Tα κρούσματα σήμερα αναμένεται να αγγίξουν και σήμερα το χθεσινό "μαύρο” ρεκόρ των 50.000 μολύνσεων.
Την εκτίμηση αυτή έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σημειώνοντας ότι οι μολύνσεις από κορονοϊό και σήμερα θα είναι κοντά σε αυτό το νούμερο.
Σημειώνεται ότι χθες, Τρίτη 4 Ιανουαρίου, η Ελλάδα κατέγραψε 50.126 κρούσματα κορονοϊού, υψηλότατος αριθμός που οφείλεται κυρίως στη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από άλλες. Tα 19.828 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 5.459 στη Θεσσαλονίκη. Αχαΐα, Ηράκλειο και Λάρισα έδωσαν επίσης πάνω από 1.000 κρούσματα.
Κανείς διασωληνωμένος ασθενής με μετάλλαξη Όμικρον
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένος με τη μετάλλαξη Όμικρον παρόλο που είναι στη χώρα μας από τις 20 Δεκεμβρίου διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων από μόνη της δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων.
"Έχουμε ένα πρωτόκολλο πιο αυστηρό από αυτό που είχαμε στην πιο νοσηρή Δέλτα, ακριβώς γιατί η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Δεν είμαστε σε γενικό λοκντάουν, αν ήμασταν, θα μπορούσες να πιθανολογήσεις ότι τα παιδιά θα παραμείνουν σπίτι τους… Αυτή τη στιγμή τα παιδιά ειδικά του γυμνασίου και του λυκείου και κλειστά να ήταν τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν όπως κυκλοφορούν και η μεταδοτικότητα θα ήταν μεγαλύτερη" δήλωσε.

Rapid test μαθητών στις δημόσιες δομές κατά προτεραιότητα
Εξήγησε ότι τα σελφ τεστ "θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς όπως γίνεται έως τώρα, και όπου χρειαστεί ράπιντ, θα γίνονται στις δημόσιες δομές, και προς τούτο μάλιστα, γιατί μπορεί να υπάρχει αναμονή στις δημόσιες δομές, είμαστε σε συνεννόηση και να αυξήσουμε τα σημεία που θα ανακοινώσουμε, αλλά να υπάρχει και προτεραιότητα στους μαθητές που θα κάνουν ράπιντ".
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι "από το Σεπτέμβριο δεν κλείσαμε τα σχολεία, λειτούργησε ένα πρωτόκολλο, τη στιγμή που η επικρατούσα μετάλλαξη στη χώρα μας ήταν η μετάλλαξη Δέλτα, της οποίας η νοσηρότητα ήταν πολύ πιο ισχυρή από της Όμικρον, άρα η επιλογή από το Σεπτέμβριο ήταν ανοιχτά σχολεία".
"Με βάση το πρωτόκολλο που λειτούργησε η διασπορά ήταν μικρότερη απ’ ό,τι είχαμε εκτιμήσει. Η Όμικρον έχει μια ιδιαιτερότητα… Τα κρούσματα είναι πολύ ψηλά είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε, στο βαθμό όμως που αυτά τα κρούσματα δεν μεταφέρονται σε πολύ παραπάνω πίεση στο ΕΣΥ, θεωρούμε ότι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με αυτή τη διαχειριστική προσέγγιση. Θα πιεστεί το ΕΣΥ; Ναι θα πιεστεί. Το βλέπουμε".
Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η κυρίαρχη θέση στην επιτροπή ήταν να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, ενώ υπήρξε πλήρης συμφωνία και για το πρωτόκολλο με κάποιες παρατηρήσεις.

Εάν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει, και δε δώσει άλλες μεταλλάξεις, θα είναι αισιόδοξο μήνυμα για την ανθρωπότητα, γιατί παραπέμπει σε ήπια νόσηση εκτίμησε ο υπουργός Υγείας.
Προς νέα μέτρα
Η ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης "Όμικρον", που πλέον κυριαρχεί στην χώρα μας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους λοιμωξιολόγους για δεύτερες σκέψεις και ήδη ετοιμάζονται για την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Μετά τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν για την έναρξη των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με την αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα ακολουθήσουν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν τον γενικό πληθυσμό.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως η νέα παραλλαγή της νόσου δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της με τους ειδικούς να εκτιμούν πως αυτό θα συμβεί το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα που διανύουμε. Το μόνο παρήγορο είναι πως οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες (διασωληνωμένοι, εισαγωγές και θάνατοι) εμφανίζονται σταθεροποιημένοι, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ακόμα επιφυλακτικοί καθώς υποστηρίζουν πως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και από την μετάλλαξη "Όμικρον" που προκαλεί ήπια συμπτώματα στους εμβολιασμένους. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι περιορισμοί για όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου και είναι εκτεθειμένοι απέναντι στον κορονοϊό.
Πρόστιμα για 60αρηδες - Υποχρεωτικότητα για 50αρηδες
Το πρώτο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι των ειδικών είναι η αύξηση της πίεσης για την προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, στοχεύοντας αυτή την φορά στην ηλικιακή ομάδα των 50 ετών και άνω. Πρόκειται για μια κατηγορία πολίτων οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι εργαζόμενοι, έχουν καθημερινές επαφές και κινδυνεύουν από την έξαρση της νόσου. Το ποσοστό εμβολιασμού στην συγκεκριμένη κατηγορία φτάνει περίπου στο 80%.
Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν, επιβάλλοντας μάλιστα και πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα για όσους δεν το πράξουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, η οποία έφερε αποτελέσματα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού σχεδόν το 50% και στο Μαξίμου εκτιμούν πως όσο θα πλησιάζουμε στην ημέρα που θα ενεργοποιηθεί το πρόστιμο το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί.
Αλλαγή στη διάρκεια των πιστοποιητικών
Επίσης η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βάλει ημερομηνία λήξης στους επτά μήνες στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους πολίτες από 18 ετών και άνω που έχουν δικαίωμα για την τρίτη δόση. Όσοι δεν κάνουν την αναμνηστική δόση τότε αυτομάτως θα χάνουν τα προνόμια που έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμη μοχλό πίεσης προκειμένου να αυξηθεί το τείχος ανοσίας αλλά και να προστατευτεί ο πληθυσμός από την επέλαση της μετάλλαξης "Όμικρον". Ωστόσο μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να προκαλέσει σύγχυση, καθώς αν δεν αλλάξει η χρονική διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού θα δημιουργηθεί το παράδοξο, ένας πολίτης με δύο δόσεις -ο οποίος θα θεωρείται μετά από 7 μήνες στην χώρα μας ουσιαστικά ανεμβολίαστος- θα μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα στην Ε.Ε.
Ρυθμίσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο
Ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων δεν αποκλείεται να επανέλθουν τα μέτρα για την πληρότητα στην εστίαση αλλά και στον αριθμό των πολιτών που θα πρέπει να βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο ενός καταστήματος.
Ήδη τα εστιατόρια κλείνουν τα μεσάνυχτα ενώ έχει σταματήσει και η μουσική στα μπαρ. Οι ειδικοί προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις επαφές και την κινητικότητα στους εμπορικούς δρόμους, χωρίς όμως αυτό να περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την λειτουργία της αγοράς.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr