Follow us

Κορονοϊός: Το βασικό σύμπτωμα της μετάλλαξης "Κένταυρος" - Σαρώνουν την Ελλάδα οι Ομικρον 4 και 5

Αν και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν υπό έλεγχο, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί, όπως και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σε πάνω από 300.000.

Οι δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, 4 και 5, έχουν επικρατήσει στα κρούσματα του κορονοϊού και αυτό θα αποτυπωθεί και στην εβδομαδιαία- πλέον- επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που αναμένεται σήμερα.

Αν και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παραμένουν υπό έλεγχο, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί, όπως και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σε πάνω από 300.000 (νούμερο που εικάζεται πως είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς υπάρχουν ασυμπτωματικοί ή θετικοί μόνο με self test που δεν έχουν δηλωθεί στο ΕΟΔΥ).

Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την εμφάνιση της υπομετάλλαξης "Κένταυρος". Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως η μεταδοτικότητά της είναι ακόμη μεγαλύτερη και είναι πολύ πιθανό αυτό να είναι το στέλεχος που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες. Οι εκτιμήσεις λένε πως θα έρθει και στην Ελλάδα και οι ειδικοί συνιστούν να υπάρχει εγρήγορση για τα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Αλλάζουν τα συμπτώματα

Κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και καταρροή, όπως λένε οι ειδικοί, είναι τα πρώτα βασικά συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής BA.2.75. Φαίνεται όμως πως η νέα υποπαραλλαγή δεν προκαλεί βαριά νόσηση σε μεγάλο βαθμό, όπως και με τις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον.

Ο πονόλαιμος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα που αναφέρουν όσοι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον.

Τα συμπτώματα που αναφέρουν όσοι νοσούν, έχουν αλλάξει συγκριτικά με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Σημειώνεται πως η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης δεν είναι πια τόσο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα συγκριτικά με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Για την παραλλαγή "Κένταυρος" η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Mega είπε ότι "είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος υπό παρακολούθηση. Είναι η μετάλλαξη που βγαίνει σε χώρες όπως η Ινδία, και έχει πάει στην Αγγλία, καθώς και σε άλλες χώρες. Θα δούμε τον επόμενο καιρό την δυναμικότητά της, ωστόσο δεν φαίνεται ότι έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα από άλλα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε ότι η 4η δόση από τα 60 έτη και πάνω, μειώνει την πιθανότητα για βαριά νόσηση".

Διαβάστε Επίσης

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η ίδια συμπλήρωσε πως υπάρχει επιπέδωση της αύξησης των κρουσμάτων, όπως φαίνεται από τα λύματα. Όπως σημείωσε, "κινδυνεύουν κυρίως τα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας, τα άτομα με προβλήματα υγείας, και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς.

Γι’ αυτό βλέπουμε από την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ ότι το 95%-98% των θανάτων είναι αυτές οι κατηγορίες. Επομένως, αυτές οι κατηγορίες είναι αυτές που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο για βαριά νόσηση".

Τι δείχνει έρευνα το CDC για την προστασία από την Όμικρον 5

Μια τρίτη και τέταρτη δόση εμβολίου μπορεί να προσφέρει προστασία σε ενήλικες με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Τα ευρήματα της μελέτης, σε συνδυασμό με πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα που δείχνουν ότι άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή της Όμικρον BA.2 μπορεί επίσης να έχουν αντισώματα, δείχνουν ότι τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια μπορεί να παρέχουν προστασία από σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από την Όμικρον 5.

Για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα 2, 3 και 4 δόσεων mRNA εμβολίων (Pfizer-BioNTech ή Moderna) μεταξύ ενηλίκων με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, οι ειδικοί εξέτασαν δεδομένα σε περισσότερες από 214.000 επισκέψεις επειγόντων περιστατικών και περισσότερες από 58.000 νοσηλείες με διάγνωση ασθένειας σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ από τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 έως τα μέσα Ιουνίου 2022.

Διαβάστε Επίσης

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν:

-Όταν το BA.1 ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ήταν 61% για δύο δόσεις κατά των νοσηλειών που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε μεταξύ 85%-92% μετά τη λήψη τρίτης/αναμνηστικής δόσης.

-Όταν το BA.2/BA.2.12.1 έγινε κυρίαρχο, η αποτελεσματικότητα με δύο δόσεις ήταν 24% έναντι των νοσηλειών και αυξήθηκε σε 52%–69% μετά από μια τρίτη/αναμνηστική δόση.

-Τα μοτίβα ήταν παρόμοια για τα επείγοντα περιστατικά, με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα κατά την επικράτηση BA.2/BA.2.12.1 και υψηλότερη με 3 ή 4 δόσεις σε σύγκριση με 2 δόσεις.

-Μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω κατά τη διάρκεια της BA.2/BA.2.12.1, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ήταν 55% μεγαλύτερη 4 μήνες μετά την αναμνηστική/τρίτη δόση και αυξήθηκε στο 80% μία εβδομάδα μετά την τέταρτη δόση

"Δεδομένων των πρόσφατων αυξήσεων θανάτων και νοσηλειών που σχετίζονται με την παραλλαγή BA.5, όλοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τους συνιστώμενους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων αναμνηστικών δόσεων για άτομα σε ανοσοκαταστολη και για ενήλικες άνω των 50 ετών", υπογράμμιζε το CDC.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ 23 Σεπ 2022 | 09:48

Παγώνη: Πρέπει όλοι να κάνουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο κορονοϊού και γρίπης [βίντεο]

Έκκληση στον κόσμο να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο απηύθυνε η Ματίνα Παγώνη.

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 23 Σεπ 2022 | 07:28

Κορονοϊός: Πάνω από 35.000 ραντεβού για τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον - Ποιοι πρέπει να σπεύσουν

Τα νέα εμβόλια αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές Ο1, Ο2, Ο2,7 και Ο5 του κορονοϊού.

ΕΟΔΥ 22 Σεπ 2022 | 14:45

Ευλογιά των πιθήκων: 72 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα - Ολοι άνδρες

Σε 72 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα από την έναρξη της καταγραφής τους.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 22 Σεπ 2022 | 10:41

Long Covid: Ασθενείς εμφανίζουν αυτοάνοσα έναν χρόνο μετά την αρχική νόσηση

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα δείγματα αίματος από ασθενείς με μακρά Covid-19, που πάσχουν ακόμη από κόπωση και δύσπνοια ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη, εμφανίζουν εμφανή ίχνη αυτοάνοσης νόσου.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΓΡΙΠΗΣ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 22 Σεπ 2022 | 09:59

Η Λινού αποκάλυψε περιστατικό που το τεστ έδειχνε γρίπη αλλά ήταν κορονοϊός [βίντεο]

Νέα έξαρση παρατηρείται στα κρούσματα του κορονοϊού - Λάθος ότι δεν είχαμε καθόλου μέτρα για ένα μεγάλο διάστημα, σύμφωνα με την Αθηνά Λινού.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 22 Σεπ 2022 | 07:25

Στέλιος Λουκίδης στο TheTOC: Οι τρεις λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνη έξαρση της γρίπης

"Εάν εξασθενήσει ο κορονοϊός θα είναι πιο εύκολο για την εποχική γρίπη να επικρατήσει", λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 21 Σεπ 2022 | 13:05

Παγώνη: Ο κόσμος να εμβολιαστεί και για γρίπη - Δύσκολος ο χειμώνας χωρίς αντισώματα [βίντεο]

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη συμβούλευσε τους πολίτες να εμβολιαστούν για τη γρίπη, καθώς ο χειμώνας θα είναι δύσκολος χωρίς αντισώματα.

«Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΚΟΜΗ» 21 Σεπ 2022 | 08:21

Κάλεσμα του ΕΟΦ στα ευρωπαϊκά κράτη να προετοιμαστούν για το φθινοπωρινό κύμα του κορονοϊού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί νέο φθινοπωρινό κύμα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 21 Σεπ 2022 | 07:35

Γιατί ανέβηκαν ξαφνικά τα κρούσματα κορονοϊού και οι εισαγωγές- Καμπανάκι ειδικών για το επόμενο κύμα της πανδημίας

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 6-12 και 13-18 ετών, γεγονός που συνδέεται με το άνοιγμα των σχολείων.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΤΩΣΗ 20 Σεπ 2022 | 20:35

Κορονοϊός: Γάλλοι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν και όγδοο κύμα της πανδημίας - Σε άνοδο οι δείκτες

Σε άνοδο οι νοσηλείες και τα κρούσματα στη Γαλλία - Δεν ισχύει το ίδιο για τους θανάτους.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 20 Σεπ 2022 | 16:51

Κορονοϊός: Ακόμη 10.446 νέα κρούσματα στην Αττική - 4.585 νέες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη

Στα 10.446 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική αυτή την εβδομάδα, ενώ ακόμη 4.585 νέες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 20 Σεπ 2022 | 16:43

ΕΟΔΥ: 235 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου -19 θάνατοι

Την τελευταία εβδομάδα, διαγνώσθηκαν 39 νέα κρούσματα. Τα 152 από τα 235 παρουσίασαν εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 20 Σεπ 2022 | 15:48

Κορονοϊός: 36.146 κρούσματα σε μία εβδομάδα - Μειώθηκαν στους 111 οι θάνατοι και στους 82 οι διασωληνωμένοι

Πού οφείλεται η άνοδος στα κρούσματα - Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων - Δύο νέες λοιμώξεις της Κένταυρος