Follow us

Κουφοντίνας: Επανεξετάζεται η μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού - Με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου

Θα κριθεί η απόφαση της γεν. γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου με την οποία διατάχθηκε η μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Δομοκό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στο δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών του πρωτοδικείου της Λαμίας, αναπέμφθηκε με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), η υπόθεση της μεταγωγής του μέλους της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, από τις αγροτικές φυλακές όπου έκτιε την ποινή του, στις φυλακές Δομοκού, προκειμένου να κριθεί εκ νέου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του ΑΕΔ, θα κριθούν εκ νέου:

α) η απόφαση της γεν. γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής με την οποία διατάχθηκε η μεταγωγή του Δημ. Κουφοντίνα στον Δομοκό

β) η ίδια η υλική πράξη της μεταγωγής και

γ) η απόρριψη της αίτησης του κρατούμενου για την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, η Ιωάννα Κούρτοβικ και ο Δημήτρης Σαραφιανός, συνήγοροι του μέλους της 17Ν, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

"Με την υπ'αριθμ. 4/2022 απόφασή του, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από τους Προέδρους των 3 ανωτάτων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου), καθώς και από μέλη των δικαστηρίων αυτών και καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας, έκανε δεκτή την από 19/7/2021 αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα, κρίνοντας ότι η απόρριψη της προσφυγής του κατά της παράνομης μεταγωγής του στο Δομοκό, με επίκληση αναρμοδιότητας, δεν ήταν σύννομη. Και κατόπιν αυτού, ανέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο Εκτέλεσης ποινών του Πρωτοδικείου της Λαμίας, το οποίο καλείται ξανά να ερευνήσει την νομιμότητα των πράξεων της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής πολιτικής, ως καθ' ύλην αρμόδιο, σύμφωνα με την απόφαση του ΑΕΔ.

Ειδικότερα η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της υπόθεσης που απασχόλησε το δημόσιο χώρο και τα δικαστικά χρονικά στις αρχές του 2021, οπότε ο Δημήτρης Κουφοντίνας προχώρησε σε μία μακρά απεργία πείνας, όταν μεταφέρθηκε εκτάκτως από τις αγροτικές φυλακές, όπου έκτιε την ποινή του από το 2018, στις φυλακές Δομοκού, φυλακές (υψίστης) ασφαλείας, με υπερσυνωστισμό και με συνθήκες διαβίωσης τιμωρητικά δυσμενέστερες για τον κρατούμενο, που συμπλήρωνε 20 χρόνια εγκλεισμού, χωρίς ποτέ να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα που να δικαιολογεί την μετακίνηση του.

Η μεταγωγή έγινε σε συνέχεια φωτογραφικών διατάξεων νόμου της παρούσας κυβέρνησης, με τον οποίο καθίσταντο απαγορευτικοί οι όροι παραμονής του στις αγροτικές φυλακές, ο οποίος νόμος, κατά γενική πεποίθηση, στόχευε ειδικά σε αυτόν τον κρατούμενο, εξ ου και στις φυλακές επονομάστηκε "νόμος Κουφοντίνα". Σύμφωνα με τις διατάξεις του, κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές που δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις των νέων ρυθμίσεων, έπρεπε να μεταφερθούν πίσω στις φυλακές από τις οποίες προέρχονταν.

Σε εφαρμογή των διατάξεων αυτών, ο Δημήτρης Κουφοντίνας έπρεπε να επιστρέψει στην υπόγεια πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου είχε εκτίσει την ποινή του από το 2002 έως το 2018 (χωρίς ποτέ να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα σε συγκρατούμενους, εργαζόμενους ή την διεύθυνση).

Ο κρατούμενος, όμως, παρά τις διατάξεις αυτές, μεταφέρθηκε στο Δομοκό, με εντολή της γεν. γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, η οποία μάλιστα, με προφορικές της δηλώσεις και με επίσημα έγγραφα, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο κρατούμενος είχε μεταχθεί προηγουμένως στον Κορυδαλλό.

Κατόπιν αυτού, ο Δημ. Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε πλέον των 60 ημερών και τον κατέστησε ανάπηρο, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την υγεία του, προκαλώντας μόνιμες βλάβες και καταδικάζοντάς τον σε μυϊκή ατροφία και κινητική ανικανότητα.

Κατά της απόφασης αυτής οι συνήγοροι του προσέφυγαν στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, που ήταν το Τριμελές Πλημ/κείο Λαμίας, το οποίο αρνήθηκε να ελέγξει την νομιμότητα της μεταγωγής, κηρύσσοντας εαυτό αναρμόδιο.

Απορρίφθηκε, έξαλλου, και η αίτησή που κατέθεσαν σχετικά οι συνήγοροι στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άσκηση αναίρεσης κατά της άνω απόφασης, με το ίδιο αιτιολογικό.

Οι συνήγοροι προσέφυγαν, κατόπιν των ανωτέρω, στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης των παράνομων πράξεων και αποφάσεων της Γενικής Γραμματέως, η οποία επίσης απορρίφθηκε, καθώς και αυτό το Δικαστήριο έκρινε εαυτό αναρμόδιο, θεωρώντας ότι η υπόθεση υπάγεται στην αρμοδιότητα του ποινικού Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών.

Κατόπιν τούτου η υπόθεση ήχθη ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου με αίτηση των συνηγόρων για την άρση της αποφατικής σύγκρουσης αρμοδιοτήτων.

Ήδη με την άνω απόφαση του, το ΑΕΔ έκανε δεκτή την αίτηση.

Ειδικότερα, με την απόφαση του αυτή, κρίθηκε επί των νομικών ζητημάτων που τίθεντο, ότι α) το ΑΕΔ είναι αρμόδιο να άρει την αποφατική σύγκρουση αρμοδιοτήτων, σε κάθε περίπτωση που προκύπτει τελεσίδικη κρίση, ανεξάρτητα από το αν η κρίση αυτή προέρχεται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή από βουλεύματα, καθώς μία διαφορετική ερμηνεία θα ερχόταν σε αντίθεση με το δικαίωμα δικαστικής προστασίας που καθιερώνουν τα άρθρα 20 του Συντάγματος και 6 της ΕΣΔΑ, και β) ότι αποφάσεις οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας που σχετίζονται με την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ελέγχονται από τα δικαστήρια του οικείου δικαιοδοτικού κλάδου, εν προκειμένω δε από τα ποινικά δικαστήρια και δη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ως Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών.

Δημήτρης Κουφοντίνας

Και με τις κρίσεις αυτές παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών της Λάμιας, ως τοπικά αρμόδιο για τις φυλακές Δομοκού, υποχρεωμένο να κρίνει την νομιμότητα α) της απόφασης της Γεν. Γραμματέως Αντ/κης Πολιτικής με την οποία διατάχθηκε η μεταγωγή του Δημ. Κουφοντίνα στο Δομοκό, β) της ίδιας της υλικής πράξης της μεταγωγής, γ) της απόρριψης της αίτησης του κρατούμενου για την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και της μακράς δικαστικής μάχης που δόθηκε για την υπεράσπιση της υπόθεσης, προκαλώντας ανοίκειες επιθέσεις, τόσο από μερίδα των ΜΜΕ, όσο και από τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας που ενέχονταν στην κατάλυση του Κράτους δικαίου, με μόνο σκοπό την επιδείνωση των όρων ζωής του συγκεκριμένου κρατούμενου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ 17 Φεβ 2024 | 12:16

Αλεξέι Ναβάλνι: "Ο άνθρωπος που φοβόταν περισσότερο ο Πούτιν" και η μοιραία απόφαση να γυρίσει στη Ρωσία μετά τη δηλητηρίαση

Η επιστροφή στη Ρωσία μετά την ανάρρωσή του στη Γερμανία το 2021 τον ανέδειξε σε σύμβολο του αγώνα κατά του Πούτιν - Χθες ανακοινώθηκε ο θάνατός του στη φυλακή.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ 16 Φεβ 2024 | 21:38

"Πολικός Λύκος": Η φυλακή-κολαστήριο του Ναβάλνι - Ξύλο και βασανιστήρια στους -30 βαθμούς Κελσίου [Εικόνες]

Ο "Πολικός Λύκος" ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 και είναι η κολασμένη φυλακή της Σιβηρίας, όπου ο αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, πέρασε τις τελευταίες του μέρες στη ζωή

ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΑΠΟΝΑ 16 Φεβ 2024 | 16:09

Χαμογελαστός μία μέρα πριν από τον θάνατό του: Το τελευταίο βίντεο του Ναβάλνι από τις σκληρές φυλακές "Πολικός Λύκος"

Το τελευταίο βίντεο με τον Ναβάλνι - Σε δικαστική ακρόαση μέσω βιντεοκλήσης κάνει παράπονα και καταγγέλει το καθεστώς.

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ «ΠΟΛΙΚΟΣ ΛΥΚΟΣ» 16 Φεβ 2024 | 13:35

Μυστηριώδης θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι: Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Πούτιν βρέθηκε νεκρός στη φυλακή

Τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές- Έχασε τις αισθήσεις του ενώ έκανε βόλτα στον περίβολο των φυλακών.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 06 Φεβ 2024 | 23:13

Βαγγέλης Ρωχάμης: Η τελευταία "απόδραση" του πιο συμπαθούς κακοποιού - Οι συνεντεύξεις και τα ερωτικά γράμματα από θαυμάστριες

Επικίνδυνος μα και φαινομενικά προσηνής, απόμακρος αλλά και ομιλητικός όταν απέναντί του έβρισκε κάμερες - Σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Αλικαρνασσό αφηγούνται όσα θυμούνται από τον Βαγγέλη Ρωχάμη

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 31 Ιαν 2024 | 20:52
«ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ» 25 Ιαν 2024 | 14:11

Το τέρας της Αυστρίας: Βίαζε την κόρη του επί 24 χρόνια, έκαναν επτά παιδιά - Και όμως ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκισή του

Ο πατέρας-τέρας της Αυστρίας ενδέχεται να αποφυλακιστεί - Επί 24 χρόνια βίαζε την κόρη του με την οποία απέκτησαν επτά παιδιά.

ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 22 Ιαν 2024 | 14:45

Βόλος: Στη φυλακή τελικά ο 50χρονος που σκότωσε τον κουνιάδο του- Βίαζε την κόρη του από 9 ετών

Μετά τη διαφωνία Εισαγγελέα και Ανακριτή, ο 50χρονος παίρνει τελικά τον δρόμο για την φυλακή, με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελλειοδικών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Φεβ 2024 | 00:00

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου - Τι διεκδικεί

Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα έλαβαν αποφάσεις για απεργία την ίδια ημέρα.

ΔΙΩΞΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 21 Φεβ 2024 | 22:42

Λαμία: Πέταξε το κινητό του στους αστυνομικούς για να μην τον συλλάβουν - Και τι δεν βρήκαν πάνω του

Κατασχέθηκαν φυτικά αποσπάσματα ψυχοτρόπων φυτών, χρηματικό ποσό και μεταλλικό ξίφος.

ΗΜΑΘΙΑ 21 Φεβ 2024 | 22:18

Στο ίδιο έργο θεατές: Τρένο στην Αλεξάνδρεια περνάει από φυλασσόμενη διάβαση με τις μπάρες ανεβασμένες [βίντεο]

"Οι μπάρες ανοιχτές και το τρένο κάνει διέλευση. Ο θάνατός μας, η ζωή τους", ακούγεται να λέει ένας άνδρας που βρέθηκε στο σημείο.

21 Φεβ 2024 | 21:46

Αγρότες: Απέκλεισαν το Τελωνείο Ευζώνων -Ένταση στα Ιωάννινα όταν αποπειράθηκαν να κλείσουν το δρόμο

Ενταση μεταξύ αγροτών και της αστυνομίας στον κόμβο Καλπακίου στα Ιωάννινα, όταν αποπειράθηκαν να κλείσουν το δρόμο.

ΣΤΟ MEGA 21 Φεβ 2024 | 21:30

Κορινθία: Το Παίδων απαγόρευσε στον παλαιοχριστιανό να δει το παιδί του - Πειθαρχική και ποινική έρευνα για την... τηλεργασία

"Τον ενημέρωσα ότι πρέπει να έχει φυσική παρουσία στην υπηρεσία. Εκείνος το αρνήθηκε γιατί έχει λέει εντολή να δουλεύει εξ αποστάσεως" είπε η αντιδήμαρχος Ερέτριας.