Ξαναρχίζει η δίκη για το Βατοπέδι, μετά τη διακοπή

Σε νέα -πιο ...ευρύχωρη- δικαστική αίθουσα ξεκινά σήμερα η δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, την αποκαλούμενη και ως σκάνδαλο των ιερών ανταλλαγών.

ksanarxizei-i-diki-gia-to-batopedi-meta-ti-diakopi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2 Μαρτίου αλλά το δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας) διέκοψε για σήμερα προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος χώρος στο Εφετείο  λόγω ....στενότητας της αίθουσας.

Πέραν των 13 κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους, στο ακροατήριο παρίστανται και δεκάδες μητροπολίτες, ιερείς και μοναχοί που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία. 

Στο εδώλιο κάθονται ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και άλλα 11 άτομα, κυρίως στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, αλλά και η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, όλοι κατηγορούμενοι για τις ανταλλαγές με ακίνητα του Δημοσίου της λίμνης Βιστωνίδας που ανήκε στη Μονή Βατοπεδίου. 

Το Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, διεκδικώντας αποζημίωση 234 εκατομμυρίων ευρώ τόσο για ηθική βλάβη όσο και για τη ζημία που διατείνεται ότι υπέστη από τις ανταλλαγές των ακινήτων του με τη λίμνη Βιστωνίδα..

Όπως υποστήριξαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του δημοσίου το διεκδικούμενο ποσό αφορά στις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία με βάση τις τιμές των ΔΟΥ προσδιορίζεται στα 61 εκατομμύρια ευρώ. Το Δημόσιο, πλην της περιουσιακής του ζημίας, διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατομμυρίων  ευρώ «εις ολόκληρον» για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητεί την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 14 αποφάσεις που δικαιώνουν τη Μονή, όμως καμία από αυτές δεν έχει καταστεί αμετάκλητη.

Με την έναρξη της διαδικασίας εκφωνήθηκαν 27 μάρτυρες κατηγορητηρίου, ανάμεσά τους οι κ.κ. Πεταλωτής, Ξυνίδης και Κοντός. 

 Από την πλευρά της Μονής Βατοπεδίου θα προσέλθουν να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισής  εκπρόσωποι όλων των Πατριαρχείων (Οικουμενικό, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας κ.α.).

Ποιοι κατηγορούνται

Στο εδώλιο εκτός από τον ηγούμενο  της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, το μοναχό Αρσένιο, την Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγο του Γιώργου Βουλγαράκη, και των συγγενών της, κάθονται και  ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος. Επίσης, ο πρώην γ.γ. του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς .Θα δικαστούν ακόμη στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρός του Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.


Αρχικά, για εμπλοκή στην υπόθεση του Βατοπεδίου είχαν κατηγορηθεί συνολικά 32 άτομα, ωστόσο το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμα απάλλαξε τα 18, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Αγγέλου, τέως διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook