Κορονοϊός: Το τρίπτυχο της ανησυχίας - Καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες - Τι λένε οι επιστήμονες

Οι εστίες που προς το παρόν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση στη Β. Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εγχώριων και εισαγόμενων και αύξηση νοσηλειών, που σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας δημιουργούν ένα "εκρηκτικό μίγμα".

Απευθύνουν έκκληση για το αυτονόητο προκειμένου να μείνουμε ασφαλείς. Να "πατήσουμε φρένο" στις συναθροίσεις και να εντείνουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Οι επιστήμονες προτείνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας και συνεχής ενημέρωση των πολιτών, καθώς διαπιστώνουν ότι ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είμαστε στο σημείο όπου έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια "ορφανά" κρούσματα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε το θα γίνει τον Αύγουστο", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορονοϊό.

Προσθέτει ότι οι εστίες που προς το παρόν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση στη Β. Ελλάδα (γειτνίαση με χώρες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο), και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική. "Αν αρχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές όπου δεν είχαμε κανένα ή ένα με δύο κρούσματα τότε θα σημάνει συναγερμός", αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος. Ερωτηθείς για το όριο του συναγερμού, είπε ότι "το βασικότερο είναι η καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας, ασχέτως αριθμού".

Το τρίπτυχο της ανησυχίας - Καθοριστικές οι δύο επόμενες εβδομάδες

"Η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα που αφορά και τα εισαγόμενα και τα "ορφανά" κρούσματα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν σχέση με ταξίδια και επιβεβαιωμένα κρούσματα και το γεγονός της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς Covid-19, με κάποιους ασθενείς να νοσούν βαριά -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι-, μας ανησυχεί ιδιαίτερα", αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξηγεί ότι "έχουμε και αύξηση κρουσμάτων και αύξηση νοσηλειών και αύξηση βαριών περιστατικών και αν το συνδυάσουμε αυτό με την αύξηση των περιστατικών στα βόρεια σύνορα μας, χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας από εμάς τους Έλληνες, μας ανησυχεί ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε πώς εξελίσσεσαι η επιδημία και αναλόγως αυτής τι άλλα μέτρα μπορούμε να πάρουμε".

Ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του

Μη υπάρχοντος αποτελεσματικού, σε μεγάλο ποσοστό φαρμάκου, μη υπάρχοντος εμβολίου, έχουμε δύο όπλα, αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος. "Οι υγειονομικοί έχουν την γνώση για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσησης και ο κόσμος την προφύλαξη. Αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα τότε θα αρχίσουμε να βιώνουμε προβλήματα, όπως βιώνει τώρα το Ισραήλ και άλλες χώρες. Ο ιός παγκοσμίως αντί να επιβραδύνει, επιταχύνει το ρυθμό του. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και μολύνονται καθημερινά και δυστυχώς αυξάνονται και οι θάνατοι σε πολλές χώρες. Αυτό είναι ανησυχητικό".

Εκτεταμένη χρήση μάσκας

Σταθερή θέση της επιτροπής, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαργαλιάνος είναι ότι "με βάση τα επιστημονικά δεδομένα παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας, η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνει πολύ πιο εκτεταμένη, ειδικά σε κλειστούς χώρους". Επιπλέον τονίζει την αναγκαιότητα υπενθύμισης στους πολίτες τήρησης των μέτρων υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού. "Σε αυτό το πλαίσιο", αναφέρει "ήταν και η απαγόρευση των πανηγυριών, διότι πολλά άτομα που συγχρωτίζονται σε χώρους ακόμα και ανοιχτούς έχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας σημαντικό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσθέτει ότι η σύσταση για την χρήση μάσκας αγνοείται, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις η μάσκα φοριέται με λάθος τρόπο, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση της προστασίας. "Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι άνθρωποι ακόμα και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν την φορούν ή δεν την φορούν σωστά. Δεν μπορεί να μένει ακάλυπτη η μύτη, είναι τραγικό αυτό". Οι ειδικοί προτείνουν να επανέλθει η σύσταση για τη χρήση μάσκας και διευκρινίζει ότι η επιτροπή εισηγείται στην Πολιτεία μέτρα και αυτή αποφασίσει τον τρόπο εφαρμογής τους.

Ένταση της ενημέρωσης και έκκληση για συμμόρφωση

Ο κ. Γαργαλιάνος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση των πολιτών και στην κατανόηση των μηνυμάτων για να μείνουμε ασφαλείς και να μειωθεί η διασπορά του ιού. "Θέλουμε να καταλάβουν οι Έλληνες ότι δεν επιθυμούμε, ούτε θα γίνει lockdown. Θέλουμε όμως να πρυτανεύει η λογική, ώστε να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Δεν είπαμε να μη βγούμε, δεν είπαμε να μη διασκεδάσουμε, όμως ένα βαθμό προσοχής πρέπει να τον έχουμε. Δεν γίνεται να αγνοούμε τις συστάσεις για τη χρήση μάσκας, να την αφήνουμε να κρέμεται ή να αφήνουμε ακάλυπτη τη μύτη".

Η διαπίστωση ότι οι ευπαθείς ομάδες και η τρίτη ηλικία έχουν πάρει το μήνυμα και έχουν προφυλαχθεί καταγράφεται στα θετικά, ωστόσο η συμπεριφορά του συνόλου θα παίξει καθοριστικό ρόλο. "Από ιατρική και κοινωνική πλευρά απευθύνουμε έκκληση συμμόρφωσης μέσα από την ψυχή μας", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γαργαλιάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν είναι ωραίο ειδικά για εμάς τους Έλληνες να εφαρμόσουμε ένα είδος ιδιότυπου ρατσισμού του ισχυρού έναντι του αδυνάτου, του ηλικιωμένου έναντι του νέου. Το γνωρίζουμε ότι ένας άνθρωπος κάτω των 40 ετών έχει πολύ μικρότερη πιθανότητα να νοσήσει βαριά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνη για τους γύρω του. Στην κοινωνία αυτή δεν ζούμε μόνοι μας. Η δαρβίνειος επιλογή δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ, δηλαδή η επικράτηση του ισχυρού. Ο Έλληνας έχει την ιδιαίτερη ευαισθησία αρκεί να μας ακούσει και πάνω απ' όλα να καταλάβει ότι δεν έχουμε κανένα πατερναλιστικό ύφος, ότι εσύ θα κάνεις αυτό". Σαφώς προσθέτει, τα μηνύματα πρέπει να αγγίζουν τις καρδιές των νέων ανθρώπων και η ενημέρωση πρέπει να ενταθεί, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι με συνεχής προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.

Εμβόλιο Οξφόρδης

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε το σχόλιο του κ. Γαργαλιάνου για τα ελπιδοφόρα μηνύματα που έρχονται από έρευνες που διεξάγει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19.

"Φαίνεται πολλά υποσχόμενο και μάλλον κατά μεγάλη πιθανότητα θα προχωρήσει. Τώρα από εκεί και πέρα θα προκύψουν θέματα διαθεσιμότητα γιατί η ζήτηση θα είναι παγκόσμια. Αν λοιπόν τα πράγματα οδεύσουν όπως τα υπολογίζουμε, εκτιμούμε ότι το 2021, αρχή, θα έχουμε δυνατότητα εμβολίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα εργοστάσια παραγωγής θα καταφέρουν να καλύψουν τη ζήτηση".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Σεπ 2021 | 06:20

ΕΟΔΥ: Ολα τα σημεία που θα γίνονται δωρεάν rapid test σήμερα

Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε όλη την επικράτεια και θα πραγματοποιούν δωρεάν rapid test COVID19.

19 Σεπ 2021 | 20:01

Κορονοϊός: Έτσι θα χορηγηθεί η τρίτη δόση εμβολίου - Πρώτα οι άνω των 60 και οι υγειονομικοί

Χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού σε ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΨΗΛΑ 19 Σεπ 2021 | 18:01

Κορονοϊός: 230 νέα κρούσματα στην Αττική - 226 σε Θεσσαλονίκη [Χάρτης]

Σήμερα Κυριακή καταγράφησαν 230 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική και 226 στη Θεσσαλονίκη.

19 Σεπ 2021 | 17:34

Κορονοϊός: 1.305 νέα κρούσματα - 33 θάνατοι και 348 διασωληνωμένοι

Σήμερα Κυριακή έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό 33 άνθρωποι, 348 είναι διασωληνωμένοι, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 1.305 .

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 19 Σεπ 2021 | 17:14

Κορονοϊός: Με πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς απέναντι στον θανατηφόρο ιό [βίντεο]

Στον αριθμό των αντισωμάτων που πρέπει ν΄αναπτύξει ο άνθρωπος ώστε ν΄αποκτήσει φυσική ανοσία αναφέρθηκαν οι καθηγητές ιατρικής Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος και Ματίνα Παγώνη

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΩΓΟΣ 19 Σεπ 2021 | 14:22

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα - Αναμένεται δύσκολος χειμώνας με ανοιχτά σχολεία και κλειστούς χώρους

"Αναμένεται δύσκολος χειμώνας για τη χώρα λόγω κορονοϊού, με κλειστούς χώρους και ανοικτά σχολεία"

10.000 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 19 Σεπ 2021 | 13:43

Θεμιστοκλέους: Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Δεν θα είναι υποχρεωτική για τον γενικό πληθυσμό η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου mRNA για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον κ. Μάριο Θεμιστοκλέους

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Σεπ 2021 | 12:57

Ρινικό εμβόλιο: Mπλοκάρει άμεσα τον κορονοϊό στη μύτη - Ευχάριστα νέα από τις προκλινικές δοκιμές

Καλά νέα από το ρινικό εμβόλιο καθώς οι δοκιμές έδειξαν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσιακή απόκριση

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 19 Σεπ 2021 | 11:30

Βασιλακόπουλος: Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά - Δύσκολες μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα αν δεν αυξηθεί ο εμβολιασμός,

"Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά", ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος,

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΡΟΣΘΑΛΑΣΣΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ 19 Σεπ 2021 | 11:14

NASΑ: Επέστρεψαν με επιτυχία στη γη οι τέσσερις πρώτοι τουρίστες του διαστήματος της SpaceX [εικόνες - βίντεο ]

Με επιτυχία στέφθηκε η ολοκλήρωση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της ΝΑΣΑ και της SpaceX στο διάστημα, χωρίς τη συμμετοχή επαγγελματιών αστροναυτών

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Σεπ 2021 | 21:54

Ερχονται ανακοινώσεις για την 3η δόση εμβολίου - Ποιες ομάδες θα λάβουν το sms

Όλα δείχνουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανά τη Δευτέρα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την 3η δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 18 Σεπ 2021 | 20:22

Επέζησε από την πτώση των πύργων στη Νέα Υόρκη - Τον νίκησε ο κορονοϊός στην Κρήτη

Εφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον κορονοϊό, έχοντας ξεγελάσει τον θάνατο στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 18 Σεπ 2021 | 17:59

Κορονοϊός: Αυξημένα τα κρούσματα στην Αττική - Έφτασαν τα 531 - 296 στη Θεσσαλονίκη

Η Αττική κατέγραψε 100 επιπλέον παραπάνω κρούσματα κορονοϊού σε σχέση με την Παρασκευή, φτάνοντας συνολικά το Σάββατο τα 531.