Follow us

Κορονοϊός: Τα Χριστούγεννα... αλλιώς - Η κυβέρνηση θέλει να τα σώσει, οι λοιμωξιολόγοι πιέζουν για πιο αυστηρό lockdown

Συναγερμός στη Θεσσαλία από τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού σε Λάρισα και Μαγνησία - Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την πορεία του lockdown

Ιδιαιτέρως κρίσιμα χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς τα επόμενα 24ωρα τα οποία θα κρίνουν αν τελικά τα περιοριστικά μέτρα του lockdown κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως αρχίζουν να φαίνονται σημάδια επιπέδωσης της επιδημιολογικής καμπύλης ωστόσο όπως σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι, είναι νωρίς για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα. "Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης της επιδημίας στη χώρα μας, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημικό φορτίο" τόνισε η επιδημιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ολιγοήμερη παράταση του lockdown, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θεωρείται δεδομένη και το μόνο που απομένει είναι να αποφασιστεί η χρονική επέκταση της καραντίνας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παράταση μιας εβδομάδας δηλαδή μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, αλλά τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση ετοιμάζει τα πλάνα της προκειμένου να κινηθεί η οικονομία έστω και λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Μία κίνηση που θα δώσει μια μικρή ανάσα στην αγορά κυρίως στους τομείς του λιανεμπορίου και της εστίασης αλλά και θα τονώσει και την ψυχολογία των πολιτών που βρίσκονται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Κατεβαίνει προς τη Θεσσαλία ο κορονοϊός

Κορονοϊός: Τα Χριστούγεννα... αλλιώς - Η κυβέρνηση θέλει να τα σώσει, οι λοιμωξιολόγοι πιέζουν για πιο αυστηρό lockdown

Ο κορονοϊός που εξακολουθεί να "θερίζει" τη βόρεια Ελλάδα, παρά τα σημάδια σταθεροποίησης, αρχίζει να κατηφορίζει προς την Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς καθώς και οι δομές του συστήματος υγείας είναι μικρότερου βεληνεκούς σε σχέση με τις μονάδες που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν ήδη καλυφθεί, ενώ οι ασθενείς που χρειάζονται άμεσα να διασωληνωθούν μεταφέρονται σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία όπως της Χαλκίδας.

Στη Λάρισα καταγράφηκαν χθες 105 κρούσματα και στη Μαγνησία 108 γεγονός που έχει θορυβήσει τους επιδημιολόγους. Η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου δεν έκρυψε την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην βόρεια Ελλάδα. "Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την επικράτεια".

Ανησυχία για την πτώση της θερμοκρασίας

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως εκτός από την χαλαρότητα που επέδειξαν οι πολίτες και την μη εφαρμογή των μέτρων προστασίας, σημαντικό ρόλο για την ταχύτητα της διασποράς της νόσου παίζουν και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Θεωρούν πως ένας από τους λόγους που υπήρξε έξαρση στην βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ήταν και οι καιρικές συνθήκες.

"Δεν έγινε καλά αντιληπτό ότι ο ιός θα ακολουθήσει το κλασικό επιδημιολογικό κύμα που ξεκινά με τις πρώτες μεταβολές της θερμοκρασίας. Όλη η Ευρώπη βρέθηκε με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με τουρισμό, συγχρωτισμό, χαλάρωση μέτρων, συναθροίσεις" υποστήριξε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής.

Οι επιδημιολόγοι ζητούν αυστηρότερα μέτρα

Βλέποντας πως ο κορονοϊός ανθίσταται παρά το lockdown οι ειδικοί ζητούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας που βρίσκεται στο "κόκκινο". Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου υγείας τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης άφησαν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σημειώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους τις επόμενες ημέρες.

Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής μέτρων τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες. "Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή"

Χριστούγεννα με μάσκες και αυστηρούς περιορισμούς

Μάσκες

Στην κυβέρνηση έχουν διαφορετικούς σχεδιασμούς στο τραπέζι και το τελικό πλάνο που θα εφαρμοστεί, θα εξαρτηθεί από το πότε η χώρα θα βγει από την καραντίνα. Πρώτο μέλημα είναι η ασφαλής και σταδιακή έξοδος προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση της νόσου, γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός έχει τονίσει κατ’ επανάληψη πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Η μάσκα θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη σε όλους τους χώρους, τα sms προσωρινά θα σταματήσουν, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ισχύει αλλά οι ώρες πιθανότατα θα αλλάξουν, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Στην περίπτωση που τo lockdown παραταθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου ο πρώτος τομέας που θα λειτουργήσει θα είναι εκείνος της εκπαίδευσης και θα αφορά μόνο την επιστροφή των μαθητών του δημοτικού στο σχολείο. Οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου αλλά και οι φοιτητές πιθανότατα θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.

Μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 14 Δεκεμβρίου, θα ανοίξει το λιανεμπόριο κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με στόχο την αναθέρμανση της αγοράς 10 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Τελευταίες θα ανοίξουν οι καφετέριες και τα εστιατόρια στα οποία θα χρησιμοποιηθούν κυρίως οι εξωτερικοί χώροι, ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να ανακοινώσει κίνητρα για την προμήθεια θερμαντικών μέσων στα καταστήματα.

Τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά ενώ πιθανότατα δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν κλείσει καταλύματα σε διάφορους χειμερινούς προορισμούς ενόψει των εορτών, ενώ άλλοι θα θελήσουν να γιορτάσουν στα χωριά τους.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να ανατραπούν, προς το χειρότερο, στην περίπτωση που η εικόνα της πανδημίας δεν βελτιωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 25 Ιουν 2022 | 10:54

Υπέρ της τέταρτης δόσης άμεσα ο Βασιλακόπουλος: Εάν περιμένουμε μέχρι Οκτώβριο, θα κινδυνεύουμε για 4 μήνες

Ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε για την τέταρτη δόση πως "εάν περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο, είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο για 4 μήνες".

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 25 Ιουν 2022 | 08:32

Εκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού: Ανησυχία από την αύξηση των νοσηλειών - Σκεπτικισμός για την τέταρτη δόση

Μετά την έκρηξη κρουσμάτων, ανεβαίνουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Διψήφια άνοδος στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό.

ΓΙΑ ΤΗΝ 4Η ΔΟΣΗ 24 Ιουν 2022 | 20:54

Χρηστάκης: Αν υπάρχει η δυνατότητα, ας περιμένουν οι κάτω των 60 το βελτιωμένο εμβόλιο από Οκτώβρη

Ο διακεκριμένος επιστήμονος του Yale θεωρεί πως τα άτομα κάτω των 60 θα έπρεπε να περιμένουν το νέο εμβόλιο που θα έρθει το φθινόπωρο

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ 24 Ιουν 2022 | 20:37

Μόσιαλος: Το νέο εμβόλιο από Οκτώβρη έχει νόημα μόνο αν αντιμετωπίζει την υποπαραλλαγή Β5

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως "νόημα το νέο εμβόλιο από Οκτώβρη θα έχει μόνο αν αντιμετωπίζει την παραλλαγή Β5 της Ομικρον"

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Ιουν 2022 | 17:01

Κορονοϊός: Βράζει η Αττική με 7.344 κρούσματα, στο "κόκκινο" η Κρήτη, 874 σε Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα - Η γεωγραφική κατανομή

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Ιουν 2022 | 15:45
"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ" 24 Ιουν 2022 | 15:17

Κορονοϊός: Νέο κύμα μετά τις διακοπές - Θα έχουμε πολύ υψηλούς αριθμούς, προειδοποιεί ο Γερμανός "Τσιόδρας"

Ο Γερμανός επικεφαλής ιολογίας στο Βερολίνο Ντρόστεν δηλώνει πως μετά τις θερινές διακοπές θα υπάρξει νέο κύμα κορονοϊού.

ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 24 Ιουν 2022 | 12:22

Καλά νέα από το νέο εμβόλιο της Moderna για τη μετάλλαξη Omicron: Προσφέρει ισχυρή ανοσολογική απόκριση

Σύμφωνα με τη Moderna, το ενημερωμένο εμβόλιο στοχεύει δύο διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού, την αρχική έκδοση το 2020 και την παραλλαγή Omicron.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 24 Ιουν 2022 | 10:36

Παγώνη για τέταρτη δόση εμβολίου: Οι άνω των 60 ετών να σπεύσουν - Για τους 30-59 δεν έχουμε τεκμηριωμένα δεδομένα

Σύγχυση και ερωτηματικά προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να ανοίξει την πλατφόρμα διενέργειας της τέταρτης δόσης, για όσους είναι άνω των 30 ετών.

ΒΑ.4 ΚΑΙ ΒΑ.5 24 Ιουν 2022 | 10:15

Κορονοϊός: Η ακτινογραφία των μεταλλάξεων Ομικρον 4 και 5 - Τι ξέρουμε μέχρι τώρα και πόσο επικίνδυνες είναι

Πώς αλλάζουν την εικόνα του κορονοϊού οι δύο νές και πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 24 Ιουν 2022 | 08:25

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Ενα απλό τεστ ανοσίας θα έδειχνε ποιος χρειάζεται την 4η δόση εμβολίου

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως ήδη έχει αδειοδοτηθεί από τον EMA ένα 5ο εμβόλιο, που είναι πρωτεϊνικό και πριν από λίγες ώρες ένα έκτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με εξασθενημένο ιό.

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 24 Ιουν 2022 | 08:05

Κορονοϊός: Τα εμβόλια απέτρεψαν 20 εκατ. θανάτους παγκοσμίως μέσα στον πρώτο χρόνο χορήγησης

Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω κορονοϊού εκτιμάται ότι αποτράπηκαν χάρη στα εμβόλια στις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 24 Ιουν 2022 | 07:16

Κορονοϊός: Διχάζει η τέταρτη δόση εμβολίου - Γκάγκα και Μόσιαλος "αδειάζουν" την επιτροπή για τους κάτω των 60 ετών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται προαιρετικά η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών.