Ξεριζωμένοι 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι στα τέλη του 2016

Τα στοιχεία της έκθεσης της UNCHR σοκάρουν. Κάθε λεπτό του 2016, 20 άνθρωποι αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ξεριζωμένοι 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι στα τέλη του 2016

Δεκαπέντε μήνες μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, χιλιάδες πρόσφυγες ζουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Άνθρωποι που διέφυγαν από τον τόπο τους και ήρθαν στην Ευρώπη για να βρουν ασφάλεια.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20/6), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δίνουν φωνή σε όλους «αυτούς που περιμένουν». Άνθρωποι όπως ο Οσάμα, ο οποίος ζει εδώ και έναν χρόνο περίπου στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο. Καθισμένος έξω από την κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μυτιλήνη, ξεσπά: «Μου λένε να περιμένω. Ένα μήνα, δύο μήνες, τρεις μήνες, έντεκα μήνες! Μέχρι πότε;»


H έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Ξεριζωμένοι 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι στα τέλη του 2016

Ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις παγκοσμίως αναγκάζουν περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να εκτοπιστούν από τις εστίες τους.

Σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση της Υ.Α. Παγκόσμιες Τάσεις, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια έρευνα του οργανισμού για το φαινόμενο του εκτοπισμού, υπήρχαν 65,6 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως στα τέλη του 2016 - σχεδόν 300.000 περισσότεροι από την περσινή χρονιά. Ο συνολικός αυτός αριθμός αντιστοιχεί σε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που χρήζουν προστασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο αριθμός των 65,6 εκατομμυρίων περιλαμβάνει τρεις σημαντικές κατηγορίες. Πρώτον, περιλαμβάνονται οι πρόσφυγες, στα 22,5 εκατομμύρια, τον υψηλότερο αριθμό που έχει σημειωθεί ποτέ. Από αυτούς, τα 17,2 εκατομμύρια εμπίπτουν στην εντολή της Υ.Α. και οι υπόλοιποι είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί από τον αδελφό οργανισμό UNWRA. Η Συρία, εξαιτίας του πολέμου, εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα προέλευσης προσφύγων (5,5 εκατομμύρια). Ωστόσο το 2016 υπήρξε μια νέα μεγάλη κρίση: στο Νότιο Σουδάν, η καταστροφική κατάρρευση των ειρηνευτικών προσπαθειών τον Ιούλιο οδήγησε στον ξεριζωμό 739.900 ανθρώπων μέχρι τα τέλη του έτους (1,87 εκατομμύρια σήμερα).

Ξεριζωμένοι 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι στα τέλη του 2016 - εικόνα 2

Δεύτερον, περιλαμβάνονται οι εσωτερικά εκτοπισμένοι, που έφτασαν τα 40,3 εκατομμύρια στα τέλη του 2016, σε σύγκριση με 40,8 εκατομμύρια το 2015. Οι μεγαλύτερες καταστάσεις εσωτερικού εκτοπισμού σημειώθηκαν στη Συρία, το Ιράκ αλλά και μέσα στην Κολομβία. Παρ' όλα αυτά, το πρόβλημα του εσωτερικού εκτοπισμού είναι παγκόσμιο και αντιστοιχεί σχεδόν στα δύο τρίτα του παγκόσμιου συνόλου των εσωτερικά εκτοπισμένων.

Τρίτον, περιλαμβάνονται οι αιτούντες άσυλο, άνθρωποι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και αναζητούν διεθνή προστασία ως πρόσφυγες. Έως τα τέλη του 2016, ο αριθμός των ανθρώπων που αναζήτησαν άσυλο σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν 2,8 εκατομμύρια.

Ξεριζωμένοι 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι στα τέλη του 2016 - εικόνα 3

Όλα αυτά συνθέτουν το τεράστιο ανθρώπινο κόστος που επιφέρουν ο πόλεμος και οι διώξεις παγκοσμίως: τα 65,6 εκατομμύρια σημαίνουν ότι κατά μέσο όρο 1 στους 113 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σήμερα εκτοπισμένος - ένας πληθυσμός που ξεπερνά αυτόν της 21ης πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο, του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Από κάθε άποψη, πρόκειται για έναν απαράδεκτα υψηλό αριθμό, και καταδεικνύει με τρόπο ηχηρό την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για αλληλεγγύη και για έναν κοινό σκοπό, την πρόληψη και την επίλυση κρίσεων. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίσουμε όλοι μαζί ότι οι πρόσφυγες, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι αιτούντες άσυλο όλου του κόσμου λαμβάνουν την κατάλληλη προστασία και βοήθεια για όσο διάστημα επιζητούνται λύσεις", δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi. "Πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο για αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό που χρειάζεται σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε σύρραξη είναι αποφασιστικότητα και θάρρος, όχι φόβος."

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της έκθεσης είναι ότι ο αριθμός των πρόσφατα εκτοπισμένων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Από τα 65,6 εκατομμύρια που έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν παγκοσμίως, 10,3 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν μέσα στο 2016, από τους οποίους τα 2/3 (6,9 εκατομμύρια) τράπηκαν σε φυγή στο εσωτερικό της χώρας τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος εκτοπίζεται κάθε τρία δευτερόλεπτα - σε μικρότερο διάστημα από αυτό που χρειάζεται για να διαβάσει κανείς αυτή την πρόταση.

Παράλληλα, η επιστροφή των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων στις εστίες τους, σε συνδυασμό με άλλες λύσεις όπως η επανεγκατάσταση σε τρίτες χώρες, σημαίνει ότι για ορισμένους υπήρξε προοπτική το 2016 να βελτιωθεί η κατάστασή τους. Συνολικά, περίπου 37 χώρες υποδέχτηκαν 189.300 πρόσφυγες στο πλαίσιο της επανεγκατάστασης. Περίπου 500.000 άλλοι πρόσφυγες μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και περίπου 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι μπόρεσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους - αν και πολλοί δεν επέστρεψαν σε τόσο ιδανικές συνθήκες και το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο.

Ξεριζωμένοι 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι στα τέλη του 2016 - εικόνα 4

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλειοψηφία των προσφύγων - το 84% - βρισκόταν σε χώρες μικρού ή μεσαίου εισοδήματος στα τέλη του 2016, με έναν στους τρεις (4,9 εκατομμύρια) να φιλοξενείται στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Αυτή η τεράστια ανισότητα καταδεικνύει αρκετά θέματα, όπως τη συνεχιζόμενη έλλειψη διεθνούς συναίνεσης στο θέμα της υποδοχής προσφύγων και την εγγύτητα πολλών φτωχών χωρών σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις. Καταδεικνύει επίσης την ανάγκη να δοθεί τεράστια στήριξη και χρηματοδότηση στις χώρες και τις κοινότητες που στηρίζουν τους πρόσφυγες και άλλους εκτοπισμένους ανθρώπους. Η απουσία αυτής της στήριξης και χρηματοδότησης μπορεί να επιφέρει αστάθεια και να επηρεάσει το σωτήριο έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ή να οδηγήσει σε εκ νέου εκτοπισμό.

Από πλευράς πληθυσμού, η Συρία εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων στον κόσμο, με 12 εκατομμύρια (σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού της) να έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας ή να έχουν διαφύγει σε άλλες χώρες ως πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο. Αφήνοντας στην άκρη την μακρόχρονη κατάσταση των Παλαιστίνιων προσφύγων, η Κολομβία (7,7 εκατομμύρια) και το Αφγανιστάν (4,7 εκατομμύρια) παραμένουν η δεύτερη και τρίτη στη σειρά χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό εκτοπισμένων. Ακολουθεί το Ιράκ με 4,2 εκατομμύρια και το Νότιο Σουδάν (όπου ο αριθμός των εκτοπισμένων αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό παγκοσμίως, με 3,3 εκατομμύρια να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ως τα τέλη του 2016).

Ξεριζωμένοι 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι στα τέλη του 2016 - εικόνα 5

Τα παιδιά, που αποτελούν τους μισούς πρόσφυγες στον κόσμο, εξακολουθούν να φέρουν ένα δυσανάλογο βάρος των δεινών του ξεριζωμού, κυρίως λόγω της αυξημένης ευαλωτότητάς τους. Είναι τραγικό ότι 75.000 αιτήματα ασύλου έχουν υποβληθεί από παιδιά που ταξίδευαν μόνα τους ή ήταν χωρισμένα από την οικογένειά τους. Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμα και αυτός ο αριθμός πιθανότατα δεν απεικονίζει με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση.

Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν υπηκοότητα ή διακινδύνευαν να γίνουν ανιθαγενείς στα τέλη του 2016. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν καταγράψει οι κυβερνήσεις και έχουν δοθεί στην Υ.Α., οι ανιθαγενείς περιορίζονται στα 3,2 εκατομμύρια σε 75 χώρες.

Η Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις είναι μια στατιστική αξιολόγηση του αναγκαστικού εκτοπισμού και ως εκ τούτου δεν καταγράφονται αρκετές βασικές εξελίξεις που συνέβησαν στον προσφυγικό κόσμο το 2016. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αυξημένη πολιτικοποίηση των ζητημάτων ασύλου σε πολλές χώρες και οι αυξανόμενοι περιορισμοί στην πρόσβαση σε μέτρα προστασίας σε ορισμένες περιοχές. Δεν περιλαμβάνονται επίσης κάποιες θετικές εξελίξεις, όπως η ιστορική σύνοδος για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες τον Σεπτέμβριο του 2016, η Δήλωση ορόσημο της Νέας Υόρκης που ακολούθησε, η νέα ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση του εκτοπισμού που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Προσφυγικής Ανταπόκρισης, και η τεράστια γενναιοδωρία των κρατών υποδοχής και των κυβερνήσεων-δωρητών απέναντι στους πρόσφυγες και σε άλλους εκτοπισμένους πληθυσμούς.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημοσιεύει την έκθεσή της Παγκόσμιες Τάσεις κάθε χρόνο βασιζόμενη σε δικά της στοιχεία, σε στοιχεία που λαμβάνει από τον εταίρο της το Κέντρο Παρακολούθησης του Εσωτερικού Εκτοπισμού, και στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις κυβερνήσεις.

Ξεριζωμένοι 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι στα τέλη του 2016 - εικόνα 6

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 19 Οκτ 2021 | 08:59

Ενας νεκρός και εννέα τραυματίες σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι εννέα τραυματίσθηκαν σε δυστύχημα στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

ΚΕΜΕΑ 11 Οκτ 2021 | 16:14

Συνέδριο για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά μεταναστριών

Συνέδριο γνωριμίας με το έργο ARIADNE2, που αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 11 Οκτ 2021 | 13:42

Ο Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων: Οργανωμένη προπαγάνδα διακινητών εναντίον της Ελλάδος

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων.

ΝΕΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 01 Οκτ 2021 | 11:05

Μητσοτάκης από Σάμο: Να καταλήξει η ΕΕ σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως βαθύτατα ευρωπαϊκό ζήτημα και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 28 Οκτ 2021 | 20:34

Σημαιοφόρος ετών 59 στην Κρήτη - Πήρε σύνταξη και επέστρεψε στα θρανία [εικόνες]

"Παιδιά σήμερα δεν μπορώ. Έχω να πάω παρέλαση να δω τη μαμά μου" έγραψε με χιούμορ η κόρη της σημαιοφόρου.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 28 Οκτ 2021 | 19:50

Νέα επεισόδια με Ρομά: Έκλεισαν την εθνική Πύργου - Πατρών [εικόνες-βίντεο]

Ρομά καίνε κάδους, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο του 20χρονου στο Πέραμα από αστυνομικά πυρά.

ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΚΛΙΝΕΣ 28 Οκτ 2021 | 19:33

Θεσσαλονίκη: Με κορονοϊό μητέρα και βρέφος έξι μηνών - Νοσηλεύονται στο "Παπαγεωργίου"

Ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη - Σε τι κατάσταση βρίσκονται μητέρα και βρέφος.

ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ 28 Οκτ 2021 | 18:54

Πρωτοφανής κακοποίηση αλόγων στον Ασπρόπυργο - Εικόνες φρίκης στη δικογραφία με ζώα χωρίς νερό και τροφή

Στη δικογραφία απεικονίζονται άλογα σοβαρά υποσιτισμένα, άρρωστα, τυφλά, με σοβαρές πληγές, χωρίς τροφή και νερό στον Ασπρόπυργο.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 28 Οκτ 2021 | 18:33

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Και επίσημα μεσογειακός κυκλώνας - Πού θα "χτυπήσει"

Ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας και σε τι διαφέρει από τον τυφώνα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 28 Οκτ 2021 | 18:13

Συγκλονίζει η Ιωάννα Παλιοσπύρου: "Ο φόβος δεν έχει φύγει - Πιστεύω ότι η Κακαράντζουλα είχε συνεργούς"

Η Ιωάννα εκτιμά ότι θα γίνουν περισσότερες έρευνες για το ενδεχόμενο συνεργών στην επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι - Τα σχέδια που κάνει για το μέλλον.

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 28 Οκτ 2021 | 17:55

Κορονοϊός: Η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε σε κρούσματα την Αττική - "Βράζει" η Θεσσαλία

Επιμένει ο κορονοϊός στη Βόρεια Ελλάδα - "Βράζει" η Θεσσαλία - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 28 Οκτ 2021 | 17:31

Κορονοϊός: Ανέβηκαν στους 391 οι διασωληνωμένοι - 2.984 νέα κρούσματα και 31 θάνατοι

Συνολικά 15.801 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από τον κορονοϊό - Ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι οι 336 από τους διασωληνωμένους.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 28 Οκτ 2021 | 16:50

Γαύδος: Τέσσερις μικροί μαθητές τίμησαν το "Όχι" - Έστειλαν μήνυμα υπερηφάνειας από το ακριτικό νησί [εικόνες]

Στο δημοτικό σχολείο στο Καστρί παρουσία της δασκάλας , των γονέων των μαθητών και λιγοστών κατοίκων, τα παιδιά του νησιού τίμησαν το Όχι των Ελλήνων του 1940.