Ξεμένει από δακρυγόνα η ΕΛΑΣ - Καλύτερα εξοπλισμένοι οι διαδηλωτές

Στελέχη της Αστυνομίας προειδοποιούν πως η ΕΛΑΣ ξεμένει από δακρυγόνα. Η αιτία είναι η εκτεταμένη χρήση που γίνεται λόγω του "καλύτερου εξοπλισμού" των επιτιθέμενων.

ksemenei-apo-dakrugona-i-elas---kalutera-eksoplismenoi-oi-diadilwtes
SHARE THIS
0
SHARES

Στελέχη της Αστυνομίας προειδοποιούν πως η ΕΛΑΣ ξεμένει από δακρυγόνα. Η αιτία είναι η εκτεταμένη χρήση που γίνεται λόγω του "καλύτερου εξοπλισμού" των επιτιθέμενων.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τις επιθέσεις ακροδεξιών, το μεσημέρι της περασμένη Κυριακής δίπλα από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

«Ο εξοπλισμός τους είναι καλύτερος από αυτόν των αστυνομικών» υποστηρίζουν στελέχη των ΜΑΤ στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, εννοώντας τις καλύτερες αντιασφυξιογόνες μάσκες που χρησιμοποιούσαν. «Στο πρόσφατο παρελθόν ένα δακρυγόνο ήταν ικανό να απωθήσει ομάδα ατόμων που προβαίνει σε τέτοιες επιθέσεις. Τώρα χρειάζονται πάνω από 15 προκειμένου να υπάρξει αποτροπή τους» δηλώνουν χαρακτηριστικά στην εφημερίδα τα ίδια στελέχη των ΜΑΤ.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει δοθεί η εντολή χρήσης δακρυγόνων καθώς αποτελεί το ηπιότερο μέτρο για την απόκρουση επιθέσεων και απώθησης ομάδων ατόμων, σημειώνοντας πως η χρήση νερού ή πλαστικών σφαιρών, έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνη.

Οι ελλείψεις σε δακρυγόνα, έχουν ανασύρει από τις αστυνομικές αποθήκες, ληγμένα τέτοια υλικά, τα οποία έχουν χάσει την δραστικότητά τους.

Από το Αρχηγείο της Αστυνομίας γίνεται γνωστό ότι τα συγκεκριμένα δακρυγόνα αγιράστηκαν μετά από διαγωνισμό το 2017 από εταιρεία της Βραζιλίας. Είναι πιστοποιημένα πως δεν προκαλούν προβλήματα υγείας, εκτό από δάκρυα και πρόσκαιρη δύσπνοια.

Ωστόσο, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει ότι η χημική ουσία CS, που εμπεριέχεται στα δακρυγόνα μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα, πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ έχουν αναφερθεί και περιστατικά θανάτων.

Από τη δική της πλευρά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, μετά τις βίαιες επιθέσεις των ακροδεξιών, με σιδηρολοστούς, εκρηκτικές βόμβες μολότοφ, ρίψεις φωτοβολίδων με αυτοσχέδιους πυροσωλήνες από κοντινή απόσταση, ακόμη και με… ξεριζωμένη νερατζιά (!), που άφησαν πίσω τους 25 τραυματίες αστυνομικούς, ενδέχεται να υποβάλλει μήνυση για έκθεση σε κίνδυνο των συναδέλφων τους των Υ.ΜΕ.Τ.-Υ.Α.Τ. λόγω του ότι διατάσσονται να εργαστούν κατά παράβαση της 7001/1994 Υπουργικής Απόφασης που διέπει τη λειτουργία της Δ.Α.Ε.Α.

Τέλος, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. απαντώντας στις κατηγορίες για ολιγωρία την ώρα των επιθέσεων, υποστηρίζουν πως οποιαδήποτε αστυνομική κίνηση με τις συνθήκες εξέλιξης των βίαιων επιθέσεων ενείχε τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών, μαχών «σώμα με σώμα» και σίγουρα την διάλυση ενός συλλαλητηρίου, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν την αντίθεσή τους.

«Υπήρχαν άτομα που συμμετείχαν στις επιθέσεις, τα οποία ανέβηκαν και στους μαντρότοιχους της Βουλής. Η παραμικρή κίνηση μπορεί να επέφερε πτώση με επικίνδυνες συνέπειες. Αν έμπαιναν διμοιρίες στην πλατεία με τον τρόπο κινήσεων και δράσης αυτών των ομάδων, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ανεξέλεγκτων μαχών σώμα με σώμα» δηλώνει εμφατικά ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Την ίδια ώρα αστυνομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως ενδεχομένως το μοναδικό επιχειρησιακό λάθος ήταν ο εγκλωβισμός μια διμοιρίας στα σκαλιά δίπλα από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η οποία είτε θα έπρεπε να τοποθετηθεί στην κορυφή, είτε πιο χαμηλά μπροστά από το Μνημείο. 

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών κάνει λόγο για τους «ήρωες συναδέλφους τους που δέχθηκαν βίαιες, δολοφονικές επιθέσεις από φασιστοειδή». Σε ανακοίνωσή τους οι ένστολοι συνδικαλιστές κάνουν επίσης αναφορά για «αόριστες πολιτικολογίες» και αναρωτιούνται πως ξαφνικά από αντιδημοκράτες έγιναν επαγγελματίες και άξιοι συγχαρητηρίων, πως η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι θα «καθαρίσει» τα Εξάρχεια χωρίς δακρυγόνα;

 

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος 

Φωτό: Ευρωκίνηση

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook