Ασφαλή Χριστούγεννα με εμβολιασμούς, self – test και περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, θα είναι τα φετινά με την μετάλλαξη "Όμικρον" να εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τα κρούσματα αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα.
Ωστόσο τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ενθαρρυντικά καθώς παρά την μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής της νόσου δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κανένας θάνατος.
Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους δεν επαρκούν για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη νέα μετάλλαξη, το ίδιο ισχύει και για τις φαρμακευτικές εταιρείες με τα πρώτα συμπεράσματα να είναι θετικά για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. "Είναι πάντα προτιμότερος έστω και ένας βαθμός προστασίας, σε σύγκριση με την μηδενική προστασία" δήλωσε στην ΕΡΤ η Μίνα Γκάγκα.
Ξεπέρασαν τις 97.000 οι εμβολιασμοί
Τα εμβολιαστικά κέντρα μετά από αρκετό καιρό θα είναι ανοιχτά και σήμερα Κυριακή ενώ σύμφωνα με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί η προσέλευση αναμένεται να είναι μεγάλη. Οι ρυθμοί συνεχώς αυξάνονται καθώς χθες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 97.770 εμβολιασμοί. 15.408 πολίτες έκαναν την πρώτη δόση, 14.567 τη δεύτερη δόση και 69.557 την τρίτη δόση.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται να καταγράφονται μεγάλη αύξηση στα ραντεβού για την αναμνηστική δόση από την στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για όλο τον ενήλικο πληθυσμό. Με σταθερό ρυθμό συνεχίζουν να προσέρχονται και ανεμβολίαστοι που ανήκουν στην κρίσιμη ηλικιακή κατηγορία των άνω των 60 ετών. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως όσο θα πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία της 16ης Ιανουαρίου η προσέλευση της συγκεκριμένης ομάδας θα αυξηθεί σημαντικά καθώς θα μπει σε εφαρμογή το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Θα λήγει νωρίτερα το πιστοποιητικό νόσησης
Η απόφαση της μείωσης της χρονικής απόστασης ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση στους τρεις μήνες, θα φέρει αλλαγές και στην διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης το οποίο λήγει στους έξι μήνες. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας.
"Αν πούμε ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα πάει στο τρίμηνο, αυτομάτως θα πρέπει να δοθεί και ένας συγκεκριμένος χρόνος στους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στους 4 – 5 μήνες για να εμβολιαστούν. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα, αλλά τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις" δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Θανάσης Πλεύρης.
Η κίνηση αυτή αναμένεται να μειώσει τα προνόμια ελευθερίας που είχαν με το πιστοποιητικό νόσησης ενώ θα πιέσει τους ανεμβολίαστους που παρά το γεγονός πως κόλλησαν Κορωνοϊό εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται.
Σενάρια για υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ηλικίες 50 - 59 ετών
Την στιγμή που η κυβέρνηση περιμένει να δει το πως θα εξελιχθεί η πορεία της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, επιμένουν τα σενάρια περί επέκτασης του συγκεκριμένου μέτρου και για την ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 ετών. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού της συγκεκριμένης κατηγορίας που δεν ξεπερνούν το 60% κάνουν τους ειδικούς να το σκέφτονται, ενώ αρκετοί υπουργοί με δημόσιες τοποθετήσεις τους αφήνουν ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στο Μαξίμου τονίζουν πως το μόνο που συζητείται είναι η πορεία των εμβολιασμών και η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων. Άλλωστε είναι πολύ νωρίς ακόμα να ληφθούν άλλες αποφάσεις από την στιγμή που δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα μία εβδομάδα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την εικόνα των σκληρών δεικτών (εισαγωγές, διασωληνωμένοι και θύματα) που βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα αλλά και το πως θα εξελιχθεί η μετάλλαξη "Όμικρον". Στην περίπτωση που η έξαρση της πανδημίας δεν υποχωρήσει τότε θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν να περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.
Τη Δευτέρα τα δωρεάν self-test
Από τη Δευτέρα θα μπορούν οι πολίτες να παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία δωρεάν τα self – testπροκειμένου να υπάρξει καλύτερος έλεγχος της διασποράς της νόσου την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιάς. Το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό αλλά όπως σημειώνουν οι ειδικοί χρειάζεται να γίνει καθώς εκείνες τις ημέρες αυξάνεται σημαντικά η κινητικότητα και ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερους συνανθρώπους μας.
Συγκεκριμένα, από τις 6/12/2021 έως τις 12/12/2021 όλοι οι ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα (1) self test από τα φαρμακεία της χώρας. Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί το διάστημα 3/1/2022-7/1/2022.