Follow us

Κορονοϊός: Ξαφνική καραντίνα 7 ημερών στο χωριό Ραπτόπουλο των Αγράφων - Στα σπίτια τους οι κάτοικοι

Επταήμερη καραντίνα για τους κατοίκους του χωριού Ραπτόπουλο στην περιοχή του Δήμου Αγράφων της Π.Ε Ευρυτανίας. Πολλά κρούσματα κορονοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
χωριό Ραπτόπουλο καραντίνα

Καραντίνα στα σπίτια τους για επτά ημέρες αποφασίστηκε για τους κατοίκους του χωριού Ραπτόπουλο στην περιοχή του Δήμου Αγράφων της Π.Ε Ευρυτανίας, λόγω του υψηλού ιικού φορτίου του κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Σημειώνεται ότι εντοπίστηκαν στο χωριό 30 κρούσματαν σε περίπου 150, ενώ βρίσκονται διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο της Λαμίας δύο ασθενείς με κορονοϊό, ηλικίας 53 και 59 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα κρούσματα είναι μέλη 3-4 οικογενειών που το προηγούμενο διάστημα είαν συμμετάσχει σε ένα εορταστικό γλέντι. Επιπλέον, ελέγχθηκαν και άλλα χωριά της περιοχής, αλλά δεν διαπιστώθηκαν κρούσματα.

Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη με Χαρδαλιά

Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ 9-12-2020 στο θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπ’ όψη το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή του Δήμου Αγράφων της Π.Ε Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στο χωριό Ραπτόπουλο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίσθηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στο χωριό Ραπτόπουλο για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Σε κατ' οίκον καραντίνα για 7 ημέρες

Σημειώνεται ότι κατόπιν ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στα παρακείμενα χωριά του Δήμου Αγράφων (Γρανίτσα, Λεπιανά, Παλαιοκατούνα, Ιτέα Αγράφων, Δαφνούλα και Βούλπη) δεν εντοπιστήκαν θετικά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή, εκτός του συγκεκριμένου χωριού.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε:

  • Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του ως άνω χωριού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου τους.
  • Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αγράφων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του χωριού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την έκδοση της απόφασης και για 7 ημέρες, ήτοι έως 15-12-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του χωριού Ραπτόπουλο.

Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, πριν από λίγο ανάρτησε στο λογαριασμό στο Facebook την παρακάτω ανακοίνωση:

Αυτή τη στιγμή η αυστηρή τήρηση των μέτρων είναι το "εμβόλιό" μας ενάντια στον κορονοϊό. Οφείλουμε να πειθαρχήσουμε απαρέγκλιτα στις συστάσεις του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας για να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία στην περιοχή μας. Κατανοούμε την κούραση, το άγχος και την αγωνία των κατοίκων όμως πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να επανέλθουμε στην κανονικότητα όσο πιο σύντομα γίνεται. Δεν πρέπει να αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει και να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία όλων. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τη μάχη .

Σύμφωνα με απόφαση της πολιτικής προστασίας στο χωριό Ραπτόπουλο για 7 ημέρες επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα λόγω του περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει και με ποιους μπορούν να επικοινωνούν όσοι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, σε θέματα τροφοδοσίας, στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και στην κάθε είδους συνδρομή σε χρονίως πάσχοντες και νοσούντες.

Χωριό 600 κατοίκων με γυμνάσιο και λύκειο

Η Τοπική Κοινότητα Ραπτοπούλου υπάγεται είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό μετά το Καρπενήσι με 595 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) . Απέχει από το Καρπενήσι, την πρωτεύουσα του Νομού 90 χιλ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 880 περίπου μέτρων στους πρόποδες του βουνού Τσούκα (1475μ). Αποτελείται από τους οικισμούς: Ραπτόπουλο, Κάτω Ραπτόπουλο, Συγκέρι, Παλιοχώρι, Πουλιάνα, Τσερνόκα, Κεραμαριά, Μουτσιάρα και Ιτέα.

Αν και τα περισσότερα χωριά του Νομού μας είναι γερασμένα σε πληθυσμό, το Ραπτόπουλο έχει νέο κόσμο. Οι κάτοικοι ασχολούνται με γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία και καστανοκαλλιέργεια. Το καλοκαίρι, όπως εξάλλου και στα γύρω χωριά έρχονται στο χωριό σχεδόν όλοι οι ξενιτεμένοι ιδιαίτερα οι εσωτερικοί μετανάστες.

Λειτουργεί Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Επίσης υπάρχει Εθνική Τράπεζα, Ταχυδρομείο. Έχει φαρμακείο, Αγροτικό ιατρείο και Κτηνιατρείο.

Διασωληνωμένοι νέοι σε ηλικία κάτοικοι του χωριού

Στην περιοχή βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες τέσσερις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ από τη Φθιώτιδα, για δειγματοληψίες. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid του Νοσοκομείου Λαμίας νοσηλεύονται δύο σοβαρά περιστατικά από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Πρόκειται μάλιστα για νέους ανθρώπους 53 και 59 ετών στους οποίους η επικίνδυνη ασθένεια έδειξε το σκληρό της πρόσωπο και χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Δήμος Αγράφων: Εκτεταμένη η διασπορά κορονοϊού

Σημειώνεται ότι επείγουσα ανακοίνωση σχετικά με τη διασπορά που παρουσιάζει ο νέος κορωνοϊός στην Κοινότητα Ραπτόπουλου έβγαλε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου ο Δήμος Αγράφων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "μετά από επιδημιολογική σάρωση που έγινε στην τοπική κοινότητα Ραπτόπουλου, διαπιστώθηκε εκτεταμένη διασπορά κρουσμάτων Κορονοιού και αποφασίστηκε η συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ προκειμένου να περιχαρακωθεί η επέκταση των κρουσμάτων.

Παρακαλούνται οι πολίτες της τοπικής κοινότητας Ραπτοπούλου να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλιστεί η επιτυχία της υγειονομικής παρέμβασης".


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ» 28 Σεπ 2022 | 14:02

Οικονόμου για Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση - Ούτε φοβομάστε, ούτε τρομοκρατούμαστε

Για το ενδεχόμενο συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει απίθανο.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ 28 Σεπ 2022 | 11:37

Παγώνη για μελέτη Λύτρα: Εμείς δίνουμε έμφαση στα στοιχεία που δίνουν τα νοσοκομεία [βίντεο]

Η Ματίνα Παγώνη, σχολιάζοντας την μελέτη Λύτρα για την υψηλή θνητότητα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, δήλωσε πως δίνει έμφαση στα στοιχεία που δίνουν τα νοσοκομεία.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ 28 Σεπ 2022 | 11:12

Καμπανάκι επιστημόνων για νέα κύματα κορονοϊού: Με βεβαιότητα κάτι έρχεται

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέο μαζικό κύμα κορονοϊού λόγω των υποπαραλλαγών της Ομικρον

«ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ, ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ» 28 Σεπ 2022 | 10:43

Αμετανόητος ο Πολάκης, ειρωνεύεται την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορονοϊό: "Δεν πέτυχε..."

Ο κ. Πολάκης, σε ένα νέο αντιεμβολιαστικό παραλήρημα, αναρωτιέται γιατί κάποιος πρέπει να νοσεί βαριά αφού έχει ήδη εμβολιαστεί, μιας και το εμβόλιο "είναι τρομερά αποτελεσματικό".

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 28 Σεπ 2022 | 09:42

Φτιάχνουν το πρώτο τεστ αίματος που θα προβλέπει ποιος θα πάθει long Covid-19

Στη Βρετανία ανπτύσσεται το πρώτο αιματολογικό τεστ το οποίο θα προβλέπει ποιος είναι πιθανό να πάθει μακρά Covid-19.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ 28 Σεπ 2022 | 09:20

Σοκαριστικά στοιχεία από νέα μελέτη Λύτρα για τον κορονοϊό: Πέθανε το 97,7% όσων δεν εισήχθαν σε ΜΕΘ

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, από όσους δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι κατέληξαν (1.084 ασθενείς - ποσοστό 97.7%) σε σχέση με το 72,7% (9.382 ασθενείς) των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 27 Σεπ 2022 | 16:31

Κορονοϊός: 12.637 κρούσματα αυτή την εβδομάδα στην Αττική - 6.353 στη Θεσσαλονίκη

Στα 12.637 ανήλθαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική, ενώ ακόμη 6.353 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.

ΕΟΔΥ 27 Σεπ 2022 | 16:06

Κορονοϊός: Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα που έφτασαν τα 44.775 σε μια εβδομάδα - Μειώθηκαν θάνατοι και διασωληνωμένοι

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορoνοϊού την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 27 Σεπ 2022 | 11:15

Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Ομικρον 4 και 5 - Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ 26 Σεπ 2022 | 22:48

Θρίλερ στην Ευρυτανία: Η στιγμή που η 48χρονη οδηγεί προς τη λίμνη - Έρευνες με ειδικό υποβρύχιο drone

Το υλικό είναι από την ημέρα κατά την οποία χάθηκαν τα ίχνη της 48χρονης στην Ευρυτανία

ΣΤΟ MEGA 26 Σεπ 2022 | 20:55

Ευρυτανία: Τα τελευταία λόγια της 48χρονης στη μητέρα της - "Αχ, βρε μαμά..." [Βίντεο]

"Τη βλέπαμε κάπως αρκετά πεσμένη, της λέγαμε να πάει για θεραπεία και αυτή και ο άντρας της" λέει η μητέρα της 48χρονης Ευρυδίκης που αγνοείται στην Ευρυτανία

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ALPHA 26 Σεπ 2022 | 19:01

Ευρυτανία: Παρών στις έρευνες ο σύζυγος της 48χρονης - "Δεν ήξερα πως έκανε καταγγελία εναντίον του" λέει η πεθερά της

"Ήταν πάντα ευτυχισμένοι, αγαπιόντουσαν από μικρά παιδιά. Τώρα τι προβλήματα είχαν μέσα στο σπίτι τους" τόνισε η πεθερά της 48χρονης που αγνοείται στην Ευρυτανία

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 Σεπ 2022 | 18:49

Θρίλερ στην Ευρυτανία: Είχε νοσηλευτεί πριν εξαφανιστεί η 48χρονη Ευρυδική - Τι λένε φίλοι και συνάδελφοι [Βίντεο]

Για πέμπτη ημέρα δύτες του Λιμενικού και συνεργεία διάσωσης αναζητούν στο νερό και τις ακτές της λίμνης Κρεμαστών την 48χρονη Ευρυδίκη