Follow us

Κορονοϊός: Συνάντηση Κικίλια - Χαρδαλιά την Τρίτη

Κατά τη συνάντησή τους Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Χαρδαλιάς θα συζητησουνν τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θα υποδεχθεί αύριο στις 9 το πρωί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της τακτικής τους συνεργασίας.

Κατά τη συνάντησή τους, θα συζητηθούν τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο "Φάρος".

Χαρδαλιάς: Τι είναι ο αλγόριθμος ΕΥΑ που συνέβαλε τα μέγιστα στη διαχείριση της πανδημίας

Κορονοϊός: Συνάντηση Κικίλια - Χαρδαλιά την Τρίτη

"Ευχαριστούμε την ομάδα EVA για την προσφορά τους στη χώρα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή" ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με τον αλγόριθμο παρακολούθησης των κρουσμάτων της πανδημίας το καλοκαίρι κατά το άνοιγμα στον τουρισμό.

Παράλληλα τόνισε, ότι αν "το καλοκαίρι του 2021 η πανδημία δεν έχει λήξει και ο αριθμός των τεστ είναι ακόμα περιορισμένος σε σχέση με τις αφίξεις, σας ενημερώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε ακριβώς το ίδιο σύστημα".

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας στην Βουλή σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα και του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη, έδωσε αναλυτικές απαντήσεις για τρόπο επιλογής και την αποτελεσματικότητα του αλγόριθμου ΕVA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα ο υφυπουργός ανέφερε ότι την 31η Απριλίου, ο καθηγητής Κίμων Δρακόπουλος, ως επικεφαλής της ομάδας EVA, επικοινώνησε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον πρωθυπουργό προσφέροντας τη βοήθεια του ιδίου και της ομάδας του για τον τρόπο παρακολούθησης και ελέγχου της πανδημίας. Ο αλγόριθμος του μοντέλου, ανέφερε ο υφυπουργός, στηριζόταν στην πρότερη έρευνά του καθηγητή στο πεδίο των εφαρμοσμένων μαθηματικών, με έμφαση στην καταπολέμηση των επιδημιών. Ο πρωθυπουργός και μετά την συζήτηση που είχαν, προώθησε τα στοιχεία επικοινωνίας της ομάδας ΕVA στην επιστημονική ομάδα επιδημιολόγων που την αποτελούσαν οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Παγώνα Λάγιου, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Δημήτριος Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε εξαρχής από την ομάδα EVA, βασισμένο σε επί τουλάχιστον μια δεκαετία γνωστά εργαλεία εφαρμοσμένων μαθηματικών και στατιστικής. Υπογράμμισε ότι η ομάδα δεν πληρώθηκε, ούτε για την προσφορά του λογισμικού, ούτε για τους servers που χρησιμοποιήθηκαν στην πλατφόρμα amazon web services. Στην ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος ενεπλάκη η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η βάση δεδομένων ΗΔΙΚΑ.

Σχετικά με τον αλγόριθμο EVA, ο υφυπουργός πρόσθεσε μεταξύ άλλων, πως ο κώδικάς του μοντέλου παρέχεται ελεύθερα στον ιστοχώρο GitHub στα πλαίσια της ελεύθερης πρόσβασης στο λογισμικό. Το μοντέλο αυτό είπε, μας "εξασφάλιζε με 7.500 στοχευμένα τεστ ό,τι θα μας εξασφάλιζαν 15 με 22.500 στοιχειοποιημένα τεστ". Την δε, επιστημονική δημοσιοποίηση του αλγορίθμου, η επιστημονική ομάδα ΕVA, έχει αναφέρει ότι θα την κάνει εντός του Δεκεμβρίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα τον αλγόριθμο, για να μπορεί να αξιολογηθεί. Οι λοιμοξιολόγοι, είπε, δεν έχουν την δυνατότητα και την ειδικότητα για να αξιολογούν έναν τέτοιο μοντέλο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν έχουν σημασία τα βιογραφικά της ομάδας, αλλά η αποτελεσματικότητα του εργαλείου και αναρωτήθηκε πώς, εάν η ομάδα αυτή έχει παράξει ένα τόσο φοβερό έργο, δεν υιοθετήθηκε αυτό από καμία άλλη χώρα της Ε.Ε..

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, στο ίδιο μήκος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παραδεχθεί ότι ήταν λάθος η υιοθέτηση του συστήματος EVA. Δεν ήταν "δουλειά" του πρωθυπουργού ή των κυρίων Τσιόδρα και Μαργιορκίνη να αξιολογούν τέτοια μοντέλα. Αναρωτήθηκε γιατί δεν κλήθηκαν γνωστοί μαθηματικοί και στατιστικολόγοι από τα ελληνικά πανεπιστήμια να συμμετάσχουν σε αυτή την εξέταση του αλγορίθμου. Πρόσθεσε μάλιστα, πως ο ίδιος ο καθηγητής, Κίμων Δρακόπουλος, σε συνέντευξή του στο TVXS, έχει αναφέρει ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν διστακτικές ως προς την υιοθέτηση του ΕVΑ - και από αυτή την έννοια, το μοντέλο αυτό ήταν ένα ελληνικό πείραμα.

Ο υφυπουργός απάντησε ότι "εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα EVA για την προσφορά τους στη χώρα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή" και τόνισε πως "ελπίζουμε και άλλοι επιστήμονες του εξωτερικού, που χάσαμε κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων - ή και του εσωτερικού - που θα ήθελαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής σε όλα τα μέτωπα, να βγουν μπροστά. Εμείς θα τους στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, γιατί αυτό σε τελική ανάλυση, επιτάσσουν οι καιροί, επιτάσσουν οι ευθύνες μας απέναντι σε όλους τους Έλληνες πολίτες".

Σε ψηλούς τόνους μάλιστα, ο Νίκος Χραδαλιάς απέρριψε τις αναφορές των βουλευτών περί σχέσεων του καθηγητή Κίμωνα Δρακόπουλου με τον πρωθυπουργό ή υπουργούς της κυβέρνησης, λέγοντας ότι "ο κ. Δρακόπουλος, ουδεμία σχέση είχε προ τις 30 Απριλίου με οποιαδήποτε στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, πόσω μάλλον με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Δρακόπουλος προέρχεται από οικογένεια με ιδεολογικές αναφορές στην Αριστερά. Ουδέποτε τον ρωτήσαμε για τα πολιτικά φρονήματα. Ο ίδιος, ουδέποτε έχει συσχετιστεί με οποιαδήποτε πολιτική παράταξη. Λείπει από τη χώρα έντεκα χρόνια - και ιδεολογικά ο ίδιος ομολογεί και τοποθετείται υπέρ του κοινωνικού κράτους, όσον αφορά την παιδεία, την υγεία, το ελάχιστο εισόδημα, αλλά και υπέρ της ελεύθερης αγοράς".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

H ΓΡΙΠΗ ΗΡΘΕ ΝΩΡΙΣ 04 Δεκ 2022 | 23:39

Καμπανάκι Βασιλακόπουλου: "Χάνουμε ακόμα 120 Έλληνες κάθε εβδομάδα από κορονοϊό και το έχουμε ξεχάσει"

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για τις ιώσεις, την γρίπη αλλά και τον κορονοϊό, που "σαρώνουν" την τρέχουσα περίοδο.

ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ 04 Δεκ 2022 | 10:44
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΙ 03 Δεκ 2022 | 08:30

Κορονοϊός: Γιατί η Κίνα εγκαταλείπει τη στρατηγική του "zero Covid" - Η χαλάρωση των μέτρων

Η οργή των Κινέζων απέναντι στη σκληρή υγειονομική γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας ξεχείλισε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με μια κινητοποίηση πρωτοφανούς κλίμακας εδώ και δεκαετίες.

COVID-19 02 Δεκ 2022 | 22:05

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει λήξει - Οι πιθανότητες για νέα επικίνδυνη μετάλλαξη

Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή ανοσίας, όμως απαιτείται επαγρύπνηση, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ 02 Δεκ 2022 | 16:11

Κρήτη: Με κορονοϊό νεογέννητο κοριτσάκι - Σε ΜΕΘ νεογνών μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του

Περίπου 25-35 ημερών το νεογέννητο κοριτσάκι - Συναγερμός στο νοσοκομείο της Κρήτης.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 02 Δεκ 2022 | 08:51

Ο κορονοϊός "γέρασε" τους εφήβους: Το στρες της πανδημίας φαίνεται να επηρέασε τους εγκεφάλους τους

Το στρες της πανδημίας φαίνεται να γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΓΙΑΤΡΟΣ 02 Δεκ 2022 | 08:28

Καμπανάκι Παγώνη: Θα έχουμε έξαρση γρίπης μετά τις 20 Δεκεμβρίου - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Την ανησυχία της για το "εκρηκτικό κοκτέιλ" της ταυτόχρονης συνύπαρξης του κορονοϊού, της γρίπης και του ιού RSV εξέφρασε η γιατρός Ματίνα Παγώνη.

«ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ» 01 Δεκ 2022 | 11:25

Κίνα: Χαλαρώνουν τα ασφυκτικά μέτρα καραντίνας μετά την εξέγερση του λευκού χαρτιού - Εκανε πίσω η κυβέρνηση

Αλλάζει την πολιτική της για την καταπολέμηση του Covid η Κίνα μετά τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Νοε 2022 | 17:30

Κακοκαιρία Άριελ: Περιπέτεια στον αέρα για τον Βασίλη Κικίλια - Η πτήση του δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο Ελ. Βενιζέλος

Το αεροσκάφος ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο "Ελ. Βενιζέλος" στις 13:15, όμως οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν την απόπειρα προσγείωσης που επιχείρησε.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 30 Νοε 2022 | 15:50

Εξιτήριο για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο μετά από 3 εβδομάδες στη ΜΕΘ του "Σωτηρία" - Η λοίμωξη λόγω κορονοϊού

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης από κορονοϊό και σοβαρών επιπλοκών.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΛΒΕΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 30 Νοε 2022 | 10:26

Κορονοϊός: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για long Covid στους εφήβους

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίμονα συμπτώματα στους εφήβους 12 έως 17 ετών είναι 8% συχνότερα σε εκείνους που είχαν περάσει Covid-19.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 30 Νοε 2022 | 10:19

Γιατί προβληματίζουν τόσο τους ειδικούς οι επαναλοιμώξεις από κορονοϊό - Η Παγώνη εξηγεί

Οι επιστήμονες εκφράζουν μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις επαναλοιμώξεις από κορονοϊό, που σαρώνουν.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 30 Νοε 2022 | 08:52

Κίνα: Νέα επεισόδια σε διαδηλώσεις κατά του lockdown - Μειώθηκαν λίγο τα κρούσματα

Εξαπλώνεται το κύμα διαδηλώσεων στην επικράτεια της Κίνας, με αφορμή την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σι.