Κοζάνη: Κινητοποιήσεις εάν δεν προχωρήσει η μετεγκατάσταση της Ακρινής

Πρόκειται για ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, μόλις 500 μέτρα από τις αποθέσεις τέφρας και χωμάτων από τα ορυχεία της ΔΕΗ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κοζάνη: Κινητοποιήσεις εάν δεν προχωρήσει η μετεγκατάσταση της Ακρινής

Εν μέσω εντάσεων, αντεγκλήσεων, αντιπαραθέσεων και σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε συζήτηση στη Λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Ακρινής που από το 2011 περιμένουν την μετεγκατάσταση του χωριού τους. Πρόκειται για ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, μόλις 500 μέτρα από τις αποθέσεις τέφρας και χωμάτων από τα ορυχεία της ΔΕΗ και οι οποίες σχηματίζουν οροσειρές λόφων από 50 έως 150 μέτρα σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων πέριξ του χωριού δημιουργώντας περιβαλλοντική και χωροταξική ασφυξία.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που διαθέτουν στον κάμπο και που τους προσφέρουν εισόδημα, χρόνο με τον χρόνο απαλλοτριώνονται προκειμένου να επεκταθούν οι εξορυκτικές δραστηριότητες του ορυχείου του νοτίου πεδίου. Η Ακρινή σε αντίθεση με αλλά χωριά όπου προχώρησαν ομαλά οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και οι αποζημιώσεις των περιουσιών των κατοίκων από την ΔΕΗ, έχει την ατυχία να μην διαθέτει λιγνίτη στο υπέδαφος της, γεγονός που υποχρέωσε την πολιτεία τόσο το 2011 όσο και το 2017 να αποτυπώσει σε δύο νόμους ότι «οι δαπάνες απαλλοτρίωσης των περιουσιών των κατοίκων και της μετεγκατάστασης της Ακρινής θα επιβαρύνουν το κράτος και την ΔΕΗ αντίστοιχα σε ποσοστό 50% κάθε πλευράς.

Οι κάτοικοι ζήτησαν επιμόνως να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία, οι νόμοι και οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των κατοίκων του χωριού εξέφρασαν την απορία προς τους προς βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Κοζάνης, πως είναι δυνατόν εδώ και ένα χρόνο να μην εφαρμόζεται ο νόμος 4495/2017 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 167/Α/3-11-2017) που προβλέπει ότι «η ΔΕΗ πρέπει να υποβάλλει σχέδιο στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του οικισμού της Ακρινής ώστε να εγκριθεί στην συνέχεια υπό την μορφή του προεδρικού διατάγματος και το ελληνικό κράτος με την ΔΕΗ να αναλάβουν κατά 50% έκαστος τις αποζημιώσεις των περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων και την μετεγκατάσταση του οικισμού».

Αποφασίστηκε ομόφωνα και με την σύμφωνη γνώμη των πέντε βουλευτών της ΠΕ Κοζάνης -4 από ΣΥΡΙΖΑ και 1 από ΝΔ- να υποβληθεί ερώτηση στην βουλή που θα την υπογράφουν και πέντε βουλευτές προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, όπου θα ζητείται να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις τόσο της κυβέρνησης αλλά πολύ περισσότερο της ΔΕΗ, για την συμμετοχή της στο μερίδιο του κόστους της μετεγκατάστασης του Οικισμού.

Επίσης σε μια προσπάθεια σκλήρυνσης της στάσης της περιοχής έναντι της ΔΕΗ έγινε δεκτή η πρόταση του δημάρχου Κοζάνης για αυστηροποίηση των ελέγχων ως προς την τήρηση όλων των διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε όλο το πλέγμα της δραστηριότητας στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ.

Η πρόταση των κατοίκων ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση στην ΔΕΗ να εισέλθει στην έκταση των 5.000 στρεμμάτων του κάμπου της Ακρινής που έχει απαλλοτριώσει για την επέκταση του ορυχείου της, εάν δεν έχει υπογραφεί του προεδρικό διάταγμα που θα προβλέπει το σχέδιο και τις διαδικασίες μετέγκαταστασης του οικισμού, έγινε δεκτή από το σύνολο των παρευρισκόμενων και ειδικότερα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη και τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη. Συμφωνήθηκε τις επόμενες ημέρες αντιπροσωπεία με εκπροσώπους των κατοίκων και της αυτοδιοίκησης σε μια ύστατη προσπάθεια να συνεννόησης να συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν καρποφορήσουν οι παραπάνω ενέργειας οι κάτοικοι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και στην ίδια την ΔΕΗ παραλύοντας τομείς που σχετίζονται με την εξορυκτική δραστηριότητά της.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Παύλος Πουτογλίδης διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για την λύση του προβλήματος και προειδοποίησε ότι «εάν δεν πάρουμε το προεδρικό διάταγμα πριν από τις εκλογές θα ξέρουμε ότι είμαστε μόνοι μας και τότε θα ακολουθήσουν πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις».

«Είμαστε κράτος δικαίου και οι νόμοι πρέπει να τηρούνται θ,α πρέπει η κυβέρνηση και η ΔΕΗ να εφαρμόσουν τον νόμο που προβλέπει τον οδικό χάρτη για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την μετεγκατάσταση του οικισμού» τόνισε ο πρόεδρος ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης και προειδοποίησε ότι ο σύλλογος θα προσφύγει στην δικαιοσύνη εναντίων των στελεχών της ΔΕΗ για την αδιαφορία που επιδεικνύουν στο θέμα της μετεγκατάστασης και θα καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για την μη τήρηση της νομοθεσίας.

«Όλοι σας υπολογίζετε το πολιτικό κόστος αλλά δεν υπολογίζεται τις ζωές μας» δήλωσε οργισμένος ο Χαράλαμπος Σισμανίδης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τους βουλευτές και τόνισε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον το χωριό μας

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ανάφερε ότι από το 2015 έχουν γίνει τρεις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και κάθε φορά «διαπιστώναμε ότι τα χρονοδιαγράμματα πήγαιναν προς τα πίσω ενώ από τις συζητήσεις καταλαβαίναμε ότι δεν υπάρχει διάθεση από τη πλευρά της ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει την μετεγκατάσταση. Υπάρχει εμπαιγμός από την πλευρά της ΔΕΗ και των αρμοδίων ως προς το συγκεκριμένο θέμα» κατέληξε ο κ Ιωαννίδης.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης εξήγησε ότι οι ρεαλιστικές επιλογές είναι στο «να πιεστεί η ΔΕΗ να βάλει τα χρήματα της μετεγκατάστασης αλλιώς τα χρήματα να τα βάλει η κυβέρνηση» και έφερε ως παράδειγμα την απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων με την κατολίσθηση του ορυχείου όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει εξ ολοκλήρου την μετεγκατάσταση του οικισμού ύψους 42 εκ ευρώ. Μάλιστα ανέφερε ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει τον Νοέμβριο στην βουλή θα δίδεται η δυνατότητα στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας να κηρύξει την απαλλοτρίωση του Οικισμού και αναρωτήθηκε «εάν θα ήταν σκόπιμο να ακολουθήσουμε στην υπόθεσή της Ακρινής τον οδικό χάρτη των Αναργύρων».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/ φωτό αρχειου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ 13 Νοε 2020 | 20:36

Κορονοϊός: Θανατώνονται 2.500 βιζόν στην Κοζάνη - Θα ταφούν σε βάθος άνω των 4 μέτρων

Τα βιζόν βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό - Στις φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν 1 εκατ. τέτοια ζώα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΒΙΖΟΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 13 Νοε 2020 | 13:34

Ανησυχία με τα κορονο-βιζόν στην Κοζάνη: Προς θανάτωση 2.500 ζώα - Μεταλλάσσουν και ξαναμεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί συμπτώματα κορονοϊού σε άλλες δύο φάρμες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ θετικοί στον ιό έχουν διαγνωστεί εκτροφείς σε Κοζάνη και Καστοριά.

ΘΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ 13 Νοε 2020 | 09:49

Κορονοϊός: Θετικά όλα τα βιζόν στη φάρμα στην Κοζάνη - Συναγερμός στη Δυτική Μακεδονία με τα 1 εκατ. γουνοφόρα

Έντονη ανησυχία για τα εκτροφεία βιζόν στη Δυτική Μακεδονία καθώς θετικά στον κορονοϊό διαγνώστηκαν βιζόν σε φάρμα στη Κοζάνη

ΤΑ ΤΕΣΤ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΚΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΒΙΖΟΝ 12 Νοε 2020 | 11:15

Κοζάνη όπως... Δανία: Συμπτώματα κορονοϊού σε φάρμα βιζόν - Θετικός ο εκτροφέας, νεκρά τα ζώα

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε εκτροφέας φάρμας βιζόν στην Κοζάνη και νεκρά ζώα τα οποία εξετάζεται αν πέθαναν από τον ιό.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ 09 Νοε 2020 | 08:55

Πτολεμαΐδα: Σε κρίσιμη κατάσταση 18χρονος που έπεσε από μπαλκόνι - Εχει τραυματιστεί βαριά

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ένας 18χρονος, από την Πτολεμαΐδα, ο οποίος έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του σε σκεπή παρακείμενου σπιτιού.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 08 Νοε 2020 | 14:55

Κοζάνη: Τι θα γίνει με τα ελληνικά βιζόν - Θανατώθηκαν εκατομμύρια στην Ευρώπη

Σε κλίμα αυξημένης επιτήρησης οι φάρμες στη Δυτική Μακεδονία εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού σε βιζόν σε χώρες της Ευρώπης

ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΒΙΑΣΜΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ 02 Νοε 2020 | 15:05

Απίστευτο βίντεο: Ιερέας με... παρελθόν χαστουκίζει πολίτη σε γειτονιά της Κοζάνης

"Γιατί με βαράς;" ακούγεται να λέει ο πολίτης που ο ιερέας χαστούκισε σε δρόμο της Κοζάνης.

ΕΩΣ ΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 29 Οκτ 2020 | 19:36

Κορονοϊός: Νέες αεροπορικές οδηγίες για Ιωάννινα, Σέρρες, Κοζάνη και Καστοριά - Τι αλλάζει

Τι αλλάζει λόγω κορονοϊού στις πτήσεις με βάσει τις αεροπορικές οδηγίες - Όλες οι εξαιρέσεις.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΥ ΟΧΗΜΑ 24 Νοε 2020 | 11:52

Τραγωδία στον Άγιο Σύλλα Κρήτης: Νεκρός ο άνδρας που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του

Ένας 67χρονος στον Άγιο Σύλλα Κρήτης ανασύρθηκε νεκρός καθώς καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του.

ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 24 Νοε 2020 | 11:45

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη με ένα παραλήρημα "απαντά" και στην Έλενα Ακρίτα: "Έγινες κατίνα"

"Θα φτύσω στους τάφους σας" γράφει για τους επικριτές της.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 24 Νοε 2020 | 11:39

Παγώνη: Στον Ιερώνυμο δόθηκε η ίδια θεραπεία που πήρε ο Τραμπ για τον κορονοϊό - Ποια είναι

"Ακόμα και με το εμβόλιο, η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού θα είναι πολύ δύσκολη για τους επόμενους μήνες", σημείωσε η κ. Παγώνη.

"ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ" 24 Νοε 2020 | 11:29

Γώγος: Δεν μπορεί να αρθεί το lockdown τέλος Νοεμβρίου - Μάχη να "σωθούν" τα Χριστούγεννα

Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως δεν γίνεται να αρθεί το lockdown στις 30/11 και σημείωσε πως παλεύουμε να "σώσουμε" τα Χριστούγεννα.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ 24 Νοε 2020 | 11:11

Φονικό στις Σπέτσες: Ιδιοκτήτης μπαρ και γιος γνωστού καθηγητή του ΕΜΠ ο 22χρονος κατηγορούμενος

Γιος γνωστού καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι ο 22χρονος Β.Μ., που κατηγορείται για τη δολοφονία του 26χρονου στις Σπέτσες.