Με "Κρητικό… FBI", με αυστηροποίηση της νομοθεσίας παράνομης κατοχής ανά κατηγορία όπλου, με απαλλαγή από ποινές στην περίπτωση οικειοθελούς αφοπλισμού, επιχειρεί μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να κάνει… κουμάντο στις "τοπικές μαφίες και νταήδες" της Κρήτης.
Στη χθεσινή συνέντευξή του από το Ηράκλειο Κρήτης, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο αρμόδιος υπουργός έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Δεν θα κάνουν κουμάντο στο νησί οι τοπικές μαφίες και οι νταήδες. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Δεν θα αφήσουμε να αμαυρώσουν αυτόν τον υπέροχο και ιστορικό τόπο η παραβατικότητα, η οπλοκατοχή, η βία. Το ποτήρι ξεχείλισε εδώ και καιρό".
Το τμήμα FBI έγινε Υποδιεύθυνση
Αρχικά, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για την αναβάθμιση του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, που αριθμούσε 22 αστυνομικούς, το οποίο μετατρέπεται σε Υποδιεύθυνση και θα αριθμεί συνολικά 122 αστυνομικούς.
Πρόκειται για εξειδικευμένους αστυνομικούς, αναλυτές και επιχειρησιακές ομάδες. Οι 20 εξ αυτών θα αποτελέσουν τον επιχειρησιακό βραχίονα για την πραγματοποίηση ερευνών επιχειρήσεων και άλλων ειδικών ερευνητικών δράσεων στις περιοχές που, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα "σαρωθούν".
Στη δομή του "Κρητικού FBI" θα υπάρχει ξεχωριστά το Τμήμα Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκληματικών Δραστηριοτήτων. Το συγκεκριμένο τμήμα θα επικεντρωθεί σε στοχευμένες δράσεις για τη διερεύνηση και καταπολέμηση ανθρωποκτονιών, ληστειών, εκβιάσεων, καταπάτησης εκτάσεων και βοσκότοπων, ζωοκλοπών, αγροζημιών κ.λπ.
Στη δομή της νέας Υποδιεύθυνσης εντάσσονται τμήματα δίωξης ναρκωτικών, οικονομικών εγκλημάτων, αντιμετώπισης οργανωμένης οπαδικής βίας, πληροφοριών και ειδικών δράσεων.
Παράλληλα τα Τμήματα Αντιμετώπισης Εγκληματικότητας (Τ.Α.Ε.) ενοποιούνται με τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) για ενιαία επιχειρησιακή δράση, ενώ επιπλέον, 50 ειδικά εκπαιδευμένοι ένοπλοι αστυνομικοί θα ενισχύσουν άμεσα τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Επιπλέον 84 αστυνομικοί, με τις επικείμενες προσλήψεις θα ενισχύσουν τον Αερολιμένα Ηρακλείου, τον Αερολιμένα Χανίων και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων και μαζί με τους συνολικά 150 που θα ενισχύσουν την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και τα Τ.Α.Ε., θα προστεθούν στους 2.063 που ήδη υπηρετούν στην Κρήτη.
Ποινές ανά επικινδυνότητα όπλου
Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός, πρότεινε σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες αυστηροποίησης του καθεστώτος οπλοφορίας-οπλοχρησίας. Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτές τις προτάσεις, που αφορούν την ήδη κακουργηματική παράνομη κατοχή ή μεταφορά πυροβόλου όπλου, αλλά με πολύ συγκεκριμένο προσδιορισμό του είδους των πυροβόλων όπλων, δηλαδή διαφορετικές ποινές για πιστόλια, άλλες για καλάσνικοφ κ.λ.π..
Επίσης κακουργηματική και η υποτροπή, δηλαδή κάθειρξη έως 10 ετών, σε περίπτωση που έχει ξαναδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα του σχετικού νόμου εντός δεκαετίας.
Στις νομοθετικές προτάσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη υπάρχει πρόβλεψη επιβαρυντικών περιστάσεων, όπως παραδείγματος χάρη την υποτροπή σε περίπτωση πλημμελήματος, χρήση όπλων σε περιπτώσεις ζωοκλοπής, παράνομης βίας, εκβίασης.
Επίσης επιβολή περιοριστικών όρων από Εισαγγελέα σε περίπτωση κινδύνου ζωής, όταν υπάρχει φιλονικία μεταξύ προσώπων ή ομάδων (με βάση οικογένεια, φυλή, χρώμα, εθνική ή εθνοτική καταγωγή, θρησκεία), όπως π.χ. απαγόρευση επικοινωνίας, προσέγγιση χώρων κατοικίας ή εργασίας, συμμετοχή σε συμβουλευτικά προγράμματα, παράδοση οπλισμού, εμφάνιση στο Α.Τ.
Μία άλλη καινοτόμα πρόταση, που ισχύει στις ΗΠΑ, είναι η ειδική διάταξη για μη επιβολή ποινής όποιου παραδίδει τον οπλισμό του εκουσίως στην Αστυνομία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο και για αναθεώρηση του πλαισίου και επανεξέταση της έκδοσης των αδειών σκοποβολής, όπως και των σκοπευτικών συλλόγων καθώς παρατηρείται "τρύπα" προμήθειας πυρομαχικών μέσω αυτών.
Έρευνες για τα όπλα
"Θα ακολουθήσουν σαρωτικοί έλεγχοι και η αστυνομία δεν θα αφήσει κανένα σημείο στην περιοχή αυτή που θεωρείται ύποπτη. Η αστυνομία θα φτάσει μέχρι τέλους για την εξιχνίαση αυτού του απεχθούς εγκλήματος και θα συλληφθούν και θα παραπεμφθούν όλοι όσοι συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο", ανέφερε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με τις έρευνες για τη βεντέτα.
Οι υπηρεσίες της Αστυνομίας έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 27 έρευνες σε σπίτια, 21 σε ποιμνιοστάσια και άλλους χώρους, ενώ έχουν προχωρήσει σε 17 προσαγωγές και σε 352 ελέγχους σε άτομα και οχήματα. Έχουν κατασχέθηκαν όπλα, πυρομαχικά και άλλα αντικείμενα, τα οποία έχουν αποσταλεί για εργαστηριακή εξέταση, όμως μέχρι και αυτή την ώρα, ο οπλισμός που χρησιμοποιήθηκε στην αιματηρή συμπλοκή, παραμένει "άφαντος".
Όσον αφορά την ανταλλαγή πυροβολισμών, η ΕΛ.ΑΣ. έχει περάσει χειροπέδες σε επτά μέλη των δύο οικογενειών ως εμπλεκόμενους, ενώ έχει συλλάβει δύο ακόμα πρόσωπα που κατηγορούνται για υπόθαλψη. Για δύο από τους επτά συλληφθέντες, μαζί με τον 39χρονο νεκρό της βεντέτας, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συνδέονται με την έκρηξη που "πυροδότησε" τη συμπλοκή.