Ιανός: Κυκλώνας ή τυφώνας: Αυτές είναι οι διαφορές - Οι κατηγορίες και η ταξινόμησή τους

Για να κατηγοριοποιηθεί μια καταιγίδα ως τυφώνας ή κυκλώνας οφείλουν οι άνεμοι που πνέουν να αγγίζουν ταχύτητες τουλάχιστον 119 χιλιομέτρων/ώρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Ο κυκλώνας, ο τυφώνας ή ο ανεμοστρόβιλος είναι υποκατηγορίες του ίδιου καιρικού φαινομένου, ωστόσο διαφέρουν.

Αν οι πιο αδύναμοι τροπικοί κυκλώνες φτάσουν τα 39 μίλια την ώρα, ο τροπικός κυκλώνας γίνεται τροπική καταιγίδα. Μόλις ένας τροπικός κυκλώνας φτάσει τους μέγιστους δυνατούς ανέμους των 74 μιλίων ανά ώρα ή υψηλότερους, τότε ταξινομείται ως κυκλώνας, τυφώνας ή τροπικός κυκλώνας, ανάλογα με το πού προέρχεται η καταιγίδα στον κόσμο.

Στον Ατλαντικό ή τον βόρειο Ειρηνικό, σύμφωνα με το National Geographic, οι ισχυρές καταιγίδες ονομάζονται τυφώνες. Στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό και τον νοτιοανατολικό Ινδικό Ωκεανό ονομάζονται κυκλώνες ή ακόμα και τροπικοί κυκλώνες. Στα βορειότερα τμήματα του Ινδικού υπάρχουν οι "σφοδρές τροπικές καταιγίδες" ενώ στα νοτιοδυτικά του ίδιου ωκεανού αποκαλούνται "τροπικοί κυκλώνες". Ωστόσο η διαφορά στην ένταση είναι αυτή που κατατάσσει μια καταιγίδα σε μια από τις δυο κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για να κατηγοριοποιηθεί μια καταιγίδα ως τυφώνας ή κυκλώνας οφείλουν οι άνεμοι που πνέουν να αγγίζουν ταχύτητες τουλάχιστον 119 χιλιομέτρων/ώρα (Κατηγορία 1). Αν φτάσουν στα 179 χλμ/ώρα, τότε μιλάμε για "σφοδρό τυφώνα ή κυκλώνα". Αλλά και ένας τυφώνας για να γίνει υπερτυφώνας πρέπει να πιάσει ταχύτητες της τάξης των 241 χλμ/ώρα.

Για τον ανεμοστρόβιλο υπάρχει διάκριση μιας και εδώ μιλάμε για δίνη που παράγεται από τη σύγκρουση δύο αντίθετων ρευμάτων αέρα. Μια αέρια μάζα δηλαδή που καθώς μετακινείται, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της. Με ανεμοστρόβιλους εκδηλώνεται τόσο ο τυφώνας όσο και ο κυκλώνας.

Οι κατηγορίες

Ένα μετεωρολογικό φαινόμενο ιδιαίτερα φοβερό στις τροπικές ζώνες ο τυφώνας, είναι πράγματι μια "μηχανή" ασύλληπτης δύναμης. Άν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι και οι άνεμοι πού τον συνοδεύουν μπορούν να ξεπερνούν τά 300 χιλιόμετρα την ώρα, εύκολα κατανοεί το μέγεθος των δυνάμεων πού ασκεί στο διάβα του.

Ο τυφώνας είναι τύπος τροπικού κυκλώνα (χαμηλό βαρομετρικό), ειδικού δηλαδή καιρικού συστήματος με έντονες καταιγίδες και καλά καθορισμένη επιφανειακή κυκλοφορία, με φορά σύμφωνη με την κίνηση τών δεικτών του ρολογιού για το νότιο ημισφαίριο, πού γεννιέται συνήθως στις τροπικές περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τυφώνες ταξινομούνται σε 5 κατηγορίες, ανάλογα με τις ταχύτητες των συνοδευόντων ανέμων, με την κατηγορία 1 να έχει τους ασθενέστερους ανέμους (74-95 μίλια την ώρα) και την κατηγορία 5 τους ισχυρότερους (πάνω από 155 μίλια την ώρα). Όταν η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τά 39 μίλια την ώρα στον κυκλώνα αποδίδουν ένα όνομα πού περιλαμβάνεται σε 6 καταλόγους ονομάτων πού συντάσσει διεθνές συνέδριο μετεωρολόγων.

Συνήθως οι τυφώνες γεννιόνται καλοκαίρι – φθινόπωρο για τις τροπικές περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού με κορύφωση τά μέσα Αυγούστου έως τέλη Οκτωβρίου. Του τυφώνα προηγούνται πάντα ατμοσφαιρικές διαταραχές πάνω από θερμά νερά, πού οφείλονται σε τροπικά κύματα πού έρχονται από τις ακτές της Αφρικής και στην σύγκρουση ανέμων πού πνέουν από αντίθετες κατευθύνσεις και προσδίδουν περιστροφική και ανοδική κίνηση στον αέρα. Αλλά και ψυχρά μέτωπα υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να προκαλέσουν τυφώνα.

1

Στην παραπάνω εικόνα εμφαίνονται οι προϋποθέσεις δημιουργίας τροπικού κυκλώνα.

Η θύελλα γίνεται τυφώνας όταν οι συνοδοί άνεμοι ξεπεράσουν τά 74 μίλια την ώρα. Σ’ αυτή τη φάση σχηματίζεται και το περίφημο "μάτι του κυκλώνα", επειδή στο κέντρο του συστήματος ο αέρας βυθίζεται γρήγορα στεγνώνει από τους συμπυκνωμένους υδρατμούς, ξηραίνεται και θερμαίνει την περιοχή. Έτσι όλως παραδόξως ενώ η ευρύτερη περιοχή μαίνεται κυριολεκτικά από λυσσώδεις ανέμους πού μπορούν να ξεπερνούν τά 360 χιλιόμετρα την ώρα ξεσηκώνοντας γιγαντιαία κύματα και φοβερή βροχόπτωση ραπίζει την θάλασσα με φρενήρεις ρυθμούς, στο κέντρο αυτής της "κόλασης" μια μικρή ζώνη απολαμβάνει την ηρεμία της χωρίς σύννεφα και υπό το φύσημα μιάς μικρής αύρας. Είναι το "μάτι του κυκλώνα".

1

Επεκτείνοντας την ανατομία ενός τυφώνα, εκτός από το μάτι διακρίνουμε τις ζώνες βροχόπτωσης (rainbands) και την περιοχή-τοίχο (eyewall) μεταξύ ματιού και ζωνών βροχόπτωσης.

Ο αέρας κινείται ελικοειδώς χαμηλά αριστερόστροφα ενώ στις πάνω περιοχές δεξιόστροφα, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Στο καθεαυτό κέντρο βέβαια, όπως ήδη αναφέραμε ο αέρας βυθίζεται σχηματίζοντας το μάτι. Η περιοχή πού περιβάλλει το μάτι εν είδει πυκνού τοίχου (Eyewall) απαρτίζεται από πυκνά νέφη καί έχει τους ισχυρότερους ανέμους του όλου συστήματος. Οι ζώνες βροχόπτωσης εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα από το κέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως προς την ταχύτητα και την διαδρομή πού ακολουθεί ο τυφώνας εξαρτάται από τις περίπλοκες αλληλεπιδράσεις του ωκεανού με την ατμόσφαιρα καθώς και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα καιρικά συστήματα πού υπάρχουν στην περιοχή. Αυτή η περιπλοκότητα καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των δύο αυτών παραμέτρων. Η ταχύτητα μετακινήσεώς του πάντως είναι της τάξεως των πολλών δεκάδων χιλιομέτρων την ώρα. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι η δεξιά πλευρά του τυφώνα καθώς αυτός κινείται, είναι η πλέον επικίνδυνη λόγω της ενίσχυσης των ανέμων από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Οι τυφώνες παρακολουθούνται με διάφορα μέσα, όπως μέ γεωστατικούς δορυφόρους, πλοία, αεροπλάνα, ραδιοβολίδες, ραντάρ και με επίγειους σταθμούς παρατήρησης.

Η ταξινόμηση των τυφώνων σύμφωνα με την κλίμακα Saffir/Simpson

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ TAXISNET 30 Ιουλ 2021 | 13:19

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών

Το ραντεβού του παιδιού μπορεί να κλειστεί και στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία.

"ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ" 30 Ιουλ 2021 | 13:13

Μαρουσάκης: Μετά τον καύσωνα ίσως ακολουθήσουν βίαια καιρικά φαινόμενα

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί: Μετά τον καύσωνα ίσως υπάρξουν βίαια φαινόμενα.

"ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 12-18" 30 Ιουλ 2021 | 13:11

Μετάλλαξη Δέλτα - Τούντας: Εξαπλώνεται γρήγορα, θα θρηνήσουμε και παιδιά

Ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής Γιάννης Τούντας προειδοποιεί πως υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε παιδιά από τον κορονοϊό.

ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΟΥΤΩΝ 30 Ιουλ 2021 | 12:28

Τροχαίο - σοκ στο Ηράκλειο: Φορτηγό παρέσυρε και διαμέλισε γυναίκα

Φρικτό τροχαίο σημειώθηκε στο Ηράκλειο όταν ένα φορτηγό παρέσυρε και διαμέλισε μια 85χρονη γυναίκα.

ΣΤΟ 4G 30 Ιουλ 2021 | 12:16

Προβλήματα στο δίκτυο της Vodafone: Η ανακοίνωση της εταιρείας για internet και τηλεφωνία

Για "προσωρινό πρόβλημα με το 4G το οποίο αποκαθίσταται" κάνει λόγο η Vodafone. Τι αναφέρουν οι χρήστες.

"ΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ" 30 Ιουλ 2021 | 12:06

Μπακογιάννης: Νέα πλατεία στο Σύνταγμα - Ξεκινά το έργο - Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα

Θα γίνει διαπλάτυνση πεζοδρομίων και αυτό στην ουσία θα δημιουργήσει μια νέα πλατεία Συντάγματος, σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

ΘΥΜΙΖΕ ΕΠΟΧΕΣ ΠΡΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 30 Ιουλ 2021 | 12:01

Οπου φύγει φύγει οι αδειούχοι: Τεράστιες ουρές στο λιμάνι του Πειραιά [εικόνες]

Ατελείωτες ουρές σχηματίσθηκαν σήμερα Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά καθώς αναχωρούν μαζικά οι αδειούχοι.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ 30 Ιουλ 2021 | 11:03

Καύσωνας - Πρόγνωση σοκ από Καλλιάνο: Η θερμοκρασία στον ήλιο θα φθάσει τους 50 βαθμούς - Θα μείνει στην ιστορία

Ο Γιάννης Καλλιάνος προβλέπει πως το νέο κύμα καύσωνα θα "μείνει στην ιστορία" - Το μεσημέρι της Δευτέρας και της Τρίτης η θερμοκρασία στον ήλιο θα αγγίζει τους 50 βαθμούς.

ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΧΑΝΙΩΝ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ 30 Ιουλ 2021 | 09:32

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός 18χρονος σε μετωπική μοτοσικλέτας με αυτοκίνητο

Το μηχανάκι συγκρούστηκε με το ΙΧ που οδηγούσε 22χρονος στην Κρήτη. Νεκρός ένας 18χρονος.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 30 Ιουλ 2021 | 09:17

Λέσβος: Ναυάγιο με τρεις αγνοούμενους - Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

Αρχικά εντοπίσθηκε ένας αλλοδαπός ο οποίος και διασώθηκε και εν συνεχεία άλλοι εννέα οι οποίοι ενημέρωσαν για τους τρεις αγνοούμενους του ναυαγίου.

ΣΤΗΝ ΠΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΚΙΣΤΡΑ 30 Ιουλ 2021 | 09:13

Φωτιά στην Αχαΐα - Συγκινούν οι πυροσβέστες: Εικόνες από τη στιγμή που σώζουν ζώα από το πύρινο μέτωπο

Συγκινούν οι φωτογραφίες με τους πυροσβέστες να σώζουν και να δίνουν νερό στα αδέσποτα στις φωτιές στην Αχαΐα.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 30 Ιουλ 2021 | 08:44

Κορονοπάρτι στα νησιά: Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ οι αναρτήσεις στα social media

Οι αστυνομικοί συλλέγουν υλικό από τα social media με αναρτήσεις φωτογραφιών και βίντεο από υπεράριθμα πάρτι και συγκεντρώσεις σε μπαρ στα νησιά.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ 30 Ιουλ 2021 | 08:22

Τζανάκης: Ανοσία 60-62% στο τέλος Αυγούστου –Τι είπε για πιθανό μίνι lockdown σε νησιά

Στο 60-62% η ανοσία στο τέλος Αυγούστου εκτιμά ο καθηγητής Ν. Τζανάκης.