Κουτζαμάνη: Συνταγματικό το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ

Να κριθεί σύμφωνο με το Σύνταγμα το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Κουτζαμάνη: Συνταγματικό το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ

Να κριθεί σύμφωνο με το Σύνταγμα το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη στην ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου στην οποία συζητήθηκε η προσφυγή που έχουν καταθέσεi καταναλωτικές οργανώσεις και το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας κατά του Ενιαίου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες. Επισημαίνεται ότι το χαράτσι έχει κριθεί σύμφωνο με το Σύνταγμα από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (και παράνομη μόνο τη διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω μη πληρωμής του), κάτι που σημαίνει ότι αν ο Άρειος Πάγος εκδώσει διαφορετική απόφαση τότε την υπόθεση θα κρίνει οριστικά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.


Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην εισήγηση της υποστήριξε ότι το χαράτσι δεν αποτελεί νέο πάγιο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά έκτακτο μέτρο λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν παραβιάζει τα άρθρα του Συντάγματος. Επίσης, υποστήριξε ότι το ειδικό τέλος "δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί δυσανάλογη επέμβαση στην περιουσία ενός εκάστου των φορολογουμένων" λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος επιβολής του αλλά και του ύψους του

Λόγους δημοσίου συμφέροντος επικαλέστηκε ο συνήγορος του δημοσίου υποστηρίζοντας ότι το ΕΕΤΗΔΕ καλύπτει δημοσιονομικά κενά και ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας. Επισήμανε ακόμα ότι σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικό το μέτρο τότε θα ανακύψει κίνδυνος για το δημόσιο που θα πρέπει να επιστρέψει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος υπολογίζοντας το κόστος στα 6,5 δισ. ευρώ.
Οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων ωστόσο απάντησαν ότι προϋπόθεση για την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές είναι να έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΙΠΕ ΤΟ Δ' ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠ

Η εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση (293/2014) του Δ' τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που έκρινε το 2014 ότι το χαράτσι είναι εντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μέλος του τμήματος που τάχθηκε τότε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του ειδικού τέλους ήταν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου που προήδρευσε στη σημερινή συνεδρίαση. Ο τότε εισηγητής της υπόθεση αρεοπαγίτης Γεώργιος Σακκάς είχε ταχθεί, όπως και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υπερ της συνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ αλλά οι δικαστές έκριναν αντίθετα ότι το χαράτσι, παρά τον χαρακτηρισμό του από το Νόμο 4021/2011 ως τέλος, αποτελεί φόρο και η επιβολή του φόρου αυτού παραβιάζει τα άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν το σεβασμό και την αξία των πολιτών, την ισότητα μεταξύ των πολιτών, το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια και την οικογένεια καθώς και ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο. Επίσης έκριναν ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό καθώς επιβάλλεται σύμφωνα με τετραγωνικά κάθε ακίνητου και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση και φοροδοτική ικανότητα κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις τα τελευταία χρόνια. Τέλος κρίθηκε ότι παραβιάζεται η ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται, τόσο ο μισθός όσο και η σύνταξη. Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος όμως, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ολομέλεια για οριστική κρίση.

ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 6,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Έχει προηγηθεί ανάλογη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε το ειδικό τέλος αντισυνταγματικό (Απόφαση 1101/2012). Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε ζητήσει αναστολή εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης επισημαίνοντας ότι το κόστος για το ελληνικό δημόσιο θα ανερχόταν σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Ανάλογη τοποθέτηση υπήρξε και στον Άρειο Πάγο από το νομικό παραστάτη του δημοσίου τον περασμένο Απρίλιο, ο οποίος ζήτησε αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης υπολογίζοντας το κόστος για το δημόσιο στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ 21 Σεπ 2020 | 18:21

Κορονοϊός: Νούμερο ένα κίνδυνος ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Τι φοβίζει τους ειδικούς

Πηγή κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού ο συνωστισμός επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 43ΧΡΟΝΗ 21 Σεπ 2020 | 18:12

Μουζάκι Καρδίτσας: Σπαρακτική έκκληση του αδερφού της αγνοούμενης φαρμακοποιού: Να βρεθεί η αδερφή μου

Συγκλονίζει ο αδερφός της αγνοούμενης φαρμακοποιού: "Χωρίς ρεύμα, πάνω στη γέφυρα, ο οποιοσδήποτε δεν θα αντιλαμβανόταν αν κάποιος της κάνει σήματα"

ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ 21 Σεπ 2020 | 17:56

Aπίστευτο: Ο μητροπολίτης Κοζάνης κάλεσε τους πιστούς να φωνάξουν "Ζήτω το Έθνος-Ζήτω οι ένοπλες δυνάμεις -Ζήτω η Χωροφυλακή"

Ο μητροπολίτης Παύλος είπε επίσης ότι "όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες και τραγωδίες, οι Ευρωπαίοι ήταν επάνω στα δέντρα και στις χοιροκαλύβες"

ΤΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ 21 Σεπ 2020 | 17:34

Εξέλιξη - σοκ από τα μηνύματα της 30χρονης που έπεσε σε χαράδρα στην Αχαΐα :"Εγώ τελείωσα… Δεν αντέχω άλλο… Να προσέχεις τα παιδιά"

"Να προσέχεις τα παιδιά…" - "Γύρνα πίσω…" - Τα τελευταία μήνύματα της 30χρονης Μέγκι με τον σύζυγό της

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 21 Σεπ 2020 | 17:07

Κορονοϊός: Δεν έχουν τέλος τα γαμήλια "κορονο-πάρτι" - Απανωτά γλέντια στην Εύβοια [Βίντεο]

Δεν έχουν τέλος τα γαμήλια πάρτι στην Εύβοια, η οποία συγκέντρωνε δεκάδες κρούσματα κορονοϊού τον τελευταίο καιρό.

ΜΕ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 21 Σεπ 2020 | 16:55

Κορονοϊός: Ειδικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για lockdown σε πλατείες- Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Η Ελληνική Αστυνομία έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για να επιβάλει μίνι lockdown σε πλατείες, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η μετάδοση του κορονοϊού

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21 Σεπ 2020 | 16:34

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Υμηττό

Ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο της φωτιάς στον Υμηττό

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 21 Σεπ 2020 | 16:28

Φωτιά στον Υμηττό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή - Ποιοι δρόμοι έκλεισαν [βίντεο]

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία στον Υμηττό λόγω της φωτιάς που είναι σε εξέλιξη

ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ 21 Σεπ 2020 | 16:22

Προσοχή: Μπιφτέκια κοτόπουλου με σαλμονέλα ανακαλεί από την αγορά ο ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ 21 Σεπ 2020 | 16:20

Οξυά Καρδίτσας: Μεγάλη επιχείρηση με ελικόπτερα - Απεγκλωβισμοί και εφοδιασμός με τρόφιμα - Επιτόπου ο Χαρδαλιάς

Με δύο ελικόπτερα θα γίνει ο απεγκλωβισμός κατοίκων στην περιοχή Οξυά. 40 κάτοικοι εγκλωβισμένοι.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 21 Σεπ 2020 | 15:48

Ιανός: Συγκλονιστική μαρτυρία - Πώς κατάφερε να επιβιώσει μόνος του στο βουνό την ώρα της καταστροφικής πλημμύρας

Την απόλυτη καταστροφή προκάλεσε σε πολλές περιοχές κατά το πέρασμα του ο Ιανός - Συγκλονιστική μαρτυρία ανθρώπου που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κυκλώνα

ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 21 Σεπ 2020 | 15:24

Συναγερμός στη Πυροσβεστική: Φωτιά σε εξέλιξη στον Υμηττό

Φωτιά κατακαίει δασική έκταση στον Υμηττό Αττικής με δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν στο σημείο

ΚΛΕΙΝΕΙ ΓΙΑ 14 ΗΜΕΡΕΣ 21 Σεπ 2020 | 15:13

Μεγάλη ανησυχία: Κρούσματα κορονοϊού στα νηπιαγωγεία- Σε Γλυφάδα, Ηλιούπολη και Καβάλα

Εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα κορονοϊού σε νηπιαγωγεία στην Γλυφάδα, την Ηλιούπολη και την Καβάλα