
Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) πραγματοποιήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες δύο επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης 109 αλλοδαπών που επέβαιναν σε λέμβους στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.
Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα σκάφος της δύναμης FRONTEX εντόπισε και διέσωσε 69 άτομα τα οποία επέβαιναν σε λέμβο. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων.
Λίγες ώρες νωρίτερα, αργά χθες βράδυ, είχε προηγηθεί άλλη επιχείρηση διάσωσης, επίσης υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, όταν παραπλέον πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης εντόπισε 40 αλλοδαπούς σε λέμβο, 25 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Και σε αυτή την περίπτωση, οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων.
Αγυιά: 1.139 μετανάστες σε ασφυκτικές συνθήκες
Οριακά επικίνδυνη είναι πλέον η κατάσταση που διαμορφώνεται στον χώρο της πρώην περιφερειακής αγοράς της Αγυιάς, όπου ο αριθμός των μεταναστών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, φθάνοντας χθες το πρωί τους 1.139.
Σύμφωνα με το neakriti.gr, καμπανάκι κινδύνου χτυπά η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης που εκφράζει φόβους ακόμη και για εξέγερση των μεταναστών, καθώς η αναλογία λιμενικών υπαλλήλων - κρατουμένων –είναι ένας προς εκατό και η ψυχολογική πίεση των κρατουμένων τεράστια. Για ολιγωρία και ασυνεννοησία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων έκανε λόγο ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισκεπτόμενος χθες τον χώρο, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται, είναι το γεγονός ότι οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και οι Υγειονομικοί αποχώρησαν.
Χθες το βράδυ, ακόμη 80 μετανάστες που αποβιβάστηκαν στη Γαύδο και εντοπίστηκαν σε δύσβατη περιοχή, αναμενόταν στον χώρο φιλοξενίας της Αγυιάς. "Είναι επικίνδυνα τα πράγματα, είναι εκτός ελέγχου. Είναι ένας σχεδιασμός που ουδέποτε λειτούργησε, ένας σχεδιασμός που αποκαλύπτει την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στο συντονισμό και τη λειτουργία των συναρμόδιων υπουργείων", δήλωσε στο neakriti.gr ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος πρόσθεσε πως "δεν βλέπουμε καμία ανταπόκριση από την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη - πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους - αλλά δεν είναι και βιώσιμη, καθώς πλέον αναπτύσσεται μια υγειονομική βόμβα εδώ στις εγκαταστάσεις της Αγυιάς".
Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης με την οποία οι μετανάστες θεωρούνται κρατούμενοι, ήρθε να επιδεινώσει μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Αφ’ εταίρου, η μη τήρηση του νόμου που ορίζει μεταφορά των μεταναστών σε προαναχωρησιακά κέντρα εντός διημέρου, ενισχύει την ένταση και τους φόβους για εξέγερση. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης κ. Βασίλης Κατσικανδαράκης, "το μεταναστευτικό όπως εξελίσσεται είναι μια φούσκα που θα σκάσει στα χέρια μας. Δεν είναι μόνο η Αγυιά. Όλη η Κρήτη είναι καζάνι που βράζει. Με 1.150 δεν έχουμε βρεθεί ποτέ. Στον χώρο της Αγυιάς κρατούνται άνθρωποι από τις 18 Αυγούστου. Όσο καλή διάθεση κι αν υπάρχει από τους μετανάστες, όταν είναι ένα μήνα έγκλειστοι ,χωρίς να βλέπουν τον ήλιο – ακόμα και οι φυλακισμένοι προαυλίζονται – κουβαλούν τεράστια ένταση που μεταφέρεται καθημερινά στα πρόσωπα των στελεχών μας".
Με την αναλογία λιμενικών – μεταναστών να είναι ένας προς εκατό, το ενδεχόμενο επικίνδυνων εντάσεων είναι ορατό. Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα τους και παιδιά, στοιβαγμένοι άλλοι για μέρες και πολλοί για μήνες σε ένα ακατάλληλο χώρο, αντιμετωπίζουν πλέον ζητήματα υγείας, που απειλούν και όσους επιφορτίζονται με την φύλαξη και φροντίδα τους. "Ήδη αποχώρησαν οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, που είναι πάντα στο πλευρό μας, δεν ξαναέρχεται γιατί φοβούνται για την υγεία τους όπως και οι υγειονομικοί. Εμείς δε μπορούμε να δώσουμε φάρμακα γιατί κινδυνεύουμε να βρεθούμε υπόλογοι και επιπλέον δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα αλλά ούτε και υποχρέωση βάση νόμου να είμαστε εδώ", επεσήμανε ο κ. Κατσικανδαράκης.
Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται και ο δήμος Χανίων την ώρα που οι δαπάνες για τη σίτιση και φιλοξενία ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και τα συναρμόδια υπουργεία γυρίζουν την πλάτη. "Όλο αυτό, το οικονομικό, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως η εγκατάλειψη από την πολιτεία σε ένα θέμα πανευρωπαϊκό, μας θλίβει. Αν αποσυρθεί αυτή τη στιγμή ο δήμος Χανίων, αν αποσυρθεί η περιφέρεια με το κτίριο που διαθέτει, η κατάσταση πραγματικά θα γίνει κόλαση", τόνισε φανερά αγανακτισμένη η αντιδήμαρχος κ. Ελένη Ζερβουδάκη, επαναλαμβάνοντας ότι ο δήμος Χανίων σηκώνει ένα φορτίο που δεν του αναλογεί.
Η δημοτική αρχή των Χανίων ζήτησε ήδη την παρέμβαση εισαγγελέα για να εφαρμοστεί ο νόμος που ορίζει μεταφορά των κρατουμένων μεταναστών στα ειδικά προαναχωρησιακά κέντρα εντός διημέρου από τη στιγμή της άφιξης τους. "Είναι μια προσβλητική εικόνα όχι μόνο για τους ίδιους τους ανθρώπους που είναι το κυρίαρχο ,αλλά και όλους εμάς ως τοπική κοινωνία και ως κρητικοί", σχολίασε ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης κάνοντας ακόμη λόγο για ένα πίνγκ πόνγκ ευθυνών μεταξύ του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. "Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να επιληφθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να δοθεί εντολή από τα υψηλά κλιμάκια, ώστε τοπικά να μπορέσουν να εκτελέσουν αυτό που ορίζει η νομοθεσία", σημείωσε ο ίδιος.
Εκτός από τους ακατάλληλους χώρους φιλοξενίας, αποτροπιασμό και ανησυχία προκαλούν για μια ακόμη φορά οι εικόνες που κατέγραψαν την περασμένη Κυριακή λουόμενοι στο Σαρακήνικο Γαύδου, με πλωτό γεμάτο μετανάστες να βγαίνει στην ακτή συνοδεία σκάφους του λιμενικού.


Εργαζόμενοι ΟΑΚ: Ασφυκτικό και επικίνδυνο περιβάλλον
Άμεση παρέμβαση της πολιτείας και εξεύρεση νέου χώρου φιλοξενίας ζητά το Σωματείο εργαζομένων στον Ο.Α.Κ. που κάνει λόγο για ασφυκτικό και επικίνδυνο περιβάλλον. Τα γραφεία του Οργανισμού, στεγάζονται στον πρώτο όροφο του κτιρίου στο οποίο το ισόγειο έχει παραχωρηθεί από την Αναπτυξιακή Εταιρία Κρήτης για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών.

"Βιώνουμε καταστάσεις οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα όρια. Συνθήκες επικίνδυνες, απάνθρωπες, εξευτελιστικές. Ο αριθμός των μεταναστών ξεπερνάει κατά πολύ τα ελάχιστα όρια ασφάλειας ενώ οι συνθήκες υγιεινής δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο. Οι διαμαρτυρίες των μεταναστών είναι συνέπεια όλων των παραπάνω καταστάσεων. Για την προστασία τόσο των εργαζομένων όσο και των προσωρινά φιλοξενούμενων, είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση εξεύρεση νέου, κατάλληλου χώρου φιλοξενίας, ο οποίος να πληροί τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφάλειας, υγιεινής και αξιοπρέπειας", τονίζεται στην ανακοίνωση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr