιλεγμένα σημεία.
Επίσης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εντατικοποίηση της ενημέρωσης προς τον πληθυσμό των εν λόγω Δήμων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο εφησυχασμού.

Οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής και η αιτία της διασποράς
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική κατά την ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει πως σύμφωνα με όσα του μετέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Δυτική Αττική.
Να σημειωθεί ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής υπάγονται μεγάλοι δήμοι, όπως της Ελευσίνας, του Ασπρόπυργου, των Άνω Λιοσίων, του Ζεφυρίου, της Μάνδρας, των Μεγαρέων, της Φυλής και της Μαγούλας, και μικρότεροι όπως των Βιλίων, της Νέας Περάμου και της Οινόης.
Συνεπώς η αύξηση στα κρούσματα στις συγκεκριμένες περιοχές έχει ανεβάσει κατά πολύ τον συνολικό αριθμό στην Αττική και έχει προκαλέσει προβληματισμό, καθώς δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση, ειδικά στις περιπτώσεις που αφορούν καταυλισμούς Ρομά.
Για τις αιτίες της διασποράς μίλησε μόλις χθες η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. "Στη Δυτική Αττική έχουμε πολλούς κατοίκους που ζουν σε μικρά διαμερίσματα με κάποιο συνωστισμό. Έχουμε πολλούς εργαζόμενους, το είδος της εργασίας δεν επιτρέπει την εξ αποστάσεως εργασίας και συνωστίζονται εξ ανάγκης στο χώρο εργασίας και πιθανόν να έχουμε ομάδες ανθρώπων που χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν πολύ τα ΜΜΜ, δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα οι άνθρωποι να εφαρμόσουν τα μέτρα" είπε χαρακτηριστικά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr