Κραυγή αγωνίας των εργαζομένων στη Λυρική Σκηνή: Να σεβαστούν τα δικαιώματά μας

"Η Εθνική Λυρική Σκηνή να σεβαστεί τα εργασιακά και συγγενικά μας δικαιώματα", τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους σωματεία εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λυρική

Την έντονη αντίθεσή τους με τις επιχειρούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις όσων δουλεύουν στη Εθνική Λυρική Σκηνή εκφράζουν σωματεία από τον χώρου του Πολιτισμού με δημόσια επιστολή τους.

Μεταξύ άλλων ζητούν "συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το έκτακτο καλλιτεχνικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό με αξιοπρεπείς αμοιβές που να εντάσσονται στη ΣΣΕ έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός στα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη νέα ψηφιακή εποχή".

Η κοινή ανακοίνωση των σωματείων εργαζομένων:

Η Εθνική Λυρική Σκηνή να σεβαστεί τα εργασιακά και συγγενικά μας δικαιώματα

ΠΡΟΣ: Το Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Ε.Λ.Σ., κ. Γιώργο Κουμεντάκη

Με αφορμή την Πανδημία και την οικονομική κρίση, η Διοίκηση της Ε.Λ.Σ. προσπαθεί να μεταφέρει το κόστος της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων στις παραγωγές της.

Με απόφαση Δ.Σ. καταργείται η υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου μικρής διάρκειας για το έκτακτο καλλιτεχνικό προσωπικό και πλέον θα υπογράφονται μόνο Συμβάσεις Έργου, παρόλο που από τους όρους που περιγράφουν οι Συμβάσεις αυτές φαίνεται καθαρά η εξαρτημένη εργασία, αφού ορίζεται σαφώς ο χώρος, ο χρόνος και ο τρόπος εκτέλεσης της εργασίας. Αυτό δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων για την ίδια εργασία, με διαφορετικές αμοιβές και χωρίς τα δικαιώματα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου όπως ορίζονται από την ΣΣΕ. Σπρώχνει έτσι τους εργαζόμενους να εργαστούν με Δ.Π.Υ., που λόγω της βαριάς φορολόγησης του, έχει γίνει απαγορευτικό για την πλειονότητα. Συγχρόνως προχωρά σε εκτεταμένη χρήση εργολαβικών εταιρειών για να αποφύγουν κάθε εργοδοτική ευθύνη και κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Μέσω αυτής της πρακτικής έχουμε εργαζομένους που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συναδέλφους τους. Αυτό γίνεται πιο εμφανές στις παραστάσεις που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα της GNO TV, αφού όσοι έχουν εργαστεί μέσω εργολαβικών εταιρειών ή με σύμβαση έργου, έχουν ήδη παραχωρήσει την άδεια προβολής και εκμετάλλευσης της παράστασης, χωρίς απαίτηση επιπλέον αμοιβής. Όποιος δικαιολογημένα αρνηθεί την παραχώρηση αυτή, η απάντηση της διοίκησης είναι ότι αυτή είναι η σύμβαση και προχωρούν στην αντικατάστασή του.

Δεν τους αρκούν αυτά, αλλά μέσα στις Συμβάσεις προβλέπουν, ότι η Απεργία θεωρείται ως "ανωτέρα βία" μαζί με τους σεισμούς και τις άλλες φυσικές καταστροφές. Δεν περιμένουν καν την Κυβέρνηση να νομοθετήσει την περαιτέρω συρρίκνωση του απεργιακού δικαιώματος και αναλαμβάνουν να την καταργήσουν ολοκληρωτικά σα δικαίωμα, μέσα από τις Συμβάσεις τους.

Δε θα τους περάσει.

Ζήσαμε την πιο δύσκολη χρονιά της επαγγελματικής μας ζωής, που έφερε στα όρια της επιβίωσης τη μεγαλύτερη πλειονότητα των συναδέλφων. Η Λυρική πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εργασία μας δεν είναι "κόστος", αλλά παρέχει το καλλιτεχνικό περιεχόμενο που είναι ο πυρήνας της λειτουργίας της. Η μόνιμη δικαιολογία για ελλείμματα στη μισθοδοσία λόγω αυξημένου κόστους, δεν είναι δικό μας πρόβλημα, αλλά της διοίκησης.

Μπροστά σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε, πρέπει να δώσουμε οργανωμένη απάντηση. Όλα τα παρακάτω Σωματεία που υπογράφουμε απαιτούμε Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου για το έκτακτο καλλιτεχνικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό με αξιοπρεπείς αμοιβές που να εντάσσονται στη ΣΣΕ έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός στα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη νέα ψηφιακή εποχή.

ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ & ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.Λ.Σ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Λ.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Ιουν 2021 | 12:51
ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουν 2021 | 10:16

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: "Είναι υπέρ των εργαζομένων - Λογικό να μην ικανοποιεί τους πάντες"

Το εργασιακό νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και παρά της αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν θα καταψηφίσουν όλα τα κόμματά της, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 15 Ιουν 2021 | 13:31

Απεργία: Κανονικά έως τις 10 το πρωί ηλεκτρικός και τραμ για να γίνουν οι Πανελλαδικές - Κλειστό το Μετρό

Δεν θα συμμετέχουν όλο το 24ωρο στην απεργία της Τετάρτης, Ηλεκτρικός και Τραμ.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 14 Ιουν 2021 | 06:52

Χατζηδάκης για αλλαγές στα εργασιακά: Τίποτα χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου

Όπως είπε, "έχουν κολλήσει στην καραμέλα του χρόνου διευθέτησης εργασίας", διευκρινίζοντας πάντως ότι ο εργαζόμενος αν δεν το ζητήσει δεν θα γίνεται.

"ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ" 12 Ιουν 2021 | 15:37

Μήνυμα Τσίπρα: Τέρμα η άμυνα, να περάσουμε στην αντεπίθεση στηρίζοντας τους εργαζόμενους

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με συμβασιούχους και εργαζόμενους δήλωσε πως "πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση, στηρίζοντας τους εργαζόμενους".

"Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΘΕΣΕΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ" 11 Ιουν 2021 | 14:10

Αποστάσεις Πελώνη από Γεωργιάδη: Δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων μη εμβολιασμένων εργαζομένων

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων μη εμβολιασμένων πολιτών, η Αριστοτελία Πελώνη απάντησε κατηγορηματικά ότι "δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ 11 Ιουν 2021 | 12:49

Κόντρα στη Βουλή για την απεργία της 10ης Ιουνίου: Μικρή η συμμετοχή, λέει η ΝΔ - Βροντερό "όχι", λέει η αντιπολίτευση

Διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις στη Βουλή για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις χθεσινές μεγάλες πορείες για το εργασιακό νομοσχέδιο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 11 Ιουν 2021 | 11:24

Χατζηδάκης: Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με παραπάνω χρήματα, όχι με ρεπό

Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, τις υπερωρίες και την ψηφιακή κάρτα εργασίας μίλησε ο υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 11 Ιουν 2021 | 08:08

Χρυσόγονος για αρνητές εμβολίου: Νόμιμη η αργία ή η διαθεσιμότητα μέχρι να χτιστεί το "τείχος ανοσίας"

"Η πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της δημιουργίας τείχους προστασίας, επομένως μέχρι να υπάρξει αυτό, μπορεί ο εργαζόμενος να τεθεί σε αργία ή διαθεσιμότητα", είπε.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ 09 Ιουν 2021 | 14:15

Βουλή: Κριτική αλλά και στήριξη των κοινωνικών φορέων στο εργασιακό νομοσχέδιο

Στη Βουλή οι κοινωνικοί φορείς για το εργασιακό νομοσχέδιο. Ποιοι στηρίζουν και ποιοι όχι.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΟΥ 09 Ιουν 2021 | 13:20

Μανιτάκης: Συνταγματική η απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων εργαζομένων σε χώρους εργασίας- Αλλά όχι και απόλυση...

Ο Αντώνης Μανιτάκης επανέλαβε τη θέση του ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΝΔ 09 Ιουν 2021 | 11:20

Θάνος Πλεύρης: Οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κάνουν κριτική στη ΝΔ για τα χρέη της

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως παρά τις διαμαρτυρίες, "το προεκλογικό πρόγραμμά μας θα το υλοποιήσουμε".

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 09 Ιουν 2021 | 11:04

Γεωργιάδης για ανεμβολίαστους: Η επιχείρηση μπορεί να απολύσει εργαζόμενο αν θέτει σε κίνδυνο τους γύρω του

"Τον χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.