Κρις Αλαχούζος - Ο Έλληνας δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς: Πώς είναι να ζεις στην πιο ελληνική γωνιά των ΗΠΑ;

Το Τάρπον Σπρινγκς είναι γνωστό από την έντονη παρουσία Ελληνοαμερικανών, που είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ. Τι λέει ο δήμαρχός της Κρις Αλαχούζος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στην Πάτρα βρέθηκε πριν λίγες μέρες ο Έλληνας Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος. Πρόκειται για πόλη των ΗΠΑ που βρίσκεται στην κομητεία Πινέλας της Φλόριντα. Το Τάρπον Σπρινγκς είναι γνωστό από την έντονη παρουσία Ελληνοαμερικανών, που είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ. Είναι η όλη των ΗΠΑ που "μυρίζει" Ελλάδα.

Ο κ. Αλαχούζος που διανύει τη δεύτερή του θητεία και είναι δήμαρχος της περιοχής εδώ και πέντε χρόνια μίλησε στο thebest.gr για το ταξίδι του στην Πάτρα αλλά και για τις φιλίες που έχει χτίσει με Πατρινούς.

"Βρέθηκα στην Πάτρα και εντυπωσιάστηκα γιατί είναι μία μεγάλη πόλη που δεν της λείπει τίποτα. Έχει το λιμάνι της και ο κόσμος είναι ευχάριστος και θετικός. Είναι ένας μέρος που αξίζει να επισκεφθείς. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο. Εκεί υπάρχει και ένας καλός μου φίλος, ο Κώστας Μπακαλάρος ο οποίος προσφέρει πολλά στον ελληνισμό. Εκεί είναι και ο Γιώργος Μέρμελας ο οποίος κάθε χρόνο οργανώνει την παρέλαση για την 25η Μαρτίου. Είναι ένα σημαντικό πρόσωπο για τον ελληνισμό. Και ο Ανδρέας Κόλλιας είναι ένας νέος άνθρωπος που θέλει να προσφέρει, αγαπάει πολύ την Πάτρα και την Ελλάδα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κρις Αλαχούζος - Ο Έλληνας δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς: Πώς είναι να ζεις στην πιο ελληνική γωνιά των ΗΠΑ;

Ο κ. Αλαχούζος μίλησε για τη ζωή στις ΗΠΑ. "Η βάση του ελληνισμού εκεί είναι η εκκλησία. Υπάρχουν πολλά σωματεία, από Αχαιούς, Κρήτες, Καλύμνιους, Μεσσήνιους. Όταν θα επιστρέψω θα πρέπει να τελειοποιηθούν οι αδελφοποιήσεις και παράλληλα να τεθούν σε εφαρμογή διάφορα προγράμματα. Ένα τέτοιο είναι η ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών του πανεπιστημίου μας με αυτό το Αιγαίου. Δεν υπάρχει μέρα που δεν μαθαίνουμε κάτι. Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει ο πολιτισμός και η παιδεία. Μόνο με αυτήν μπορεί να προοδεύσει μια χώρα.

"Έχουμε 9 σχολεία στα οποία διδάσκονται τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα"

Έχουμε 9 σχολεία στα οποία διδάσκονται τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα. Είμαι ευγνώμων στην ελληνική κυβέρνηση γιατί μας στέλνουν δασκάλους που διδάσκουν και Αμερικανάκια που πάνε στο σπίτι και μιλάνε για την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα" λέει χαρακτηριστικά και γυρίζει πίσω το χρόνο, τότε που μικρό παιδί ακόμα έφυγε από το νησί του για έναν άγνωστο τόπο όπου θα ζούσε την υπόλοιπη ζωή του.

ταρπον σπρινγκς Κρις Αλαχούζος

"Έφυγα από την Κάλυμνο, όταν ήμουν μικρός, με τον αδελφό μου και τον πατέρα μου. Η μητέρα μου και η αδελφή μου έμειναν πίσω. Πήγα σχολεία, αρχίσαμε να δουλεύουμε, πήγα στο στρατό, σπούδασα. Έγινα γενικός διευθυντής σε εταιρεία και όταν συνταξιοδοτήθηκα ήμουν υποψήφιος δήμαρχος. Πάντα είχα όμως συμμετοχή στα κοινά, ήμουν δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος για έξι χρόνια. Οι άνθρωποι που μένουν στο εξωτερικό, όταν φεύγουν από την Ελλάδα, κοιτάνε να καλυτερεύσουν τη ζωή τους αλλά κοιτάνε επίσης το πώς μπορούν να προσφέρουν στην Ελλάδα με τον δικό τους τρόπο, άλλοι πολύ, άλλοι λίγο. Πολλοί κάνουν πράγματα που δε τα ξέρει κανείς. Θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα και να προσφέρουν όσο μπορούν. Όσες φορές και να έρθεις στην πατρίδα, δεν είναι αρκετά" λέει συγκινημένος.

ταρπον σπρινγκς

Όπως εξηγεί, "οι περισσότεροι είναι από την Κάλυμνο αλλά και από τη Σύμη. Τελευταία έχουμε πολλούς από την Κρήτη, από την Ηλεία, από την Καλαμάτα, από τη Μεσσηνία, από την Αχαΐα, από την Πελοπόννησο. Πολλοί από εκεί είχαν εστιατόρια στα βόρεια και πλέον έχουν έρθει στην περιοχή μας. Οι πρώτοι κάτοικοι έπιαναν σφουγγάρια με έναν τρόπο πολύ απλοϊκό, με έναν γάντζο κι ένα κοντάρι.

Με μια μικρή βαρκούλα πήγαιναν στα παράλια και σε ρηχά νερά, Δεν βουτούσαν, τα έπιαναν από την βάρκα. Μέχρι που κάποιος από την Πελοπόννησο, το είδε και σκέφτηκε πως αν ένας Έλληνας δύτης πήγαινε εκεί, θα μπορούσε να πιάσει πολλά σφουγγάρια. Πήρε λοιπόν αρχικά δύτες από την Ύδρα και την Αίγινα οι οποίοι όμως τελικά δεν τα κατάφεραν, δεν πέτυχαν. Τότε πήγε στη Κάλυμνο, στη Χάλκη και στη Σύμη και πήρε 500. Ήταν τόσο σίγουρος για την επιτυχία αυτής της επιχείρησης.

Άρχισαν την σπογγαλιεία, και κάποτε έφτασε να έχει 70 με 80 καΐκια. Δεν είχε δημιουργηθεί ακόμα η πόλη. Δημιουργήθηκε από τους μετανάστες που ήρθαν από τα νησιά. Το πρώτο που έγινε ΄ήταν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όχι αυτή που έχουμε τώρα. Ήταν ξύλινη και κάποια στιγμή κάηκε. Στη συνέχεια χτίστηκε η εκκλησία που υπάρχει σήμερα και μάλιστα το μάρμαρο ήρθε από την Αθήνα. Μετά έφτιαξαν σχολεία για να μαθαίνουν ελληνικά".

Ταρπον σπρινγκς

"Το πρώτο μέλημα είναι να ανταλλάξουμε παιδεία, πολιτισμό, και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ο πολιτισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ελληνική καταγωγή και ζει με την ελληνική κουλτούρα.

Ζωντανά τα έθιμα της Ελλάδας

Τηρούμε τους θρησκευτικούς και εθνικούς εορτασμούς. Η μεγαλύτερη γιορτή είναι τα Θεοφάνια. Έρχονται άνθρωποι από όλη την Αμερική, την Ευρώπη, ακόμα και από την Ελλάδα. Έρχονται και πολιτικοί, είχε έρθει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ταρπον σπρινγκς

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν δύο ημέρες ενώ την ημέρα των Θεοφανίων ο κόσμος δεν χωράει στην εκκλησία. Πρόκειται για 20.000 ανθρώπους που μαζεύονται εκείνη την ημέρα. Όλα τα παιδιά, 70 -80, τρέχουν για να πιάσουν τον σταυρό. Υπάρχουν βάρκες που χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες. Αν έρθεις μία φορά, σίγουρα θέλεις να ξανά πας… Μεγάλη εκδήλωση γίνεται και για την 25η Μαρτίου, με μία μεγάλη παρέλαση που συμμετέχουν όλα τα σχολεία. Εκείνη την ημέρα μοιράζουμε περίπου 7.000 σημαίες . Όλα γίνονται άσπρα και γαλάζια. Έρχονται από όλη την Αμερική. Σημαντική γιορτή είναι και η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα" λέει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΦΑΟΥΤΣΙ 01 Δεκ 2021 | 22:35

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτο κρούσμα και στις ΗΠΑ - Είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου

Το πρόσωπο που φέρει τη μετάλλαξη Όμικρον είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου και διαγνώστηκε θετικό επτά ημέρες αργότερα, είπε ο Φάουτσι.

ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ 01 Δεκ 2021 | 20:57

Μακελειό σε σχολείο στο Μίσιγκαν: Αυτός ειναι ο 15χρονος που σκότωσε εν ψυχρώ τέσσερις συμμαθητές του

Ο έφηβος που αιματοκύλησε Λύκειο στο Μίσιγκαν σκοτώνοντας τέσσερις συμμαθητές του και τραυματίζοντας ακόμη οκτώ, ταυτοποιήθηκε ως ο 15χρονος Ίθαν Κράμπλι

«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΑΝΑΜΑΘΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ» 01 Δεκ 2021 | 15:12

Κορονοϊός: Το "θαύμα" της Πενσυλβάνια - 29χρονη μητέρα βγήκε από το νοσοκομείο μετά από 8 μήνες [Βίντεο]

Μια γυναίκα από την Πενσυλβάνια πέρασε 8 μήνες στη ΜΕΘ αφού προσβλήθηκε από τον COVID-19 ενώ ήταν έγκυος - Το νεογέννητο μπήκε επίσης στη ΜΕΘ

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΣ 01 Δεκ 2021 | 07:45

Φάουτσι: Πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η μετάλλαξη Ομικρον προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια

"Αν είστε ανεμβολίαστοι, εμβολιαστείτε. Αν είστε εμβολιασμένοι, κάντε την αναμνηστική δόση", τόνισε ο Αντονι Φάουτσι.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Νοε 2021 | 22:39

Τρόμος στις ΗΠΑ: 15χρονος μαθητής άνοιξε πυρ σε λύκειο στο Μίσιγκαν - Τρεις νεκροί και 6 τραυματίες [Εικόνες - Βίντεο]

Ένοπλος 15χρονος μαθητής πυροβόλησε πολλές φορές μέσα στο Λύκειο Όξφορντ, στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ - Τουλάχιστον τρεις νεκροί μαθητές άλλοι έξι τραυματίες

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ" 29 Νοε 2021 | 11:48

ΥΠΕΞ στους Έλληνες της Αιθιοπίας: Εγκαταλείψτε τη χώρα

Το υπουργείο Εξωτερικών με σύστασή του καλεί τους Έλληνες της Αιθιπίας να αποχωρήσουν από τη χώρα.

ΣΕ ΠΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΜΑΙΑΜΙ 28 Νοε 2021 | 11:50

Απίστευτο: 26χρονος μετανάστης επέζησε κρυμμένος στο σύστημα προσγείωσης αεροπλάνου στις ΗΠΑ [βίντεο]

Γουατεμαλτέκος επέζησε κρυμμένος στο κοίλωμα του συστήματος προσγείωσης αεροσκάφους που εκτέλεσε πτήση από την πατρίδα του στο Μαϊάμι των ΗΠΑ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ 26 Νοε 2021 | 22:56

ΗΠΑ: Έκκληση Μπάιντεν - "Δώστε εμβόλια στις φτωχότερες χώρες, η πανδημία δεν τελειώνει έτσι"

Ο Μπάιντεν κάλεσε τις χώρες που θα συνεδριάσουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να συμφωνήσουν να παραιτηθούν από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ 26 Νοε 2021 | 20:56

ΗΠΑ σε Τουρκία: Απελευθερώστε αμέσως τον Οσμάν Καβαλά - "Απατηλές οι κατηγορίες εναντίον του"

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ 25 Νοε 2021 | 08:16

Forbes: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021

Επέστρεψε στην κορυφή η Cargill, με την Koch Industries να χάνει την περυσινή πρωτιά της και να βρίσκεται στο Νο 2. Οι νεοεισερχόμενες και οι "εκτός λίστας".

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 23 Νοε 2021 | 09:00

Υγειονομική βόμβα ο κορονοϊός στη Γερμανία: 309 νεκροί και 45.326 κρούσματα σε 24 ώρες - Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ

Δραματική η κατάσταση στη Γερμανία. Μετρά 309 νεκρούς και 45.326 κρούσματα σε 24 ώρες.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 22 Νοε 2021 | 14:13

Μακελειό στο Ουισκόνσιν: Η στιγμή που το κόκκινο SUV πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη παρέλαση [σκληρές εικόνες]

Νέο βίντεο - σοκ από τη στιγμή που το κόκκινο SUV πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη παρέλαση στη Γουόκεσα της πολιτείας Ουισκόνσιν των ΗΠΑ - Πέντε νεκροί , 40 τραυματίες

21 Νοε 2021 | 09:51

Χάος και πανικός στο αεροδρόμιο της Ατλάντα μετά την τυχαία εκπυρσοκρότηση ενός όπλου - Τρεις τραυματίες [βίντεο]

Τρία άτομα υπέστησαν μη απειλητικά για τη ζωή τους τραύματα μετά τον πυροβολισμό που σημειώθηκε στις 13:30 τοπική ώρα στο σημείο ελέγχου ασφαλείας του αεροδρομίου της Ατλάντα.