Κύκλωμα πλαστών εγγράφων: Ο «άρχοντας», ο «Τόνι» και το «λουλούδι»

Το δαιδαλώδες κύκλωμα, που λειτουργούσε από το 2014, είχε ευρεία «γκάμα» παραγγελιών από το εξωτερικό.

Κύκλωμα πλαστών εγγράφων: Ο «άρχοντας», ο «Τόνι» και το «λουλούδι»

Εργαστήρια πλαστογράφων στην Ελλάδα... πλημμύρισαν την Ευρώπη με περισσότερα από 100.000 έγγραφα, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, νομιμοποιώντας την παραμονή και μετακίνηση ισάριθμων μεταναστών και αλλοδαπών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, και κυρίως σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το δαιδαλώδες κύκλωμα, που λειτουργούσε από το 2014, είχε ευρεία «γκάμα» παραγγελιών από το εξωτερικό, και στα τέσσερα εργαστήρια κατάρτισης πλαστογραφούσαν δελτία ταυτότητας, άδειες οδήγησης, διαβατήρια, άδειες διαμονής, σφραγίδες συνοριακού ελέγχου Χωρών Schengen , βίζες, Ειδικά Δελτία Ταυτότητας Ομογενών, ακόμη και πιστοποιητικά βάφτισης και γέννησης, βεβαιώσεις τύπου Α, κάρτες τραπέζης και κάρτες υγείας.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να έχουν τροφοδοτηθεί και διακινηθεί με πλαστά έγγραφα του συγκεκριμένου κυκλώματος μέλη του ISIS» δήλωσε ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφειρης, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις.

Κύκλωμα πλαστών εγγράφων: Ο «άρχοντας», ο «Τόνι» και το «λουλούδι»

Από την άλλη μεριά ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταπολέμησης Παράνομης Μετανάστευσης της Europol, Gabor Sztankovics δήλωσε: «Βλέπουμε ότι τα έγγραφα αφορούσαν τη νομιμοποίηση και διακίνηση μεταναστών στην Ευρώπη και όχι, προς το παρόν τουλάχιστον, για τρομοκρατία». Οι τέσσερις αρχηγοί από την Αλβανία λάμβαναν τις παραγγελίες, μέσω Facebook, Twitter και άλλων διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας.

Το κάθε εργαστήριο είχε 25 παραγγελίες την ημέρα, και τα τέσσερα 100, δηλαδή 3.000 τον μήνα, ενώ το κόστος κυμαίνονταν από 400 έως και 5.000 ευρώ, ανάλογα με τη δυσκολία του εγγράφου που ζητούσε ο «πελάτης».

Η «διαφήμιση» των παροχών του κυκλώματος γινόταν από «στόμα σε στόμα», ωστόσο η επιλογή των πελατών του ήταν αυστηρή και γινόταν κατόπιν... τηλεφωνικής συνέντευξης. Εφόσον αυτή ολοκληρωνόταν «επιτυχώς», ακολουθούσε face control του ατόμου και τα επόμενα στάδια της διακίνησης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι εάν το χρώμα του πελάτη ήταν υπερβολικά μελαμψό ή η γνώση της ελληνικής/αγγλικής γλώσσας δεν ήταν επαρκής, τότε το μέλος του εγκληματικού δικτύου δεν αναλάμβανε τη διακίνηση.

Το κύκλωμα ξεκίνησε τη δράση του το 2014 έπειτα από μία κλοπή μεγάλου αριθμού γνησίων εγγράφων μέσα από... αστυνομικό τμήμα της Ισπανίας, τα οποία αποτέλεσαν τις μήτρες-βάσεις για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων. Από τότε μέχρι το 2016 διαπιστώθηκαν 45 περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών, ενώ από το ξεκίνημα της έρευνας των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, αποτράπηκαν τουλάχιστον 50 περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία εντοπίστηκαν 250 πελάτες του κυκλώματος, που προμηθεύτηκαν έγγραφα διαφόρων τύπων.

Κύκλωμα πλαστών εγγράφων: Ο «άρχοντας», ο «Τόνι» και το «λουλούδι» - εικόνα 2

Το κύκλωμα είχε κωδικές ονομασίες για τις προσφορές του:

Διαβατήρια: βιβλία ή βιβλιαρια

Ταυτότητα: Κάρτα ή Τ (από το πρώτο γραμμα της λέξης)

Άδειες οδήγησης: Οδηγός

Άδειες διαμονής: Αυτοκόλλητο

Σφραγίδες θεώρησης: Λουλούδι ή πατάτα

Τόποι συνάντησης: Γήπεδο-Λόττο-φαγητό-βενζινάδικο-φούρνος

Τα ψευδώνυμα των μελών του κυκλώματος είχαν ως εξής:

54χρονος αρχηγός: Άρχοντας-Θείος-Μπέρτι

46χρονος αρχηγός: Άρης

37χρονος αρχηγός: Γιούλης

Άλλα μέλη κυκλώματος: Γιάννης, Τόνι,

Κύκλωμα πλαστών εγγράφων: Ο «άρχοντας», ο «Τόνι» και το «λουλούδι» - εικόνα 3

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής επιχείρησης «TAURUS», συνελήφθησαν 20 μέλη του δικτύου, από τους οποίους ένας Έλληνας, τέσσερις Έλληνες Αλβανικής καταγωγής, 9 υπήκοοι Αλβανίας, 3 υπήκοοι Συρίας, υπήκοος Ιράκ, υπήκοος Ιράν και υπήκοος Μπαγκλαντές.

Ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταπολέμησης Παράνομης Μετανάστευσης της Europol, Gabor Sztankovics επεσήμανε την σοβαρότητα του προβλήματος ως εξής: «Η πλαστότητα εγγράφων, το ξέπλυμα χρήματος και το διαδικτυακό εμπόριο παρανόμων αγαθών και υπηρεσιών αποτελούν τις ‘μηχανές’ του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτές οι εγκληματικές απειλές ενεργοποιούν και διευκολύνουν τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις άλλες μορφές σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Η καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων που σχετίζονται με την πλαστότητα εγγράφων, το ξέπλυμα χρήματος και το διαδικτυακό εμπόριο παρανόμων αγαθών και υπηρεσιών, θα μειώσει σημαντικά την ικανότητα αυτών για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να επεκταθούν σε νέες αγορές. Η πλαστότητα εγγράφων έχει αναδειχθεί ως κύρια εγκληματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη μεταναστευτική κρίση».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΩΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ "ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ" ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΣ 26 Ιαν 2022 | 09:33

Κακοκαιρία "Ελπίς": Το χρονικό ενός φιάσκου στην Αττική Οδό - Εισέπρατταν διόδια και έστειλαν εκχιονιστικά μετά από 11 ώρες

Ο αστυνομικός συντάκτης του TheTOC περιγράφει την Οδύσσεια που έζησε εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό για σχεδόν 24 ώρες

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 24 Ιαν 2022 | 07:51

Ερχεται τσουνάμι αποκαλύψεων για τον σάτυρο ιερέα στα Κάτω Πατήσια: "Μην ξεχάσεις να διαγράψεις τη συνομιλία μας", έλεγε

Νέες καταγγελίες σε βάρος του 37χρονου ιερέα αναμένουν το επόμενο διάστημα οι αρχές, μετά και την σύλληψη του για τον βιασμό ανήλικου κοριτσιού.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 24 Ιαν 2022 | 07:36

Βούλα: Πώς έγινε η αιματηρή συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από φούρνο - Ολοι σεσημασμένοι

Σεσημασμένοι κακοποιοί, γνώριμοι στις αρχές, ήταν οι εμπλεκόμενοι στην ενοπλη συμπλοκή σε αρτοποιείο της Βούλας, το απόγευμα του Σαββάτου.

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 22 Ιαν 2022 | 08:55

Ο διάβολος με τα ράσα: Βίασε έξι φορές την 17χρονη μέσα στην εκκλησία και στο ΙΧ του - Φρίκη στα Κάτω Πατήσια

Ο ιερέας φέρεται να είχε βιάσει την ανήλικη 6 φορές στην εκκλησία, στο κατηχητικό αλλά και στο αυτοκίνητό του.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 18 Ιαν 2022 | 07:29

Τρία πρόσωπα έχει αναγνωρίσει η 24χρονη στη Θεσσαλονίκη - Ρίχνουν φως οι τοξικολογικές και το DNA

Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης που κατήγγειλε την σεξουαλική κακοποίησή και τον βιασμό της σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, αναμένονται από τις Αρχές.

ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 16 Ιαν 2022 | 09:13

Τζώρτζης Μονογυιός: "Κλειδί" το τιμόνι της Ferrari - Είχαν απενεργοποιηθεί τα ηλεκτρονικά συστήματα;

Από τα πρώτα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης υπάρχουν ενδείξεις απενεργοποίησης του συστήματος ευστάθειας της Ferrari.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ 15 Ιαν 2022 | 08:19

Τζώρτζης Μονογυιός: Αναπάντητα ερωτήματα πώς χάθηκε ο έλεγχος, γιατί άρπαξε φωτιά η Ferrari- Έτρεχε με 120 χλμ

Με ταχύτητα που υπερέβαινε τα 120 χλμ την ώρα, έτρεχε η Ferrari που οδηγούσε το βράδυ της Πέμπτης, ο 43χρονος Τζώρτζης Μονογυιός. Ερωτήματα για την γρήγορη ανάφλεξη του οχήματος.

ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ 14 Ιαν 2022 | 16:33

Αποκάλυψη: Ετρεχε με 120 χλμ την ώρα ο Μονογυιός με τη Ferrari- Δεν υπάρχουν ίχνη φρεναρίσματος, ακολουθούσαν οι φίλοι του

Με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 120 χλμ την ώρα έτρεχε ο άτυχος Μονογυιός με τη Ferrari του

ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 22:07

Ο αδερφός της βουλευτού της ΝΔ, Κατερίνας Μονογυιού, σκοτώθηκε με τη Φεράρι που οδηγούσε για πρώτη φορά [Εικόνες - Βίντεο]

Η Φεράρι που οδηγούσε ο 45χρονος Τζώρτζης Μονογυιός ξέφυγε από την πορεία της, για αδιευκρίνιστο λόγο, και προσέκρουσε σε δέντρο στη Βούλα - Νεκρός ο οδηγός, που έχει συμμετάσχει σε ριάλιτι

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Ιαν 2022 | 07:52

Πεδίο μάχης η ΑΣΟΕΕ: Σκληρή απάντηση της αστυνομίας στους αναρχικούς "μπετατζήδες" με τα τρυπάνια και τα σφυριά

Αντιεξουσιαστές – "οικοδόμοι", με… τρυπάνια και σφυριά, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ στους διαδρόμους της ΑΣΟΕΕ, συλλήψεις φοιτητών. Πεδίο μάχης το Πανεπιστήμιο.

ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ 12 Ιαν 2022 | 07:50

Η διπλή δολοφονία του Ρώσου μαφιόζου και της Ρωσίδας καλλονής στην Ελλάδα που εξιχνιάστηκε μετά από 25 χρόνια

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τη διπλή δολοφονία, τον Φεβρουάριο του 1997, ο κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός των εκτελέσεων, βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρχών.

ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 12 Ιαν 2022 | 07:45

Ξυλοδαρμός καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ: Οι δικαστικές του περιπέτειες για τοκογλυφία και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Προς το παρόν δεν προκύπτουν ενδείξεις επίθεσης από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, για τον ξυλοδαρμό του καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 3% ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ 11 Ιαν 2022 | 07:49

Πάνω από 1.600 αστυνομικοί νοσούν με κορονοϊό - Στην Αττική τα περισσότερα κρούσματα

Συνολικά 1.634 αστυνομικοί νοσούν με κορονοϊό, όπως προκύπτει από την ημερήσια αναφορά του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., με τους 27 από αυτούς να νοσηλεύονται.