Κοζάνη: Προσωρινή δικαίωση δανειολήπτη με δάνειο σε ελβετικό φράγκο

Τις δόσεις του δανείου του με την ισοτιμία του 2006 και όχι με αυτήν που διαμορφώθηκε με τις διαδοχικές ανατιμήσεις θα καταβάλει δανειολήπτης αποφάσισε δικαστήριο.

kozani-proswrini-dikaiwsi-daneiolipti-me-daneio-se-elbetiko-fragko
SHARE THIS
0
SHARES

Ελεύθερος επαγγελματίας από την Κοζάνη, ο οποίος είχε λάβει δάνειο σε ελβετικό φράγκο θα πληρώνει τις δόσεις του με την ισοτιμία του 2006. 

Αυτό όρισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, το οποίο με την υπ΄ αριθμόν 342/2014 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων υποχρεώνοντας την τράπεζα να δεχθεί την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με την αρχική ισοτιμία με την οποία έγινε η εκταμίευση του δανείου μέχρι τη συζήτηση της κύριας αγωγής και την έκδοση οριστικής αποφάσεως.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας το 2006 πήρε στεγαστικό δάνειο σε ευρώ, το οποίο, δύο χρόνια αργότερα, κατά παρότρυνση της τράπεζας, το μετέτρεψε σε ελβετικό φράγκο, ενώ στη συνέχεια έλαβε δεύτερο δάνειο στο ίδιο νόμισμα.

Το πρόβλημα με τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο αφορά πάνω απο 60.000 έλληνες δανειολήπτες

Συμφωνα με τη δικηγόρο που χειρίστηκε την υπόθεση, το αρχικό δάνειο που εκταμίευσε ανερχόταν σε 141.000 ευρώ με ισοτιμία 1,613 και η δόση ήταν περί τα 1.140 ευρώ το μήνα. Στην πορεία, σύμφωνα με την ίδια, με τις διαδοχικές ανατιμήσεις του ελβετικού φράγκου, η δόση του αυξανόταν σταδιακά, φτάνοντας τα 1.800 ευρώ. Μέχρι το 2010 ο δανειολήπτης εξυπηρετούσε κανονικά τις δόσεις, αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματα του, οπότε έλαβαν χώρα ρυθμίσεις προκειμένου να αποπληρώνει το μισό των δόσεων. Αυτά μέχρι πριν από λίγους μήνες, οπότε ο δανειολήπτης «σήκωσε τα χέρια ψηλά» αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθεί στις δόσεις.

Κατά την δικηγόρο, τον περασμένο Απρίλιο η τράπεζα κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις, ζητώντας την καταβολή εντός ολίγων ημερών το ποσό των 155.000 ευρώ, μετατρέποντας το υπόλοιπο του δανείου με ισοτιμία 1,215 . Οι υπολογισμοί της τράπεζας είχαν ως αποτέλεσμα ο δανειολήπτης, που για ένα δάνειο 141.000 ευρώ σε επτά χρόνια είχε πληρώσει 63.000 ευρώ, να βρεθεί να χρωστάει το αρχικό ποσό της εκταμίευσης επιβαρημένο επιπλέον κατά 14.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αφορά πάνω από 60 χιλιάδες δανειολήπτες στη χώρα μας, αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Πολύ πριν από την απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων, δανειολήπτες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κι έχουν δικαιωθεί.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook