Ξεκίνησε η δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου

Aπόντος του ηγούμενου Εφραίμ ξεκίνησε σήμερα η δίκη για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των ιερών ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου.

Aπόντος του ηγούμενου Εφραίμ ξεκίνησε σήμερα η δίκη για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των ιερών ανταλλαγών.

Κατηγορούμενοι εκτός του κ. Εφραίμ είναι ακόμα 12 άτομα, ανάμεσα στα οποία είναι τότε στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η συμβολαιογράφος, Αικατερίνη Πελέκη.

Οι ανταλλαγές των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας με τα φιλέτα του ελληνικού δημοσίου ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Πολιτείας.

Δεν υπάρχει ζημία του δημοσίου, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της Μονής Βατοπεδίου που ασχολούνται και με το αστικό σκέλος της υπόθεσης. Μάλιστα επικαλέστηκαν ότι οι ανταλλαγές των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας με τα φιλέτα του ελληνικού δημοσίου ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Πολιτείας.

Προσκόμισαν στο δικαστήριο και επικαλέστηκαν ένορκη βεβαίωση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,
σύμφωνα με την οποία όλες οι Κυβερνήσεις αποδέχονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής στη Λίμνη Βιστωνίδα.

«Αρα δεν είναι αυθαίρετη η επιμονή Εφραίμ και Αρσένιου, ότι η λίμνη  Βιστωνίδα ανήκε στη Μονή», είπαν οι συνήγοροι, ενώ τόνισαν ότι «ήταν πολιτική απόφαση να μη γίνει τελικά η επιστροφή των ακινήτων».

«Η παράσταση πολιτικής αγωγής στηρίζεται στην ψευδή παραδοχή ότι ανήκει στο Δημόσιο η λίμνη και οι παραλίμνιες».
Απ΄ την πλευρά της η συμβολαιογράφος, Αικατερίνη Πελέκη, υποστήριξε δια του συνηγόρου της, ότι βάσει ειδικής δωσιδικίας για τους συμβολαιογράφους, η μόνη οδός για το ελληνικό δημόσιο που προβάλλει αστικές αξιώσεις από εκείνη, είναι η αγωγή κακοδικίας, για την οποία, όμως, έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία των έξι μηνών που προβλέπεται.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Με τοποθετήσεις επί καίριων για την έκβαση της υπόθεσης ζητημάτων,  όπως είναι ο τρόπος προσδιορισμού της οικονομικής ζημίας, ξεκίνησε τελικά σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για το αποκαλούμενο ως σκάνδαλο των ιερών ανταλλαγών.

Στόχευση των συνηγόρων της Μονής Βατοπεδίου είναι να καταδειξουν ότι δεν υπάρχει οικονομική ζημία του δημοσίου, όπως υποστηρίζεται από τους εκπροσώπους του δημοσίου, προκειμένου να υποστηρίξουν το αίτημά τους για αποβολή της πολτικής αγωγής από τη δίκη.

«Αρνούμεθα τα ποσά που φέρεται να χρωστάει η Μονή», τόνισε ο εκπρόσωπος της Μονής Βατοπεδίου.
 

«Ολες οι κυβερνήσεις αποδέχονταν το ιδιοκτησιακό δικαίωμα της Μονής στη λίμνη».

Απ΄ την πλευρά των κατηγορουμένων, ο συνήγορος του ηγούμενου Εφραίμ, Αρης Χαραλαμπάκης, έθεσε θέμα διπλού υπολογισμού της ζημιάς στην υπόθεση. »Άλλη ζημία αναφέρεται στο βούλευμα και άλλη στις αστικές αγωγές του δημοσίου, ενώ η πολιτική αγωγή αξιώνει δύο πόρρω απέχοντα ποσά, 234 εκατομμύρια ευρώ (αντιστοιχούν στην πραγματική αξία των ακινήτων) και 69 εκατομμύρια ευρώ (αν ληφθούν υπόψη οι υπολογισμοί των ΔΟΥ )», υποστήριξε ο συνήγορος, για να καταλήξει: «Αν η ζημία δεν είναι επαρκώς καθορισμένη, έχουμε αοριστία και συνακόλουθα ακυρότητα ως προς το ζήτημα παρουσίας της πολιτικής αγωγής».

Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας που ανταλλάχτηκε με φιλέτα του ελληνικού δημοσίου, οι συνήγοροι της Μονής Βατοπεδίου υποστήριξαν μεταξύ άλλων: «Ολες οι κυβερνήσεις αποδέχονταν το ιδιοκτησιακό δικαίωμα της Μονής στη λίμνη. Η Μονή τι έκανε εν προκειμένω; Είχε όραμα να αξιοποιήσει το μετόχι της στη λίμνη.

«Δεκαοκτώ δικαστικές αποφάσεις έχουν πει ότι η λίμνη μπορεί να είναι κοινόχρηστη, αλλά μπορεί να ανήκει και σε ιδιώτη».

Αρνούμαστε τα ποσά που φέρεται να χρωστάει η Μονή. Οι ανταλλαγές ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Πολιτείας, το βεβαίωνε (επικαλεστηκαν σχετικό δελτίο Τύπου της εποχής)  ο τότε υφυπουργός, Αλεξ. Κοντός».

Μάλιστα, οι συνήγοροι της Μονής έκαναν λόγο για «άναρθρες κραυγές και ασυνάρτητους χαρακτηρισμούς» και για κατηγορητήριο που επιχειρεί «να καταγράψει ως σενάριο αυτό που είχε φτιαχτεί ως τηλεταινία από ΜΜΕ».

«Δεκαοκτώ δικαστικές αποφάσεις έχουν πει ότι η λίμνη μπορεί να είναι κοινόχρηστη, αλλά μπορεί να ανήκει και σε ιδιώτη», ανέφεραν οι συνήγοροι.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Μαρτίου.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ 14 Φεβ 2020 | 12:35

Δίκη Τοπαλούδη: Κατέθεσε ο τελευταίος άνθρωπος που είδε την Ελένη ζωντανή

«Είχαν παρκάρει έξω από το σπίτι μου με το φορτηγάκι... τους χαιρέτησα», κατέθεσε ο μάρτυρας.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ 09 Φεβ 2020 | 09:44

Μενεγάκη - Λυμπέρη: Η δίκη για το κλικ των 100.000 ευρώ

Την περασμένη Πέμπτη συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο η αγωγή της Ελένης Μενεγάκη και του Γιάννη Λάτσιου, σε βάρος της εταιρείας που εκδίδει το περιοδικό «Hello».

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ 05 Φεβ 2020 | 10:55

Αναβλήθηκε η δίκη για τη δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη

Αναβολή της δίκης για τη δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη για τις 25 Νοεμβρίου 2020

ΝΕΚΡΗ ΜΕ 14 ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ 05 Φεβ 2020 | 08:10

Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη: Ξεκινά στο Εφετείο η δίκη

Η Δώρα Ζέμπερη είχε βρεθεί κατακρεουργημένη μέσα σε μια λίμνη αίματος, καθώς είχε δεχτεί 14 συνολικά μαχαιριές στην πλάτη και στον θώρακα.

«ΓΙΑ ΝΑ ΑΘΩΩΘΕΙ» 02 Φεβ 2020 | 14:16

Δικηγόρος Ντούλου: Ζητά να συνεχιστεί η δίκη και μετά θάνατον

Να αποδείξει την αθωότητα του πελάτη του, του εκατομμυριούχου ομογενή Φώτη Ντούλου, επιθυμεί ο δικηγόρος του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επέλεξε να αυτοκτονήσει.

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 01 Φεβ 2020 | 19:51

Τοπαλούδη: Βίντεο σοκ - Η τελευταία διαδρομή της φοιτήτριας

Την μετέφεραν λιπόθυμη και την πέταξαν στον γκρεμό

ΣΟΚΑΡΕ Η ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ 31 Ιαν 2020 | 18:40

Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη: Ξεκινά η δίκη Σοροπίδη στο Εφετείο

Σε πρώτο βαθμό κρίθηκε ένοχος με ποινή φυλάκισης δις ισόβια και εννέα μήνες

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΔΙΚΗ 30 Ιαν 2020 | 20:59

Hθοποιός σε ταξιτζή: Μισή ώρα τι κάναμε στο πάρκο α@@@@@α μου

Τι είπε στην απολογία του ο ηθοποιός που κατηγορείται για βιασμό οδηγού ταξί

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ 28 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ 30 Ιαν 2020 | 18:21

Oι πρώτες καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη για στημένους αγώνες

Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα με τις καταθέσεις του πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου, καθώς και του πρώην μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Χρήστου Σ

ΚΑΤΕΘΕΣΗ ΣΟΚ ΣΤΗ ΔΙΚΗ 29 Ιαν 2020 | 09:45

Τοπαλούδη: Ζωντανή η φοιτήτρια όταν την πέταξαν στη θάλασσα

Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο πως η κοπέλα ήταν ζωντανή όταν πετάχτηκε στη θάλασσα.

ΣΟΚΑΡΕΙ Ο ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ 28 Ιαν 2020 | 17:08

Πατέρας Τοπαλούδη: Πείτε τι βασανιστήρια έκαναν στην κόρη μου

Άλλη μία δύσκολη μέρα βίωσαν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς συνεχίστηκε η δίκη για τη δολοφονία της κόρης τους. Οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι σοκαριστικές