«Κοχλάζουν» οι φυλακές της χώρας

Διαμαρτυρίες κρατουμένων με αποχή από τα συσσίτια και απεργίες πείνας - Εξονυχιστικοί έλεγχοι στα κελιά και αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές - Τί λεει στο theTOC.gr γνωστός βαρυποινίτης

Κατερίνα Κατή
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ
«Κοχλάζουν» οι φυλακές της χώρας

Αφορμή η ίδρυση του νέου σωφρονιστικού καταστήματος υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό αλλά και το κόψιμο των αδειών σε ειδικές κατηγορίες κρατουμένων οι οποίοι μέσα στον Απρίλη θα μεταφερθούν στην "ελληνική εκδοχή του Γκουαντανάμο" όπως χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι έγκλειστοι τις νέες αποκαλούμενες τύπου Γ, φυλακές.

Αφορμή η ίδρυση του νέου σωφρονιστικού καταστήματος υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό

Ηδη οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με κρατούμενους σε διάφορες φυλακές της χώρας (Κορυδαλλό, Δομοκό, Κέρκυρα) να αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους, με αποχές από τα συσσίτια αλλά και με απεργίες πείνας (φυλακές Τρικάλων).

Μια δίωρη μάλιστα καθυστέρηση που σημειώθηκε σήμερα στον Κορυδαλλό στο πρωινό άνοιγμα των κελιών, γεγονός που μαθεύτηκε αμέσως και σε άλλες φυλακές, παρολίγον να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ηδη οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με κρατούμενους σε διάφορες φυλακές της χώρας να αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους

«Ο τρόπος που χειρίζονται τα πράγματα ρίχνει λάδι στην φωτιά αντί να κατευνάζει τα πνεύματα. Αν συνεχίσουν έτσι δεν θα μπορέσει κανείς να ελέγξει τις εξελίξεις. Δεν θέλουμε εξέγερση όμως δεν γίνεται να περνάνε τέτοια βάρβαρα νομοσχέδια. Εχουμε εδώ ανθρώπους που τόσα χρόνια δεν δημιούργησαν πρόβλημα και τώρα θα τους στείλουν στην απομόνωση ,χωρίς άδειες», έλεγε χαρακτηριστικά στο theTOC.gr κρατούμενος των φυλακών Δομοκού, πολύ γνωστός βαρυποινίτης και πρόσωπο με επιρροή μέσα στις φυλακές.

«Αν συνεχίσουν έτσι δεν θα μπορέσει κανείς να ελέγξει τις εξελίξεις», έλεγε χαρακτηριστικά στο theTOC.gr πολύ γνωστός βαρυποινίτης

Τελικά βέβαια σε ότι αφορά τις σημερινές εξελίξεις στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως έγινε γνωστό αργότερα η καθυστέρηση οφειλόταν σε εξονυχιστικό έλεγχο που έγινε σε όλα τα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού.

Ενας προληπτικός έλεγχος που είναι βέβαιον ότι συνδέεται με το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στις φυλακές και κανείς δεν ξέρει πότε και με ποιές συμπεριφορές θα ξεσπάσει τις επόμενες ημέρες. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε σε σωφρονιστικά καταστήματα από τα οποία εκτιμάται από τις αρχές ότι ενδέχεται να ξεκινήσουν οι εξεγέρσεις, με πρωτοστάτες συγκεκριμένους κρατούμενους, όπως παλιούς ποινικούς που ελέγχουν την κατάσταση αλλά και τους αποκαλούμενους "νεοτρομοκράτες", έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα - κρυφά και φανερά- μέτρα ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις περιορίστηκαν στα γεγονότα που σημειώθηκαν ενώ οι κρατούμενοι απέστειλαν κι ένα κείμενο διαμαρτυρίας με το οποίο καλούν τον αρμόδιο υπουργό να ανοίξει δημόσιο διάλογο για τις φυλακές καθώς όπως προειδοποιούν «σε κάθε διαφορετική περίπτωση είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά, όλοι μαζί ενωμένοι, ενάντια στη αδικία και τη στέρηση των δικαιωμάτων μας».

Σε σωφρονιστικά καταστήματα από τα οποία εκτιμάται από τις αρχές ότι ενδέχεται να ξεκινήσουν οι εξεγέρσεις, έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα - κρυφά και φανερά- μέτρα ασφαλείας

Στο ίδιο κείμενο οι κρατούμενοι εκφράζουν την αποστροφή τους για την "ειδική κατηγοριοποίηση μας σε 3 τύπους (Α,Β,Γ)" για το γεγονός ότι «οι κρατούμενοι τύπου Γ στερούνται το δικαίωμα για άδεια και περιορίζονται τα επισκεπτήρια και η τηλεφωνική επικοινωνία τους με τα συγγενικά τους πρόσωπα" , για τα "ειδικά κελιά της απομόνωσης» αλλά και για το ότι «η αστυνομία αποκτά μόνιμη θέση μέσα στις φυλακές (έλεγχος κελιών, μεταφορά κρατουμένων στο εσωτερικό της φυλακής κ.α) με απόρρητες αρμοδιότητες και εξουσίες που δεν αναγράφονται ούτε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Χαρακτηρίζουν το επίμαχο νομοσχέδιο "φασιστικό" και ζητούν μεταξύ άλλων «να διαφυλαχθεί το δικαίωμα στην άδεια που στην Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας ( μόνο το 2-3% των κρατουμένων δεν επιστρέφουν)».

«Τα κονδύλια για την κατασκευή - μετατροπή των φυλακών υψίστης ασφαλείας -προτείνουν- να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση συνθηκών κράτησης ( ελλείψεις συσσιτίου, θέρμανση, νερού, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης)».

Υπενθυμίζεται ότι στις επίμαχες φυλακές θα μεταχθούν καταδικασθέντες και υπόδικοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης αλλά και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη.

Οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές εξαιρούνται από το καθεστώς της άδειας.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Οι κατάδικοι ή υπόδικοι για τα προαναφερόμενα αδικήματα θα "φιλοξενούνται" υποχρεωτικά 10 χρόνια εκεί χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας, και η κράτησή τους θα επανεξετάζεται μετά τη δεκαετία με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δυο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α ή Β τύπου τότε οι αιτήσεις τους για άδεια θα επανελέγχονται όπως και σήμερα από το Συμβούλιο των φυλακών. Επίσης θα είναι περιορισμένη πλέον η τηλεφωνική και δια ζώσης επικοινωνία με τους συγγενείς τους.

Οι κατάδικοι που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας . Η κράτηση τους θα μπορεί να παρατείνεται επί 2 χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων ( πχ βιαιοπραγίες) ή συμμετείχαν σε επικίνδυνες ομαδικές αποδράσεις.

Οι ήδη καταδικασμένοι

Από την "φιλοξενία" στον Δομοκό και την απαγόρευση των αδειών δεν εξαιρούνται και όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατικές πράξεις και έχουν ήδη εκτίσει σε άλλη φυλακή τα δέκα χρόνια της ποινής τους. Θα μεταφερθούν και αυτοί στις φυλακές υψίστης ασφαλείας και για τη συνέχιση της κράτησης τους στο κατάστημα Γ’ για ακόμα δύο χρόνια θα αποφαίνεται εντός εξαμήνου ο Εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Μετά την πάροδο της διετίας η κράτησή τους στο κατάστημα Γ’ τύπου μπορεί να παρατείνεται, για χρονική διάρκεια δύο (2) ετών κάθε φορά. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση έχει γίνει για τους καταδικασμένους για την υπόθεση της17Ν που παραμένουν στη φυλακή και οι οποίοι έχουν ήδη συμπληρώσει δέκα χρόνια κάθειρξης.

Φωτογραφία : Eurokinissi / Γεωργία Παναγοπούλου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1/8 02 Αυγ 2020 | 16:59

Κορονοϊός: 311 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας - 150 ευρώ το πρόστιμο

Έλεγχοι της Αστυνομίας σε όλη τη χώρα για την τήρηση των μέτρων προστασίας

ΛΟΓΩ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ 02 Αυγ 2020 | 15:17

Πρόστιμα και λουκέτα σε νυχτερινά κέντρα: Σφραγίστηκε μπαρ στην Πάρο - "Καμπάνες" σε Μύκονο, Σαντορίνη

Χθες μπήκε "λουκέτο" σε δύο μπαρ της Χαλκιδικής, ενώ τα ξημερώματα της Κυριακής "σφραγίστηκαν" μπαρ στην Πάρο και στην Κύμη.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ 02 Αυγ 2020 | 09:51

"Εξέγερση" επιβατών στο "WorldChampion" της SeaJets

Αποκαταστάθηκε η βλάβη. Προηγήθηκε έφοδος του λιμενικού μετά από καταγγελίες επιβατών για έλλειψη κλιματισμού και εργαζόμενους χωρίς γάντια.

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ 02 Αυγ 2020 | 08:47

Επί ποδός η αστυνομία για μάσκες και συνωστισμό: Πάνω από 1.000 έλεγχοι σε λεωφορεία, τρένα, ΚΤΕΛ - Παραβάσεις και πρόστιμα

Τα συνεργεία της Τροχαίας πραγματοποίησαν συνολικά 1.039 ελέγχους σε ΜΜΜ, βεβαιώνοντας 24 παραβάσεις.

ΓΙΑ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 01 Αυγ 2020 | 18:09

Καβάλα: Συνωστισμός στη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα - Συνελήφθη ο υπεύθυνος

Στο χώρο του θεάτρου "Ακόντισμα" της Νέας Καρβάλης, δεν τηρήθηκε κανένα από τα μέτρα που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα.

ΠΩΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 01 Αυγ 2020 | 16:38

Κορονοϊός: Νέες συλλήψεις για κορονο-πάρτι στη Μύκονο - Εντατικοί έλεγχοι και σε άλλα νησιά

Με το κόλπο της ηχορύπανσης η αστυνομία βάζει μπλόκο στα πάρτι σε μαγαζιά και βίλες της Μυκόνου

ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΑΠ'ΑΚΡΟ ΕΙΣ ΑΚΡΟ 31 Ιουλ 2020 | 21:41

Κέρκυρα: Μεγάλη φωτιά στον ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι - Σε ξενοδοχείο οι κάτοικοι [Εικόνες]

Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, έχει ξεσπάσει φωτιά στον Χυτά Τεμπλονίου - Πυκνός καπνός καλύπτει την περιοχή

ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ- ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 31 Ιουλ 2020 | 16:00

Υπουργικό Συμβούλιο: Κρατούμενοι για τρομοκρατία δεν θα μεταφέρονται σε Αγροτικές Φυλακές- Αγνωστο τι θα γίνει με Κουφοντίνα

Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε το σχέδιο νόμου για τις άδειες των κρατουμένων και τους κρατούμενους για τρομοκρατία

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ 31 Ιουλ 2020 | 15:26

Κορονοϊός: Επεκτείνονται οι έλεγχοι σε γάμους και βαφτίσεις μετά τον κορονο-γάμο στη Θεσσαλονίκη

Ελεγχοι για συνωστισμό και σε γάμους και βαφτίσια για την καταπόλεμηση του κορονοϊού

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 31 Ιουλ 2020 | 13:03

Κορονοϊός: Ολες οι αλλαγές των δρομολογίων σε Μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών στα μέσα μεταφοράς προβληματίζουν τους ειδικούς.

ΕΦΑΠΑΞ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 30 Ιουλ 2020 | 19:51

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι τρεις κατηγορίες που τα δικαιούνται - Πόσα θα πάρουν [Βίντεο]

Για την καταβολή των αναδρομικών, οι συνταξιούχοι θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες δικαιούχων, ανά ταμείο

ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 30 Ιουλ 2020 | 15:51

Συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών - Για ελέγχους covid-19 στο αεροδρόμιο

Στρατηγική συνεργασία για τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου για τον COVID-19 στον χώρο του αεροδρομίου.

ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ 30 Ιουλ 2020 | 14:26

Κορονοϊός - Μύκονος: Ετσι διοργανώνονται τα μυστικά πάρτι στις βίλες - Κάλεσμα μέσω social media, είσοδος από 150-1.000 ευρώ

"Πονοκέφαλο" έχουν προκαλέσει στις Αρχές τα μυστικά, πάρτι συνωστισμού, που διοργανώνονται σε βίλες της Μυκόνου, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.