Κορονοϊός: "Θερίζει" σε ηλικιωμένους και γηροκομεία - Ακόμη τέσσερις θάνατοι - 279 οι νεκροί

Με τέσσερις ακόμη θανάτους ο απολογισμός των θυμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας φτάνει στους 279.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΕΘ Γιατρός

Τέσσερις ακόμα συμπολίτες μας που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό κατέληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για μία 94χρονη, μία 74χρονη, μια 99χρονη και έναν 86χρονο.

Η 94χρονη γυναίκα κατέληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου νοσηλευόταν από τις 25 Ιουλίου. Η γυναίκα έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Η δεύτερη γυναίκα, μια 74χρονη κατέληξε στις 3:25 στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ όπου νοσηλευόταν.

Η τρίτη γυναίκα, μια 99χρονη, κατέληξε στο νοσκομείο "Παπανικολάου" από τις επιπλοκές λόγω κορονοϊού και είναι το 23ο θύμα από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, ενώ ο 86χρονος κατάληξε στις 4:16 στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Με τους τέσσςερις αυτούς θανάτους ο απολογισμός των θυμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας φτάνει στους 279.

Συναγερμός σε όλη τη χώρα

Με το βλέμμα στραμμένο στις εστίες μαζικών κρουσμάτων βρίσκονται οι λοιμωξιολόγοι. Με τις δυο νέες εστίες που έχουν ανιχνευθεί σε οίκους ευγηρίας στο Μαρούσι και το Μοσχάτο και το κρούσμα στη δομή της Μόριας όλοι βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συνεγερμού. Τα 19 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι (τα 18 εκ των οποίων αφορούν φιλοξενούμενους) έθεσαν το ίδρυμα σε καραντίνα, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μέτρα για τους οίκους ευγηρίας

• Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

• Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00.

Τα ίδια μέτρα είχαν επιβληθεί πριν από λίγα 24ωρα και στο γηροκομείο στο Μοσχάτο, όπου βρέθηκε εργαζόμενος θετικός στον κορονοϊό. Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

23 οι νεκροί από το γηροκομείο "Αγία Κυριακή" στο Ασβεστοχώρι

Όπως είναι λογικό, στις Αρχές επικρατεί έντονη ανησυχία σχετικά με τις εστίες μετάδοσης του ιού στα γηροκομεία, αφού η περίπτωση της "Αγίας Κυριακής" στο Ασβεστοχώρι αποδείχθηκε καταστροφική.

Μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν εκεί, 22 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από σύντομη μάχη με την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός. Τελευταίο θύμα ένας 81χρονος στο ΑΧΕΠΑ με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε την Τετάρτη. Ως εκ τούτου, οι νεκροί από τον ιό στη χώρα ανέρχονται σε 275.

Σε καραντίνα το γηροκομείο στο Μαρούσι

Σε καραντίνα για 10 μέρες, τέθηκε το γηροκομείο στο Μαρούσι, μετά τον εντοπισμό 19 συνολικά θετικών κρουσμάτων κορονοϊού, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 18 φιλοξενούμενοι και ένα μέλος του προσωπικού και σύμφωνα με την ΓΓΠΠ η απόφαση για την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων ελήφθη για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Αρκουμανέας: Εντατικοί έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας

Εντατικοί έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Την Τετάρτη τέθηκε σε καραντίνα για 10 ημέρες, έως και τις 12 Σεπτεμβρίου, κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι, μετά τον εντοπισμό 19 κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως επισήμανε ο κ. Αρκουμανέας, προτεραιότητα για τον ΕΟΔΥ αποτελούν και όλες οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων οπού έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν εντολής και της αρμόδιας Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου.

Τα κρούσματα στη Μόρια

Εν τω μεταξύ, σε καραντίνα μπαίνει όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.Θετικός στον κορονοϊό ανιχνεύθηκε ένας 40χρονος Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας, ο οποίος είχε ταξοδέψει στην Αθήνα και επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου.

Ο 40χρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ αφού πάσχει από σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ο άνθρωπος αυτός είχε φύγει από τη Λέσβο τον Ιούλιο, έχοντας πάρει άδεια διαμονής που εκδόθηκε στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αλίμου, αλλά μη μπορώντας να επιβιώσει στην Αθήνα, επέστρεψε στο τέλος Αυγούστου στο ΚΥΤ της Μόριας. Σύμφωνα με τις ίδες πληροφορίες, 0 40χρονος Σομαλός έμενε σε σκηνή μόνος του έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου και υπάρχει χώρος καραντίνας και έχουν οργανωθεί κάτω από τη σκέπη του ΕΟΔΥ όλες οι υγειονομικές ομάδες των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τη δομή

Η καραντίνα θα ισχύει έως και τις 15 Σεπτεμβρίου και τα μέτρα που θα ισχύυν μέχρι τότε θα είναι η ρητή απαγόρευση της εισόδου και της εξόδου από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ΄ όλο το 24ωρο.

Στον χώρο θα εισέρχεται μόνο προσωπικό ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση, ενώ σημειώνεται ότι εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, το προσωπικό του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ, αποτελούμενο από 41 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων, ενεργοποιήθηκε άμεσα. Ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεκίνησε η ενδελεχής ιχνηλάτηση του συνόλου των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος, με σκοπό την απομόνωσή τους, ενώ διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στους διαμένοντες στο ΚΥΤ.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει πιστά το σχέδιο "ΑΓΝΟΔΙΚΗ", που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 285 ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 01 Οκτ 2020 | 15:20

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα 40 κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

ΣΙΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΙΔΗΣ 01 Οκτ 2020 | 15:14

Κορονοϊός - Λοιμωξιολόγος ΑΧΕΠΑ για 17χρονη: Ολη η κλινική ήταν από πάνω της, σαν να ήταν η οικογένειά της

Νικήτρια βγήκε μετά τη μάχη που έδωσε για 40 ημέρες με τον κορονοϊό, η 17χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΓΡΑΨΕ 01 Οκτ 2020 | 14:54

Καλλιάνος για τα επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριο: Φταίνε οι γονείς τους που μεγαλώνουν "αλητάκια"

Ο Γιάννης Καλλιάνος έκανε μια αυστηρή ανάρτηση για τα επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριο

ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ 191 ΧΩΡΕΣ 01 Οκτ 2020 | 14:44

Κορονοϊός - Παγκόσμια έρευνα: Χάθηκαν 300 δισεκατομμύρια σχολικές ημέρες - Τι ισχύει για την αύξηση των κρουσμάτων

Τα lockdowns θα αφήσουν στο 2020 ένα "εκπαιδευτικό χρέος λόγω κορονοϊού" 300 δισεκατομμυρίων χαμένων σχολικών ημερών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ 01 Οκτ 2020 | 14:33

Κορονοϊός- Χρήστος Κυρατσούς: Ο Ελληνας ερευνητής πίσω από τη θεραπεία της Regeneron- Με κοκτέιλ αντισωμάτων

Ο κ. Κυρατσούς είναι ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες που προσπαθούν να αναπτύξουν αποτελεσματική θεραπεία για τον κορονοϊό.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 01 Οκτ 2020 | 13:09

Κορονοϊός: Η Πολιτική Προστασία ενισχύεται - Προσλήψεις 192 στελεχών για ιχνηλάτηση και αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών

Πρόσληψη 192 στελεχών για ιχνηλάτηση και αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ Ο ΕΟΔΥ 01 Οκτ 2020 | 13:04

Κορονοϊός - Νέος συναγερμός στη Βοιωτία: Θετικός προμηθευτής εστίασης

Θετικός στον κορονοϊό οδηγός προμηθευτικής εταιρείας, που συνεργάζεται με επιχειρήσεις εστίασης, όπως και η σύζυγός του.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ 01 Οκτ 2020 | 12:22

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Προβλέπει δραματική αύξηση των κρουσμάτων - Θα φτάσουν τα 700 τον Δεκέμβριο

"Καμπανάκι" για τη διασπορά του κορονοϊού και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, έκρουσε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 01 Οκτ 2020 | 11:59

Κορονοϊός: Έκλεισε η ΔΟΥ Κορίνθου λόγω κρούσματος

Εργαζόμενη στη ΔΟΥ Κορίνθου "κόλλησε" κορονοϊό από στενό συγγενικό της πρόσωπο.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 01 Οκτ 2020 | 11:49

Κορονοϊός: Πώς θα χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολείων

Oδηγίες για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολέιων ή μονάδων φροντίδας παιδιού, παρέχει εγκύκλιος του υπ. Εργασίας.

ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΧΘΕΣ 01 Οκτ 2020 | 11:09

Κορονοϊός - Αγ. Παντελεήμονας: Περιοριστικά μέτρα στο γηροκομείο μετά τα δεκάδες κρούσματα

Περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ, από χθες το βράδυ, στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα, λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 01 Οκτ 2020 | 11:05

Κορονοϊός: Κατέληξε 67χρονος στο ΑΧΕΠΑ - 392 συνολικά οι νεκροί

Ο 67χρονος από την Έδεσσα, ο οποίος έπασχε και από υποκείμενα νοσήματα, το τελευταίο διάστημα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

"ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ" 01 Οκτ 2020 | 10:54

Κορονοϊός- Σύψας: Θα γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας επεσήμανε για το γηροκομείο πως όταν μαίνεται η επιδημία δεν μένει μία δομή αλώβητη.