Ξεκινά την Τετάρτη η λειτουργία του 112 - Στη Σύρο η πρώτη δοκιμή

Ξεκινάει αύριο Τετάρτη δοκιμαστικά η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ξεκινά την Τετάρτη η λειτουργία του 112 - Στη Σύρο η πρώτη δοκιμή

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να ολοκληρώσουμε και να υλοποιήσουμε τη λειτουργία του 112 και της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας μέσα στο χρόνο που έθεσε ο πρωθυπουργός. Από 10 Αυγούστου θα ξεκινήσει πιλοτικά σε όλη την Ελλάδα η ενδιάμεση λειτουργία του 112 και μέχρι το τέλος του έτους θα είναι όλα έτοιμα, όπως προβλέπει το σχέδιο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την αυριανή πρώτη δοκιμαστική εκπομπή του μηνυμάτων από το 112, που θα σταλούν σε κινητά τηλέφωνα στη Σύρο.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σκάι, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι προχωρούν όλα πολύ γρήγορα και για να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες, αλλά και για να θωρακιστεί με τον καλύτερο τρόπο η χώρα απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η λειτουργία του 112, αλλά και η βελτίωση και προώθηση του σχεδίου νόμου για την Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η θεσμοθέτηση της 24ωρης λειτουργίας όλων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που τώρα λειτουργούν με ωράριο δημοσίου (εκτός από το Κέντρο Επιχειρήσεων), καθώς και η συστέγασή τους με τα Κέντρα Επιχειρήσεων, κοντά στο υπουργείο και την Πυροσβεστική, ώστε να υπάρχει άμεση συνεργασία και αντίδραση σε περιπτώσεις κινδύνων ή γεγονότων.

Σε ό,τι αφορά την αυριανή δοκιμή στη Σύρο, όπως ανακοινώθηκε από την ΓΓΠΠ, θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα από ώρα 14:00 έως 16:00, με ευθύνη του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, εκπομπές-μηνύματα της υπηρεσίας Cell Broadcast και SMS.

Οι εκπομπές Cell Broadcast θα ληφθούν από όσες κινητές συσκευές βρίσκονται εντός της περιοχής και υποστηρίζουν την υπηρεσία εκπομπής κυψέλης (Cell Broadcast) ή/και έχουν γίνει ρυθμίσεις ώστε να είναι ενεργοποιημένη.

Τα μηνύματα θα είναι της μορφής «ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ ΩΩ:ΛΛ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΣΑΣ».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός 112 στην ολοκληρωμένη του λειτουργία θα έχει και αυτόματο γεωεντοπισμό του καλούντα για βοήθεια, ενώ θα μπορεί να στέλνει και μηνύματα για εκκένωση περιοχών ή οδηγίες προς τους πολίτες, εκτός από τα κινητά και σε σταθερά.

Η διαχείριση των κλήσεων για βοήθεια θα γίνεται απευθείας μέσα από δύο Κέντρα Επιχειρήσεων 112, που θα εδρεύουν, το ένα μαζί με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Πυροσβεστική στο Χαλάνδρι και το άλλο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επανδρωμένα με 50 εκπαιδευμένους υπαλλήλους το καθένα, από την ΕΛ.ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

Τώρα, οι κλήσεις του 112 λαμβάνονται από ειδικευμένους τηλεφωνητές του ΟΤΕ, οι οποίοι, αν αφορούν κλήσεις για βοήθεια, τις προωθούν στο 199 της Πυροσβεστικής, ή όπου αλλού χρειαστεί. Και στην παρούσα φάση υπάρχει δυνατότητα γεωεντοπισμού του καλούντος, αλλά αυτό γίνεται με άμεσο αίτημα προς τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και διαρκεί από δύο έως οκτώ λεπτά.

Όπως είπαν αρμόδια στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μπορεί το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί να είναι μέχρι τέλος του έτους, ωστόσο, οι εργασίες για τα Κέντρα Επιχειρήσεων και τις άλλες λεπτομέρειες προχωρούν ταχύτατα και υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς, στις δηλώσεις του νωρίτερα στο Σκάι, τόνισε ότι δεν αρκεί μόνο οι αρμόδιοι να είναι κοντά στους πολίτες όταν παραστεί ανάγκη, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία και η στάση των πολιτών, η οποία μπορεί να βελτιωθεί με διαπαιδαγώγηση, πρώτα μέσα από τα σχολεία αλλά και στους δήμους και τους άλλους φορείς, ώστε ο καθένας να κάνει αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση, κάτι που αποτελεί έναν από τους στόχους της κυβέρνησης.

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δύο από τις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ξεκίνησαν από μπάρμπεκιου που έκαναν κάποιοι στην ύπαιθρό, γεγονός απαράδεκτο, μετά από τόσες προειδοποιήσεις.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που προωθείται από την κυβέρνηση, τόνισε ότι η δουλειά που έκανε ο προκάτοχος του, Γιάννης Ταφύλλης, είναι πολύ σημαντική, αλλά θα γίνουν κάποιες βελτιώσεις και υπολογίζει ότι, και αυτό μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει γίνει νόμος του κράτους και η νέα Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, ενώ οι τελευταίες λεπτομέρειες θα συζητηθούν αμέσως μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 11 Οκτ 2020 | 14:04

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού

Συστάσεις και οδηγίες εξέδωσε η ΓΓΠΠ για την εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται από το απόγευμα της Δευτέρας.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ 09 Οκτ 2020 | 18:27

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Πώς λειτουργεί με ένα κλικ - Στο επίπεδο τρία η Αττική

Το επίπεδο συναγερμού σε κάθε περιοχή στον χάρτη υγιειονομικής ασφάλειας εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΦΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 09 Οκτ 2020 | 11:43

Χαρδαλιάς: Στα επόμενα τρία χρόνια το πρόγραμμα "Ασπίδα" της Πολιτικής Προστασίας - Οι άξονες και τα κονδύλια

"Χτίζουμε ένα πλέγμα ασφάλειας, μια ομπρέλα προστασίας πάνω από ολόκληρη τη χώρα", τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ 07 Οκτ 2020 | 19:22

Κορονοϊός: Μίνι lockdown στις περιφέρειες Ιωαννίνων και Κοζάνης με μάσκες παντού - Ολα τα περιοριστικά μέτρα

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης

ΜΕΤΑ ΤΑ 114 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 02 Οκτ 2020 | 15:57

Κορονοϊός - Συναγερμός στη Σκύδρα: Κρούσματα και σε μαθητές - "Λουκέτο" στην κονσερβοποιία - Stop στις λαϊκές αγορές

Απολυμάνσεις και κλειστή λαϊκή μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε κονσερβοποιία στη Σκύδρα στην οποία βρίσκεται ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 02 Οκτ 2020 | 13:36

Κορονοϊός - Σκύδρα: Στην Πέλλα εσπευσμένα ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την κονσερβοποιία με τα 114 κρούσματα

Στην Πέλλα μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για την κονσερβοποιία με τα 114 κρούσματα στην Σκύδρα.

01 Οκτ 2020 | 22:00

Κορονοϊός: Μήνυμα από το 112 της ΓΓΠΠ για τα έκτακτα μέτρα στην Κύθνο

"Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Να είστε σε επιφυλακή" αναφέρει το μήνυμα του 112 στην Κύθνο

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 01 Οκτ 2020 | 13:09

Κορονοϊός: Η Πολιτική Προστασία ενισχύεται - Προσλήψεις 192 στελεχών για ιχνηλάτηση και αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών

Πρόσληψη 192 στελεχών για ιχνηλάτηση και αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 23 Σεπ 2020 | 12:00

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ καταιγίδες ήδη εκδηλώνονται στο Βόρειο Ιόνιο.

ΕΝΩ ΕΠΕΒΛΕΠΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ 23 Σεπ 2020 | 10:16

Ο ιερέας αδειάζει τον Χαρδαλιά: Ασπάστηκε το χέρι μου, του δίνω συγχαρητήρια [βίντεο]

Μπορεί ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς να αρνήθηκε πως φίλησε το χέρι του ιερέα σε εποχή κορονοϊού, ωστόσο ο πατέρας Κωνσταντίνος άλλα λέει.

ΘΥΜΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 22 Σεπ 2020 | 15:41

Χαρδαλιάς: Δεν φίλησα το χέρι του παπά, έσκυψα με σεβασμό στο ράσο του

Η απάντηση Χαρδαλιά στα σχόλια για το περιστατικό με τον παπά του οποίου το χέρι φίλησε στην Καρδίτσα

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 21 Οκτ 2020 | 19:09

Επίθεση με βιτριόλι - Ογδοο χειρουργείο για την Ιωάννα: Υποβλήθηκε σε 5ωρη επέμβαση στο πρόσωπο

Η επέμβαση που υποβλήθηκε η Ιωάννα κράτησε πέντε ώρες και θα ακολουθήσουν και άλλες

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 21 Οκτ 2020 | 19:02

Κορονοϊός: Μαύρο ρεκόρ με 865 νέα κρούσματα σήμερα - 6 θάνατοι σε μια μέρα, 86 διασωληνωμένοι

Νέο σοκαριστικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού - Στους 534 οι νεκροί συνολικά