
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς τα δείγματα που πάρθηκαν από βιζόν στη φάρμα στην Κοζάνη όπου διαγνώστηκε με κορονοϊό ο εκτροφέας και βρέθηκαν νεκρά γουνοφόρα, βγήκαν όλα θετικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το prlogos.gr, βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊο και τα οκτώ δείγματα από βιζόν σε φάρμα εκτροφής στο Καλονέρι του Δήμου Σιάτιστας. Στη φάρμα βρέθηκαν νεκρά 50 από τα συνολικά 2.500 βιζόν ενώ τα δείγματα πάρθηκαν και από τα ζώα που κατέληξαν αλλά και από τον υγιή πληθυσμό με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο εκτεταμένης διασποράς.
Σε κλίμα αυξημένης επιτήρησης είναι όλες οι φάρμες στη Δυτική Μακεδονία καθώς εκεί φιλοξενούνται περίπου 1 εκατομμύριο βιζόν, με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις όπως αναφέρει το prlogos.gr να δείχνουν ότι υπάρχουν συμπτώματα κορονοϊού και σε άλλες ακόμα. Ήδη συζητείται το επόμενο βήμα που είναι η θανάτωση των ζώων, μια απόφαση που θα παρθεί από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Θετικοί δέκα εργαζόμενοι σε φάρμες στη Δ. Μακεδονία
Την ίδια στιγμή καθώς στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες βιζόν στην Καστοριά εντοπίστηκαν 10 κρούσματα κορονοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, έγιναν:
- 21 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στα Γρεβενά όπου όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά
- 91 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στην Καστοριά όπου διαγνώστηκαν 10 θετικά δείγματα
- 22 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στη Φλώρινα όπου όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.
Θετικός και συγγενής του εκτροφέα
Με κορονοϊό διαγνώστηκε και ένας συγγενής του εκτροφέα στο Καλονέρι, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. Ο εκτροφέας βρέθηκε θετικός μετά από διεξαγωγή τεστ στους εργαζομένους στις φάρμες εκτροφείς που διεξήχθησαν στο πλαίσιο εκτεταμένων ελέγχων που διεξάγονται μετά το καμπανάκι που χτύπησε με τη θανάτωση των βιζόν στη Δανία.
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι έξι χώρες, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής κρούσματα κορονοϊού σε εκτροφεία βιζόν, έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αφού είναι η μοναδική περιφέρεια που διαθέτει φάρμες εκτροφής Βιζόν. Στη Σιάτιστα, τη Γαλατινή, τη Εράτυρα της ΠΕ Κοζάνης, καθώς και στα περίχωρα της Καστοριάς, λειτουργούν 90 φάρμες με 1 εκατ. βιζόν.
"Έχουμε ξεκινήσει να λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας σε όλη τη γραμμή της εκτροφής των μινγκ από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν εισήλθαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας", δήλωσε προ ημέρων στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτροφέων Βιζόν Δυτικής Μακεδονίας, Τάσος Μιχαλόπουλος.
"Είμαστε σχολαστικοί σε ό,τι αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων προφύλαξης, γιατί τα ζώα που είναι σε κλουβιά μπορούν να αρρωστήσουν από covid μόνο από τον άνθρωπο", σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος και τόνισε ότι μέχρι στιγμής.
Η μετάλαξη του ιού στα βιζόν απειλεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Αυτό που δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες και έχει αποτυπωθεί στην ανακοίνωση του ΠΟΥ είναι ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS- CoV-2, που μπορεί να μεταφερθεί από τα βιζόν στον άνθρωπο, μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ο ιός στα βιζόν εμφανίζει στο μεταξύ μεταλλάξεις και οι Δανοί ιολόγοι φοβούνται ότι μία από αυτές μπορεί να αποδειχθεί ανθεκτική ακόμη και στα υπό ανάπτυξη εμβόλια. Περισσότερα από 200 κρούσματα κορονοϊού σε ανθρώπους στη Δανία έχουν αποδοθεί στα βιζόν έως τώρα.
Οι δανικές Αρχές έκριναν ότι η συνέχιση της αναπαραγωγής των βιζόν εν μέσω πανδημίας αποτελεί σοβαρό κίνδυνο δημόσιας υγείας και η Δανή πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ζώα -τα περισσότερα βιζόν από κάθε άλλη χώρα- θα σκοτωθούν, μία σοκαριστική απόφαση στα μάτια πολλών ανθρώπων και όχι μόνο των υποστηρικτών των ζώων. Προς το παρόν, πάντως, η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί λόγω ουκ ολίγων αντιδράσεων.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr