Κορονοϊός: Τι αλλάζει από Δευτέρα στην καθημερινότητά μας - Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και λιανεμπόριο

Λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων σε πολλές περιοχές, σχολεία και λιανεμπόριο λειτουργούν διαφορετικά από Δευτέρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σχολείο

Νέ δεδομένα ισχύουν από αύριο Δευτέρα στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων το λιανεμπορίου αλλά και των σχολείων, λόγω των τελευταίων περιοριστικών μέτρων που πάρθησαν κατά της πανδημίας.

Ξεκινώντας από τα σχολεία, εξακολουθεί να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών δομών για τις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ωστόσο, για τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες που είναι επιβαρυμένες, δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε κάθε μία από τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε το πρωί του Σαββάτου σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 όπου εξήγησε γιατί επέμεινε να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία παρότι αρκετοί ειδικοί είχαν ταχθεί υπέρ της προσωρινής διακοπής των μαθημάτων δια ζώσης. Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως το πρόβλημα της μετάδοσης δεν είναι μεγάλο, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποδειχθεί πως στα σχολεία δεν υπήρξε διασπορά του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμπλήρωσε δε πως θα ήταν εγκληματικό να κλείσουν τα σχολεία για όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Τι ισχύει από τη Δευτέρα

Αναλυτικότερα, από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν τα εξής για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων:

- Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων

1. Δημοτική Ενότητα Πατρέων

2. Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων

3. Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου

- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια.

1. Δημοτική Ενότητα Θήρας

2. Δημοτική Ενότητα Μυκόνου.

- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις)

1. Περιφέρεια Αττικής

2. ΠΕ Θεσσαλονίκης

3. ΠΕ Χαλκιδικής

4. ΠΕ Λέσβου

5. Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας

6. Δήμος Ζακύνθου

7. Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας

8. Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας

9. Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης

10. Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας

11. Δήμος Τανάγρας

12. Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης

13. Δήμος Θηβαίων

14. Δήμος Σπάρτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων.

Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

Σχολείο

Όλες οι αλλαγές στο λιανεμπόριο

Αλλαγή σκηνικού όμως θα υπάρξει από αύριο και στο λιανεμπόριο. Η Ελλάδα χωρίζεται πλέον στα τέσσερα, οπότε ανάλογα με το που μένει ο καθένας θα έχει και διαφορετική εικόνα όσον αφορά στη λειτουργία του εμπορίου. Υπάρχουν πλέον οι κίτρινες περιοχές, οι κόκκινες περιοχές, οι πολύ κόκκινες περιοχές (πολύ αυξημένου υγειονομικού κινδύνου) και οι μητροπολιτικές περιοχές της χώρας όπου κατατάσσεται η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως λοιπόν προκύπτει από το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ τα supermarket δεν θα μπορούν να πωλούν μια σειρά από προϊόντα όπως τα ακόλουθα:

1. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού

2. Τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σε εξειδικευμένα καταστήματα

3. Εξοπλισμό ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα

4. Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα με εξαίρεση τα είδη ύπνου, κουβέρτες, παπλώματα κλπ.

5. Λιανικό εμπόριο χαλιών, επενδύσεων δαπέδου και τοίχου

6. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (μόνο βύσματα, πρίζες και άλλες συσκευές για την διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων κλπ)

7. Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών κλπ Εξαιρούνται οι σκούπες, οι λαμπήρες, οι βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα κλπ

8. Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους

9. Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων με κάποιες εξαιρέσεις (καλσόν, παλτά κλπ)

10. Λιανικό εμπόριο υποδημάτων

Κατά συνέπεια, από αύριο επανέρχονται οι κόκκινες κορδέλες σε εκατοντάδες προϊόντα στα σούπερ μάρκετ τα οποία για την Αττική και την Θεσσαλονίκη θα μπορούν να λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και από τις 07:00 έως τις 17:00 το Σαββατοκύριακο (Σάββατο οπωσδήποτε και Κυριακή αν επιτραπεί συνολικά η λειτουργία των καταστημάτων).

Από το ΦΕΚ προκύπτει επίσης ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου δεν θα επιτραπεί η λειτουργία των λαϊκών αγορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά στα καταστήματα λιανικής, στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με click away (με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 07:00 έως τις 20:00) και με υποχρεωτική πληρωμή μέσω κάρτας ενώ και το click away θα απαγορεύεται και σήμερα αλλά και το επόμενο Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου.

Τα μόνο καταστήματα που επιτρέπεται να λειτουργήσουν είναι αυτά εντός των αεροδρομίων της χώρας αλλά μόνο μετά το σημείο ελέγχου των εισιτηρίων και των αποσκευών. Προσοχή: στις βαθιά κόκκινες περιοχές δεν επιτρέπεται ούτε το click away.

Στις κόκκινες περιοχές έχουμε συνδυασμό της λειτουργίας του click away και του click inside (για παπούτσια και ρούχα) ενώ για τις κίτρινες περιοχές έχουμε κανονική λειτουργία με περιορισμούς. Σε τις περιοχές της χώρας επιτρέπεται να λειτουργούν κανονικά τα καταστήματα οπτικών και ακουσικών βαρηκοίας με ραντεβού, τα καταστήματα πώλησης περουκών, οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών για επισκευές συσκευών και εξόφληση λογαριασμών αλλά και τα περίπτερα στα οποία παραμένει η δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας.

Όσον αφορά στα κομμωτήρια κλείνουν στις βαθιά κόκκινες περιοχές και παραμένουν ανοικτά στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. Το επόμενο Σαββατοκύριακο, δεν επιτρέπεται η λειτουργία των κομμωτηρίων ούτε στα μητροπολιτικά κέντρα. Τα ΚΤΕΟ θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ραντεβού σε όλη τη χώρα ενώ τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο στις κίτρινες περιοχές.

Μάρκετ

Κλειστά μετά τις 17.00 μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Να σημειωθεί πως κλειστά είναι σήμερα μετά τις 17.00 το απόγευμα, αλλά και το επόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουάριου, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 05 Μαρ 2021 | 13:52

Τσίπρας στο Θριάσιο: Ξανά δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία μετά το αποτυχημένο lockdown [εικόνες]

Eπίθεση για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται την πανδημία η Κυβέρνηση, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της επίσκεψής του στο Θριάσιο νοσοκομείο.

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 05 Μαρ 2021 | 13:36

Κορονοϊός: Γέμισε το Νοσοκομείο Λαμίας - Οριακή η κατάσταση στη ΜΕΘ

Μέσα σε λίγες ώρες, πέντε ασθενείς εισήχθησαν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 05 Μαρ 2021 | 13:10

Συναγερμός από το ΕΚΠΑ: Πιο μολυσματική και επικίνδυνη η βραζιλιάνικη μετάλλαξη - Ποιους προσβάλλει

Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ η βραζιλιάνικη μετάλλαξη είναι όχι μόνο πιο μολυσματική, αλλά μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν αναρρώσει από άλλα στελέχη.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 05 Μαρ 2021 | 12:56

Lockdown: Αυτό είναι το νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ για το Σαββατοκύριακο

Oι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, φέρνουν αλλαγές και στο ωράριο των σούπερ μάρκετ για το Σαββατοκύριακο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 05 Μαρ 2021 | 12:41

Εξαδάκτυλος: Στο 90% έχει επικρατήσει η μετάλλαξη σε κάποιες περιοχές

"Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΚΩΤΙΑ 05 Μαρ 2021 | 12:25

Πράσινο φως και από τη Δανία για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65

Οι αρχές της Δανίας θα συστήσουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 05 Μαρ 2021 | 12:23

Γεωργιάδης: Έκτακτη επιδότηση 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση και 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο

Έκτακτη επιχορήγηση ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης από την Ολομέλεια της Βουλής.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 05 Μαρ 2021 | 12:23

Μητσοτάκης σε Σχοινά: Να πιέσουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα

Για το μείζον ζήτημα του εμβολιασμού αλλά και το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου συζήτησαν ο κ. Μητσοτάκης με τον Μαργαρίτη Σχοινά.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ 05 Μαρ 2021 | 11:47

Κορονο-πάρτι στη φοιτητική εστία της Πατησίων: Εστησαν γλέντι για την Τσικνοπέμπτη [βίντεο]

Γλέντι για να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη έστησαν φοιτητές που μένουν στις φοιτητικές εστίες της οδού Πατησίων, χθες το βράδυ.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΙΟΛΟΓΙΑΣ 05 Μαρ 2021 | 11:27

Καθηγητής Σουρβίνος: Πάνω από 50% η αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω μεταλλάξεων

Ο καθηγητής είπε ότι φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι οι μεταλλάξεις απλά διασπείρουν πιο γρήγορα τον ιό και δεν επιφέρουν χειρότερα συμπτώματα.

ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 05 Μαρ 2021 | 10:47

Γέμισαν οι ΜΕΘ στην Αττική - Μόνο σε τρία νοσοκομεία διαθέσιμα κρεβάτια - Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Πέθανε διασωληνωμένη εκτός ΜΕΘ

"Ασφυξία" στο ΕΣΥ. Ελάχιστες είναι οι κενές κλίνες Covid-ΜΕΘ στην Αττική σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 05 Μαρ 2021 | 10:29

Σαρηγιάννης: Παράταση ενός μήνα στο lockdown - Click away από 16 Μαρτίου και κλειστά σχολεία

Σύμφωνα με τον καθηγητή, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά μετά την Καθαρά Δευτέρα - Να ανοίξουν μόνο τα καταστήματα με click away.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 05 Μαρ 2021 | 09:47

Θεσσαλονίκη: Νέο κορονοπάρτι σε σπίτι - Χειροπέδες σε 24χρονο

Ένας 24χρονος συνελήφθη για τη διοργάνωση κορονοπάρτι στην Τούμπα.