Κορονοσκάνδαλο με αμφίβολα rapid test σε νοικιασμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών - Καταγγελία Ιατρικού Συλλόγου

Κάνουν rapid tests σε διαμερίσματα χωρίς να τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές και ρίχνοντας τις τιμές. Η καταγγελία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Για ακατάλληλους χώρους που εμφανίζονται ο ένας μετά τον άλλον, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να διενεργούν rapid tests χωρίς ωστόσο να τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές κάνει λόγο, μιλώντας στο thebest.gr, η Πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Όπως είναι γνωστό, μετά την επιβολή των νέων μέτρων, τα διαγνωστικά κέντρα και τα μικροβιολογικά εργαστήρια γεμίζουν καθημερινά με ανεμβολίαστους πολίτες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε rapid test, μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Κορονοσκάνδαλο με αμφίβολα rapid test σε νοικιασμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών - Καταγγελία Ιατρικού Συλλόγου

Ζήτησαν παρέμβαση εισαγγελέα

Η μεγάλη ζήτηση έχει οδηγήσει στη δημιουργία χώρων που όμως δεν είναι κατάλληλοι να διενεργούν tests. Να σημειώσουμε ότι rapid test γίνονται και σε φαρμακεία. Ωστόσο οι προδιαγραφές που πρέπει να υπάρχουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι αυστηρά. Είναι σαφές λοιπόν ότι δειγματοληψίες και tests δεν μπορούν να γίνονται σε οποιανδήποτε χώρο.

"Στην πόλη της Πάτρας δεν έχουν ξεφυτρώσει ακόμα, εμφανίζονται όμως πανελλαδικά, σε διάφορες πόλεις. Υπάρχουν κάποια γραφεία που δεν έχουν καμία άδεια, καμία εποπτεία.

Ήδη ο ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει την παρέμβαση Εισαγγελέα γιατί η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Δεν ξέρει κανείς τι εκπροσωπούν, τι ακριβώς κάνουν και ποιες είναι οι προδιαγραφές.

Διαβάστε Επίσης

Νοικιάζουν χώρους σε πολυκατοικίες και κάνουν rapid tests

Νοικιάζουν χώρους σε πολυκατοικίες και κάνουν rapid tests. Έχουν πρόσβαση και στο σύστημα και κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς λειτουργούν. Υπάρχει μία διάταξη στο νόμο που λέει ότι οι υγειονομικοί μπορούν να δημιουργήσουν κλιμάκια διενέργειας rapid tests. Το θέμα είναι ότι ο νόμος δεν ορίζει τις προδιαγραφές.

Στα ιατρεία και στα εργαστήρια υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι δειγματοληψίας, υποχρεωτικές απολυμάνσεις, μέτρα ατομικής προστασίας, μολυσματικά απόβλητα.

Πέρα από αυτά, υπάρχουν και προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με το τεστ, τα οποία όταν είναι σωστά και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν κόστος.

rapid test

Μείωσαν το κόστος των tests στα πέντε και έξι ευρώ

Τα συγκεκριμένα γραφεία έχουν χαμηλώσει το κόστος των tests στα πέντε και έξι ευρώ και δεν ξέρει κανείς ποιες είναι οι προδιαγραφές που διαθέτουν. Όταν ένα εργαστήριο ανταπεξέρχεται ίσα ίσα οικονομικά χρεώνοντας το test δέκα ευρώ, πώς αυτοί οι χώροι το κάνουν με χαμηλότερη τομή; Αυτό σημαίνει ότι κάτι δε γίνεται καλά.

Μαθαίνω και για φαρμακεία που πανελλαδικά μπαίνουν σε μία διαδικασία μειοδοσίας σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι. Εντυπωσιάζομαι με αυτό. Πώς γίνεται μέσα σε ένα φαρμακείο όπου κάποιος μπαίνει για να πάρει το φάρμακό του, δίπλα να γίνεται rapid test. Δεν είναι μια διαδικασία που συνάδει με τις προδιαγραφές και τα πρωτόκολλα που θέτει ο ΕΟΔΥ" λέει ανήσυχη η κα Μαστοράκου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20ΧΡΟΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20 Οκτ 2021 | 17:46

Διασκέδαζε με ξένο πιστοποιητικό εμβολιασμού και άσκησε έφεση για την ποινή

Με χρηματική ποινή τιμωρήθηκε 20χρονη που διασκέδαζε με ξένο πιστοποιητικό εμβολιασμού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 20 Οκτ 2021 | 16:41

Αλλαγές στα rapid tests: Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δύο την εβδομάδα

Νέες κατηγορίες εργαζομένων προσθέτει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη λίστα με τα δύο rapid tests ανά εβδομάδα.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 20 Οκτ 2021 | 06:20

ΕΟΔΥ: Σε αυτά τα 169 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 169 κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 16:53

Αλλάζουν τα rapid tests στον ιδιωτικό τομέα: Ποιοι εργαζόμενοι θα κάνουν ένα και ποιοι δύο - Νέα ΚΥΑ

Σε ποιες περιπτώσεις οι ανεμβολίαστοι δεν θα πληρώνουν οι ίδιοι το rapid tests - Τα πρόστιμα για εργαζόμενους και εργοδότες.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 19 Οκτ 2021 | 06:20

ΕΟΔΥ: Σε αυτά τα 177 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 177 κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Τρίτη 19 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 18 Οκτ 2021 | 06:21

ΕΟΔΥ: Σε αυτά τα 188 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 164 κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΓΟΝΙΟΣ 16 Οκτ 2021 | 16:32

Βόλος: Αρνητής γονιός μήνυσε δάσκαλο γιατί έκανε rapid test στην κόρη του

Ο γονιός της 12χρονης μαθήτριας απειλούσε ότι θα φέρει τα κανάλια.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 14 Οκτ 2021 | 06:20

ΕΟΔΥ: Σε αυτά τα 188 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 188 κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 13 Οκτ 2021 | 06:20

ΕΟΔΥ: Σε αυτά τα 175 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 175 κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 11 Οκτ 2021 | 06:20

ΕΟΔΥ: Σε αυτά τα 173 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 173 κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

10 Οκτ 2021 | 08:21

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid test σε 46 σημεία σήμερα Κυριακή 10 Οκτωβρίου

Αναλυτικά όλα τα σημεία δωρεάν ελέγxου Covid-19 από τον ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ 09 Οκτ 2021 | 08:29

ΕΟΔΥ: Αυτά είναι τα 54 σημεία όπου θα γίνονται σήμερα δωρεάν rapid test

Στους δρόμους οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για τη διεξαγωγή δωρεάν rapid test.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 08 Οκτ 2021 | 06:20

ΕΟΔΥ: Σε αυτά τα 186 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 186 κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.