Κόστος και χρόνος τα εμπόδια για τους ενήλικες στη διά βίου μάθηση

Τα ευρήματα έρευνας, που εκπόνησαν το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κόστος και χρόνος τα εμπόδια για τους ενήλικες στη διά βίου μάθηση

Εννέα στους δέκα πολίτες δεν συμμετέχουν σε προγράμματα γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, και τρεις στους τέσσερις λένε ότι θέλουν να συμμετάσχουν σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ωστόσο, την επόμενη χρονιά δεν συμμετέχουν. Όσον αφορά τους ανέργους, η αναλογία αυτή είναι 14 στους 15, τους αυτοαπασχολούμενους τρεις στους τέσσερις και τους μισθωτούς δύο στους τρεις. Από τα βασικότερα εμπόδια για τη συμμετοχή είναι το κόστος, η έλλειψη χρόνου λόγω υποχρεώσεων και η έλλειψη ενημέρωσης, ενώ στα κίνητρα για συμμετοχή καθοριστικό ρόλο φαίνεται να παίζουν αυτά που αφορούν την εργασία (διατήρηση θέσης, αποδοτικότητα), αλλά και η ίδια η διαδικασία της μάθησης.

Πρόκειται για μερικά από τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας, που εκπόνησαν το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, αναφορικά με τα κίνητρα και τα εμπόδια συμμετοχής των ενηλίκων στη δια βίου μάθηση, η οποία παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά σήμερα, σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο CEDEFOP στη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα έγινε με επιστημονικά κριτήρια και ήταν επαναλαμβανόμενη για τα έτη 2011, 2013, 2015 και 2016, με αντιπροσωπευτικό δείγμα μισθωτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενων και εργοδοτών, καθώς και ανέργων, στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα) και με τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάση ερωτηματολογίου. Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας είναι ο καθηγητής Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων του πανεπιστημίου Πατρών, Θανάσης Καραλής, ενώ την ανάλυση των ποσοτικών δεδομένων ανέλαβε η εταιρία ερευνών κοινής γνώμης MARC AE.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη συμμετοχή, σε ετήσια βάση, ένας στους τέσσερις πολίτες συμμετέχει τουλάχιστον σε ένα πρόγραμμα δια βίου μάθησης, ενώ έξι στους δέκα έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους σε κάποιο πρόγραμμα. Την περίοδο 2011 - 2015 η συμμετοχή αυξάνεται κατά 8,1%, αλλά το 2016 σημειώνεται μία σημαντική μείωση των ποσοστών συμμετοχής που αγγίζει τις έξι ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα τα ποσοστά συμμετοχής να επανέρχονται στα επίπεδα του 2011. Σύμφωνα με τον κ.Καραλή, το έτος 2015 παρατηρείται μεγάλος αριθμός επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Kομβικής σημασίας για τη συμμετοχή σε προγράμματα δια βίου μάθησης είναι η αποτύπωση των κινήτρων, αλλά κυρίως των εμποδίων, προκειμένου να διερευνηθούν οι τρόποι διεύρυνσης της πρόσβασης των πολιτών σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Η έρευνα καταγράφει μία πλειάδα κινήτρων συμμετοχής σε σεμινάρια για την επαγγελματική δραστηριότητα, όπως η καλύτερη απόδοση στην εργασία, η διατήρηση της θέσης εργασίας, το ενδιαφέρον για νέα μάθηση, η αύξηση των οικονομικών απολαβών, η εξεύρεση καλύτερης εργασίας, η αύξηση των τυπικών προσόντων. Αντίστοιχα, καταγράφει μία σειρά εμποδίων, με συνηθέστερα και σημαντικότερα όλων το κόστος συμμετοχής σε τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα και την ελλιπή ενημέρωση. Εξίσου, παρουσιάζονται ως εμπόδια η έλλειψη χρόνου, λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων, η ποιότητα και οργάνωση των σεμιναρίων, που δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα (σε αυτό παρατηρείται πενταπλάσια αύξηση από το 2011 μέχρι το 2016), ο τόπος διεξαγωγής και η μεγάλη διάρκεια των σεμιναρίων.

Όσον αφορά τις ανισότητες συμμετοχής σε προγράμματα με βάση το φύλο, το εισόδημα, την κατάσταση απασχόλησης και το επίπεδο εκπαίδευσης, διαπιστώνεται ότι ως προς το φύλο δεν παρατηρούνται ανισοτικές τάσεις. Ωστόσο, είναι 5,2 φορές πιο πιθανό να συμμετάσχει ένας δημόσιος υπάλληλος από έναν άνεργο, τρεις φορές πιο πιθανό να συμμετέχει κάποιος με καλό εισόδημα και 3,5 φορές πιο πιθανό εάν προέρχεται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

"Ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει η καλύτερη στόχευση των εφαρμοζόμενων πολιτικών, προκειμένου να καλυφθούν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες για τος οποίες με βάση τα δεδομένα της έρευνας διαπιστώνεται υστέρηση στη συμμετοχή" επεσήμανε ο κ.Καραλής.

Σε ερώτηση για το τι θα διευκόλυνε τη συμμετοχή, οι απαντήσεις αφορούσαν τη βελτίωση του μισθού (39% το 2011 και 41% το 2016), η καλύτερη ενημέρωση, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (27% και 37% για 2011 και 2016 αντίστοιχα), η αναγνώριση προσόντων, κ.α.

Την ημερίδα χαιρέτισαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και Γιώργος Καββαθάς, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης και ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΚΜ, Δημήτρης Χατζηβρέττας, ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο γγ Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Παυσανίας Παπαγεωργίου και η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη. Η τελευταία προσδιόρισε ως βασικά αίτια των προβλημάτων συμμετοχής στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση το χαμηλό ύψος δημοσίων πόρων, το μειωμένο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και το ακατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε καινοτόμες δράσεις του ΟΑΕΔ, μέσω σχεδιαζόμενων προγραμμάτων που πρόκειται να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες και αφορούν την αναβάθμιση των δεξιοτήτων ανέργων από 45 ετών και πάνω, την αναβάθμιση δεξιοτήτων ενηλίκων με χαμηλά προσόντα, την κατάρτιση προσφύγων αιτούντων άσυλο και την κατάρτιση φυλακισμένων σε καταστήματα κρατουμένων (σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης).

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ; 08 Αυγ 2020 | 15:28

Κορονοϊός: Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τον χειμώνα του 2020 -Τα σενάρια για το 2021

Τι θα συμβεί το χειμώνα του 2020 και τι θα γίνει το 2021, όπως καταγράφουν οι επιστήμονες. Σενάρια με και χωρίς ύπαρξη εμβολίου.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 03 Αυγ 2020 | 19:42

Ερευνα - σοκ στις φυλακές Δομοκού: Αυτοσχέδια μαχαίρια, ναρκωτικά και... ηχεία

Μαχαίρια, ναρκωτικά και... ηχεία εντοπίστηκαν σε έρευνα στις φυλακές Δομοκού

ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ 31 Ιουλ 2020 | 18:31

Τουλουπάκη: Ζητά έρευνα για fake news - "Και στις ανθρώπινες αντοχές υπάρχουν όρια"

Η Ελένη Τουλουπάκη δηλώνει ότι διέρρευσαν στον Τύπο ψευδή δημοσιεύματα περί απόρριψης της αίτησης με την οποία ζητά ακύρωση της δίωξής της

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 23 Ιουλ 2020 | 18:58

"Johns Hopkins" για κορονοϊό: Δεν μολύνει μόνο το αναπνευστικό - Η ανακάλυψη για τα σύμπτωματα

Μια νέα ερευνα από το Johns Hopkins έρχεται να προσθέσει πληροφορίες στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον κορονοϊό.

ΤΟΥ 2017 22 Ιουλ 2020 | 18:45

Ραγδαίες εξελίξεις: Ανοίγουν πάλι οι φάκελοι για τις φωτιές σε Μάνη και Κύθηρα, μετά τις αποκαλύψεις για το Μάτι

Επανεξέταση των δικογραφιών για τις φωτιές στη Μάνη και στα Κύθηρα διέταξαν οι εισαγγελίες Καλαμάτας και Πειραιά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 19 Ιουλ 2020 | 18:18

ΣΥΡΙΖΑ: Άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας- Καμία παρέμβαση δεν υπήρξε στις έρευνες για το Μάτι

"Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα κληθούν να λογοδοτήσουν", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 19 Ιουλ 2020 | 09:27

"Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε": Αποκαλύψεις-σοκ για συγκάλυψη της τραγωδίας στο Μάτι

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" κάνει λόγο για απόπειρα συγκάλυψης των στοιχείων και φέρνει στο φως απίστευτες απειλές.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ E-REAL ESTATES 19 Ιουλ 2020 | 08:39

Έρευνα: Ο αντίκτυπος του κορονοϊού στα φοιτητικά ενοίκια - Που θα κινηθούν φέτος - Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Καλά αλλά και κακά νέα περιμένουν φέτος τους φοιτητές και τους γονείς τους που αναζητούν σπίτι προς ενοικίαση.

ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΝΙΚΟ ΙΟ 15 Ιουλ 2020 | 16:17

Κορονοϊός: Θετικά νέα για το εμβόλιο της Οξφόρδης - Δώδεκα τα πιθανά εμβόλια παγκοσμίως

"Το εμβόλιο δημιουργεί το είδος της αντίδρασης αντισωμάτων και κυττάρων Τ (δολοφόνος κύτταρο) που οι ερευνητές ελπίζουν να δουν", έγραψε γνωστός δημοσιογράφος.

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ 15 Ιουλ 2020 | 14:58

Νέα έρευνα-σοκ: Δεκάδες χώρες θα χάσουν τον μισό πληθυσμό τους το δεύτερο μισό του αιώνα - Η Τουρκία στις 12 πιο ισχυρές

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μειωθεί ήδη από το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα στα 8,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2100.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ DIABETOLOGIA 15 Ιουλ 2020 | 10:18

Ερευνα ΕΚΠΑ: Μεγαλύτερη θνησιμότητα από κορονοϊό σε άτομα με διαβήτη

Άλλοι παράγοντες που συσχετίστηκαν με την θνησιμότητα εντός 28 ημερών περιελάμβαναν την ηλικία, το άρρεν φύλο.

ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 12 Αυγ 2020 | 12:28

Φρικτό τροχαίο στη Λ. Βουλιαγμένης - Αποκεφαλίστηκε μοτοσικλετιστής

Ανατριχιαστικές εικόνες αντίκρισαν αστυνομικοί και πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο.

ΤΟ 1953 12 Αυγ 2020 | 12:23

Ζάκυνθος: Ο καταστροφικός σεισμός που διέλυσε το υπέροχο νησί και η πυρκαγιά που το εξαφάνισε

Μια ημερομηνία ορόσημο η σημερινή, για τους κατοίκους της Ζακύνθου. Μετά τον καταστροφικό σεισμό, μια τεράστια πυρκαγιά ήρθε για να αποτελειώσει ό,τι απέμεινε από το σεισμό.