Follow us

Κυβερνοεπίθεση στον ΔΕΣΦΑ - Χάκερ προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία

O ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε ότι δέχθηκε κυβερνοεπίθεση σε μέρος της υποδομής πληροφορικής του από κυβερνοεγκληματίες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

O Διαχειριστης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχθηκε κυβερνοεπίθεση σε μέρος της υποδομής πληροφορικής του από κυβερνοεγκληματίες που προσπάθησαν να έχουν παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία και με επιβεβαιωμένη επίπτωση στη διαθεσιμότητα ορισμένων συστημάτων και πιθανή διαρροή αριθμού αρχείων και δεδομένων.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο ΔΕΣΦΑ "κατάφερε να διασφαλίσει και να συνεχίσει τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο".

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι "η διαχείριση του ΕΣΦΑ συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά και ο ΔΕΣΦΑ συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας με ασφάλεια και επάρκεια".

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"O ΔΕΣΦΑ δέχθηκε κυβερνοεπίθεση σε μέρος της υποδομής πληροφορικής του από κυβερνοεγκληματίες που προσπάθησαν να έχουν παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία και με επιβεβαιωμένη επίπτωση στη διαθεσιμότητα ορισμένων συστημάτων και πιθανή διαρροή αριθμού αρχείων και δεδομένων .

Καταφέραμε να διασφαλίσουμε και να συνεχίσουμε τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο. Η διαχείριση του ΕΣΦΑ συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά και ο ΔΕΣΦΑ συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας με ασφάλεια και επάρκεια.

Διερευνούμε τα βαθύτερα αίτια της επίθεσης και έχουμε κινητοποιήσει ομάδες τεχνικών κι εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων για να μας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα, καθώς και στην ανάκτηση των συστημάτων στην κανονική λειτουργία, το συντομότερο δυνατό. Για την προστασία των πελατών και των συνεργατών μας, απενεργοποιήσαμε προληπτικά τις περισσότερες από τις υπηρεσίες πληροφορικής μας. Επαναφέρουμε σταδιακά τα πληροφοριακά και λειτουργικά συστήματά μας.

Έχουμε ήδη ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) καθώς και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την επίλυση του ζητήματος και την ελαχιστοποίηση τυχόν πιθανών επιπτώσεων. Ο ΔΕΣΦΑ παραμένει ακλόνητος στη θέση του να μη συνδιαλέγεται με κυβερνοεγκληματίες".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 31 Μαϊ 2023 | 18:14

Νίκη Κεραμέως για Τράπεζα Θεμάτων: Αρρωστημένα μυαλά πίσω από την επίθεση - Θλιβερή η πολιτική εκμετάλλευση

Η τέως υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε θλιβερό και αδιανόητο γεγονός την πολιτική εκμετάλλευση της επίθεσης στην Τράπεζα Θεμάτων

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 31 Μαϊ 2023 | 07:32

Επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων: Οι υπολογιστές "ζόμπι", οι ενοικιαζόμενοι σέρβερ και οι τρόποι δράσης των χάκερ

Οργανωμένη ομάδα ή μεμονωμένους χάκερς, πίσω από τα 165 εκατ. αιτήματα, που οδήγησαν στη διήμερη κατάρρευση της τράπεζας θεμάτων, αναζητούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤ1 30 Μαϊ 2023 | 22:08

Τράπεζα Θεμάτων: Τη ρωσική ομάδα χάκερ "Killnet" υποψιάζονται οι Αρχές για τις κυβερνοεπιθέσεις [Βίντεο]

Η ομάδα "Killnet" έχει κάνει επιθέσεις DDοS (άρνησης υπηρεσίας) σε πολλές χώρες της Ευρώπης - Οι Ρώσοι χάκερ χτυπούν συνήθως δίκτυα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση πολλών ανθρώπων

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 30 Μαϊ 2023 | 21:03

Σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τις κυβερνοεπιθέσεις: "Ήταν μεγάλης έντασης, παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο"

"Οι επιθέσεις ήταν μεγάλης έντασης και παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο και τεχνογνωσία " σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 30 Μαϊ 2023 | 15:06

Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών για την κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων: Οι χάκερ είχαν στόχο να χτυπήσουν την εικόνα της χώρας

"Στόχος της επίθεσης είναι να δημιουργήσει φόβο και άγχος στους μαθητές" είπε ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών για την επίθεση στην Τραπεζα Θεμάτων

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ 29 Μαϊ 2023 | 16:46

Τράπεζα Θεμάτων: Επίθεση από χάκερ έριξε τη σελίδα - Τι θα γίνει με τους μαθητές που δεν έδωσαν εξετάσεις

Για επίθεση χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων κάνουν λόγο τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 07 Ιουν 2023 | 09:15

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος παραιτείται από τη δίκη του στο Εφετείο - Σταματάει και τις Πανελλήνιες

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Παραιτείται από κάθε ένδικο μέσο και ζητά να μη συνεχιστεί η δίκη του σε δεύτερο βαθμό.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ 07 Ιουν 2023 | 08:44

Ναύπλιο: "Μπαμπά βοήθεια" - Το μήνυμα του 12χρονου που αποκάλυψε τη δράση του σάτυρου ιερέα [βίντεο]

Ένα μήνυμα ήταν που οδήγησε στην αποκάλυψη της δράσης του σάτυρου ιερέα στο Ναύπλιο ο οποίος έστειλε χυδαίο βίντεο σε έναν 12χρονο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ 07 Ιουν 2023 | 08:40

Ηράκλειο: "Ξύπνησε" η 40χρονη νηπιαγωγός από την καταστολή - Είχε χάσει τις αισθήσεις της σε οδοντιατρείο

Η 40χρονη νηπιαγωγός η οποία είχε χάσει τις αισθήσεις της σε οδοντιατρείο, ξύπνησε από την καταστολή.

ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ 07 Ιουν 2023 | 08:39

Πυρκαγιά σε ισόγειο διαμέρισμα στον Κολωνό

Φωτιά ξέσπασε σε ισόγειο διαμέρισμα στον Κολωνό.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 07 Ιουν 2023 | 08:07

Άγρια καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη – Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται δύο αστυνομικοί μετά από άγρια καταδίωξη αργά το βράδυ της Τρίτης.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 07 Ιουν 2023 | 08:05

Νεκρή 19χρονη έγκυος στη Νέα Μάκρη - Καταγγελία ότι περίμενε για ώρες το ασθενοφόρο

Οι συγγενείς καταγγέλλουν πως η 19χρονη ήταν ζωντανή όταν την παρέλαβε το ασθενοφόρο και πιστεύουν ότι ήταν ζωντανή και όταν έφτασε στο κέντρο υγείας Νέας Μάκρης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 07 Ιουν 2023 | 07:52

Πανελλήνιες 2023: Σε μαθήματα ειδικότητας εξετάζονται από σήμερα οι υποψήφιοι στα ΕΠΑΛ

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που παίρνουν μέρος στις Πανελλήνιες 2023, στη σημερινή τρίτη ημέρα, θα εξεταστούν σε μαθήματα ειδικότητας.