Κορονοϊός: Το σχέδιο "Κατάρ" για τα εισαγόμενα κρούσματα - Οι "πορτοκαλί" και οι "κόκκινες" χώρες

Δισεπίλυτος γρίφος παραμένει η  διαχείριση πτήσεων από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και μεγάλο όγκο αφίξεων.

Σχέδιο… Κατάρ για τον εντοπισμό των εισαγόμενων κρουσμάτων. Πτήσεις τράνζιτ και πτήσεις τσάρτερ στα νησιά αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την αποτροπή της εισαγόμενης διασποράς του COVID-19.

Δισεπίλυτος γρίφος παραμένει η διαχείριση πτήσεων από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και μεγάλο όγκο αφίξεων. "Καθαρές" ήταν οι περίπου 60 πτήσεις τράνζιτ που είχαν φθάσει από Ντόχα-Κατάρ, τους τελευταίους μήνες εν μέσω πανδημίας, περίπου τέσσερις κάθε εβδομάδα, αλλά μία, αποτέλεσε το… crash test και την πρώτη "πρόβα" για αυτά που ενδεχομένως θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός από τις 15 Ιουνίου και κυρίως την 1η Ιουλίου. Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δεν αποκλείουν μετά από αυτές τις κομβικές ημερομηνίες, ανάλογα με τα αποτελέσματα των ελέγχων πτήσεων από "κόκκινες" και "πορτοκαλί" χώρες, με επικίνδυνα προφίλ της πανδημίας, να αποφασίζεται η προσωρινή αναστολή πτήσεων όπως έγινε και στην περίπτωση του Κατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδεικτικά, μετά τον εντοπισμό των 12 κρουσμάτων, ανάμεσα στα οποία 9 άτομα από το Πακιστάν, χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, σε πτήση 91 επιβατών από το Κατάρ, η αεροπορική εταιρεία "μπλόκαρε" χθες, 55 άτομα αυτής της υπηκοότητας, που θα ταξίδευαν από το Πακιστάν στην Ντόχα με τελικό προορισμό την Ελλάδα, καθώς είχαν άδεια παραμονής στην χώρα μας.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, βρίσκονται 19.161 υπήκοοι Πακιστάν (18.046 άνδρες και 1.115 γυναίκες), χωρίς να είναι γνωστό, πόσοι έχουν ταξιδεύσει στην χώρα τους και έχουν την πρόθεση να επιστρέψουν. Αυτή η πτήση ήρθε με μόλις 39 επιβάτες επαναπατρισθέντες Έλληνες, στους όποιους έγιναν τα τεστ και παρέμειναν ένα 24ωρο σε ξενοδοχείο.

Την ίδια ώρα μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων, εκτιμούν αύξηση του κινδύνου διασποράς με την διενέργεια μικρού αριθμού δειγματοληπτικών ελέγχων σε πτήσεις εξωτερικού που φθάνουν στη χώρα μας. Προτείνουν είτε αύξησή τους, είτε μαζικούς και καθολικούς ελέγχους χωρίς εξαιρέσεις σε όλες τις πτήσεις από "κόκκινες"-"πορτοκαλί" χώρες προέλευσης των επιβατών, παρά τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το πεδίο σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι ομάδες κρούσης (task force), που θα προβαίνουν σε μία ανάγνωση-ανάλυση των επιδημιολογικών στοιχείων κάθε χώρας και θα προβαίνουν σε διαλογή πτήσεων για στοχευμένους ελέγχους.

Ένας άλλος προβληματισμός προκύπτει από τις πτήσεις τσάρτερ απευθείας προς τα ελληνικά νησιά. Υπάρχει μία πρόταση που θα εξεταστεί από τις 15 Ιουνίου και έπειτα, για άνοιγμα αεροδρομίων σε νησιά, βάσει της ζήτησης από ευρωπαίους ταξιδιώτες, ως προορισμό διακοπών τους. Απαραίτητες προϋποθέσεις η ύπαρξη δομών υγείας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων, χώροι που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την "έκτιση" της καραντίνας κρουσμάτων ανά περιφέρεια και νησί, όπως και η διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας. Μάλιστα στα μικρά νησιά θα τοποθετηθούν νέοι αναλυτές για τεστ και επιπλέον κλίνες για τον COVID-19 σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Θα γίνει μία προσπάθεια να "προτιμηθούν" αφίξεις τουριστών από "πράσινες"-"κίτρινες" χώρες, με χαμηλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Στα πρωτόκολλα ασφαλείας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνεται και η συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους επιβάτες πτήσεων με τα στοιχεία ταυτότητας, λόγους ταξιδιού και κυρίως τόπο διαμονής και τηλέφωνα επικοινωνίας, και αυτό προκειμένου να γίνεται γρήγορη ιχνηλάτηση επαφών στην περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος. Είναι μία πρόταση για την οποία υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες.

Το τελευταίο 15θήμερο, εντοπίζονταν κατά μέσο όρο, δύο θετικά κρούσματα επαναπατρισθέντων, ανά δύο πτήσεις. Η πτήση από Κατάρ έδωσε μία αίσθηση για το μέλλον που μπορεί να διαμορφωθεί με το άνοιγμα των αεροπορικών πτήσεων. Η πιθανή αριθμητική κλιμάκωση των κρουσμάτων και η παρακολούθησή τους είναι κρίσιμη για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες και τι μπορεί να ακολουθήσει το φθινόπωρο, επιδημιολογικά στη χώρα μας.

Μεγάλο ζητούμενο είναι η σωστή διαχείριση και ο έλεγχος της διασποράς, με την γρήγορη ιχνηλάτηση, την απομόνωση των περιστατικών και πιθανές καραντίνες περιοχών ανάλογα με τον όγκο και την διασπορά στην κοινότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 04 Μαϊ 2021 | 11:15

Ακυρώσεις πτήσεων της Aegean και της Olympic Air λόγω απεργιών: Αναλυτικοί πίνακες

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ 72 ΩΡΩΝ 30 Απρ 2021 | 14:27

ΥΠΑ: Νέες οδηγίες για τις πτήσεις εξωτερικού - Ποιοι εξαιρούνται από την 7ημερη καραντίνα

Παράταση έως 14 Μαΐου των αεροπορικών οδηγιών για πτήσεις εξωτερικού

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 26 Απρ 2021 | 11:15

Ζαχαράκη: Οποιοι περιορισμοί υπάρχουν για τους Ελληνες, ισχύουν και για τους τουρίστες

Αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και τις εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο, μίλησε η αρμόδια υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 26 Απρ 2021 | 11:10

Φον ντερ Λάιεν στους NYT: Πρωτεργάτης η Ελλάδα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η κ. φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, σημειώνοντας το κριτήριο θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

ΝΕΑ ΝΟΤΑΜ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 Απρ 2021 | 15:43

ΥΠΑ: Ανοιξαν τα σύνορα για 7 ακόμη χώρες - Δίχως καραντίνα οι ταξιδιώτες, μόνη προϋπόθεση ο εμβολιασμός ή το αρνητικό τεστ

Χωρίς την υποχρέωση επταήμερης καραντίνας θα εισέρχονται από την Δευτέρα στη χώρα μας και οι ταξιδιώτες από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ρουάντα, Ρωσία και Σιγκαπούρη.

ΤΟ ΕΓΚΥΡΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 19 Απρ 2021 | 14:29

Spiegel: Τα επτά ιδανικότερα νησιά για διακοπές στην Ελλάδα μετά την άρση της καραντίνας στις πτήσεις

Από σήμερα που δεν ισχύει η καραντίνα στην Ελλάδα για πολίτες από την ΕΕ, αναμένεται αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος - Επτά προτάσεις για τα ελληνικά νησιά.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Απρ 2021 | 12:09

Τέλος η 7ήμερη καραντίνα στην Ελλάδα για ταξιδιώτες από ΕΕ και άλλες 5 χώρες - Νέα NOTAM της ΥΠΑ

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για άρση της επταήμερης καραντίνας - Ποιες χώρες αφορά - Αναλυτικά οι οδηγίες προς τους ταξιδιώτες.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 Απρ 2021 | 15:07

Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν την μεγαλύτερη ως σήμερα αμυντική συμφωνία - Τι προβλέπει

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας

ΑΠΟ ΕΕ ΣΥΝ 5 ΧΩΡΕΣ ΑΚΟΜΑ 16 Απρ 2021 | 21:42

Ταξιδιώτες και τουρίστες στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα - Ποιες χώρες αφορά

Απαραίτητη προϋπόθεση για είσοδο στη χώρα είναι οι ταξιδιώτες να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Απρ 2021 | 16:05

Τέλος η καραντίνα για τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα από την Ε.Ε.- Αν έχουν εμβολιαστεί ή με αρνητικό PCR

Η Ελλάδα αίρει την υποχρεωτική καραντίνα για τους τουρίστες από την Ευρώπη- Αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ 13 Απρ 2021 | 11:31

Ύμνοι του γερμανικού Τύπου για το ελληνικό καλοκαίρι: Κανένας τουριστικός προορισμός δεν είναι τόσο ελκυστικός όσο η Ελλάδα

Οι Γερμανοί περιμένουν το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από τις 14 Μαΐου χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, με προϋπόθεση τον εμβολιασμό και τα τεστ.

ΓΙΑ ΟΚΤΑΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ALL-INCLUSIVE 13 Απρ 2021 | 09:31

Ανοιγμα τουρισμού - Το πείραμα της Ρόδου: Ηρθαν 189 Ολλανδοί τουρίστες - Είχαν κάνει αίτηση... 30.000

Οι διακοπές των Ολλανδών τουριστών που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα στη Ρόδο ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

ΣΤΟ MEGA 12 Απρ 2021 | 21:42

Τουρισμός: Πεσμένη μέχρι στιγμής η ζήτηση στα ελληνικά νησιά - Τι λένε οι ξενοδόχοι [Βίντεο]

Στις 14 Μαΐου ξεκινά και επίσημη η τουριστική περίοδος, όμως οι ξενοδόχοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζήτηση των καταλυμάτων