Καμπανάκι κινδύνου έκρουσαν οι λοιμωξιολόγοι για την Αττική κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν στο μικροσκόπιο όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών και κυρίως εκείνα που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ, όπου από τα 842 κρούσματα κορονοϊού, στη χώρα, τα 427 εντοπίζονται στην Αττική, προκαλώντας την έντονη ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών.
Στο "κόκκινο" βρίσκονται ο Κεντρικός, Βόρειος και Δυτικός Τομέας της Αθήνας, με τα κρούσματα να κατανέμονται:
- 45 στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
- 76 στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 67 στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 28 στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
- 113 στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 43 στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
- 55 στην Π.Ε. Πειραιώς.
Κρίσιμη η αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων – Ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων μέτρων
Για το λόγο αυτό, κρίσιμη για τις αποφάσεις των επομένων ωρών είναι η αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν από τον ΕΟΔΥ να αποτελέσουν το βαρόμετρο των επόμενων αποφάσεων. Τα στοιχεία θα εκτιμηθούν όχι μόνο αριθμητικά όσο και ποιοτικά, καθώς σε αυτά αποτυπώνονται και οι συνέπειες του ανοίγματος του λιανεμπορίου, με τις γνωστές εικόνες συνωστισμού σε εμπορικά σημεία των αστικών κέντρων και κυρίως της Αθήνας.
"Η Αττική κοκκινίζει σιγά-σιγά. Αυτό οφείλεται και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου", σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, τονίζοντας πως "η κινητικότητα αυξήθηκε 10% - 20%", σημειώνοντας πως "τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη".
Ενδεικτικές της ανησυχίας που επικρατεί, αλλά της ρευστής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις αρκετών λοιμωξιολόγων, σήμερα, που όχι μόνο δεν αποκλείουν αλλά θεωρούν πιθανή τη λήψη και νέων μέτρων.
"Όταν υπάρχει μια πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα στα μέτρα. Να προχωράει και το θέμα της κοινωνίας, αλλά πάνω απ΄ όλα είναι η δημόσια υγεία. Επομένως, στο τραπέζι είναι τα πάντα. Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουμε θα δούμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας και θα αποφασίσουμε. Γι΄ αυτό άλλαξε το σύστημα και συνεδριάζουμε κάθε Παρασκευή για να έχουμε τα δεδομένα", σημείωσε νωρίτερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.
Ανησυχία για το άνοιγμα των γυμνασίων - λυκείων τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου
Ως προς το άνοιγμα των σχολείων, τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν οι επιφυλάξεις ενόψει των νέων επιδημιολογικών στοιχείων. Και ως προς αυτό, η αυριανή συνεδρίαση των ειδικών και τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν έως την Παρασκευή μπορεί να φέρουν ανατροπή. Έως σήμερα η ισχύει η απόφαση ότι τα σχολεία θα ανοίξουν, όπως έχει ανακοινωθεί, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου "ο σχεδιασμός για τα δημοτικά δεν θα αλλάξει. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα".
Στο ίδιο πνεύμα και ο καθηγητής Χ. Γώγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια: "όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί", είπε, και συμπλήρωσε: "Για τα γυμνάσια και τα λύκεια έχει αποφασιστεί, όπως ξέρετε. Η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο".
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, αν υπάρξουν νεότερα στοιχεία και εάν οι ειδικοί εκτιμήσουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιβάλλει διαφορετικό χειρισμό, μπορεί να αποφασιστεί ένα εκ νέου "λουκέτο", το οποίο όλοι απεύχονται.
Το "αγκάθι" των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Πάντως, στο υπουργείο Παιδείας εκείνο που ανησυχεί είναι κάτω από ποιες συνθήκες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα φθάσουν μέχρι τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συγκεκριμένα, αν -όπως όλα δείχνουν- η Επιτροπή των Ειδικών αποφασίσει, όπως έκανε με τα δημοτικά σχολεία, να μην ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις λεγόμενες "κόκκινες" περιοχές, αυτό θα σημάνει υποψηφίους δύο ταχυτήτων: Δηλαδή, κάποιοι θα έχουν προετοιμαστεί για τις Πανελλαδικές με δια ζώσης διδασκαλία και κάποιοι με τηλεκπαίδευση.
Όταν τέθηκε στην υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή το θέμα και η ανισότητες που δημιουργούνται, έδωσε μια απάντηση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών.
Συγκεκριμένα ρωτήθηκε από το Mega: Αν ένας μαθητής είναι σε "κόκκινη” περιοχή, από κάποιο σημείο και μετά δεν θα έχει κάνει την ίδια διδασκαλία με κάποιον άλλο άλλης περιοχής που κάνει δια ζώσης. Δηλαδή τι θα γίνει θα παίρνουν μόρια , θα γίνει προφορική εξέταση;
Και η υφυπουργός απάντησε: "Δεν μπορώ να πω κάτι που δεν έχει αποφασιστεί, ούτε να προαποφασίσουμε κάτι όταν δεν έχω όλα τα δεδομένα. Εκείνο το οποίο έχω να καταθέσω και έχει αποδειχθεί είναι η ευαισθησία -και δεν επιλέγω τον όρο επιείκεια διότι θεωρείται διαφορετικό από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε- προς την μαθητική κοινότητα. Με ευαισθησία με προσοχή και με φροντίδα θα αποφασίσουμε τι θα γίνει όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα μπροστά μας".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr