Follow us

Κυκλοφοριακό: Γιατί ''φρακάρουν'' οι δρόμοι της Αθήνας - Ο "πονοκέφαλος" του κέντρου και οι εναλλακτικές που σώζουν ζωές

Η κυκλοφορία στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έχει επανέλθει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στα επίπεδα κορεσμού προ του καλοκαιριού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κίνηση

Μαζί με τους ρυθμούς της καθημερινότητας που επέστρεψαν στο φυσιολογικό μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα επέστρεψαν και τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής με πολλούς παράγοντες να επιβαρύνουν το πρόβλημα και να καθιστούν τις μετακινήσεις πραγματικό πονοκέφαλο, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Παναγιώτης Παπαντωνίου, η κυκλοφορία στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έχει επανέλθει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στα επίπεδα κορεσμού προ του καλοκαιριού.

"Οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε σημεία που κατασκευάζονται οι νέοι σταθμοί του μετρό, ο τουρισμός που παραμένει σε υψηλά ακόμα επίπεδα καθώς και η πτώση στην τιμή των καυσίμων που ενθαρρύνει τη χρήση ΙΧ αποτελούν παραμέτρους που επιβαρύνουν και θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση το επόμενο διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αφενός οι καθυστερήσεις στις ώρες αιχμής (πρωινή και απογευματινή) είναι μεγαλύτερες στους βασικούς άξονες του λεκανοπεδίου, αφετέρου η συμφόρηση διαρκεί μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα", εξηγεί ο κ. Παπαντωνίου και αναφέρει ότι οι οδικοί άξονες που παρουσιάζουν τα σημαντικότερα προβλήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, είναι η Λεωφόρος Κηφισού, η Λ. Βασιλίσσης Αμαλίας, η Ποσειδώνος και η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος του Σκαραμαγκά.

Κυκλοφοριακό: Γιατί ''φρακάρουν'' οι δρόμοι της Αθήνας - Ο "πονοκέφαλος" του κέντρου και οι εναλλακτικές που σώζουν ζωές

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι συγκοινωνιολόγοι τονίζουν ότι μετά την περίοδο της πανδημίας κατά την οποία απομακρύνθηκαν οι πολίτες από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν πλέον να τα χρησιμοποιούν και πάλι για να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι. Εξάλλου, κρίνεται απαραίτητο και λόγω της ενεργειακής κρίσης. Όπως λέει ο πρόεδρος των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για να προτιμήσουν οι πολίτες τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

"Οι παράμετροι που επηρεάζουν την επιλογή του μέσου μετακίνησης περιλαμβάνουν το χρόνο, το κόστος και την άνεση και δεδομένου ότι ο χρόνος και η άνεση των ΜΜΜ δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά, μια σημαντική αλλαγή στο κόστος μπορεί να προκαλέσει ένα ισχυρό θετικό σοκ. Πιο συγκεκριμένα, μια μηνιαία κάρτα ΜΜΜ σε πολύ χαμηλή τιμή, η οποία θα επιδοτεί τις μετακινήσεις σαν το fuel pass, αλλά θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά επιδοτώντας μετακινούμενους των ΜΜΜ, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της χρήσης ΜΜΜ οδηγώντας σε πολλαπλά οφέλη τόσο στους μετακινούμενους όσο και στην κοινωνία, σε επίπεδα οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, κυκλοφοριακού καθώς και περιβαλλοντικού προβλήματος. Η επερχόμενη ενεργειακή κρίση ίσως αποτελέσει μια ευκαιρία εφαρμογής παρεμβάσεων, η οποία δεν πρέπει να χαθεί", σημειώνει ο κ. Παπαντωνίου.

Έτσι θα κινηθούν τα ΜΜΜ Πρωτοχρονιά και 6 Ιανουαρίου

Τα μέσα μικροκινητικότητας, όπως αποκαλούν οι ειδικοί τα ποδήλατα, τα πατίνια και τους παρεμφερείς τρόπους μετακίνησης, κερδίζουν έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες απέναντι στις συνθήκες της ενεργειακής κρίσης αλλά και απέναντι στην αυξημένη κυκλοφορία. Στην Ελλάδα έχουν κάνει πιο έντονη την παρουσία τους στους δρόμους το τελευταίο διάστημα και η αύξηση της χρήσης τους θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους χρήστες και συνδυαστικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς οι αποστάσεις που μπορούν να καλύψουν δεν είναι πολύ μεγάλες.

Διαβάστε Επίσης

Ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα

"Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο τα μέσα μικροκινητικότητας όπως τα ηλεκτρικά πατίνια όσο και το ποδήλατο αποτελούν μέσα μετακίνησης τα οποία παρουσιάζουν πολλαπλά οφέλη στην κυκλοφορία, στο περιβάλλον και στους ίδιους τους μετακινούμενους. Επομένως πρέπει να αποτελούν βασική προτεραιότητα σε κάθε πόλη. Για να ενσωματωθούν ωστόσο στο συγκοινωνιακό σύστημα μιας πόλης, δεδομένου ότι αποτελούν μέσα που μπορούν να καλύψουν αυτόνομα μικρές σχετικά αποστάσεις, είναι σημαντικό να συνδυαστούν με άλλα μέσα, είτε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είτε με το ΙΧ. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο ενθάρρυνσης τους που θα δίνει ξεκάθαρα κίνητρα (οικονομικά και άλλα) για τη χρήση τους σε μετακινήσεις για την εργασία, θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας στο οδικό δίκτυο με βελτίωση της υποδομής και παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία, αστυνόμευση για την ασφαλή κυκλοφορία τους στο οδικό δίκτυο και ανάδειξη της ωφέλειας που προκαλούν μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης", καταλήγει ο κ. Παπαντωνίου.

Έρχεται νομοσχέδιο με κανόνες για πατίνια και skate rollers

Η χρήση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης σώζει ζωές αλλά χρειάζεται προσοχή

Ο περιορισμός της χρήσης του αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις μπορεί να ωφελήσει το περιβάλλον, το πορτοφόλι αλλά και την υγεία.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός οικογενειακός γιατρός και αναπληρωτής αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ευάγγελος Φραγκούλης, δεδομένα από μελέτες από όλον το κόσμο αποδεικνύουν την αντιστρόφως ανάλογη σχέση της ποδηλασίας με τα ποσοστά παχυσαρκίας. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. "Η ποδηλασία αποτελεί μια εξαιρετική μορφή αερόβιας άσκησης, πολύ πιο αποτελεσματική από τις ασκήσεις δύναμης και αντιστάσεων, όσον αφορά την απώλεια βάρους. Η ποδηλασία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ποδηλάτες ζουν περισσότερο. Σε μελέτες φαίνεται πως η ποδηλασία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία έως και κατά 41%, τον θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 52% και τον θάνατο από καρκίνο κατά 40%. Το ποδήλατο στις μετακινήσεις ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης και αποτρέπει τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, με οφέλη να υπάρχουν ακόμη και αν υιοθετηθεί σε μέση ηλικία. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε", τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φραγκούλης και προσθέτει ότι αυτοί που μετακινούνται με ποδήλατα αισθάνονται σημαντικά λιγότερο άγχος από τους ανθρώπους που επιλέγουν άλλα μέσα μεταφοράς.

Το ζήτημα της ασφάλειας της μετακίνησης με το ποδήλατο ή με το πατίνι είναι αυτό που αποτρέπει πολλούς από τους μετακινούμενους να επιλέξουν αυτούς τους τρόπους.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μετακίνηση με ποδήλατο είναι δημοφιλέστερη σε πόλεις με ασφαλείς, διαχωρισμένους από την υπόλοιπη κυκλοφορία ποδηλατόδρομους και καλά σχεδιασμένους κόμβους. Φαίνεται πως εκεί που οι πολίτες διαισθάνονται κίνδυνο να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, πιθανώς διατρέχουν κίνδυνο. Είναι κρίσιμο να δοθούν χώροι και ασφάλεια στους ποδηλάτες!", σημειώνει ο κ. Φραγκούλης.

Διαβάστε Επίσης

Πάντως και η άσκηση μέσα στην πόλη πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το περπάτημα σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης και η εισπνοή των αναθυμιάσεων της κυκλοφορίας μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη της άσκησης για την υγεία.

Η μελέτη που διεξήχθη στο Λονδίνο, και δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 5 Δεκεμβρίου 2017, από το The Lancet, περιελάμβανε 119 εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών που ήταν είτε υγιείς, είτε είχαν σταθερή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή σταθερή καρδιακή νόσο. Όλοι περπάτησαν για δύο ώρες το μεσημέρι σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες. Το ένα ήταν σε ένα ήσυχο τμήμα του Hyde Park, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι συνήθως εντός υγιών ορίων. Το άλλο ήταν σε μια πολυσύχναστη εμπορική περιοχή στην Oxford Street, όπου τα επίπεδα ρύπων όπως ο μαύρος άνθρακας, το διοξείδιο του αζώτου και τα λεπτά σωματίδια φτάνουν τακτικά σε επικίνδυνα επίπεδα.

Βόλτα στο πάρκο VS βόλτα στην Oxford Street

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, όλοι οι εθελοντές επωφελήθηκαν από μια βόλτα στο πάρκο. Η χωρητικότητα των πνευμόνων τους βελτιώθηκε μέσα σε μία ώρα, ένα αποτέλεσμα που διήρκεσε για 24 ώρες για πολλούς ανθρώπους. Αντίθετα, μια βόλτα κατά μήκος της Oxford Street μόλις και μετά βίας κατέγραψε τέτοιο όφελος. Η άσκηση βελτιώνει επίσης τη ροή του αίματος και κάνει τις αρτηρίες λιγότερο δύσκαμπτες. Αλλά αυτές οι βελτιώσεις ήταν περιορισμένες μεταξύ των εθελοντών μετά από μια βόλτα κατά μήκος της Oxford Street.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φραγκούλης, "καθώς οι ποδηλάτες κινούνται σε μικρή απόσταση από ένα στόλο αυτοκινήτων και φορτηγών που εκπέμπουν καυσαέρια, αναμένεται να εκτεθούν σε υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα, όζοντος και διοξειδίου του αζώτου από τους πεζούς. Επιπρόσθετα, καθώς η ποδηλασία είναι πιο απαιτητική σωματικά από το περπάτημα, οι ποδηλάτες αναπνέουν πιο βαθιά ενώ βρίσκονται στο δρόμο, με αποτέλεσμα να εισπνέουν περισσότερα λεπτά σωματίδια. Ερευνητικά δεδομένα από το Λονδίνο δείχνουν πως αυτοί που μετακινούνται με ποδήλατο εισπνέουν περισσότερο από τη διπλάσια ποσότητα σωματιδίων άνθρακα σε σχέση με τους πεζούς που κάνουν ένα παρόμοιο ταξίδι. Η έκθεση θα μπορούσε να μειωθεί αποφεύγοντας τα σημεία έντονης κυκλοφορίας ακολουθώντας εναλλακτικές διαδρομές όπου είναι δυνατόν και με τη χρήση προστατευτικής αναπνευστικής μάσκας".

Διαβάστε Επίσης

Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge διαπίστωσε, καταλήγει ο αναπλ. Αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ, ότι τα οφέλη για την υγεία από το ποδήλατο -καθώς και το περπάτημα- υπερτερούν των κινδύνων που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στο 99% των μεγαλουπόλεων. "Αυτό δεν σημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αβλαβής και δεν πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα. Ασθενείς με άσθμα, καρδιακά ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή".

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ 01 Δεκ 2022 | 08:42

Μύρισαν Χριστούγεννα: Εικόνες από τους στολισμένους δρόμους της Αθήνας - Σήμερα η φωταγώγηση του δέντρου στο Σύνταγμα

Ακριβώς 25 ημέρες απομένουν για την πιο λαμπερή και μεγάλη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα, και η πόλη της Αθήνας άρχισε ήδη να φορά τα γιορτινά της.

ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΒΑΡΚΙΖΑ 30 Νοε 2022 | 09:16

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης - Δυσκολίες και στον Κηφισό

Κυκλοφοριακό πρόβλημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Βάρκιζα λόγω σύγκρουσης οχημάτων στην περιοχή του Ελληνικού.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 28 Νοε 2022 | 23:07

Φωτιά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας: Ένας νεκρός από την πυρκαγιά στα προσφυγικά

κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε σε ισόγειο χώρο κτιρίου επί της οδού Ξυνιάδος, εντοπίστηκε η σορός άνδρα.

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΙΝΕΜΑ 28 Νοε 2022 | 21:05

Διατηρητέοι οι κινηματογράφοι Ιντεάλ, 'Αστορ και Αελλώ - Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας

Υπερψήφισε ο Μπακογιάννης το ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη "Ανοιχτή Πόλη" με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο.

ΧΑΜΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 25 Νοε 2022 | 21:53

Μπακογιάννης: Σε αυτό το γραφείο δεν βαριόμαστε ποτέ- Τρομερό γλέντι έξω από το δημαρχείο με ορχήστρα και χορούς [Βίντεο]

Ένα ζευγάρι παντρεύτηκε στο δημαρχείο, ωστόσο η τελετή δεν σταμάτησε στις υπογραφές, αλλά είχε συνέχεια…

Η ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 24 Νοε 2022 | 10:55

Ολυμπία Χοψονίδου: Στην Αθήνα με το πιο αλλόκοτο τζιν καμπάνα αξίας 1.800 ευρώ και τσάντα Chanel

Το εκκεντρικό τζιν καμπάνα πολυτελούς οίκου μόδας που φόρεσε η Ολυμπία Χοψονίδου και ο σικάτος τρόπος που το συνδύασε.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ 24 Νοε 2022 | 10:12

Τροχαίο με τραυματία στον Κηφισό - Με δυσκολία η κυκλοφορία των οχημάτων [χάρτης]

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στη λεωφόρο Κηφισού, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές καθυστερήσεις και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ 23 Νοε 2022 | 09:21

Κίνηση τώρα: Στο "κόκκινο" ο Κηφισός - Ποιοι δρόμοι είναι μποτιλιαρισμένοι

Μποτιλιαρισμένους δρόμους και έναν Κηφισό στον οποίον τα οχήματα κινούνται εξαιρετικά αργά θα συναντήσουν σήμερα οι οδηγοί.

ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΜΑΚΙΓΙΑΖ 22 Νοε 2022 | 11:38

Έλλη Στάη: Η street style εμφάνιση χωρίς μακιγιάζ, με statement bomber τζάκετ, τζιν και σνίκερς

Η Έλλη Στάη έκανε μια εντυπωσιακή street style εμφάνιση χωρίς ίχνος μακιγιάζ, με denim, λευκά σνίκερς, μαύρο τοπ και statement bomber τζάκετ με δαντέλα.

LIVE Η ΚΙΝΗΣΗ 18 Νοε 2022 | 08:42

Καραμπόλα 6 οχημάτων στον Κηφισό και τροχαίο στην Αττική Οδό - Κυκλοφοριακό χάος και ουρές χιλιομέτρων

Καραμπόλα έξι αυτοκινήτων σημειώθηκε στον Κηφισό το πρωί της Παρασκευής, δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.

ΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 16 Νοε 2022 | 21:03

Λάρισα: Ανατροπή βυτιοφόρου με επικίνδυνο εύφλεκτο υλικό - Διακοπή κυκλοφορίας στην Ε.Ο Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής μετά από ανατροπή βυτιοφόρου με επικίνδυνο υλικό στη ΠΑΘΕ

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ 16 Νοε 2022 | 08:05

Εκαψαν φορτηγό και τέσσερα αυτοκίνητα κοντά στην Ευελπίδων [βίντεο]

Άγνωστοι τοποθέτησαν εύφλεκτο υλικό με αποτέλεσμα να σημειωθεί ισχυρή έκρηξη και να καούν φορτηγό και 4 ΙΧ.

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 15 Νοε 2022 | 09:25

Συναγερμός για την εξαφάνιση 33χρονου στην Αθήνα

Την εξαφάνιση του 33χρονου Αλεξάντρου Ντραγούτου, ανακοίνωσε το "Το χαμόγελο του Παιδιού".